Het groene Greenwich is meer dan een klok

Veel mensen associëren dit Londens district automatisch met de Greenwich Mean Time (GMT), de basis van de tijdrekening in de ganse wereld. Ook wij willen meer te weten komen over die fameuze nulmeridiaan, maar ontdekken algauw dat Greenwich veel meer te bieden heeft dan het begin van een nieuwe dag.

Discover Greenwich
We beginnen onze ontdekkingstocht in Discover Greenwich, waar zowel het heden als het verleden van dit stadje op een interactieve manier wordt gepresenteerd. Ook voor kinderen is hier veel te beleven. In de toeristische dienst, vlak naast het museum, mogen lokale schilders hun werk aan het grote publiek tonen. Vlakbij is The Old Brewery, waar we even verpozen met een lokaal gebrouwen biertje, Meantime.

Discover Greenwich.

Discover Greenwich.

Een stukje werelderfgoed
Discover Greenwich is slechts een deel van een door de Unesco als werelderfgoed erkende ruimere omgeving, waartoe ook een groot aantal gebouwen behoren. Deze hebben zowel qua architectuur als qua culturele en wetenschappelijke achtergrond een belangrijke historische waarde. Het geheel ligt ingebed in het Greenwich Park, van waaruit we een fantastisch zicht op Londen hebben. Onze verbazing is dan ook groot als we ontdekken dat we op enkele stappen van deze woongebieden alleen nog natuurgeluiden horen.

Het hart van de maritieme geschiedenis
Onze gids is fier op het koninklijke verleden van Greenwich. Het Britse koningshuis had er immers lange tijd haar residentie met Henry VIII als bekendste monarch. Waar vroeger hun paleis stond, bevindt zich nu het oude maritieme college, waar de marine les kreeg. Later deed het dienst als rusthuis voor zeelui. Vandaag huist de universiteit van Greenwich en het befaamde Trinity College of Music in dit prachtige gebouw.

National Maritime Museum

National Maritime Museum

Oude en nieuwe kunst
De grote pronkstukken van het maritieme college zijn de kapel en de geschilderde hal. De kapel wordt vaak als examenlokaal van het Trinity College of Music gebruikt. We hebben geluk: tijdens ons bezoek wonen we een examenuitvoering bij! Na een onderdompeling in de ‘oude’ kunst, wandelen we naar Greenwich Market, waar huidige kunstenaars hun werken tonen en aanprijzen. Wie op zoek is naar een origineel cadeau, zal hier zeker enkele ideeën opdoen.

Leuke wetenschap
Na kunst is het tijd voor wetenschap in The Royal Observatory, met zijn befaamde nulmeridiaan, dat één geheel vormt met het planetarium. We ontdekken er voor eens en altijd waarom een wereldwijde eenvormige tijdrekening zo belangrijk is. Vooral het bepalen van de tijd op zee was jarenlang een uitdaging. Als niet-wetenschappers vergaren we op een leuke en educatieve manier heel wat wist-je-datjes. Daarna laten we ons onderdompelen in het boeiende en gemoderniseerde maritieme museum.

The Royal Observatory

The Royal Observatory

Een portie zuurstof
De volgende dag nemen we de Thames Clipper richting North Greenwich. Deze watertaxi oogt als een uit de kluiten gewassen speedboot en brengt ons naar de O2. Dit gigantische bouwwerk stond eerder bekend als The Millenium Dome. Het geheel is zo immens dat we ons bij het binnenstappen vrij nietig voelen. Het biedt ruimte aan talloze restaurants, een cinema, expositieruimtes en een concertzaal.

Gitaarles met The Beatles
Eén van de attracties in de O2 is de British Music Experience, een interactieve tentoonstelling over de Britse muziekgeschiedenis. Hier leren we naast de groei en bloei van de Britse popmuziek ook zelf gitaar, drum en piano spelen. Op de dansvloer krijgen we les in verschillende dansstijlen. Alles wat we doen, wordt opgenomen, zodat we er thuis, bij het opnieuw bekijken en beluisteren, terug veel plezier aan kunnen beleven.

Op weg met de watertaxi.

Op weg met de watertaxi.

Mythologie op een bedje van Britse humor
’s Avonds bollen we gezellig uit in één van de vele lokale pubs. Daarna begeven we ons naar het Greenwich Theatre voor een Britse bewerking van de metamorfosen van Ovidius. Nooit gedacht  dat de Griekse en Romeinse mythologie zo grappig kunnen zijn. Maar met een toneelgezelschap met de naam ‘Pants on Fire’ valt dit eigenlijk wel te verwachten.

Greenwich is een niet te missen stukje Londen
Londen is een bezoek zeker waard, maar Greenwich misschien nog meer! Een bruisend stadsleven gecombineerd met wat rust in een prachtig stukje natuur, cultuur en wetenschap zorgt voor een onvergetelijk weekendje ertussenuit. De tandem Londen-Greenwich is absoluut een aanrader!

Greenwich bestaat uit veel groene ruimtes om tot rust te komen.

Greenwich bestaat uit veel groene ruimtes om tot rust te komen.

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Greenwich
| Pepys House 2 | Cutty Sark Gardens | London SE10 9LW
Tel. +44 (0) 870 608 2000 | Internet: www.visitgreenwich.org.uk
Bezienswaardigheden

Unesco werelderfgoed
| whc.unesco.org/en/list/795
O2
| www.theo2.co.uk
Thames Clipper
| www.thamesclippers.com
Greenwich Theatre | www.greenwichtheatre.org.uk
Overnachten

Premier Inn
| Greenwich High Road 43-81 | Greenwich London SE10 8JL
Tel. +44 (0) 871 527 9208 | Internet: www.premierinn.com/en/hotel/LONGRE/london-greenwich

Foto’s: © Steven Degrauwe
Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *