Mogen we binnenkort deze plaatsen niet meer bezoeken?

Op zoek naar de typische charme van een plaats, sta je met koffer in de hand klaar om te vertrekken! Maar laat dat nu net zijn wat een groot deel van de reizende wereld ook najaagt. We trekken massaal naar populaire plaatsen om letterlijk onze voetafdruk achter te laten. Maar in hoeverre weegt deze voetafdruk op tegen de eigenheid en duurzaamheid van een plaats?

Toeristenstop_Amsterdam

Vooral het Anne Frank huis en Rijksmuseum worden platgelopen. © Wikimedia Commons

Amsterdam
Probleem?
Amsterdammers ergeren zich volop aan de aanhoudende toestroom van toeristen. Dagjestoeristen, citytrippers en ook wereldreizigers maken een stop in deze stad van grachten en coffeeshops. Bezoekers irriteren zich op hun beurt aan lange wachtrijen aan het Rijksmuseum en Anne Frank Huis. Niet echt een win-winsituatie dus.
Oplossing?
Om de stad leefbaar te houden wordt er momenteel ingezet op het verspreiden van de toeristen. Andere grootsteden van Nederland worden zo in de kijker gezet. In de toekomst zou het zelfs wel eens kunnen dat er een hotelquotum of verbod komt op AirB&B verhuurwoningen in de binnenstad.

Toeristenstop_CinqueTerre

Het idyllische Cinque Terrre wordt op de proef gesteld door de vele toeristen. © Pixabay

Cinque Terre
Probleem?
De idyllische kleurige dorpjes aan de Ligurische kust worden letterlijk platgelopen door bezoekers. Jaarlijks trekken de pastelkleurige dorpjes zo’n 2,5 miljoen vakantiegangers. Op deze manier bezwijken de wandelpaden en wordt de impact op de natuur, maar ook op de bewoners, steeds groter.
Oplossing? Een volledige regulatie van het toerisme is nodig en wordt volop in werking gebracht. Zo zal de toegang tot paden beperkt worden, en krijgen maar (!) 1,5 miljoen nieuwsgierigen jaarlijks toegang tot de populaire stadjes.

Toeristenstop_Barcelona

Barcelona kampt al langer met het probleem van de ’toeristenplaag’. © Pixabay

Barcelona
Probleem?
Het wringende schoentje zit volgens de burgemeester van de stad bij AirB&B. Jongeren zouden volgens haar huizen in het oude centrum verhuren via deze site, waardoor ze geen toeristenbelasting betalen. Langs de andere kant stoort de verzadiging van toeristen vooral de lokale bevolking, die ze liever richting luchthaven zien vertrekken. 
Oplossing?
Een ‘toeristencap’ is volgens de burgemeester de oplossing. Een beperkt aantal toeristen zou de stad mogen bezoeken. Op deze manier wilt ze voorkomen dat Barcelona het ‘volgende Venetië’ wordt.

Tourists_on_the_Ponte_della_Paglia_Venice

Het massatoerisme in Venetië is vooral voor de locals ondraaglijk. © Wikimedia Commons

Venetië
Probleem?
Met een populatie van 55 000 in het historische centrum van de stad, is een gemiddelde van 60 000 toeristen per dag ondraaglijk. Locals worden chagrijnig en borden met ‘tousists, go away, you are destroying this area’, verschijnen steeds meer in het straatbeeld.
Oplossing? AutomatischePeople-counters” op de drukste plaatsen zou een zicht moeten geven op hoeveel toeristen exact langskomen. Op de website en sociale media komt dan een live teller die mensen moet ontmoedigen de drukke plaatsen van de stad te bezoeken. Ook andere (afgelegen) delen van de ‘stad van maskers’ worden steeds meer in de kijker gezet.

Toeristenstop_IJsland

IJsland is op veel plaatsen niet langer the middle of nowhere. © Pixabay

IJsland
Probleem?
Ook het verre IJsland heeft moeilijkheden met de verhouding toerist/inwoner. 1,26 miljoen mensen bezochten vorig jaar het vulkanische eiland waar zo’n 330 000 mensen wonen. Het gaat vooral allemaal te snel. Hieronder lijdt ook de ruwe natuur die, nog niet zo lang geleden, letterlijk the middle of nowhere was. Het land is dan ook (nog) niet voorzien voor zulke grote aantallen toeristen.
Oplossing? Ook hier moet een focus op minder populaire gebieden de aandacht van toeristen weten te lokken. Vooral Zuid-IJsland, waarin de hoofdstad Reykjavik ligt, wordt door bezoekers onder druk gelegd. Voor de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Blue Lagoon en Geysir wordt het aantal bezoekers ook onderzocht, zodat een eventuele limiet op toeristen kan worden ingevoerd.

© Pixabay

De witte huisjes met blauwe daken worden een pak minder idyllisch als je eerst een stroom aan toeristen moet trotseren. © Pixabay

Santorini
Probleem?
Denk je aan Santorini, dan krijg je meteen parelwitte huisjes met blauwe daken en idyllische straatjes voor ogen. Fantaseer hier maar een groot aantal mensen bij met camera in de hand, want ook dit eiland ondervindt de toeristen-plaag. In 2015 meerde er zo 636 cruiseschepen aan met soms wel meer dan 10.000 bezoekers per dag. Niet meer zo idyllisch, toch?
Oplossing? Begin dit jaar kwam er een limiet op het aantal toeristen per dag. Vanaf nu kunnen er niet meer dan  8000 toeristen via boten het eiland bereiken. Een stap in de goede richting, maar is het genoeg?

Oproep aan massatoeristen
Het zijn trouwens niet alleen Europese plaatsen die deze druk steeds meer voelen. Ook Bhutan, Mount Everest, Antarctica, de Seychellen en de Galapagos-eilanden krijgen het steeds moeilijker. Dus nu stel ik mij de vraag, weegt onze nieuwsgierigheid op tegen de duurzaamheid en authenticiteit van een land? Volgens mij niet. Toegegeven, ik ben ook een reiziger die schuldig is aan het (willen) bezoeken van deze bestemmingen. Maar langs de andere kant bezoek ik plaatsen voor de typische charme, ongereptheid en authenticiteit.

Tegenstelling
Ik verkies lokale winkeltjes boven supermarktketens of McDonalds die je overal ter wereld tegenkomt. Deze zijn er trouwens vaak door toeristen, en is dit dan niet een beetje een contradictie? Dezelfde tegenstelling krijg je als je op zoek bent naar een afgelegen waterval in IJsland, om deze dan uiteindelijk te delen met tientallen andere toeristen. De ongereptheid waar ik naar op zoek ben, is steeds verder te zoeken, en dat komt deels ook door mijzelf.

Alternatieve hotspots
Een ban op het bezoeken van deze plaatsen moet er volgens mij niet komen. Het lijkt me gewoon niet verkeerd een duidelijke limiet in te voeren als het massatoerisme een grote invloed krijgt op het milieu en de bewoners. Is de limiet bereikt? Geen probleem, landen lopen naar mijn weten niet weg. Volgend jaar beter en met hopelijk minder toeristen! Ondertussen reis ik naar evenwaardige, zo niet nog mooiere bestemmingen! Wat denk je van deze plekken?

Annexy (Frankrijk) in plaats van Venetië

Toeristenstop_Annexy

© Judit via Flickr Creative Commons

Colmar (Frankrijk) in plaats van Venetië

Toeristenstop_Colmar

© Pixabay

Naxos in plaats van Santorini

Toeristenstop_Naxos

© Trevorklatko via Flickr Creative Commons

v.l.n.r.: Sestri Levante, Portovenere, Positano, Tellaro in plaats van Cinque Terre

Toeristenstop_CingueTerre_Alternatieven

© Wikimedia commons | © willian via Flickr Creative Commons © Iha Holiday ads | © acca-67 via Flickr Creative Commons

De Faeröer eilanden in plaats van IJsland

Faroereilanden_AlternatiefIJsland

© Pixabay | © Felipe tofani via Flickr Creative Commons | © Wikimedia Commons | © Baron Reznik via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *