Spaanse lente: patio’s kijken in Cordoba

Geen betere plek om de lente te verwelkomen dan in het Spaanse Cordoba, de stad van de patio’s. Elk jaar in mei, dit jaar van 2 tot 15 mei, stellen haar bewoners hun prachtige patio’s vol kleurrijke bloemen en feeërieke terrassen open voor het grote publiek. Een lust voor alle zintuigen!

Jaarlijkse bloemenpracht
La Fiesta de los Patios Cordobeses, kortweg Los Patios de Cordoba is het belangrijkste feestelijke jaarlijkse evenement in Cordoba. Gedurende 12 dagen in mei gooien de bewoners van Cordoba dan de poorten van hun private patio’s wagenwijd open. Een uniek evenement als je weet dat de rest van het jaar de bloemen en hangplanten, de met de hand geschilderde Arabische tegels en de klaterende fonteintjes achter slot en grendel blijven.

Fonteinen, planten en tegeltjes zorgen voor de nodige frisheid tijden de hete zomers.

Fonteinen, planten en tegeltjes zorgen voor de nodige frisheid tijdens de hete zomers.

Verfrissing
De beschutte patio’s dateren uit de tijd van de Romeinen en later de Arabieren. Zij pasten de bouwstijl van hun huizen aan aan het soms extreme klimaat van Spanje, waarbij er standaard een binnenplaats gecreëerd werd als epicentrum van de woning. Deze patio’s boden een plek waar meerdere families samenkomen om de hitte te ontvluchten. De Romeinen gebruikte de plaats ook al om regenwater op te vangen.

Arabische architecten
Maar het waren de Arabieren die deze ruimte ontwikkelden tot een waar architectonisch fenomeen. Zij brachten bijvoorbeeld fonteintjes en planten aan om een frisse sfeer te creëren, met resultaat. De temperaturen in de patio’s voelen 10 tot 15 graden koeler aan dan buiten op straat. Niet alleen goed voor de bewoners om de hitte te ontvluchten, maar ook ideaal om verschillende bloemen en planten te laten groeien!

De inwoners doen elk jaar hun best om de patio's zo mooi mogelijk te maken.

De inwoners doen elk jaar hun best om de patio’s zo mooi mogelijk te maken.

9 wandelroutes
Het Cordoba Patiosfestival kan je al dan niet met begeleiding bijwonen. Wil je alleen op wandel? Dan is een goed beginpunt Palacio da Viana, met maar liefst 12 verschillende binnenplaatsen. Het Alcazar Viejo district en de Judería of oude Joodse wijk zijn ook aanraders. Het gemeentehuis van Cordoba stippelde bovendien 9 wandelroutes uit die je naar alle uithoeken van de stad leidt.

Begeleide wandeltouren
Behalve de looproutes kun je er ook voor kiezen een begeleide groepstour te doen. Die duren ongeveer 2 uur en worden vanaf 1 maart tot en met 30 juni georganiseerd. In maart en april van maandag tot met zaterdag begint deze tour om 17u. In mei en juni, van maandag tot en met zaterdag, vanaf 19u. In mei trouwens elke dag om 12 en 17u behalve tijdens het Patiosfestival. De rest van het jaar kun je elke zondag en feestdag een tour doen om 12u.

Bezoek de fleurige patio's zelf te voet of begeleid.

Bezoek de fleurige patio’s zelf te voet of begeleid.

6 zones
De patio’s zijn onderverdeeld in 6 verschillende zones: Santa Marina-San Andrés, San Lorenzo-San Agustin, Regina-La Magdalena, San Pedro-Santiago, Judería and San Basilio. Als je de kaartjes reserveert moet je een specifieke zone uitkiezen waar je gemiddeld 8 tot 12 patio’s kunt bezoeken.  Dit organiseert men op deze manier om de grote stroom bezoekers uit binnen- en buitenland in goede banen te leiden.

Praktisch
Er worden ’s ochtends en ’s avonds bezoekrondes georganiseerd. Openingstijden van de patio’s tijdens het festival zijn van 11 uur tot 14 uur en zondagavond tot en met donderdagavond van 18 uur tot en met 22 uur. Vrijdag -en zaterdagavond: van 18 uur tot middernacht. Kaartjes voor het patiofestival zijn gratis, maar moet je wel vooraf reserveren via www.entradaspatioscordoba.com. Deze website is live zodra tickets beschikbaar komen.

Foto’s: © GF via Vakantiehuizen.nl

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Spaanse lente: patio’s kijken in Cordoba”

  1. En als je nog niet genoeg afgekoeld bent is de Mezquita natuurlijk helemaal een “moetje”. Waanzinnig mooi, koel en voor de liefhebbers is er ook nog een patio met sinaasappelbomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *