Kersttraditie

Zo viert de rest van Europa Kerst: 9 tradities

Kerstmis komt eraan! De kerstboom is mooi versierd en verschillende pakjes liggen eronder te blinken. Ook in de rest van Europa staat de tafel vol lekkers en is het ijveren om het programma van kerstavond rond te krijgen. Al dan niet met de hulp van deze 9 bijzondere tradities!

Noorwegen: in de Vikingtijd raakte men pas echt in kerstsferen door het brouwen van het speciale kerstbier. Ingrediënten uit eigen tuin worden gebruikt en het bier is pas geslaagd als het zo sterk is dat je er flink dronken van wordt. De traditie wil dat de eerste man al aan het jodelen is, als de derde aan de beurt is om het bier te proeven. Tegenwoordig mag je je kerstbier zo slap of sterk maken als je zelf wilt. © mikemunevar via Flickr

Noorwegen: in de Vikingtijd raakte men pas echt in kerstsferen door het brouwen van het speciale kerstbier. Ingrediënten uit eigen tuin worden gebruikt en het bier is pas geslaagd als het zo sterk is dat je er flink dronken van wordt. De traditie wil dat de eerste man al aan het jodelen is, als de derde aan de beurt is om het bier te proeven. Tegenwoordig mag je je kerstbier zo slap of sterk maken als je zelf wilt. © mikemunevar via Flickr

Denemarken: vroeger werd er in Denemarken algemeen aangenomen dat alle dieren konden praten op kerstavond, en niemand wilde dat de dieren op zo’n speciale avond slecht over je zouden spreken. Daarom maken Denen vandaag de dag nog een wandeling in de tuin, in het park of in het bos en belonen ze de beestjes met kleine speeltjes of lekkers. © Toerisme Denemarken

Denemarken: vroeger werd er in Denemarken algemeen aangenomen dat alle dieren konden praten op kerstavond, en niemand wilde dat de dieren op zo’n speciale avond slecht over je zouden spreken. Daarom maken Denen vandaag de dag nog een wandeling in de tuin, in het park of in het bos en belonen ze de beestjes met kleine speeltjes of lekkers. © Toerisme Denemarken

Oostenrijk: in Tirol houden ze tijdens de kerstperiode van zoete lekkernijen. In veel Tiroolse gezinnen bakken ze rond deze tijd gezamenlijk koekjes. De meest traditionele zoete lekkernij zijn de ‘zelten’: een soort kerstbrood bestaande uit gedroogde vruchten, noten en brooddeeg. © detiroler.com

Oostenrijk: in Tirol houden ze tijdens de kerstperiode van zoete lekkernijen. In veel Tiroolse gezinnen bakken ze rond deze tijd gezamenlijk koekjes. De meest traditionele zoete lekkernij zijn de ‘zelten’: een soort kerstbrood bestaande uit gedroogde vruchten, noten en brooddeeg. © detiroler.com

Veiring van St. Lucia

Veiring van St. Lucia

Polen: in de Poolse stad Krakau maken ze van Kerstmis gebruik om prachtige kerststallen te ontwerpen. Die traditie ontstond omdat er tijdens Kerstmis allerhande geboortetafereeltjes in de kerken werden tentoongesteld. Timmerlieden en metselaars uit de buurt van Krakau besloten rond de 19de eeuw dat ze dat veel mooier konden maken buiten het bouwseizoen. Vooral de kerststallen van zo’n 3 meter hoog met een mobiel poppentheater zijn indrukwekkend! © Toerisme Polen

Polen: in de Poolse stad Krakau maken ze van Kerstmis gebruik om prachtige kerststallen te ontwerpen. Die traditie ontstond omdat er tijdens Kerstmis allerhande geboortetafereeltjes in de kerken werden tentoongesteld. Timmerlieden en metselaars uit de buurt van Krakau besloten rond de 19de eeuw dat ze dat veel mooier konden maken buiten het bouwseizoen. Vooral de kerststallen van zo’n 3 meter hoog met een mobiel poppentheater zijn indrukwekkend! © Toerisme Polen

Ierland: de kerstduik is een van de grootste tradities van Ierland. Op eerste kerstdag dalen duizenden stoere mannen en vrouwen af naar de kust en gooien zichzelf in de ijskoude zee, meestal voor een goed doel. Niet alleen de duikers genieten hiervan, ook de dik aangeklede toeschouwers op het droge kunnen rekenen op heel wat amusement. © Toerisme Ierland

Ierland: de kerstduik is een van de grootste tradities van Ierland. Op eerste kerstdag dalen duizenden stoere mannen en vrouwen af naar de kust en gooien zichzelf in de ijskoude zee, meestal voor een goed doel. Niet alleen de duikers genieten hiervan, ook de dik aangeklede toeschouwers op het droge kunnen rekenen op heel wat amusement. © Toerisme Ierland

Tsjechië: in Tsjechië staat er elk jaar karper met aardappelsalade op het menu. Tsjechen kopen een of twee vissen en houden ze vervolgens in hun badkuip alsof het een huisdier was. Sommigen laten de karper vrij, maar de meesten eten de vis op met kerstavond. Het eten van de karper is sinds de 19de eeuw een traditie geworden en heeft een religieuze betekenis. In Tsjechië is 24 december namelijk een vastendag en mag er alleen vis gegeten worden. © Toerisme Tsjechië

Tsjechië: in Tsjechië staat er elk jaar karper met aardappelsalade op het menu. Tsjechen kopen een of twee vissen en houden ze vervolgens in hun badkuip alsof het een huisdier was. Sommigen laten de karper vrij, maar de meesten eten de vis op met kerstavond. Het eten van de karper is sinds de 19de eeuw een traditie geworden en heeft een religieuze betekenis. In Tsjechië is 24 december namelijk een vastendag en mag er alleen vis gegeten worden. © Toerisme Tsjechië

IJsland: dit land houdt er een bizar kerstverhaal op na. Niet met een vriendelijke kerstman maar met 13 onaangename ‘Joelmannen’. Zij trekken een voor een vanuit de bergen richting de IJslands woonplaatsen, vanaf 12 december tot 24 december. Hun moeder zou de enge heks Grýla zijn, die stoute kinderen angst aanjaagt. Tot slot heeft de kat van Grýla ook een rol: die zou de vreemde gewoonte hebben kinderen op te eten die met kerstavond geen nieuwe kleding bezitten. © Toerisme Reykjavik

IJsland: dit land houdt er een bizar kerstverhaal op na. Niet met een vriendelijke kerstman maar met 13 onaangename ‘Joelmannen’. Zij trekken een voor een vanuit de bergen richting de IJslands woonplaatsen, vanaf 12 december tot 24 december. Hun moeder zou de enge heks Grýla zijn, die stoute kinderen angst aanjaagt. Tot slot heeft de kat van Grýla ook een rol: die zou de vreemde gewoonte hebben kinderen op te eten die met kerstavond geen nieuwe kleding bezitten. © Toerisme Reykjavik

Spanje: in Spanje houden ze van ‘nativity scenery’. Al 7 eeuwen lang herdenken ze de geboorte van Jezus door overal waar er plaats is, thuis, in de kerk of op de pleinen, een erg gedetailleerde kerststal te installeren. Velen zijn er op vooruit gegaan en worden tegenwoordig versierd met bewegende details en speciale effecten. De figuurtjes in de scenes zijn traditiegetrouw met de hand gemaakt en representeren de originele Bijbelverhalen. © The Spanish Touch

Spanje: in Spanje houden ze van ‘nativity scenery’. Al 7 eeuwen lang herdenken ze de geboorte van Jezus door overal waar er plaats is, thuis, in de kerk of op de pleinen, een erg gedetailleerde kerststal te installeren. Velen zijn er op vooruit gegaan en worden tegenwoordig versierd met bewegende details en speciale effecten. De figuurtjes in de scenes zijn traditiegetrouw met de hand gemaakt en representeren de originele Bijbelverhalen. © The Spanish Touch

Noorwegen: in de Vikingtijd raakte men pas echt in kerstsferen door het brouwen van het speciale kerstbier. Ingrediënten uit eigen tuin worden gebruikt en het bier is pas geslaagd als het zo sterk is dat je er flink dronken van wordt. De traditie wil dat de eerste man al aan het jodelen is, als de derde aan de beurt is om het bier te proeven. Tegenwoordig mag je je kerstbier zo slap of sterk maken als je zelf wilt. © mikemunevar via Flickr Denemarken: vroeger werd er in Denemarken algemeen aangenomen dat alle dieren konden praten op kerstavond, en niemand wilde dat de dieren op zo’n speciale avond slecht over je zouden spreken. Daarom maken Denen vandaag de dag nog een wandeling in de tuin, in het park of in het bos en belonen ze de beestjes met kleine speeltjes of lekkers. © Toerisme Denemarken Oostenrijk: in Tirol houden ze tijdens de kerstperiode van zoete lekkernijen. In veel Tiroolse gezinnen bakken ze rond deze tijd gezamenlijk koekjes. De meest traditionele zoete lekkernij zijn de ‘zelten’: een soort kerstbrood bestaande uit gedroogde vruchten, noten en brooddeeg. © detiroler.com Veiring van St. Lucia Polen: in de Poolse stad Krakau maken ze van Kerstmis gebruik om prachtige kerststallen te ontwerpen. Die traditie ontstond omdat er tijdens Kerstmis allerhande geboortetafereeltjes in de kerken werden tentoongesteld. Timmerlieden en metselaars uit de buurt van Krakau besloten rond de 19de eeuw dat ze dat veel mooier konden maken buiten het bouwseizoen. Vooral de kerststallen van zo’n 3 meter hoog met een mobiel poppentheater zijn indrukwekkend! © Toerisme Polen Ierland: de kerstduik is een van de grootste tradities van Ierland. Op eerste kerstdag dalen duizenden stoere mannen en vrouwen af naar de kust en gooien zichzelf in de ijskoude zee, meestal voor een goed doel. Niet alleen de duikers genieten hiervan, ook de dik aangeklede toeschouwers op het droge kunnen rekenen op heel wat amusement. © Toerisme Ierland Tsjechië: in Tsjechië staat er elk jaar karper met aardappelsalade op het menu. Tsjechen kopen een of twee vissen en houden ze vervolgens in hun badkuip alsof het een huisdier was. Sommigen laten de karper vrij, maar de meesten eten de vis op met kerstavond. Het eten van de karper is sinds de 19de eeuw een traditie geworden en heeft een religieuze betekenis. In Tsjechië is 24 december namelijk een vastendag en mag er alleen vis gegeten worden. © Toerisme Tsjechië IJsland: dit land houdt er een bizar kerstverhaal op na. Niet met een vriendelijke kerstman maar met 13 onaangename ‘Joelmannen’. Zij trekken een voor een vanuit de bergen richting de IJslands woonplaatsen, vanaf 12 december tot 24 december. Hun moeder zou de enge heks Grýla zijn, die stoute kinderen angst aanjaagt. Tot slot heeft de kat van Grýla ook een rol: die zou de vreemde gewoonte hebben kinderen op te eten die met kerstavond geen nieuwe kleding bezitten. © Toerisme Reykjavik Spanje: in Spanje houden ze van ‘nativity scenery’. Al 7 eeuwen lang herdenken ze de geboorte van Jezus door overal waar er plaats is, thuis, in de kerk of op de pleinen, een erg gedetailleerde kerststal te installeren. Velen zijn er op vooruit gegaan en worden tegenwoordig versierd met bewegende details en speciale effecten. De figuurtjes in de scenes zijn traditiegetrouw met de hand gemaakt en representeren de originele Bijbelverhalen. © The Spanish Touch

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *