12 speciale nieuwjaarstradities wereldwijd

Straks verwelkomen we 2017 met open armen. Maar voor het zover is, wordt 2016 in stijl afgesloten. In bepaalde landen, zowel in Europa als over de continentgrenzen, gaat dat gepaard met allerhande bijzondere tradities. De leukste zetten we graag op een rijtje!

Estland: goed en lekker eten staat zowat in elk land op het programma tijdens oudejaarsavond. Maar in Estland gaan ze wel erg ver. Daar eten ze traditioneel 7, 9 of zelfs 12 maaltijden op nieuwjaarsdag. Het zou er voor zorgen dat ze in het nieuwe jaar niets te kort komen. Een deel van elke maaltijd laten ze overigens liggen voor de geesten van hun voorvaderen die op nieuwjaarsnacht op bezoek komen. © GF

Estland: goed en lekker eten staat zowat in elk land op het programma tijdens oudejaarsavond. Maar in Estland gaan ze wel erg ver. Daar eten ze traditioneel 7, 9 of zelfs 12 maaltijden op nieuwjaarsdag. Het zou er voor zorgen dat ze in het nieuwe jaar niets te kort komen. Een deel van elke maaltijd laten ze overigens liggen voor de geesten van hun voorvaderen die op nieuwjaarsnacht op bezoek komen. © GF

Colombia: een traditie voor echte reizigers want Colombianen die hopen op een jaar vol mooie reizen, rennen om twaalf uur een blokje om met hun (lege) koffer. © Jean-Marie Prival via Flickr Creative Commons

Colombia: een traditie voor echte reizigers want Colombianen die hopen op een jaar vol mooie reizen, rennen om twaalf uur een blokje om met hun (lege) koffer. © Jean-Marie Prival via Flickr Creative Commons

Hongarije: op 31 december om middernacht staat overal in Hongarije de televisie aan. Iedereen luistert dan naar het volkslied en zingt mee. Vervolgens wordt er getoast met champagne en rent iedereen de straat op. De traditie wil om al wie je tegenkomt een zoen te geven en uit elke fles champagne die je wordt aangeboden te drinken. © Guillaume Speurt via Flickr Creative Commons

Hongarije: op 31 december om middernacht staat overal in Hongarije de televisie aan. Iedereen luistert dan naar het volkslied en zingt mee. Vervolgens wordt er getoast met champagne en rent iedereen de straat op. De traditie wil om al wie je tegenkomt een zoen te geven en uit elke fles champagne die je wordt aangeboden te drinken. © Guillaume Speurt via Flickr Creative Commons

Denemarken: in Denemarken staat niet het eten, maar het servies centraal. Op 31 december gooien Denen namelijk oude borden of tassen stuk tegen de voordeur van hun vrienden. Het liefst hebben ze veel opruim achteraf, want veel scherven voor de deur betekent veel vrienden. © Pixabay

Denemarken: in Denemarken staat niet het eten, maar het servies centraal. Op 31 december gooien Denen namelijk oude borden of tassen stuk tegen de voordeur van hun vrienden. Het liefst hebben ze veel opruim achteraf, want veel scherven voor de deur betekent veel vrienden. © Pixabay

Spanje: de sleutel tot een gelukkig nieuwjaar volgens de Spanjaarden? Druiven eten! Stipt om middernacht proberen veel Spanjaarden 12 druiven te eten, één per klokslag. Wie slaagt, zal in het nieuwe jaar voorspoed kennen. © Pixabay

Spanje: de sleutel tot een gelukkig nieuwjaar volgens de Spanjaarden? Druiven eten! Stipt om middernacht proberen veel Spanjaarden 12 druiven te eten, één per klokslag. Wie slaagt, zal in het nieuwe jaar voorspoed kennen. © Pixabay

Ecuador: het afgelopen jaar achter je laten wordt in Ecuador erg letterlijk genomen. Daar is het namelijk de gewoonte om vogelverschrikkers vol papier op te branden, om het jaar symbolische af te sluiten. Het gaat zelfs zo ver dat ze foto’s van het voorbije jaar verbranden om helemaal vanaf nul te beginnen. © Pixabay

Ecuador: het afgelopen jaar achter je laten wordt in Ecuador erg letterlijk genomen. Daar is het namelijk de gewoonte om vogelverschrikkers vol papier op te branden, om het jaar symbolische af te sluiten. Het gaat zelfs zo ver dat ze foto’s van het voorbije jaar verbranden om helemaal vanaf nul te beginnen. © Pixabay

Ierland: Ierse vrouwen die op zoek zijn naar de liefde leggen op oudejaarsavond een maretak onder hun hoofdkussen. Dat zou moeten helpen om in het nieuwe jaar een echtgenoot te vinden. © Michael Caroe Andersen via Flickr Creative Commons

Ierland: Ierse vrouwen die op zoek zijn naar de liefde leggen op oudejaarsavond een maretak onder hun hoofdkussen. Dat zou moeten helpen om in het nieuwe jaar een echtgenoot te vinden. © Michael Caroe Andersen via Flickr Creative Commons

Italië: Italianen gaan niet meteen na middernacht naar bed. Integendeel, de traditie wil dat ze opblijven om de eerste zonsopgang van het nieuwe jaar te zien. Een mooi begin! © Pixabay

Italië: Italianen gaan niet meteen na middernacht naar bed. Integendeel, de traditie wil dat ze opblijven om de eerste zonsopgang van het nieuwe jaar te zien. Een mooi begin! © Pixabay

Mexico: om met een schone lei te kunnen beginnen, is het in Mexico de traditie om het hele huis voor middernacht schoon te maken. Bedoeling is om alle negatieve energie te verdrijven. Sommige families gooien zelfs hun borstels en ander schoonmaakmateriaal weg, omdat de negatieve energie van het voorbije jaar er nog aan kan hangen. © Rob Young via Flickr Creative Commons

Mexico: om met een schone lei te kunnen beginnen, is het in Mexico de traditie om het hele huis voor middernacht schoon te maken. Bedoeling is om alle negatieve energie te verdrijven. Sommige families gooien zelfs hun borstels en ander schoonmaakmateriaal weg, omdat de negatieve energie van het voorbije jaar er nog aan kan hangen. © Rob Young via Flickr Creative Commons

Rusland: de Russen nemen hun wensen voor het nieuwe jaar erg serieus en doen er letterlijk alles aan om ervoor te zorgen dat ze uitkomen. Zo schrijven ze hun wens op een papiertje, verbranden dat en gieten de assen in hun glas champagne om het vervolgens op te drinken. © Dmitry Dzhus via Flickr Creative Commons

Rusland: de Russen nemen hun wensen voor het nieuwe jaar erg serieus en doen er letterlijk alles aan om ervoor te zorgen dat ze uitkomen. Zo schrijven ze hun wens op een papiertje, verbranden dat en gieten de assen in hun glas champagne om het vervolgens op te drinken. © Dmitry Dzhus via Flickr Creative Commons

Finland: Finnen zijn vooral nieuwsgierig naar wat het nieuwe jaar hen te bieden heeft. Ze proberen hun toekomst te achterhalen door een beetje tin te laten smelten en in een emmer koud water te gieten. De vorm die ontstaat bij het stollen zou moeten voorspellen wat er hen te wachten staat. © Pixabay

Finland: Finnen zijn vooral nieuwsgierig naar wat het nieuwe jaar hen te bieden heeft. Ze proberen hun toekomst te achterhalen door een beetje tin te laten smelten en in een emmer koud water te gieten. De vorm die ontstaat bij het stollen zou moeten voorspellen wat er hen te wachten staat. © Pixabay

Griekenland: op oudejaarsavond kaarten de Grieken het liefst en eten ze ‘vasilópita’, een soort kruising tussen brood en cake waarin een muntstuk verstopt zit. Wie de munt vindt, zou een geluksjaar in het verschiet hebben. © Pixabay

Griekenland: op oudejaarsavond kaarten de Grieken het liefst en eten ze ‘vasilópita’, een soort kruising tussen brood en cake waarin een muntstuk verstopt zit. Wie de munt vindt, zou een geluksjaar in het verschiet hebben. © Pixabay

Estland: goed en lekker eten staat zowat in elk land op het programma tijdens oudejaarsavond. Maar in Estland gaan ze wel erg ver. Daar eten ze traditioneel 7, 9 of zelfs 12 maaltijden op nieuwjaarsdag. Het zou er voor zorgen dat ze in het nieuwe jaar niets te kort komen. Een deel van elke maaltijd laten ze overigens liggen voor de geesten van hun voorvaderen die op nieuwjaarsnacht op bezoek komen. © GF Colombia: een traditie voor echte reizigers want Colombianen die hopen op een jaar vol mooie reizen, rennen om twaalf uur een blokje om met hun (lege) koffer. © Jean-Marie Prival via Flickr Creative Commons Hongarije: op 31 december om middernacht staat overal in Hongarije de televisie aan. Iedereen luistert dan naar het volkslied en zingt mee. Vervolgens wordt er getoast met champagne en rent iedereen de straat op. De traditie wil om al wie je tegenkomt een zoen te geven en uit elke fles champagne die je wordt aangeboden te drinken. © Guillaume Speurt via Flickr Creative Commons Denemarken: in Denemarken staat niet het eten, maar het servies centraal. Op 31 december gooien Denen namelijk oude borden of tassen stuk tegen de voordeur van hun vrienden. Het liefst hebben ze veel opruim achteraf, want veel scherven voor de deur betekent veel vrienden. © Pixabay Spanje: de sleutel tot een gelukkig nieuwjaar volgens de Spanjaarden? Druiven eten! Stipt om middernacht proberen veel Spanjaarden 12 druiven te eten, één per klokslag. Wie slaagt, zal in het nieuwe jaar voorspoed kennen. © Pixabay Ecuador: het afgelopen jaar achter je laten wordt in Ecuador erg letterlijk genomen. Daar is het namelijk de gewoonte om vogelverschrikkers vol papier op te branden, om het jaar symbolische af te sluiten. Het gaat zelfs zo ver dat ze foto’s van het voorbije jaar verbranden om helemaal vanaf nul te beginnen. © Pixabay Ierland: Ierse vrouwen die op zoek zijn naar de liefde leggen op oudejaarsavond een maretak onder hun hoofdkussen. Dat zou moeten helpen om in het nieuwe jaar een echtgenoot te vinden. © Michael Caroe Andersen via Flickr Creative Commons Italië: Italianen gaan niet meteen na middernacht naar bed. Integendeel, de traditie wil dat ze opblijven om de eerste zonsopgang van het nieuwe jaar te zien. Een mooi begin! © Pixabay Mexico: om met een schone lei te kunnen beginnen, is het in Mexico de traditie om het hele huis voor middernacht schoon te maken. Bedoeling is om alle negatieve energie te verdrijven. Sommige families gooien zelfs hun borstels en ander schoonmaakmateriaal weg, omdat de negatieve energie van het voorbije jaar er nog aan kan hangen. © Rob Young via Flickr Creative Commons Rusland: de Russen nemen hun wensen voor het nieuwe jaar erg serieus en doen er letterlijk alles aan om ervoor te zorgen dat ze uitkomen. Zo schrijven ze hun wens op een papiertje, verbranden dat en gieten de assen in hun glas champagne om het vervolgens op te drinken. © Dmitry Dzhus via Flickr Creative Commons Finland: Finnen zijn vooral nieuwsgierig naar wat het nieuwe jaar hen te bieden heeft. Ze proberen hun toekomst te achterhalen door een beetje tin te laten smelten en in een emmer koud water te gieten. De vorm die ontstaat bij het stollen zou moeten voorspellen wat er hen te wachten staat. © Pixabay Griekenland: op oudejaarsavond kaarten de Grieken het liefst en eten ze ‘vasilópita’, een soort kruising tussen brood en cake waarin een muntstuk verstopt zit. Wie de munt vindt, zou een geluksjaar in het verschiet hebben. © Pixabay

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *