4 nieuwe Europese musea openen de deuren

Op zoek naar leuke cultuurtips? Een aantal landen in Europa mochten dit voorjaar een nieuw museum verwelkomen. Onder meer in Kroatië, Duitsland en Polen zijn ze weer een culturele stek rijker.

Apoxyomenos Museum in Lošinj, Kroatië

Apoxyomenos Museum in Lošinj, Kroatië

Apoxyomenos Museum
Na een rondreis van 9 jaar, waarbij hij te zien was in tal van musea over heel de wereld, zoals het Parijse Louvre, het Londense British Museum en het Gettymuseum in Los Angeles, keert de Griekse reus terug naar Lošinj, Kroatië in het spiksplinternieuwe Apoxyomenos Museum. Dit 1m92 hoge antieke bronzen standbeeld van een atleet werd in 1997 bij toeval ontdekt door de Belgische duiker René Wauters, op een diepte van 45 meter onder de zee, tussen de eilanden Vele Orjule en Lošinj. Het standbeeld van Lošinj is het meest volledige en best bewaarde van de acht gekende Apoxyomenos en heeft nu dus zijn eigen museum gekregen. Bezoekers kunnen er 9 scènes ontdekken, waar ze aan de hand van smaken, geuren, geluiden en beelden alles te weten komen over de Apoxyomenos en de bestemming Lošinj.

Dialog im Dunkeln museum in Hamburg, Duitsland

Dialog im Dunkeln museum in Hamburg, Duitsland

Dialog im Dunkeln
Altijd al eens willen weten hoe een blinde een museumbezoek beleeft? Dan ben je in dit nieuwe museum in Hamburg aan het juiste adres. Hoe het aanvoelt om niet te zien, ervaar je in het nieuwe Dialog im Dunkeln museum in Hamburg. Het zijn blinden die je hier door een niet-verlichte expo leiden. Je ontdekt er hun wereld en maakt kennis met alledaagse situaties, zoals een wandeling door het park. Bijzonder hoogtepunt is Dinner in the Dark: blinden serveren je eten in het pikkedonker en je hebt enkel nog je smaakzin. Een ervaring die je niet snel vergeet.

Museum van de Rechtvaardige Polen in Markowa, Polen

Museum van de Rechtvaardige Polen in Markowa, Polen

Museum van de Rechtvaardige Polen
In Markowa, een kleine gemeente in het zuidoosten van Polen, bestaat sinds 17 april dit museum. Aanleiding voor de opening is de familie Ulma, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak gaf aan 8 joden. Wie dat deed werd onherroepelijk gedood. Maar de terreur tegen de joden en de mensen die hen hielpen, kon de inwoners van het dorp er niet van weerhouden om nog ongeveer 20 personen verborgen te houden. Om de moed van deze vrouwen en mannen te herdenken bestaat nu dit museum. Aan de hand van foto’s van zowel de familie Ulma als de andere inwoners van Markowa krijgt de bezoeker een beeld van deze wrede periode.

Eperon d’Or
Wie liever in eigen land nieuwe cultuur opsnuift, kan terecht in het West-Vlaamse Izegem. Daar opende namelijk het gloednieuw schoenenmuseum, dat gevestigd is in het gerenoveerd art decogebouw van de voormalige gelijknamige schoenfabriek. Het museum toont het verhaal van de groei, bloei en teloorgang van de schoenen- en borstelindustrie.  In Izegem kende deze industrie een echte hoogconjunctuur tijdens het interbellum. Begin 2017 opent het tweede luik van het museum met aandacht voor grondstoffen, het ambacht zelf én de mechanisatie ervan.

Het Tropenmuseum in Amsterdam, Nederland

Het Tropenmuseum in Amsterdam, Nederland

Extra tip: het Tropenmuseum
Niet nieuw, maar wel de moeite is het Tropenmuseum in Nederland. Dat vertelt verhalen over menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Naast een vaste tentoonstelling pakt het museum deze zomer en najaar uit met twee nieuwe. Rhythm & Roots (van 13 mei tot 30 oktober 2016) dompelt je onder in de grensoverschrijdende en universele wereld van muziek. Van jazz tot salsa, van hiphop tot rock-‘n-roll: het doet iets met je, bet beweegt je en laat je bewegen. Vanaf 23 september 2016 loopt de tentoonstelling De Boeddha: over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis. Geen cultuurfanaat? De imposante centrale hal, daterend uit 1926, is een attractie op zich.

Foto’s: © Toerisme Nederland | Museum of Poles Saving Jews | Toerisme Duitsland | Wikimedia Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *