Wintersport in de Queyras betekent skiën in alle rust

Terwijl de gigantische sneeuwoorden met ski-carrousels duizenden wintersporters per uur kunnen verwerken, charmeren de authentieke dorpjes, ook wel ‘les stations-villages’, met een beperkt maar daarom niet minder interessant aanbod. Voorbeelden van zo’n vakantiedorp vind je in het zonnige zuidelijke Franse natuurgebied Queyras. Hier ski je in alle rust.

Altijd zon
De Queyras heeft vier skidomeinen, ideaal voor koppels en families die willen wintersporten in ongerepte natuur en een rustige sfeer. Het gebied ligt in de zuidelijke Alpen, op de grens tussen Frankrijk en Italië. Het is een sneeuwzekere winterbestemming, met een indrukwekkend Alpendecor en bergtoppen tot 3.400 meter. In de Queyras geniet je tevens van een zuiders klimaat. De zon schijnt er maar liefst driehonderd dagen per jaar.

Ski voor iedereen
Met eenzelfde skipas kan je op de vier skidomeinen terecht. Arvieux is geschikt voor jonge kinderen. Abriés en Ceillac hebben pistes voor gevorderden en off-piste skiërs. In Molines-St-Veran geniet je van hooggelegen en naar het zuiden gerichte pistes. Het skiseizoen loopt er van 17 december 2016 tot 26 maart 2017.

Naast skiën en langlaufen kun je ook sneeuwschoenwandelen in de Queyras © Atout France / Jean François Tripelon-Jarry

Naast skiën en langlaufen kun je ook sneeuwschoenwandelen in de Queyras © Atout France / Jean François Tripelon-Jarry

Langlaufen…
De Queyras is het derde grootste langlaufgebied van Frankrijk, met tweehonderd kilometer loipes, verspreid over vier valleien op een hoogte van 1.600 meter. Er is dus sneeuwzekerheid. Bovendien valt er hier nog meer te beleven.

… of andere wintersporten
De Queyras ligt in een natuurgebied van 230 km² met onbeperkte mogelijkheden om te wandelen met sneeuwschoenen. Wees niet verrast als je onderweg gemzen of steenbokken ontmoet. Sportievelingen kunnen zich verder uitleven met ski-randonnée, touring-skiën of backcountry-skiën. Op verschillende ijswatervallen kan je ijsklimmen. In Aiguilles kan je zelfs ‘s avonds deze sport beoefenen aangezien de ijswaterval verlicht is. Het is eens iets anders dan de gebruikelijke après-ski.

Het natuurgebied leent zich ook uitstekend voor een occasioneel sleepartijtje! © Atout France / Jean François Tripelon-Jarry

Het natuurgebied leent zich ook uitstekend voor een occasioneel sleepartijtje! © Atout France / Jean François Tripelon-Jarry

Authentieke architectuur
In de Queyras rijd je makkelijk van het ene dorp naar het andere. Elke plek heeft zijn eigen charme en eigen architectuur. Op meer dan 70 façades zie je de typische geschilderde zonnewijzers. St-Veran is een prachtig dorpje en bovendien de hoogst gelegen gemeente van Europa (2.040 meter). Je vindt er veel ambachtelijke ateliers van houtbewerkers, messenmaker, kaasboeren en ook de ‘jouets de Queyras’ die hier vervaardigd worden.

Overnachten
Er is ruime keuze. Een vijftiental auberges en hotelletjes, van één tot drie sterren. Het viersterrenhotel Alta Peyra ligt in het hooggelegen St-Veran. Naast hotels en gezellige gastenkamers zijn er ook luxueuze chalets en er is een ruim aanbod huurappartementen.

Molines-St-Veran © Rando Hautes Alpes

St-Veran © Rando Hautes Alpes

Leuke adresjes

  • La Ferme de l’Izoard: driesterrenhotel met ruime familiekamers, een overdekt zwembad, fijne keuken.
  • Les Balcons du Viso: modern ingerichte huurappartementen in Abriés.
  • Les Chalets de Queyras: luxueuze chalets met spa en hoteldienst in Molines-St-Veran.
  • Alta Peyra: viersterrenhotel met 59 kamers, 3 restaurants waarvan 1 met gastronomische keuken, Nuxe Spa en Skishop, in St Veran.

Bereikbaarheid
De afstand met de auto bedraagt 988 km vanuit Brussel via autosnelwegen tot Grenoble, plus circa 150 km gewone weg. Wie met de trein reist, neemt de TGV vanuit Brussel naar Aix-en-Provence. Dagelijkse vluchten met Brussels Airlines vanuit Brussel en met Ryanair vanuit Charleroi tot Turijn en Marseille.

Meer info: www.queyras-montagne.com

Coverfoto: © Rando Hautes Alpes

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *