-
Wandeltest: rugzak Vaude Astrum Evo 55+10 - 2 days ago
-
Limburg, de mooiste fietsprovincie - 18/06/2022
-
Reistip: cultuur en natuur in authentiek Noord-Portugal - 17/06/2022
-
Zomeren in de Alpen, voor elk wat wils - 16/06/2022
-
Wandeltest: rugzak Vaude Asymmetric 42+8 - 30/05/2022
-
Wandeltip in de Eifel: ga hiken op het Quellenpfad - 25/05/2022
-
Keizerin Josefina en haar Yomis verwachten je in Europa-Park - 20/05/2022
-
Op zoek naar de Catalaanse roots in de Pyrénées-Orientales - 17/05/2022
-
10 redenen voor een vakantie in de Mayenne - 18/04/2022
-
AIDA Nova: ecologisch cruisen zonder dresscode - 13/04/2022

Hostels verliezen stilaan minderwaardigheidslabel
Volgens Phocuswright, een Amerikaans marktonderzoekbureau blijkt dat hostels steeds beter in de smaak vallen. De verblijfplek trekt niet alleen steeds meer low-budget reizigers aan, ook reizigers die staan op hun comfort kiezen steeds vaker voor een gezellige hostel. Het beter uitgewerkte concept en kleinere kamers zitten daar voor iets tussen.
Goedkoop onderdak
Waar hostels ooit in het leven geroepen zijn om onderdak te bieden aan reizigers die onderweg dringend een slaapplek nodig hadden, worden ze nu steeds meer zorgvuldig via het internet gezocht, gevonden en geboekt. Van diegenen die een hostel boeken, doen meer dan de helft dat via een computer. Een kwart gebruikt de telefoon of tablet en een heel klein deel loopt gewoon ergens naar binnen.
Dure reizigers
Hostelgebruikers nemen reizen serieus. Ze doen het graag en vaak en willen daarom het beste van twee werelden combineren: veel zien voor weinig geld. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde ‘hosteller’ overal ter wereld meer besteedt aan trips in hun vrije tijd dan de comfortabele reiziger: zo’n 4000 dollar ten opzichte van 3000 dollar. De lage prijs per nacht die hostel doorgaans vragen komt dus handig van pas voor mensen die veel van de wereld wil zien.

Comfort en privacy primeert
Daarbij komt nog dat hostels vaak centraal gelegen zijn en het sociale aspect sterk benadrukken dankzij gemeenschappelijke kook- en leefruimtes en zelfs slaap- en badkamers. Maar aan dat laatste wordt tegenwoordig een mouw gepast. In veel hostels vind je geen slaapzalen meer voor 12 personen maar gezellige kamers compleet met eigen badkamer waar je met het hele gezin of de vriendengroep in verblijft. Genoeg privacy verzekerd dus, wat het voordelig overnachten ook aantrekkelijk maakt voor de comfortabele reiziger en niet alleen voor de stereotype ‘avonturier met weinig geld’.
VS en Australië hinkelen achterop
Het onderzoek bekeek tot slot ook waar de meeste hostels zich bevinden. Noord-Azië telt naar verhouding veruit de meeste accommodaties: 24 procent. Terwijl dat in de VS, Australië en het Midden-Oosten (inclusief Afrika) slechts 4 procent is. West- en Oost-Europa liggen met 19 procent op een mooie gedeelde tweede plek, op de voet gevolgd door Latijns-Amerika met 18 procent. Blijft Zuidoost-Azië nog over met 9 procent.
Coverfoto: © Generator Hostel Berlin