De oorverdovende stilte aan de grens van de Achterhoek

Aan de grens van Twente en de Achterhoek vind je een streek die bekend staat om zijn talrijke kastelen, typische boerderijen met rieten daken en landelijke rust. Vanuit Diepenheim verkennen we per fiets 3 dagen lang een regio die ons helemaal tot rust weet te brengen.

Nederland waterland
We logeren in gastenboerderij de Ziel in Diepenheim. Om een eerste indruk te krijgen van de omgeving, fietsen we op aanraden van de gastheer de Water-rijk-Diepenheim route af. Deze 39 km lange route voert je langs diverse waterprojecten, in en om het stadje. Aan de hand van allerlei informatieborden komen we meer te weten over de hedendaagse kijk op de waterhuishouding.

Den Haller Watermolen

Den Haller Watermolen

Den Haller Watermolen
Onze eerste stop is Den Haller watermolen. De molenaar geeft ons een rondleiding in de oudste watermolen van Nederland. Het is een onderslagmolen, wat betekent dat het draaien niet veroorzaakt wordt door het gewicht van het stromende water, maar door de snelheid en de kracht ervan. In een klein winkeltje verbonden aan de molen kun je graan en meelproducten kopen.

In het bijhorende restaurant Den Haller, een Saksische boerderij met een authentiek interieur nemen we even de tijd voor een verwarmend drankje. Antieke gebruiksvoorwerpen sieren de ‘ossenbloed’ rode muren, van potten en pannen tot weegschalen en koffers. De moeite waard om een kijkje te nemen.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug
De volgende dag staat de Holterberg op ons programma. Deze grote groene vlek op de fietskaart ziet er zeer aanlokkelijk uit. We fietsen via Markelo naar Holten waar een zonnig terras uitnodigt om ons lunchpakket op te smullen. Het vervolg van onze route is licht hellend en door de stevige bries best zwaar, maar de klim schijnt de kinderen niet te deren, zij fietsen steeds voorop. De Holterberg met zijn uitgestrekte bos- en heidelandschappen is onderdeel van het Nationale Park de Sallandse Heuvelrug en behoort tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Steenbakkerij
Onderweg houden we halt bij een schuilhut en komen te weten dat er vroeger steenbakkerijen gehuisvest waren in deze streek. Informatieborden tonen voorwerpen die gebruikt werden om de vormen van stenen te maken. De vervoersmiddelen voor de stenen, van paard en kar tot de stoomtrein, staan uitgestald. De laatste steenbakkerij hier sloot zijn deuren in 2007.

Kasteel Verwolde

Kasteel Verwolde

Rust en stilte
Onze inspanning wordt beloond, wanneer we de helling afdalen met het zonnetje voor ons en de wind in de rug, heerlijk! We genieten met volle teugen van de rust en stilte. Op de terugweg stoppen we bij kasteel Verwolde waar de dikste eik van Nederland zich bevindt. Deze reus van 450 à 500 jaar oud heeft een stamomvang van 7,60 meter, indrukwekkend! Met 85 km in onze benen keren we moe maar tevreden terug naar de Ziel.

Bi’j de Watermölle
De laatste dag besluiten we een bezoekje te brengen aan de Oostendorper watermolen in Haaksbergen. Aan de hand van de fietsknooppunten plan ik een route die ons via Rietmolen naar Haaksbergen brengt. Het is flink trappen tegen de sterke wind, om de schilderachtige Oostendorper watermolen te bereiken. Dit is de oudste dubbele watermolen van Nederland daterend uit de 15de eeuw. Ook de beroemde landschapsschilder Jacob Ruysdael liet meer dan 250 jaar geleden zijn oog al vallen op deze dubbele onderslagmolen.

Bi'j de Watermölle

Bi’j de Watermölle

Stijlvol karakter
Na het bezichtigen van dit monument genieten we van het uitzicht op het terras van hotel en restaurant Bi’j de Watermölle. In het zonnetje met uitzicht op de molen is het heerlijk vertoeven. De tosti ham en kaas en het broodje gezond zijn er heel lekker. Maar het zijn vooral de lunch en diners die gastronomen hiernaartoe lokken. Dit stijlvol en karakteristiek hotel, dat sinds 2007 lid is van erfgoed logies, heeft 5 luxe suites in typisch Twentse stijl (gebruik van oude bielsen en voorzien van gebinten). Nadat de kinderen zich langs de waterkant hebben vermaakt, hervatten we onze tocht richting gastenboerderij de Ziel.

Nederland, fietsparadijs
Voor wie op zoek is naar rust is dit de ideale plek. We mochten nog maar eens ondervinden dat Nederland het fietsparadijs bij uitstek is. Ook wandelaars zullen voldoening vinden op de grens van Twente en de Achterhoek, dat beschikt over een uitstekend wandelnetwerk.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Twente | Internet: www.vvvtwente.nl
Eten & drinken
Restaurant Bi’j de watermölle | Watermolenweg 3 | 7481 VL Haaksbergen | Nederland |
Tel +31 (0) 53 572 92 50 | Internet: www.watermolle.nl
Restaurant Den Haller | Watermolenweg 34 | 7478 PW Diepenheim | Nederland |
Tel +31 (0)5 47 351 287
Overnachten
Gastenboerderij de Ziel
| Deventerdijk 5 | 7478 RR Diepenheim | Nederland |
Tel +31 (0)6 23 66 34 63 | Internet: www.deziel.nl

Zie ook ons artikel over deze B&B: Hartverwarmende verblijf op gastenboerderij de Ziel

Foto’s: © Geocaching.com | Martijn van Dellen | Joep Lazaroms | erfgoedlogies | Martin Podt

Over deze auteur

Deze sportieve reisreporter heeft oog voor de natuur en het gezonde leven. Annemie Van den Bergh houdt van de charmes van kleine logies en hoevetoerisme.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “De oorverdovende stilte aan de grens van de Achterhoek”

 1. Dag Annemie,

  We plannen naar Diepenheim te gaan.
  Is het mogelijk de nummers van je fietsroutes te bekomen?

  Bedankt en nog veel succes.
  Veerle

 2. Dag Veerle,

  De nummers voor De Holterberg zijn: 39-38-37-47-31-27-13-11-98-97-9-73-72-70-66-65-64-68-71-75-2-3-4-22-21-20-6-47-37-38
  = ongeveer 85km
  De nummers voor Haaksbergen zijn: 39-41-44-49-31-6-60-50-51-52-82-83-47-46-36-39-11-20-21-24-23-22-25-16-14-13-40-39
  = ongeveer 55km
  Veel fietsplezier!
  Groetjes
  Annemie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *