18 Franse skigebieden presenteren hun nieuwe skiseizoen: wat wij onthouden

Yoga op skilatten, skiën met een arend, overnachten in een yourt of dineren in een iglodorp. Je kan het zo gek niet bedenken of de Franse skigebieden pakken er meer uit komend winterseizoen. Zowel de gigantische skigebieden van pakweg Les 3 Vallées als de kleinere Franse bergdorpjes laten niets aan het toeval over. Een overzicht van alle hoogtepunten.

Megève: de twee skigebieden van Megève, Espace Evasion Mont Blanc en Les Portes du Mont Blanc, bieden niet minder dan 400 km aan skiplezier op een maximale hoogte van 2.485 meter. Met de Mont Blanc Multipass kun je dat aantal kilometers zelfs verdubbelen: dan heb je immers toegang tot 998 km pistes in maar liefst 3 landen (Frankrijk, Zwitserland en Italië). Uitrusten kan vanaf december in het nieuwe spa- en sportcentrum Le Palais. Meer info: www.megeve.com

Megève: de twee skigebieden van Megève, Espace Evasion Mont Blanc en Les Portes du Mont Blanc, bieden niet minder dan 400 km aan skiplezier op een maximale hoogte van 2.485 meter. Met de Mont Blanc Multipass kun je dat aantal kilometers zelfs verdubbelen: dan heb je immers toegang tot 998 km pistes in maar liefst 3 landen (Frankrijk, Zwitserland en Italië). Uitrusten kan vanaf december in het nieuwe spa- en sportcentrum Le Palais. Meer info: www.megeve.com

Valloire Galimbier: een familieresort met 150 km aan skipistes en één skipas die alle omliggende skigebieden met elkaar verbindt. Met een volledig uitgewerkt skischoolprogramma is het de ideale plek om er je kinderen te leren skiën. Mama’s kunnen ondertussen ontspannen in het Christiania Hôtel dat dankzij de opening van een nieuw spacomplex een extra ster tegen de gevel mag hangen. Papa’s mogen proeven van de het lokale ambachtelijk gebrouwen bier in Brasserie Galibier. Meer info: www.valloire.net

Valloire Galimbier: een familieresort met 150 km aan skipistes en één skipas die alle omliggende skigebieden met elkaar verbindt. Met een volledig uitgewerkt skischoolprogramma is het de ideale plek om er je kinderen te leren skiën. Mama’s kunnen ondertussen ontspannen in het Christiania Hôtel dat dankzij de opening van een nieuw spacomplex een extra ster tegen de gevel mag hangen. Papa’s mogen proeven van de het lokale ambachtelijk gebrouwen bier in Brasserie Galibier. Meer info: www.valloire.net

Montgenèvre: Montgenèvre is wat men noemt een charmant, authentiek en traditioneel skidorp. Het ligt op 100 meter van de Italiaanse grens en is makkelijk bereikbaar via Grenoble of Chambéry. De 400 km aan skipistes zijn uiterst geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Wil je liever niet op de latten staan, trek dan je stevigste wandelschoenen aan en ga op pad via de bijna 170 km gemarkeerde wandelpaden, opgedeeld in 10 routes. Je kan ook op een afgesloten parcours in de sneeuw een segway testen of aan Bumper ball doen: voetballen in een opgeblazen bubbel! Ludiek! Meer info: www.montgenevre.com

Montgenèvre: Montgenèvre is wat men noemt een charmant, authentiek en traditioneel skidorp. Het ligt op 100 meter van de Italiaanse grens en is makkelijk bereikbaar via Grenoble of Chambéry. De 400 km aan skipistes zijn uiterst geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Wil je liever niet op de latten staan, trek dan je stevigste wandelschoenen aan en ga op pad via de bijna 170 km gemarkeerde wandelpaden, opgedeeld in 10 routes. Je kan ook op een afgesloten parcours in de sneeuw een segway testen of aan Bumper ball doen: voetballen in een opgeblazen bubbel! Ludiek! Meer info: www.montgenevre.com

Isola 2000: een skigebied dat al bestaat sinds 1971 en dat met z’n 2.000 meter hoogte meteen het hoogstgelegen resort in de regio is. Sneeuw is dus verzekerd. Mooi meegenomen: op de top van het gebied, 2.610 meter, krijg je dankzij het nieuwe geïnstalleerde platform een 360° uitzicht op de Mediterraanse zee en de hoogste Alpentoppen. Behalve skiën kun je je ook uitleven in het Snowpark ‘Tony’s Snowland’, het grootste van de Zuidelijke Alpen dankzij 23.670 m² oppervlakte. Nieuw in het gamma zijn de lessen boardercross, het spannende soort snowboarden, voor beginners. Meer info: winter.isola2000.com

Isola 2000: een skigebied dat al bestaat sinds 1971 en dat met z’n 2.000 meter hoogte meteen het hoogstgelegen resort in de regio is. Sneeuw is dus verzekerd. Mooi meegenomen: op de top van het gebied, 2.610 meter, krijg je dankzij het nieuwe geïnstalleerde platform een 360° uitzicht op de Mediterraanse zee en de hoogste Alpentoppen. Behalve skiën kun je je ook uitleven in het Snowpark ‘Tony’s Snowland’, het grootste van de Zuidelijke Alpen dankzij 23.670 m² oppervlakte. Nieuw in het gamma zijn de lessen boardercross, het spannende soort snowboarden, voor beginners. Meer info: winter.isola2000.com

Châtel: het hart van het Franse-Zwitserse skigebied les Portes du Soleil, met zo’n 300 pistes, claimt eentje te zijn dat familie en cultuur voorop zet. Geen wonder dus dat zo goed als alle activiteiten vooral geschikt zijn voor kinderen. Aanraders om te doen zijn de ‘Fantasticable’: een vlucht van 140 meter boven de bergen en glijden met de Yooner. Dat is een traditionele slee met een zitje, schokdemper en glij-ijzer, nostalgisch! Vergeet ook zeker geen familieselfie te maken op de piste. Dat kan op één van de 10 unieke selfiespots! Meer info: info.chatel.com

Châtel: het hart van het Franse-Zwitserse skigebied les Portes du Soleil, met zo’n 300 pistes, claimt eentje te zijn dat familie en cultuur voorop zet. Geen wonder dus dat zo goed als alle activiteiten vooral geschikt zijn voor kinderen. Aanraders om te doen zijn de ‘Fantasticable’: een vlucht van 140 meter boven de bergen en glijden met de Yooner. Dat is een traditionele slee met een zitje, schokdemper en glij-ijzer, nostalgisch! Vergeet ook zeker geen familieselfie te maken op de piste. Dat kan op één van de 10 unieke selfiespots! Meer info: info.chatel.com

La Plagne: in het zuidoosten van Frankrijk ligt La Plagne: 1 skigebied met 3 skidorpen, 261 km aan pistes en een pak nieuwigheden voor het komende skiseizoen. Zo kan je tijdens het skiën onderweg stoppen bij de nieuwe aangelegde en comfortabele picknickplaatsen of bij Le Bonnet, een gezellige snackbar op de piste in Plagne-Bellecôte, voor lekker street food. De rest van de avond is het uitleven geblazen bij Chauffe Marcel op de piste van Plagne 1800. De formule: warm en cosy binnen en spectaculair buiten op het terras met zicht op de Mont Blanc. Niet nieuw maar wel uniek in La Plagne is de bobsleebaan, de enige in Frankrijk. Het gebied dankt de baan aan de Olympische Winterspelen van Albertville in 1992. De SuperTyro is dan wel weer de nieuwste tokkelbaan die je meeneemt over de vallei met zicht op de Mont Blanc. Tot slot, iets leuks voor de kids: die leren in Champagny en Vanoise hoe ze met een hondenslee rijden! Meer info: www.la-plagne.com

La Plagne: in het zuidoosten van Frankrijk ligt La Plagne: 1 skigebied met 3 skidorpen, 261 km aan pistes en een pak nieuwigheden voor het komende skiseizoen. Zo kan je tijdens het skiën onderweg stoppen bij de nieuwe aangelegde en comfortabele picknickplaatsen of bij Le Bonnet, een gezellige snackbar op de piste in Plagne-Bellecôte, voor lekker street food. De rest van de avond is het uitleven geblazen bij Chauffe Marcel op de piste van Plagne 1800. De formule: warm en cosy binnen en spectaculair buiten op het terras met zicht op de Mont Blanc. Niet nieuw maar wel uniek in La Plagne is de bobsleebaan, de enige in Frankrijk. Het gebied dankt de baan aan de Olympische Winterspelen van Albertville in 1992. De SuperTyro is dan wel weer de nieuwste tokkelbaan die je meeneemt over de vallei met zicht op de Mont Blanc. Tot slot, iets leuks voor de kids: die leren in Champagny en Vanoise hoe ze met een hondenslee rijden! Meer info: www.la-plagne.com

Les 2 Alpes: het sneeuwzekere skigebied Les 2 Alpes gaat voluit voor de onvergetelijke winterherinnering. Op 3.400 meter op de top van de gletsjer werd namelijk een zwevend glasplatform of ‘skywalk’ gebouwd dat een 360° uitzicht biedt. Nog nieuw is een tripje met de sneeuwopruimer. Vanaf 2.600 meter hoogte klimt het gevaarte naar de hoogste 3.600 meter met jou en een professioneel team aan boord. Onderweg geniet je van een indrukwekkende zonsondergang! Meer info: www.les2alpes.com/nl/

Les 2 Alpes: het sneeuwzekere skigebied Les 2 Alpes gaat voluit voor de onvergetelijke winterherinnering. Op 3.400 meter op de top van de gletsjer werd namelijk een zwevend glasplatform of ‘skywalk’ gebouwd dat een 360° uitzicht biedt. Nog nieuw is een tripje met de sneeuwopruimer. Vanaf 2.600 meter hoogte klimt het gevaarte naar de hoogste 3.600 meter met jou en een professioneel team aan boord. Onderweg geniet je van een indrukwekkende zonsondergang! Meer info: www.les2alpes.com/nl/

Tignes: er staan vooral sportieve evenementen op de kalender van Tignes, het skigebied met net geen 300 km aan pistes. In maart wordt het wereldkampioenschap halfpipe georganiseerd, in januari gaat het atletiekseizoen van start en met Le Lac opent er een nieuwe sleepiste. Maar echte durfallen nemen natuurlijk de Bun J Ride: je maakt een duizelingwekkende sprong op de berghelling op een hoogte van 2.500 meter, enkel vastgemaakt met 2 elastieken! Ook leuk, maar iets gemoedelijker: Live in Tignes, een 4 dagen durend gratis muziekfestival met optredens in de sneeuw, van 3 tot 6 april 2017. Meer info: en.tignes.net

Tignes: er staan vooral sportieve evenementen op de kalender van Tignes, het skigebied met net geen 300 km aan pistes. In maart wordt het wereldkampioenschap halfpipe georganiseerd, in januari gaat het atletiekseizoen van start en met Le Lac opent er een nieuwe sleepiste. Maar echte durfallen nemen natuurlijk de Bun J Ride: je maakt een duizelingwekkende sprong op de berghelling op een hoogte van 2.500 meter, enkel vastgemaakt met 2 elastieken! Ook leuk, maar iets gemoedelijker: Live in Tignes, een 4 dagen durend gratis muziekfestival met optredens in de sneeuw, van 3 tot 6 april 2017. Meer info: en.tignes.net

Les Gets: vlak bij de grens met Zwitserland ligt het traditionele dorp Les Gets. Alhoewel, traditioneel. De activiteiten in dit skidorp zijn allang breder dan wat slalommen op skilatten of snowboards. Yoga in de bergen zit er enorm in de lift, zo erg zelfs dat kinderen vanaf 4 jaar ook kunnen meevolgen. Gloednieuw in het skigebied is dan weer Sled Dogs skaten: een sport overgewaaid uit Noorwegen waarbij je op sneeuwskates de berg af glijd. Een activiteit die voor iedereen, van beginnende wintersporter tot fanatiekeling, moet lukken. Slapen gaat in het gezellige, chique en pas gerenoveerde chalethotel Crychar, nu 4 sterren waard. Meer info: www.lesgets.com

Les Gets: vlak bij de grens met Zwitserland ligt het traditionele dorp Les Gets. Alhoewel, traditioneel. De activiteiten in dit skidorp zijn allang breder dan wat slalommen op skilatten of snowboards. Yoga in de bergen zit er enorm in de lift, zo erg zelfs dat kinderen vanaf 4 jaar ook kunnen meevolgen. Gloednieuw in het skigebied is dan weer Sled Dogs skaten: een sport overgewaaid uit Noorwegen waarbij je op sneeuwskates de berg af glijd. Een activiteit die voor iedereen, van beginnende wintersporter tot fanatiekeling, moet lukken. Slapen gaat in het gezellige, chique en pas gerenoveerde chalethotel Crychar, nu 4 sterren waard. Meer info: www.lesgets.com

Val d’Arly: Val d’Arly ligt bij het massief van de Mont Blanc en telt 4 skidorpen die gezamenlijk ook ‘l’Espace Diamant’ genoemd worden. Samen zijn ze goed voor zo’n 192 km aan pistes. Hier doe je van alles behalve skiën, zo lijk het wel. Uitblinkers in het aanbod zijn onder meer de Fat Bike Expérience waarbij je een afdaling maakt met een sneeuwmountainbike. Hetzelfde kan je doen met een slee step of zelfs in het bijzijn van een arend tijdens het festival ‘Les Aigles à ski’. Slapen gebeurt hier doorgaans in een boomhut tussen de sneeuw, want alles kan! Meer info: www.valdarly-montblanc.com

Val d’Arly: Val d’Arly ligt bij het massief van de Mont Blanc en telt 4 skidorpen die gezamenlijk ook ‘l’Espace Diamant’ genoemd worden. Samen zijn ze goed voor zo’n 192 km aan pistes. Hier doe je van alles behalve skiën, zo lijk het wel. Uitblinkers in het aanbod zijn onder meer de Fat Bike Expérience waarbij je een afdaling maakt met een sneeuwmountainbike. Hetzelfde kan je doen met een slee step of zelfs in het bijzijn van een arend tijdens het festival ‘Les Aigles à ski’. Slapen gebeurt hier doorgaans in een boomhut tussen de sneeuw, want alles kan! Meer info: www.valdarly-montblanc.com

Morzine-Avoriaz: dit skigebied van Portes du Soleil komt met een primeur door de eerste Franse piste voor skiyoga te openen. Daar doe je yogaposes met je ski’s aan om je lichaam voor te bereiden op glijsporten. Geen zin om in welke pose dan ook op de latten te staan? Schaf je dan een Pass Loirsirs aan en geniet gratis van allerhande non-ski activiteiten. Bovendien blijf je steeds in contact met het thuisfront dankzij de coole Wifi Pocket, een mobiele modem met 4G. Meer info: nl.morzine-avoriaz.com

Morzine-Avoriaz: dit skigebied van Portes du Soleil komt met een primeur door de eerste Franse piste voor skiyoga te openen. Daar doe je yogaposes met je ski’s aan om je lichaam voor te bereiden op glijsporten. Geen zin om in welke pose dan ook op de latten te staan? Schaf je dan een Pass Loirsirs aan en geniet gratis van allerhande non-ski activiteiten. Bovendien blijf je steeds in contact met het thuisfront dankzij de coole Wifi Pocket, een mobiele modem met 4G. Meer info: nl.morzine-avoriaz.com

Savoie Mont Blanc: met 18 skigebieden, 116 skistations en pistes die onderling met elkaar verbonden zijn, is het niet moeilijk dat dit de meest bezochte skibestemming in Frankrijk is. Hier zijn de mogelijkheden ook redelijk eindeloos: glijden met Sled Dogs of een Ski Bob, ’s nachts skiën met latten die met LED-lampjes lichtgeven en zelfs Pokemon Go liefhebbers kunnen zich laten gaan op de latten. Honger zal je hier ook niet lijden. Wist je dat er 34 sterrenchefs het beste van zichzelf geven in de Franse keukens van Savoie Mont Blanc? Meer info: www.savoie-mont-blanc.com

Savoie Mont Blanc: met 18 skigebieden, 116 skistations en pistes die onderling met elkaar verbonden zijn, is het niet moeilijk dat dit de meest bezochte skibestemming in Frankrijk is. Hier zijn de mogelijkheden ook redelijk eindeloos: glijden met Sled Dogs of een Ski Bob, ’s nachts skiën met latten die met LED-lampjes lichtgeven en zelfs Pokemon Go liefhebbers kunnen zich laten gaan op de latten. Honger zal je hier ook niet lijden. Wist je dat er 34 sterrenchefs het beste van zichzelf geven in de Franse keukens van Savoie Mont Blanc? Meer info: www.savoie-mont-blanc.com

Les Menuires: dit skidorp maakt samen met Saint-Martin de Belleville, Courchevel, La Tania, Méribel, Brides-les-Bains, Val Thorens en Orelle deel uit van Les 3 Vallées en staat garant voor 160 km aan skiplezier. Logeren gaat er in een yourt en eten in een iglo. Voor de allerkleinsten, 3 tot 8 jaar, werd er ook voor extra glij- en speelplezier gezorgd dankzij iglo’s, tunnels, torgelbanen en plaats voor sneeuwballengevechten! De ouders beleven meer spanning met een Fatbike of mountainbike speciaal geschikt voor de sneeuw. 2 afdalingen van 4 km onder begeleiding staan op het programma! Meer info: nl.lesmenuires.com en nl.st-martin-belleville.com

Les Menuires: dit skidorp maakt samen met Saint-Martin de Belleville, Courchevel, La Tania, Méribel, Brides-les-Bains, Val Thorens en Orelle deel uit van Les 3 Vallées en staat garant voor 160 km aan skiplezier. Logeren gaat er in een yourt en eten in een iglo. Voor de allerkleinsten, 3 tot 8 jaar, werd er ook voor extra glij- en speelplezier gezorgd dankzij iglo’s, tunnels, torgelbanen en plaats voor sneeuwballengevechten! De ouders beleven meer spanning met een Fatbike of mountainbike speciaal geschikt voor de sneeuw. 2 afdalingen van 4 km onder begeleiding staan op het programma! Meer info: nl.lesmenuires.com en nl.st-martin-belleville.com

Auron: ontstaan in 1937 biedt het skigebied van Auron vooral authenticiteit en charme aan in een vakantiedorp op 1.600 meter hoogte. De regio beschikt over 135 km pistes met een hoogteverschil van 800 meter, meteen het grootste skidomein van de Maritieme Alpen. Bovendien ligt Auron op slechts 90 km van de luchthaven van Nice. Zeker onthouden: op 14 tot 20 januari 2017 vindt in er de 5de editie van het Mountain Gastronomy Festival plaats. Dan viert Auron een weekend lang het werk van de beste chefs van de Franse Riviera! www.auron.com

Auron: ontstaan in 1937 biedt het skigebied van Auron vooral authenticiteit en charme aan in een vakantiedorp op 1.600 meter hoogte. De regio beschikt over 135 km pistes met een hoogteverschil van 800 meter, meteen het grootste skidomein van de Maritieme Alpen. Bovendien ligt Auron op slechts 90 km van de luchthaven van Nice. Zeker onthouden: op 14 tot 20 januari 2017 vindt in er de 5de editie van het Mountain Gastronomy Festival plaats. Dan viert Auron een weekend lang het werk van de beste chefs van de Franse Riviera! www.auron.com

Les Arcs: deze bestemming beschikt vanaf 16 december voor het eerst over een luxueus 5-sterrenhotel met spa. In Hotel Taj I Mah staat genieten, en dan vooral in het spagedeelte, in een bijzonder decor centraal. Wie het wat gezelliger wil aanpakken, kan terecht in Arc’Tic, een 400 m² groot ijzig iglodorp op 2.000 meter hoogte. Je kan er dineren, de après-ski inzetten en zelfs overnachten. Meer info: www.lesarcs.com

Les Arcs: deze bestemming beschikt vanaf 16 december voor het eerst over een luxueus 5-sterrenhotel met spa. In Hotel Taj I Mah staat genieten, en dan vooral in het spagedeelte, in een bijzonder decor centraal. Wie het wat gezelliger wil aanpakken, kan terecht in Arc’Tic, een 400 m² groot ijzig iglodorp op 2.000 meter hoogte. Je kan er dineren, de après-ski inzetten en zelfs overnachten. Meer info: www.lesarcs.com

Alpe d’Huez: om alles in goede banen te leiden tijdens het komende winterseizoen heeft Alpe d’Huez kosten noch moeite gespaard. Maar liefst 350 miljoen werd er geïnvesteerd om verouderde skiliften een totale make-over te geven. Daaruit is ook de nieuwe télémix ontstaan: een lift die een cabinebaan en stoeltjeslift combineert. Ook het snowpark kreeg een update. De pistes voor gevorderden en beginners werden gescheiden en nieuwe ludieke zones werden aan het speeldomein toegevoegd. Nog een tip: probeer zeker ‘Sarenne by night’ waarbij je nachtelijk 16 km afdaalt met koplampen! Meer info: www.alpedhuez.com

Alpe d’Huez: om alles in goede banen te leiden tijdens het komende winterseizoen heeft Alpe d’Huez kosten noch moeite gespaard. Maar liefst 350 miljoen werd er geïnvesteerd om verouderde skiliften een totale make-over te geven. Daaruit is ook de nieuwe télémix ontstaan: een lift die een cabinebaan en stoeltjeslift combineert. Ook het snowpark kreeg een update. De pistes voor gevorderden en beginners werden gescheiden en nieuwe ludieke zones werden aan het speeldomein toegevoegd. Nog een tip: probeer zeker ‘Sarenne by night’ waarbij je nachtelijk 16 km afdaalt met koplampen! Meer info: www.alpedhuez.com

Val Thorens: een skigebied dat niet veel extra uitleg nodig heeft. Val Thorens, het hoogste Europese skioord, maakt deel uit van Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld met meer dan 600 km skipistes. Omdat de ski-ervaring er optimaal is, zet het gebied deze winter volop in op de après-skibeleving. Zo opent er het nieuwe 4-sterrenhotel Fahrenheit Seven 4 en vormt La Datcha de allereerste ecologisch gebouwde luxueuze B&B. Le Crewzer moet dan haast weer de gezelligste après-skibar alias stamkroeg zijn en wie zelf zijn gastronomisch hoogstaand potje wil leren koken kan dat eens per maand bij La Maison brasserie. Kwestie van wat afwisseling tijdens het skiën. www.valthorens.com

Val Thorens: een skigebied dat niet veel extra uitleg nodig heeft. Val Thorens, het hoogste Europese skioord, maakt deel uit van Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld met meer dan 600 km skipistes. Omdat de ski-ervaring er optimaal is, zet het gebied deze winter volop in op de après-skibeleving. Zo opent er het nieuwe 4-sterrenhotel Fahrenheit Seven 4 en vormt La Datcha de allereerste ecologisch gebouwde luxueuze B&B. Le Crewzer moet dan haast weer de gezelligste après-skibar alias stamkroeg zijn en wie zelf zijn gastronomisch hoogstaand potje wil leren koken kan dat eens per maand bij La Maison brasserie. Kwestie van wat afwisseling tijdens het skiën. www.valthorens.com

Valmorel: hier vindt je de ideale activiteit om tot rust te komen: starten met nordic walking om dan verder te gaan met yoga en ademtechnieken. Voor de kids mag het allemaal wat wilder, natuurlijk. Breng daarom een bezoek aan het Piratendorp op de piste. Daar kan je kroost onder meer ludieke spelletjes spelen op de hellingen. Glij samen de berg af op een Snake-gliss en overnacht gezellig in een mazot, een typische chalet uit de Savoie. Meer info: www.valmorel.com

Valmorel: hier vindt je de ideale activiteit om tot rust te komen: starten met nordic walking om dan verder te gaan met yoga en ademtechnieken. Voor de kids mag het allemaal wat wilder, natuurlijk. Breng daarom een bezoek aan het Piratendorp op de piste. Daar kan je kroost onder meer ludieke spelletjes spelen op de hellingen. Glij samen de berg af op een Snake-gliss en overnacht gezellig in een mazot, een typische chalet uit de Savoie. Meer info: www.valmorel.com

Megève: de twee skigebieden van Megève, Espace Evasion Mont Blanc en Les Portes du Mont Blanc, bieden niet minder dan 400 km aan skiplezier op een maximale hoogte van 2.485 meter. Met de Mont Blanc Multipass kun je dat aantal kilometers zelfs verdubbelen: dan heb je immers toegang tot 998 km pistes in maar liefst 3 landen (Frankrijk, Zwitserland en Italië). Uitrusten kan vanaf december in het nieuwe spa- en sportcentrum Le Palais. Meer info: www.megeve.com Valloire Galimbier: een familieresort met 150 km aan skipistes en één skipas die alle omliggende skigebieden met elkaar verbindt. Met een volledig uitgewerkt skischoolprogramma is het de ideale plek om er je kinderen te leren skiën. Mama’s kunnen ondertussen ontspannen in het Christiania Hôtel dat dankzij de opening van een nieuw spacomplex een extra ster tegen de gevel mag hangen. Papa’s mogen proeven van de het lokale ambachtelijk gebrouwen bier in Brasserie Galibier. Meer info: www.valloire.net Montgenèvre: Montgenèvre is wat men noemt een charmant, authentiek en traditioneel skidorp. Het ligt op 100 meter van de Italiaanse grens en is makkelijk bereikbaar via Grenoble of Chambéry. De 400 km aan skipistes zijn uiterst geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Wil je liever niet op de latten staan, trek dan je stevigste wandelschoenen aan en ga op pad via de bijna 170 km gemarkeerde wandelpaden, opgedeeld in 10 routes. Je kan ook op een afgesloten parcours in de sneeuw een segway testen of aan Bumper ball doen: voetballen in een opgeblazen bubbel! Ludiek! Meer info: www.montgenevre.com Isola 2000: een skigebied dat al bestaat sinds 1971 en dat met z’n 2.000 meter hoogte meteen het hoogstgelegen resort in de regio is. Sneeuw is dus verzekerd. Mooi meegenomen: op de top van het gebied, 2.610 meter, krijg je dankzij het nieuwe geïnstalleerde platform een 360° uitzicht op de Mediterraanse zee en de hoogste Alpentoppen. Behalve skiën kun je je ook uitleven in het Snowpark ‘Tony’s Snowland’, het grootste van de Zuidelijke Alpen dankzij 23.670 m² oppervlakte. Nieuw in het gamma zijn de lessen boardercross, het spannende soort snowboarden, voor beginners. Meer info: winter.isola2000.com Châtel: het hart van het Franse-Zwitserse skigebied les Portes du Soleil, met zo’n 300 pistes, claimt eentje te zijn dat familie en cultuur voorop zet. Geen wonder dus dat zo goed als alle activiteiten vooral geschikt zijn voor kinderen. Aanraders om te doen zijn de ‘Fantasticable’: een vlucht van 140 meter boven de bergen en glijden met de Yooner. Dat is een traditionele slee met een zitje, schokdemper en glij-ijzer, nostalgisch! Vergeet ook zeker geen familieselfie te maken op de piste. Dat kan op één van de 10 unieke selfiespots! Meer info: info.chatel.com La Plagne: in het zuidoosten van Frankrijk ligt La Plagne: 1 skigebied met 3 skidorpen, 261 km aan pistes en een pak nieuwigheden voor het komende skiseizoen. Zo kan je tijdens het skiën onderweg stoppen bij de nieuwe aangelegde en comfortabele picknickplaatsen of bij Le Bonnet, een gezellige snackbar op de piste in Plagne-Bellecôte, voor lekker street food. De rest van de avond is het uitleven geblazen bij Chauffe Marcel op de piste van Plagne 1800. De formule: warm en cosy binnen en spectaculair buiten op het terras met zicht op de Mont Blanc. Niet nieuw maar wel uniek in La Plagne is de bobsleebaan, de enige in Frankrijk. Het gebied dankt de baan aan de Olympische Winterspelen van Albertville in 1992. De SuperTyro is dan wel weer de nieuwste tokkelbaan die je meeneemt over de vallei met zicht op de Mont Blanc. Tot slot, iets leuks voor de kids: die leren in Champagny en Vanoise hoe ze met een hondenslee rijden! Meer info: www.la-plagne.com Les 2 Alpes: het sneeuwzekere skigebied Les 2 Alpes gaat voluit voor de onvergetelijke winterherinnering. Op 3.400 meter op de top van de gletsjer werd namelijk een zwevend glasplatform of ‘skywalk’ gebouwd dat een 360° uitzicht biedt. Nog nieuw is een tripje met de sneeuwopruimer. Vanaf 2.600 meter hoogte klimt het gevaarte naar de hoogste 3.600 meter met jou en een professioneel team aan boord. Onderweg geniet je van een indrukwekkende zonsondergang! Meer info: www.les2alpes.com/nl/ Tignes: er staan vooral sportieve evenementen op de kalender van Tignes, het skigebied met net geen 300 km aan pistes. In maart wordt het wereldkampioenschap halfpipe georganiseerd, in januari gaat het atletiekseizoen van start en met Le Lac opent er een nieuwe sleepiste. Maar echte durfallen nemen natuurlijk de Bun J Ride: je maakt een duizelingwekkende sprong op de berghelling op een hoogte van 2.500 meter, enkel vastgemaakt met 2 elastieken! Ook leuk, maar iets gemoedelijker: Live in Tignes, een 4 dagen durend gratis muziekfestival met optredens in de sneeuw, van 3 tot 6 april 2017. Meer info: en.tignes.net Les Gets: vlak bij de grens met Zwitserland ligt het traditionele dorp Les Gets. Alhoewel, traditioneel. De activiteiten in dit skidorp zijn allang breder dan wat slalommen op skilatten of snowboards. Yoga in de bergen zit er enorm in de lift, zo erg zelfs dat kinderen vanaf 4 jaar ook kunnen meevolgen. Gloednieuw in het skigebied is dan weer Sled Dogs skaten: een sport overgewaaid uit Noorwegen waarbij je op sneeuwskates de berg af glijd. Een activiteit die voor iedereen, van beginnende wintersporter tot fanatiekeling, moet lukken. Slapen gaat in het gezellige, chique en pas gerenoveerde chalethotel Crychar, nu 4 sterren waard. Meer info: www.lesgets.com Val d’Arly: Val d’Arly ligt bij het massief van de Mont Blanc en telt 4 skidorpen die gezamenlijk ook ‘l’Espace Diamant’ genoemd worden. Samen zijn ze goed voor zo’n 192 km aan pistes. Hier doe je van alles behalve skiën, zo lijk het wel. Uitblinkers in het aanbod zijn onder meer de Fat Bike Expérience waarbij je een afdaling maakt met een sneeuwmountainbike. Hetzelfde kan je doen met een slee step of zelfs in het bijzijn van een arend tijdens het festival ‘Les Aigles à ski’. Slapen gebeurt hier doorgaans in een boomhut tussen de sneeuw, want alles kan! Meer info: www.valdarly-montblanc.com Morzine-Avoriaz: dit skigebied van Portes du Soleil komt met een primeur door de eerste Franse piste voor skiyoga te openen. Daar doe je yogaposes met je ski’s aan om je lichaam voor te bereiden op glijsporten. Geen zin om in welke pose dan ook op de latten te staan? Schaf je dan een Pass Loirsirs aan en geniet gratis van allerhande non-ski activiteiten. Bovendien blijf je steeds in contact met het thuisfront dankzij de coole Wifi Pocket, een mobiele modem met 4G. Meer info: nl.morzine-avoriaz.com Savoie Mont Blanc: met 18 skigebieden, 116 skistations en pistes die onderling met elkaar verbonden zijn, is het niet moeilijk dat dit de meest bezochte skibestemming in Frankrijk is. Hier zijn de mogelijkheden ook redelijk eindeloos: glijden met Sled Dogs of een Ski Bob, ’s nachts skiën met latten die met LED-lampjes lichtgeven en zelfs Pokemon Go liefhebbers kunnen zich laten gaan op de latten. Honger zal je hier ook niet lijden. Wist je dat er 34 sterrenchefs het beste van zichzelf geven in de Franse keukens van Savoie Mont Blanc? Meer info: www.savoie-mont-blanc.com Les Menuires: dit skidorp maakt samen met Saint-Martin de Belleville, Courchevel, La Tania, Méribel, Brides-les-Bains, Val Thorens en Orelle deel uit van Les 3 Vallées en staat garant voor 160 km aan skiplezier. Logeren gaat er in een yourt en eten in een iglo. Voor de allerkleinsten, 3 tot 8 jaar, werd er ook voor extra glij- en speelplezier gezorgd dankzij iglo’s, tunnels, torgelbanen en plaats voor sneeuwballengevechten! De ouders beleven meer spanning met een Fatbike of mountainbike speciaal geschikt voor de sneeuw. 2 afdalingen van 4 km onder begeleiding staan op het programma! Meer info: nl.lesmenuires.com en nl.st-martin-belleville.com Auron: ontstaan in 1937 biedt het skigebied van Auron vooral authenticiteit en charme aan in een vakantiedorp op 1.600 meter hoogte. De regio beschikt over 135 km pistes met een hoogteverschil van 800 meter, meteen het grootste skidomein van de Maritieme Alpen. Bovendien ligt Auron op slechts 90 km van de luchthaven van Nice. Zeker onthouden: op 14 tot 20 januari 2017 vindt in er de 5de editie van het Mountain Gastronomy Festival plaats. Dan viert Auron een weekend lang het werk van de beste chefs van de Franse Riviera! www.auron.com Les Arcs: deze bestemming beschikt vanaf 16 december voor het eerst over een luxueus 5-sterrenhotel met spa. In Hotel Taj I Mah staat genieten, en dan vooral in het spagedeelte, in een bijzonder decor centraal. Wie het wat gezelliger wil aanpakken, kan terecht in Arc’Tic, een 400 m² groot ijzig iglodorp op 2.000 meter hoogte. Je kan er dineren, de après-ski inzetten en zelfs overnachten. Meer info: www.lesarcs.com Alpe d’Huez: om alles in goede banen te leiden tijdens het komende winterseizoen heeft Alpe d’Huez kosten noch moeite gespaard. Maar liefst 350 miljoen werd er geïnvesteerd om verouderde skiliften een totale make-over te geven. Daaruit is ook de nieuwe télémix ontstaan: een lift die een cabinebaan en stoeltjeslift combineert. Ook het snowpark kreeg een update. De pistes voor gevorderden en beginners werden gescheiden en nieuwe ludieke zones werden aan het speeldomein toegevoegd. Nog een tip: probeer zeker ‘Sarenne by night’ waarbij je nachtelijk 16 km afdaalt met koplampen! Meer info: www.alpedhuez.com Val Thorens: een skigebied dat niet veel extra uitleg nodig heeft. Val Thorens, het hoogste Europese skioord, maakt deel uit van Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld met meer dan 600 km skipistes. Omdat de ski-ervaring er optimaal is, zet het gebied deze winter volop in op de après-skibeleving. Zo opent er het nieuwe 4-sterrenhotel Fahrenheit Seven 4 en vormt La Datcha de allereerste ecologisch gebouwde luxueuze B&B. Le Crewzer moet dan haast weer de gezelligste après-skibar alias stamkroeg zijn en wie zelf zijn gastronomisch hoogstaand potje wil leren koken kan dat eens per maand bij La Maison brasserie. Kwestie van wat afwisseling tijdens het skiën. www.valthorens.com Valmorel: hier vindt je de ideale activiteit om tot rust te komen: starten met nordic walking om dan verder te gaan met yoga en ademtechnieken. Voor de kids mag het allemaal wat wilder, natuurlijk. Breng daarom een bezoek aan het Piratendorp op de piste. Daar kan je kroost onder meer ludieke spelletjes spelen op de hellingen. Glij samen de berg af op een Snake-gliss en overnacht gezellig in een mazot, een typische chalet uit de Savoie. Meer info: www.valmorel.com

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *