Op romantisch camperavontuur in Luxemburg

Voor velen staat Groothertogdom Luxemburg synoniem voor: ‘zwart geld’, couponnetjes innen, wandelen in Klein Zwitserland en bubbels van Bernard Massard. Jongeren laten ongegeneerd het minilandje onontdekt liggen wegens saai en bestemd voor ouderen. Zo ook de jonge reisreporter Sien. Tot manlief voorstelt een weekendje per camper door Luxemburg te cruisen.

Avontuur tegemoet in Groothertogdom Luxemburg
Toegegeven, het voorstel van mijn man prikkelde onmiddellijk mijn ontdekkingsdrang. Plots wordt het Groothertogdom Luxemburg een avontuurlijk oord. Want reizen met een woonwagen deed ik nog nooit. Stel je even voor, overnachten in volle vrijheid te midden van de natuur met jouw Romeo. Niet dat de vele charmante hotelletjes me onberoerd laten, maar dit weekendje belooft anders te worden. Geïnspireerd door deze nieuwe uitdaging plan ik minutieus onze mini ‘on the road’ expeditie.

LUX-kasteel-Beaufort. © Groen en doenvakantie

Het kasteel van Beaufort. © Groen en doenvakantie

Romantisch weekendje in vooruitzicht
Het wildkamperen laten we bij nader inzien toch maar voor wat het is. Een mens moet de natuur respecteren en een reisreporter heeft zo zijn voorbeeldfunctie. Als een gelukzoeker markeer ik in felle kleuren op de Luxemburgse wegenkaart 2 campings, mooie routes en een handvol interessante bezienswaardigheden. Mijn eega keurt glimlachend de ontdekkingsroute goed. Na een laatste check zijn we klaar voor het grote ‘Luxemburg avontuur’.

Camper pick-up service
Via camping ‘Fuussekaul’ in Heiderscheid huren we ‘onze’ mobilhome. Via de pick-up service halen we onze camper onderweg op. Meteen weet ik dat we de juiste keuze maakte. Zo’n rijdend woonhuis is best wel luxueus. Ja hoor, dit is echt mijn ding! De kampeerwagen elders ophalen maakt het ons makkelijker om de ‘tour de Luxembourg’ te plannen.

Het centrum van Echternach in Luxemburg. © Alessandro Prada

Het centrum van Echternach in Luxemburg. © Alessandro Prada

Middeleeuwse romantiek
We laten er geen gras over groeien en trekken meteen op uitstap. Ons eerste bezoekje brengen we aan het twaalfde-eeuwse kasteel van Beaufort. Hoewel vooral een ruïne ben ik meteen in romantische sferen door het bekoorlijk decor. Dankzij de handige gids leef ik me in in het doen en laten uit die tijd. We sluiten af met een heerlijke cassislikeurtje, een regionale zaligheid geproduceerd in het kasteel. In middeleeuwse sferen gaat de zoektocht verder naar wat Luxemburg ons nog meer kan bieden!

Echternach met links de St. Willibrord basiliek en rechts de paviljoenen in het stadspark. © G.R Fotografie | © Jaypchances

Echternach met links de St. Willibrord basiliek en rechts de paviljoenen in het stadspark. © G.R Fotografie | © Jaypchances

Impressionant Echternach
We rijden zo’n 7 km door naar de pittoreske abdijstad Echternach. Bij aankomst impressioneert dit kleine stadje me met zijn erfgoedbom waaronder het imposant Romeins paleis, de Sint Petruskerk, de Pauluskerk, de St.Willibrord basiliek!  Ik droom romantisch weg bij het Rococo paviljoen in het stadspark. Uren vliegen voorbij terwijl we gezellig door het stadje kuieren zodat we snel moeten vertrekken voor de check-in op onze eerste overnachtingsplaats.

Op blote voeten pad
Na een hartelijk onthaal op camping ‘Auf Kengert’ in Larochette parkeren we netjes onze mobilehome en trekken daarna op ontdekking. De familiale omgeving valt meteen op. Het 745 meter lange ‘blote-voeten-pad’ daagt ons uit deze unieke beleving te ondergaan. In de bosrijke omgeving komen we tot rust. Onze actieve dag sluiten we smakelijk af met een sappige, malse T-bone steak in het plaatselijke restaurant. Eenmaal onder de lakens mijmer ik even na hoe zalig kamperen wel is.

Het middeleeuws slot van Vianden. © Gerard van den Akker

Het middeleeuws slot van Vianden. © Gerard van den Akker

De lokroep van Vianden
Na een heerlijk, haast overdadig, ontbijt trekken we richting Vianden. Bij aankomst valt meteen de opmerkelijke constructie van het prachtig feodaal slot uit de middeleeuwen op. We besluiten het kasteelbezoek kort te houden want het charmante centrum lonkt met zijn oude steegjes, lieflijke buurtwinkels en delicatessenzaken. Hier tikt de tijd minder snel dan bij ons. Veel lokaal lekkers kijken en proeven stimuleert onze appetijt. Getipt door enkele locals stappen we voor de lunch binnen in ‘Restaurant Petry’. Men spreekt er Nederlands!

De mobilhomeparking van de Fuussekaul camping. © Fuussekaul

De mobilhomeparking van de Fuussekaul camping. © Fuussekaul

Bijzonder kindvriendelijke familiecamping
Vroeg in de namiddag rijden we naar onze laatste camperhaven ‘Fuussekaul’ in Heiderscheid. Deze familiecamping blinkt uit door haar kindvriendelijkheid. Voor kinderen is er een apart sanitair gedeelte in een speciaal decor. Wasbakken op kinderhoogte en douches op werkhoogte maken het makkelijk om als ouder je kinderen te (helpen) wassen. Een kinderboerderij en een heuse jungle maken het plaatje compleet. Enkele keren per dag toert een treintje over het hele terrein. Momenteel bouwt men volop aan een indoorzwembad! Mobilhomes krijgen aparte plaatsen met uitgebreide voorzieningen toegewezen.

De abdij van Clervaux. © Alfonso Salgueiro Lora

De abdij van Clervaux. © Alfonso Salgueiro Lora

Hippe en trendy spots sieren Clervaux
Na een rustige nacht sluiten we ons camperweekend af met een ritje naar Clerveaux, een stadje in een smal, diep dal aan de oevers van Clerve in de Noordardennen. Hier overheerst het benedictijnenklooster St. Maurice et St-Maur met zicht over de vallei. Deze abdij gebouwd in de Frans-Romaanse stijl naar het model van het beroemde klooster van Cluny draagt het label ‘must see’! Hippe winkeltjes, trendy restaurantjes en leuke speciaalzaken sieren weelderig het straatbeeld.

Zeker tot ziens
Na enkele uurtjes flaneren doorheen de steegjes is het veel te snel tijd om huiswaarts te keren. Met spijt leveren we ons knus mobiel stulpje weer in. Ik ben verbaast dat ik zo snel mijn hart verlies aan deze manier van reizen. Onze ‘on the road’ expeditie werd een perfecte mix van avontuur, luxe en vrijheid. Op de terugweg merk ik op de kaart nog vele gemiste points of interest in het zakdoekgrote Luxemburg. Bedankt manlief voor deze tip, maar terugkomen moeten we!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Abdijstad Echternach | www.echternach-tourist.lu
Vianden | Internet: www.vianden-info.lu
Clerveaux | www.clerveaux.lu
Toerisme Luwmbourg | www.visitluxembourg.com
Bezienswaardigheden
Chateau Beaufort | Rue de chateau, L-6313 Beaufort | Tel: +352 83 60 02 | Internet: www.beaufort.lu
www.castle-vianden.lu
Overnachten
Camping Auf Kengert | Kengert 1, L-7633 Larochette | Tel: +352 83 71 86 | Internet: www.kengert.lu
Camping Fuussekaul | 4 Fuussekaul, L-9156 Heiderscheid | Tel. +352 26 88 88 | Internet: www.fuussekaul.lu
Eten en drinken
Restaurant Petry | 15 rue de la Gare, L-9420 Vianden | Tel: +352 83 41 22 | Internet: www.hotel-petry.com

Coverfoto: © Vladimir Ješić

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

3 reacties op “Op romantisch camperavontuur in Luxemburg”

  1. hoi

    is een vraagje kei leuke site wij willen er ook is op uit met de mobilhome en we vroegen ons af of je mss een adres had van de parkeerplaats van foto nr 8 en waar dat juist is

    mvg hilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *