48 uur in historisch Bath

De majestueuze Georgische architectuur uit de 18de eeuw, oude Romeinse baden en de onmogelijk te missen aanwezigheid van Jane Austen: Bath, op 90 minuten van Londen met de trein, laat je zijn historische hoogtepunten opnieuw beleven. Dit proef, doe, zie en beleef je er in 2 dagen.

Bath: overnachten in The Gainsborough. © VisitBritain

Bath: overnachten in The Gainsborough. © VisitBritain

Tijd om in te checken
1.
Brooks Guesthouse biedt betaalbare in Victoriaanse stijl gedecoreerde kamers met een uitgebreid ontbijt. Het ligt vlak in de buurt van het Royal Victoria Park.
2. Het boetiekhotel The Halcyon ligt met z’n kleine, maar stijlvolle kamers centraal in een Georgisch herenhuis dicht bij het treinstation en de Romeinse Baden.
3. Voor een luxueuze overnachting ben je bij het fonkelnieuwe hotel The Gainsborough aan het juiste adres. Dit is het eerste 5-sterrenhotel sinds 30 jaar in Bath en ook het enige Britse hotel dat over natuurlijke thermale waters beschikt. Gasten kunnen er genieten van de exclusieve wellness van het hotel Spa Village Bath met zijn zwembaden, sauna’s en stoomkamer. Het hotel bevindt zich in een gebouw uit de 18de eeuw en ligt vlak bij het treinstation.

Bath: het Spa Village Bath in The Gainsborough. © VisitBritain

Bath: het Spa Village Bath in The Gainsborough. © VisitBritain

Dag 1
10u00: baden in de geschiedenis
Ga terug in de tijd en start je avontuur in Bath met de beroemde Romeinse Baden. Je bezoekt ze het best in de voormiddag tijdens het weekend om de drukte van de dag voor te zijn. Luister zeker naar een van de vele audiogidsen die je begeleiden tijdens je bezoek aan deze historische site die UNESCO Werelderfgoed is.

11u30: koffiepauze
Vlak bij de Romeinse Baden ligt Colonna & Small’s: een uitstekende keuze voor wie een heerlijk verse koffie wilt, bereid door ervaren barista’s.

Bath: de Romeinse Baden. © Anthony Brown

Bath: de Romeinse Baden. © Anthony Brown

12u00: kleed je zoals Elizabeth Bennet
Ga naar het Jane Austen Centre, waar alles in het teken staat van Bath’s favoriete inwoonster. Het geeft je een idee over het leven in de late 18de en vroege 19de eeuw was. Je kan er zelfs een stapje veder gaan: laat je kleden als een van de personages uit haar bekendste roman Pride and Prejudice compleet met hoge hoed, sjaals en tot in het detail afgewerkte jurken.

13u30: een historische lunch
Blijf nog even in de fascinerende geschiedenis hangen en trek naar The Chequers voor een smakelijke lunch. De pub bedient zijn klanten al sinds 1776. Het bekroonde restaurant verwent je met een vindingrijk Brits menu compleet met aangepaste wijnen en lokale biertjes. De Sunday roast moet er legendarisch zijn.

Bath: The Royal Crescent. © Dzul Sirozi

Bath: The Royal Crescent. © Dzul Sirozi

15u00: stap in de voetsporen van Jane Austen
Waan je even Jane Austen en ga op zoek naar haar favoriete plekken in de stad. Zo passeer je langs de Assembly Rooms, waar Jane zelf ooit gedanst heeft. De plek werd prachtig heropgebouwd na de bombardementen in 1942. De Ballroom, Tea Room en Octagon waren de voornaamste plekken om samen te komen ten tijde van de schrijfster. Nu vind je hier ook het Modemuseum. Vervolg de weg naar The Royal Crescent, een van de hoogtepunten uit de stad. Deze halvemaanvormige chique laan met rijhuizen is de meest imposante van de zeven Georgische crescents die in Bath te vinden zijn. Ga terug naar de stad via Walcot Street waar je kan snuisteren in de ambachtswijk met talloze onafhankelijke winkeltjes.

19u30: Georgisch dineren in een modern kader
In Henry’s staat de jonge chef Henry Scott aan het roer. Hij serveert je graag gebakken kabeljauw met een risotto van wilde kruiden en bouillon van langoustines of een volledig vegetarisch menu.

22u00: cocktail voor het slapengaan
Nip van een cocktail of twee in de kelder van cocktailbar Circo, een van de bekendste hotspots in Bath tijdens het uitgaan.

Bath: de Palladian Bridge in de Prior Park Landscape Garden. © Larry Van Howe

Bath: de Palladian Bridge in de Prior Park Landscape Garden. © Larry Van Howe

Dag 2
10u30: brunch
In The Wild Café kan je proeven van heerlijke brunchopties: van een pannenkoek met spek tot avocado op toast, allemaal bereid met verse ingrediënten.

12u30: maak een wandeling
Een ontspannende wandeling maak je in de Prior Park Landscape Garden, een bosrijk gebied vanwaar je een mooi zicht hebt op de stad. Met wat geluk spot je hier ook wilde herten. In de buurt vertrekt ook de Bath Skyline, een wandelroute van bijna 10 km die je langs weiden, bossen, een fort uit de IJzertijd en Romeinse nederzettingen leidt.

Bath: de Thermae Bath Spa. © David Hedges

Bath: de Thermae Bath Spa. © David Hedges

16u00: afternoon tea
Een bezoek aan Bath is niet compleet zonder een afternoon tea in het Georgische decor van The Pump Room, naast de Romeinse Baden. Hier geniet je trouwens niet alleen van de scones maar ook van een strijk- of pianoconcert. Ten tijde van Jane Austen dronk men hier het water uit de bronnen omdat het gezond zou zijn. Dat kan je hier nog altijd. Wanneer het Jane Austen Festival doorgaat in september serveren ze hier zelfs een speciale Jane Austen thee.

19u30: sluit af met spa
Niet alleen ’s ochtends maar ook ’s avonds is een wellnessbeleving een aanrader. De Thermae Bath Spa is open tot 21u30, dus profiteer van de 40 aangeboden spabehandelingen. Je kan er zelfs baden in de natuurlijk warme mineraalrijke bronnen zoals de Kelten en Romeinen al deden meer dan 2.000 jaar geleden.

Bath: verkleedpartijen tijdens het Jane Austin Festival. © Jane Austen Festival

Bath: verkleedpartijen tijdens het Jane Austin Festival. © Jane Austen Festival

Extra tip: Jane Austen Festival
In september komt de stad helemaal tot leven tijdens het jaarlijkse Jane Austen Festival, dit jaar voor de 16de keer al. De beroemde schrijfster wordt er gedurende 10 dagen gevierd dankzij allerhande activiteiten zoals historische wandelingen, tours met een minibus en muziekoptredens.

Meer info: www.visitbritain.com

Coverfoto: © Sorin Stan

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *