Dit zijn de 30 mooiste Europese dorpjes volgens Japan

Japanse toeristen vind je overal. Niet alleen omdat ze graag de wereld zien, maar waarschijnlijk ook omdat ze vanuit hun eigen land gestimuleerd worden om nieuwe plekken te ontdekken. Zo stelde de Japanse toeristische diensten namelijk een lijst samen van de 30 mooiste Europese dorpjes. België krijgt ook een eervolle vermelding!

Berat, Albanië: Mangalem, zo heet het dorpje dat het oude stadsgedeelte van Berat beslaat, ligt aan de oevers van de rivier Osum en versiert ook de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de middeleeuwen vormde het een grensstadje met het Byzantijnse Rijk, waarvan de citadel nog een overblijfsel is. © Tony Pham

Berat, Albanië: Mangalem, zo heet het dorpje dat het oude stadsgedeelte van Berat beslaat, ligt aan de oevers van de rivier Osum en versiert ook de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de middeleeuwen vormde het een grensstadje met het Byzantijnse Rijk, waarvan de citadel nog een overblijfsel is. © Tony Pham

Bernkastel-Kues, Germany: dit Duitse stadje staat niet alleen bekend als een wellnessresort, het ligt ook in het hart van een bekende wijnbouwregio. Het paradepaardje is absoluut het middeleeuwse marktplein dat omringd wordt door de typische gekleurde en getimmerde vakwerkhuizen uit de 17de eeuw. © Cristóbal Sánchez

Bernkastel-Kues, Germany: dit Duitse stadje staat niet alleen bekend als een wellnessresort, het ligt ook in het hart van een bekende wijnbouwregio. Het paradepaardje is absoluut het middeleeuwse marktplein dat omringd wordt door de typische gekleurde en getimmerde vakwerkhuizen uit de 17de eeuw. © Cristóbal Sánchez

Civita di Bagnoregio, Italië: met een permanente populatie van minder dan 10 inwoners maar jaarlijks wel 60.000 toeristen vormt het dorpje op de heuveltop een belangrijke trekpleister voor al dan niet Italiaanse nieuwsgierigen. Wel met enig risico want de uit turfsteen gevormde heuvel brokkelt jaar na jaar verder af. © Wojtek Wyszkowski

Civita di Bagnoregio, Italië: met een permanente populatie van minder dan 10 inwoners maar jaarlijks wel 60.000 toeristen vormt het dorpje op de heuveltop een belangrijke trekpleister voor al dan niet Italiaanse nieuwsgierigen. Wel met enig risico want de uit turfsteen gevormde heuvel brokkelt jaar na jaar verder af. © Wojtek Wyszkowski

Conwy, Wales: dit plekje in het noorden van Wales zou niet alleen bij daglicht maar ook tijdens de val van de avond een plaatje zijn. Hoogtepunten hier zijn de middeleeuwse stadmuren en bijhorende kastelen. © Andrew Ray

Conwy, Wales: dit plekje in het noorden van Wales zou niet alleen bij daglicht maar ook tijdens de val van de avond een plaatje zijn. Hoogtepunten hier zijn de middeleeuwse stadmuren en bijhorende kastelen. © Andrew Ray

Gölyazi, Turkije: dit oud Grieks handelsstadje is een piepklein eilandstadje in het meer van Uluabat, ten zuiden van Istanbul. Oorspronkelijk werd het gesticht door de Grieken, maar je vind er ook talloze Romeinse restanten. © Nejdet Duzen

Gölyazi, Turkije: dit oud Grieks handelsstadje is een piepklein eilandstadje in het meer van Uluabat, ten zuiden van Istanbul. Oorspronkelijk werd het gesticht door de Grieken, maar je vind er ook talloze Romeinse restanten. © Nejdet Duzen

Gura Humorului, Roemenië: in het noorden van Romenië ligt dit dorpje verstopt, dicht bij waar de Moldova en de Humour rivieren elkaar ontmoeten. Het stadje wordt gekenmerkt door een heel reeks gekleurde gebouwen. © Simon Erika

Gura Humorului, Roemenië: in het noorden van Romenië ligt dit dorpje verstopt, dicht bij waar de Moldova en de Humour rivieren elkaar ontmoeten. Het stadje wordt gekenmerkt door een heel reeks gekleurde gebouwen. © Simon Erika

Hindeloopen, Nederland: een klein Fries stadje aan het bekende IJsselmeer en een van de kleinere deelnemers van de Elfstedentocht. De slechts 870 inwoners spreken er een taaltje met invloeden uit het West-Fries, Engels, Deens en Noors. © Jennifer Esseiva

Hindeloopen, Nederland: een klein Fries stadje aan het bekende IJsselmeer en een van de kleinere deelnemers van de Elfstedentocht. De slechts 870 inwoners spreken er een taaltje met invloeden uit het West-Fries, Engels, Deens en Noors. © Jennifer Esseiva

Kilkenny, Ierland: aan de oevers van de rivier Nore in de provincie Leinster ligt Kilkenny. Hoewel het vaak als ‘stad’ aangegeven wordt, is het eerder een groot dorp. Hun cultureel erfgoed bestaat enkel uit het Kilkenny Castle, St Canice’s Cathedral en de middeleeuwse stadomwalling. © gennadylanda

Kilkenny, Ierland: aan de oevers van de rivier Nore in de provincie Leinster ligt Kilkenny. Hoewel het vaak als ‘stad’ aangegeven wordt, is het eerder een groot dorp. Hun cultureel erfgoed bestaat enkel uit het Kilkenny Castle, St Canice’s Cathedral en de middeleeuwse stadomwalling. © gennadylanda

Koprivshtitsa, Bulgarije: hier werd het startschot gegeven van de opstand tegen de Ottomaanse overheersing in 1876. Een gebeurtenis die van dit stadje een belangrijke plek maken voor de Bulgaren. Dit pittoreske stadje vol vakwerkhuizen aan de meanderende rivier Topolnitsa organiseert tegenwoordig vooraanstaande muziek- en folklorefestivals. © Alex Segre

Koprivshtitsa, Bulgarije: hier werd het startschot gegeven van de opstand tegen de Ottomaanse overheersing in 1876. Een gebeurtenis die van dit stadje een belangrijke plek maken voor de Bulgaren. Dit pittoreske stadje vol vakwerkhuizen aan de meanderende rivier Topolnitsa organiseert tegenwoordig vooraanstaande muziek- en folklorefestivals. © Alex Segre

Kotor, Montenegro: nog zo’n lievelingsplek van UNESCO is Kotor, een plek vol architectuur geïnspireerd op het Venetiaanse tijdperk met kleine kronkelende straatje en alledaagse naamplaatsjes zoals ‘Melkstraat’ of ‘Broodplein’. © Onur Kahya

Kotor, Montenegro: nog zo’n lievelingsplek van UNESCO is Kotor, een plek vol architectuur geïnspireerd op het Venetiaanse tijdperk met kleine kronkelende straatje en alledaagse naamplaatsjes zoals ‘Melkstraat’ of ‘Broodplein’. © Onur Kahya

Lech, Oostenrijk: een modern skiparadijs dat pas echt charmant wordt als er een dik pak sneeuw bij komt kijken. Lech is een oud landbouwdorpje dat hoog in de vallei ligt op z’n 1.444 meter hoogte. Het grootste deel van de wintertijd ligt het afgesloten van de buitenwereld tot dat de Flexenpas bereikbaarheid biedt. © Axel Flasbarth

Lech, Oostenrijk: een modern skiparadijs dat pas echt charmant wordt als er een dik pak sneeuw bij komt kijken. Lech is een oud landbouwdorpje dat hoog in de vallei ligt op z’n 1.444 meter hoogte. Het grootste deel van de wintertijd ligt het afgesloten van de buitenwereld tot dat de Flexenpas bereikbaarheid biedt. © Axel Flasbarth

Lefkara, Cyprus: bekend om z’n kant is Lefkara een klein dorp in het zuiden van Cyprus. Volgens de legende bracht Leonardo da Vinci er een bezoek in 1481 en kocht er een kanten kleed voor het hoofdaltaar van de Kathedraal van Milaan. © Xenios_

Lefkara, Cyprus: bekend om z’n kant is Lefkara een klein dorp in het zuiden van Cyprus. Volgens de legende bracht Leonardo da Vinci er een bezoek in 1481 en kocht er een kanten kleed voor het hoofdaltaar van de Kathedraal van Milaan. © Xenios_

Marianske-Lazne, Tsjechië: een beroemd Oost-Europese wellnessdorpje waar bekende componisten, uitgeputte intellectuelen en afgematte aristocraten kwamen genieten van de herstellende behandelingen en sociale roes. © Josef Pavlovic

Marianske-Lazne, Tsjechië: een beroemd Oost-Europese wellnessdorpje waar bekende componisten, uitgeputte intellectuelen en afgematte aristocraten kwamen genieten van de herstellende behandelingen en sociale roes. © Josef Pavlovic

Monsanto, Portugal: Monsanto ligt op een bergtop in het oosten van Portugal waar de huizen gebouwd werden in functie van de enorme rotsblokken. Sommige van de rotsen vormen de muren of plafonds van verschillende huizen, en dat al sinds de 16de eeuw. © dvoevnore .

Monsanto, Portugal: Monsanto ligt op een bergtop in het oosten van Portugal waar de huizen gebouwd werden in functie van de enorme rotsblokken. Sommige van de rotsen vormen de muren of plafonds van verschillende huizen, en dat al sinds de 16de eeuw. © dvoevnore .

Ohrid, Macedonië: dit stadje ligt aan de kustlijn van het gelijknamige meer en is een van de 28 sites ter wereld die op twee UNESCO Werelderfgoedlijsten staan voor zowel hun indrukwekkende cultuur als hun prachtige natuur. © Walde Jansky

Ohrid, Macedonië: dit stadje ligt aan de kustlijn van het gelijknamige meer en is een van de 28 sites ter wereld die op twee UNESCO Werelderfgoedlijsten staan voor zowel hun indrukwekkende cultuur als hun prachtige natuur. © Walde Jansky

Piran, Slovenië: gelegen aan de Adriatische kust beschikt het Venetiaanse getinte Piran over een haven waar je heerlijke pizza’s kan eten. Bezoek er kerkjes, verdwaal in de smalle steegjes en geniet van de vele visrestaurants aan de oevers. © Mario Horvat

Piran, Slovenië: gelegen aan de Adriatische kust beschikt het Venetiaanse getinte Piran over een haven waar je heerlijke pizza’s kan eten. Bezoek er kerkjes, verdwaal in de smalle steegjes en geniet van de vele visrestaurants aan de oevers. © Mario Horvat

Porvoo, Finland: het tweede oudste dorpje in Finland, gelegen langs de kust van de Golf van Finland, dateert uit de vroege 14de eeuw. De oude wijk is voornamelijk opgebouwd uit een patroon van dichte, middeleeuwse straatjes en houten huizen. © Richard Beresford Harris

Porvoo, Finland: het tweede oudste dorpje in Finland, gelegen langs de kust van de Golf van Finland, dateert uit de vroege 14de eeuw. De oude wijk is voornamelijk opgebouwd uit een patroon van dichte, middeleeuwse straatjes en houten huizen. © Richard Beresford Harris

Procida, Italië: in de baai van Napels ligt dit betoverende Italiaanse eiland. De kleurrijke architectuur van huisjes met fel- tot pastelgekleurde gevels vloeien mooi in elkaar. Een erg fotogenieke plek die bovendien het dichtstbevolkt is van alle Flegreïsche Eilanden, die aan de noordelijke zijde van de Golf van Napels liggen. © Dmitry Leonidov

Procida, Italië: in de baai van Napels ligt dit betoverende Italiaanse eiland. De kleurrijke architectuur van huisjes met fel- tot pastelgekleurde gevels vloeien mooi in elkaar. Een erg fotogenieke plek die bovendien het dichtstbevolkt is van alle Flegreïsche Eilanden, die aan de noordelijke zijde van de Golf van Napels liggen. © Dmitry Leonidov

Quedlinburg, Duitsland: het bergstadje ten noorden van de Harz heeft met zijn Sint-Servaaskerk, kasteel en historisch centrum al sinds 1994 een plaatsje veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht: het terugkerende stratenpatroon met de talloze vakwerkhuizen met rode daken ziet er erg pittoresk uit. © Sergey Dzyuba

Quedlinburg, Duitsland: het bergstadje ten noorden van de Harz heeft met zijn Sint-Servaaskerk, kasteel en historisch centrum al sinds 1994 een plaatsje veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht: het terugkerende stratenpatroon met de talloze vakwerkhuizen met rode daken ziet er erg pittoresk uit. © Sergey Dzyuba

Reine, Noorwegen: een klein vissersplaatsje aan de oostelijke kant van de Lofoten. Die eilandengroep wordt al wel eens de ziel van het Noordelijke Noorwegen genoemd dankzij de mooie dorpjes, pittoreske baaien, met bloemen bezaaide velden, dramatische kliffen, hoge bergen en natuurlijk het betoverende noorderlicht. © Jacques Paris

Reine, Noorwegen: een klein vissersplaatsje aan de oostelijke kant van de Lofoten. Die eilandengroep wordt al wel eens de ziel van het Noordelijke Noorwegen genoemd dankzij de mooie dorpjes, pittoreske baaien, met bloemen bezaaide velden, dramatische kliffen, hoge bergen en natuurlijk het betoverende noorderlicht. © Jacques Paris

Riquewihr, Frankrijk: dit kleine stadje maakt deel uit van de bekende wijnregio Elzas. Zijn middeleeuwse verdedigingsmuur is voor het grootste deel intact gebleven, net zoals de verschillende vakwerken huizen die dateren uit de 16de eeuw. © amnat

Riquewihr, Frankrijk: dit kleine stadje maakt deel uit van de bekende wijnregio Elzas. Zijn middeleeuwse verdedigingsmuur is voor het grootste deel intact gebleven, net zoals de verschillende vakwerken huizen die dateren uit de 16de eeuw. © amnat

Rovinj, Kroatië: de autovrije oude binnenstad bestaat uit Venetiaanse pastelkleurige huisjes gebouwd rond een knappe vishaven. Op de heuveltop staat de kerk die heel het dorp wel in de gaten lijkt te houden. Het eten is er naar verluidt ook te smaken: lokale gerechten werden beïnvloed door hun affiniteit met Italië. © Toni Poikeljärvi

Rovinj, Kroatië: de autovrije oude binnenstad bestaat uit Venetiaanse pastelkleurige huisjes gebouwd rond een knappe vishaven. Op de heuveltop staat de kerk die heel het dorp wel in de gaten lijkt te houden. Het eten is er naar verluidt ook te smaken: lokale gerechten werden beïnvloed door hun affiniteit met Italië. © Toni Poikeljärvi

Saint-Cirq-Lapopie, Frankrijk: een middeleeuwse stad met 13 beschermde historische gebouwen ligt op een klif op bijna 100 meter boven de rivier Lot. De plek ligt zo goed als volledig ingesloten door versterkte burchtmuren. © Aaron Jenkin

Saint-Cirq-Lapopie, Frankrijk: een middeleeuwse stad met 13 beschermde historische gebouwen ligt op een klif op bijna 100 meter boven de rivier Lot. De plek ligt zo goed als volledig ingesloten door versterkte burchtmuren. © Aaron Jenkin

Setenil de las Bodegas, Spanje: dit stadje, zo’n 160 km ten noordoosten van Cadiz staat bekend om een aantal dingen: de schattige witte huisjes gebouwd in de rotsen, maar ook hun chorizoworsten afkomstig van in de heuvels gekweekte varkens. © Yaroslav Romanenko

Setenil de las Bodegas, Spanje: dit stadje, zo’n 160 km ten noordoosten van Cadiz staat bekend om een aantal dingen: de schattige witte huisjes gebouwd in de rotsen, maar ook hun chorizoworsten afkomstig van in de heuvels gekweekte varkens. © Yaroslav Romanenko

Sint-Martens-Latem, België: dit dorpje in Oost-Vlaanderen vormt het enige aanknopingspunt met België op de Japanse lijst. Hier woonden verschillende schilders zoals Gustave de Smet en Constant Permeke, wellicht omwille van het herderlijke en weidse decor. © Wikimedia Commons

Sint-Martens-Latem, België: dit dorpje in Oost-Vlaanderen vormt het enige aanknopingspunt met België op de Japanse lijst. Hier woonden verschillende schilders zoals Gustave de Smet en Constant Permeke, wellicht omwille van het herderlijke en weidse decor. © Wikimedia Commons

Soglio, Zwitserland: de Oostenrijke schilder Giovanni Segantini beschreef Soglio als ‘de toegangspoort naar het paradijs’. Het dorpje, hoog in de Alpen verstopt en met amper 300 inwoners is ook bekend om zijn bloemen. Als het niet bedekt wordt met sneeuw tenminste. © Urban Uebelhart

Soglio, Zwitserland: de Oostenrijke schilder Giovanni Segantini beschreef Soglio als ‘de toegangspoort naar het paradijs’. Het dorpje, hoog in de Alpen verstopt en met amper 300 inwoners is ook bekend om zijn bloemen. Als het niet bedekt wordt met sneeuw tenminste. © Urban Uebelhart

Sopron, Hongarije: in het westen van Hongarije ligt deze stad bekend om zijn wijnbouw en barokke stadscentrum. Het is ook een belangrijke plek op de langeafstandswandeling Sultans Trails die van Wenen naar Istanboel loopt. Nog een leuk weetje: hier zouden zo’n 300 tandartsen wonen. © Michael Osterrieder

Sopron, Hongarije: in het westen van Hongarije ligt deze stad bekend om zijn wijnbouw en barokke stadscentrum. Het is ook een belangrijke plek op de langeafstandswandeling Sultans Trails die van Wenen naar Istanboel loopt. Nog een leuk weetje: hier zouden zo’n 300 tandartsen wonen. © Michael Osterrieder

Visby, Zweden: op het Zweedse eiland Gotland staat Visby bekend als een populaire zomerbestemming bij de Scandinaviërs. Het zou ook een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes zijn van Scandinavië compleet met UNESCO Werelderfgoedsite. © Christian Jull

Visby, Zweden: op het Zweedse eiland Gotland staat Visby bekend als een populaire zomerbestemming bij de Scandinaviërs. Het zou ook een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes zijn van Scandinavië compleet met UNESCO Werelderfgoedsite. © Christian Jull

Vlkolinec, Slowakije: nog een dorpje dat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vlkolinec bestaat uit 45 nog originele gebouwen in de stijl van een traditioneel Centraal-Europees dorp. Nergens anders vind je nog zo’n complete nederzetting van typische houten loghuisjes. © Marek Kubinek

Vlkolinec, Slowakije: nog een dorpje dat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vlkolinec bestaat uit 45 nog originele gebouwen in de stijl van een traditioneel Centraal-Europees dorp. Nergens anders vind je nog zo’n complete nederzetting van typische houten loghuisjes. © Marek Kubinek

Zalipie, Polen: dit dorpje in het zuiden van Polen is het bekendst omwille van hun cottages die gedecoreerd zijn met ingewikkelde ontwerpen. Die traditie ontstond naar verluidt een eeuw geleden dankzij de vrouwen uit het dorp. © Marian Latocha

Zalipie, Polen: dit dorpje in het zuiden van Polen is het bekendst omwille van hun cottages die gedecoreerd zijn met ingewikkelde ontwerpen. Die traditie ontstond naar verluidt een eeuw geleden dankzij de vrouwen uit het dorp. © Marian Latocha

Berat, Albanië: Mangalem, zo heet het dorpje dat het oude stadsgedeelte van Berat beslaat, ligt aan de oevers van de rivier Osum en versiert ook de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de middeleeuwen vormde het een grensstadje met het Byzantijnse Rijk, waarvan de citadel nog een overblijfsel is. © Tony Pham Bernkastel-Kues, Germany: dit Duitse stadje staat niet alleen bekend als een wellnessresort, het ligt ook in het hart van een bekende wijnbouwregio. Het paradepaardje is absoluut het middeleeuwse marktplein dat omringd wordt door de typische gekleurde en getimmerde vakwerkhuizen uit de 17de eeuw. © Cristóbal Sánchez Civita di Bagnoregio, Italië: met een permanente populatie van minder dan 10 inwoners maar jaarlijks wel 60.000 toeristen vormt het dorpje op de heuveltop een belangrijke trekpleister voor al dan niet Italiaanse nieuwsgierigen. Wel met enig risico want de uit turfsteen gevormde heuvel brokkelt jaar na jaar verder af. © Wojtek Wyszkowski Conwy, Wales: dit plekje in het noorden van Wales zou niet alleen bij daglicht maar ook tijdens de val van de avond een plaatje zijn. Hoogtepunten hier zijn de middeleeuwse stadmuren en bijhorende kastelen. © Andrew Ray Gölyazi, Turkije: dit oud Grieks handelsstadje is een piepklein eilandstadje in het meer van Uluabat, ten zuiden van Istanbul. Oorspronkelijk werd het gesticht door de Grieken, maar je vind er ook talloze Romeinse restanten. © Nejdet Duzen Gura Humorului, Roemenië: in het noorden van Romenië ligt dit dorpje verstopt, dicht bij waar de Moldova en de Humour rivieren elkaar ontmoeten. Het stadje wordt gekenmerkt door een heel reeks gekleurde gebouwen. © Simon Erika Hindeloopen, Nederland: een klein Fries stadje aan het bekende IJsselmeer en een van de kleinere deelnemers van de Elfstedentocht. De slechts 870 inwoners spreken er een taaltje met invloeden uit het West-Fries, Engels, Deens en Noors. © Jennifer Esseiva Kilkenny, Ierland: aan de oevers van de rivier Nore in de provincie Leinster ligt Kilkenny. Hoewel het vaak als ‘stad’ aangegeven wordt, is het eerder een groot dorp. Hun cultureel erfgoed bestaat enkel uit het Kilkenny Castle, St Canice’s Cathedral en de middeleeuwse stadomwalling. © gennadylanda Koprivshtitsa, Bulgarije: hier werd het startschot gegeven van de opstand tegen de Ottomaanse overheersing in 1876. Een gebeurtenis die van dit stadje een belangrijke plek maken voor de Bulgaren. Dit pittoreske stadje vol vakwerkhuizen aan de meanderende rivier Topolnitsa organiseert tegenwoordig vooraanstaande muziek- en folklorefestivals. © Alex Segre Kotor, Montenegro: nog zo’n lievelingsplek van UNESCO is Kotor, een plek vol architectuur geïnspireerd op het Venetiaanse tijdperk met kleine kronkelende straatje en alledaagse naamplaatsjes zoals ‘Melkstraat’ of ‘Broodplein’. © Onur Kahya Lech, Oostenrijk: een modern skiparadijs dat pas echt charmant wordt als er een dik pak sneeuw bij komt kijken. Lech is een oud landbouwdorpje dat hoog in de vallei ligt op z’n 1.444 meter hoogte. Het grootste deel van de wintertijd ligt het afgesloten van de buitenwereld tot dat de Flexenpas bereikbaarheid biedt. © Axel Flasbarth Lefkara, Cyprus: bekend om z’n kant is Lefkara een klein dorp in het zuiden van Cyprus. Volgens de legende bracht Leonardo da Vinci er een bezoek in 1481 en kocht er een kanten kleed voor het hoofdaltaar van de Kathedraal van Milaan. © Xenios_ Marianske-Lazne, Tsjechië: een beroemd Oost-Europese wellnessdorpje waar bekende componisten, uitgeputte intellectuelen en afgematte aristocraten kwamen genieten van de herstellende behandelingen en sociale roes. © Josef Pavlovic Monsanto, Portugal: Monsanto ligt op een bergtop in het oosten van Portugal waar de huizen gebouwd werden in functie van de enorme rotsblokken. Sommige van de rotsen vormen de muren of plafonds van verschillende huizen, en dat al sinds de 16de eeuw. © dvoevnore . Ohrid, Macedonië: dit stadje ligt aan de kustlijn van het gelijknamige meer en is een van de 28 sites ter wereld die op twee UNESCO Werelderfgoedlijsten staan voor zowel hun indrukwekkende cultuur als hun prachtige natuur. © Walde Jansky Piran, Slovenië: gelegen aan de Adriatische kust beschikt het Venetiaanse getinte Piran over een haven waar je heerlijke pizza’s kan eten. Bezoek er kerkjes, verdwaal in de smalle steegjes en geniet van de vele visrestaurants aan de oevers. © Mario Horvat Porvoo, Finland: het tweede oudste dorpje in Finland, gelegen langs de kust van de Golf van Finland, dateert uit de vroege 14de eeuw. De oude wijk is voornamelijk opgebouwd uit een patroon van dichte, middeleeuwse straatjes en houten huizen. © Richard Beresford Harris Procida, Italië: in de baai van Napels ligt dit betoverende Italiaanse eiland. De kleurrijke architectuur van huisjes met fel- tot pastelgekleurde gevels vloeien mooi in elkaar. Een erg fotogenieke plek die bovendien het dichtstbevolkt is van alle Flegreïsche Eilanden, die aan de noordelijke zijde van de Golf van Napels liggen. © Dmitry Leonidov Quedlinburg, Duitsland: het bergstadje ten noorden van de Harz heeft met zijn Sint-Servaaskerk, kasteel en historisch centrum al sinds 1994 een plaatsje veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht: het terugkerende stratenpatroon met de talloze vakwerkhuizen met rode daken ziet er erg pittoresk uit. © Sergey Dzyuba Reine, Noorwegen: een klein vissersplaatsje aan de oostelijke kant van de Lofoten. Die eilandengroep wordt al wel eens de ziel van het Noordelijke Noorwegen genoemd dankzij de mooie dorpjes, pittoreske baaien, met bloemen bezaaide velden, dramatische kliffen, hoge bergen en natuurlijk het betoverende noorderlicht. © Jacques Paris Riquewihr, Frankrijk: dit kleine stadje maakt deel uit van de bekende wijnregio Elzas. Zijn middeleeuwse verdedigingsmuur is voor het grootste deel intact gebleven, net zoals de verschillende vakwerken huizen die dateren uit de 16de eeuw. © amnat Rovinj, Kroatië: de autovrije oude binnenstad bestaat uit Venetiaanse pastelkleurige huisjes gebouwd rond een knappe vishaven. Op de heuveltop staat de kerk die heel het dorp wel in de gaten lijkt te houden. Het eten is er naar verluidt ook te smaken: lokale gerechten werden beïnvloed door hun affiniteit met Italië. © Toni Poikeljärvi Saint-Cirq-Lapopie, Frankrijk: een middeleeuwse stad met 13 beschermde historische gebouwen ligt op een klif op bijna 100 meter boven de rivier Lot. De plek ligt zo goed als volledig ingesloten door versterkte burchtmuren. © Aaron Jenkin Setenil de las Bodegas, Spanje: dit stadje, zo’n 160 km ten noordoosten van Cadiz staat bekend om een aantal dingen: de schattige witte huisjes gebouwd in de rotsen, maar ook hun chorizoworsten afkomstig van in de heuvels gekweekte varkens. © Yaroslav Romanenko Sint-Martens-Latem, België: dit dorpje in Oost-Vlaanderen vormt het enige aanknopingspunt met België op de Japanse lijst. Hier woonden verschillende schilders zoals Gustave de Smet en Constant Permeke, wellicht omwille van het herderlijke en weidse decor. © Wikimedia Commons Soglio, Zwitserland: de Oostenrijke schilder Giovanni Segantini beschreef Soglio als ‘de toegangspoort naar het paradijs’. Het dorpje, hoog in de Alpen verstopt en met amper 300 inwoners is ook bekend om zijn bloemen. Als het niet bedekt wordt met sneeuw tenminste. © Urban Uebelhart Sopron, Hongarije: in het westen van Hongarije ligt deze stad bekend om zijn wijnbouw en barokke stadscentrum. Het is ook een belangrijke plek op de langeafstandswandeling Sultans Trails die van Wenen naar Istanboel loopt. Nog een leuk weetje: hier zouden zo’n 300 tandartsen wonen. © Michael Osterrieder Visby, Zweden: op het Zweedse eiland Gotland staat Visby bekend als een populaire zomerbestemming bij de Scandinaviërs. Het zou ook een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes zijn van Scandinavië compleet met UNESCO Werelderfgoedsite. © Christian Jull Vlkolinec, Slowakije: nog een dorpje dat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vlkolinec bestaat uit 45 nog originele gebouwen in de stijl van een traditioneel Centraal-Europees dorp. Nergens anders vind je nog zo’n complete nederzetting van typische houten loghuisjes. © Marek Kubinek Zalipie, Polen: dit dorpje in het zuiden van Polen is het bekendst omwille van hun cottages die gedecoreerd zijn met ingewikkelde ontwerpen. Die traditie ontstond naar verluidt een eeuw geleden dankzij de vrouwen uit het dorp. © Marian Latocha

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *