Dit zijn de 30 mooiste Europese dorpjes volgens Japan

Japanse toeristen vind je overal. Niet alleen omdat ze graag de wereld zien, maar waarschijnlijk ook omdat ze vanuit hun eigen land gestimuleerd worden om nieuwe plekken te ontdekken. Zo stelde de Japanse toeristische diensten namelijk een lijst samen van de 30 mooiste Europese dorpjes. België krijgt ook een eervolle vermelding!

 • Berat, Albanië: Mangalem, zo heet het dorpje dat het oude stadsgedeelte van Berat beslaat, ligt aan de oevers van de rivier Osum en versiert ook de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de middeleeuwen vormde het een grensstadje met het Byzantijnse Rijk, waarvan de citadel nog een overblijfsel is. © Tony Pham
  Berat, Albanië: Mangalem, zo heet het dorpje dat het oude stadsgedeelte van Berat beslaat, ligt aan de oevers van de rivier Osum en versiert ook de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de middeleeuwen vormde het een grensstadje met het Byzantijnse Rijk, waarvan de citadel nog een overblijfsel is. © Tony Pham
 • Bernkastel-Kues, Germany: dit Duitse stadje staat niet alleen bekend als een wellnessresort, het ligt ook in het hart van een bekende wijnbouwregio. Het paradepaardje is absoluut het middeleeuwse marktplein dat omringd wordt door de typische gekleurde en getimmerde vakwerkhuizen uit de 17de eeuw. © Cristóbal Sánchez
  Bernkastel-Kues, Germany: dit Duitse stadje staat niet alleen bekend als een wellnessresort, het ligt ook in het hart van een bekende wijnbouwregio. Het paradepaardje is absoluut het middeleeuwse marktplein dat omringd wordt door de typische gekleurde en getimmerde vakwerkhuizen uit de 17de eeuw. © Cristóbal Sánchez
 • Civita di Bagnoregio, Italië: met een permanente populatie van minder dan 10 inwoners maar jaarlijks wel 60.000 toeristen vormt het dorpje op de heuveltop een belangrijke trekpleister voor al dan niet Italiaanse nieuwsgierigen. Wel met enig risico want de uit turfsteen gevormde heuvel brokkelt jaar na jaar verder af. © Wojtek Wyszkowski
  Civita di Bagnoregio, Italië: met een permanente populatie van minder dan 10 inwoners maar jaarlijks wel 60.000 toeristen vormt het dorpje op de heuveltop een belangrijke trekpleister voor al dan niet Italiaanse nieuwsgierigen. Wel met enig risico want de uit turfsteen gevormde heuvel brokkelt jaar na jaar verder af. © Wojtek Wyszkowski
 • Conwy, Wales: dit plekje in het noorden van Wales zou niet alleen bij daglicht maar ook tijdens de val van de avond een plaatje zijn. Hoogtepunten hier zijn de middeleeuwse stadmuren en bijhorende kastelen. © Andrew Ray
  Conwy, Wales: dit plekje in het noorden van Wales zou niet alleen bij daglicht maar ook tijdens de val van de avond een plaatje zijn. Hoogtepunten hier zijn de middeleeuwse stadmuren en bijhorende kastelen. © Andrew Ray
 • Gölyazi, Turkije: dit oud Grieks handelsstadje is een piepklein eilandstadje in het meer van Uluabat, ten zuiden van Istanbul. Oorspronkelijk werd het gesticht door de Grieken, maar je vind er ook talloze Romeinse restanten. © Nejdet Duzen
  Gölyazi, Turkije: dit oud Grieks handelsstadje is een piepklein eilandstadje in het meer van Uluabat, ten zuiden van Istanbul. Oorspronkelijk werd het gesticht door de Grieken, maar je vind er ook talloze Romeinse restanten. © Nejdet Duzen
 • Gura Humorului, Roemenië: in het noorden van Romenië ligt dit dorpje verstopt, dicht bij waar de Moldova en de Humour rivieren elkaar ontmoeten. Het stadje wordt gekenmerkt door een heel reeks gekleurde gebouwen. © Simon Erika
  Gura Humorului, Roemenië: in het noorden van Romenië ligt dit dorpje verstopt, dicht bij waar de Moldova en de Humour rivieren elkaar ontmoeten. Het stadje wordt gekenmerkt door een heel reeks gekleurde gebouwen. © Simon Erika
 • Hindeloopen, Nederland: een klein Fries stadje aan het bekende IJsselmeer en een van de kleinere deelnemers van de Elfstedentocht. De slechts 870 inwoners spreken er een taaltje met invloeden uit het West-Fries, Engels, Deens en Noors. © Jennifer Esseiva
  Hindeloopen, Nederland: een klein Fries stadje aan het bekende IJsselmeer en een van de kleinere deelnemers van de Elfstedentocht. De slechts 870 inwoners spreken er een taaltje met invloeden uit het West-Fries, Engels, Deens en Noors. © Jennifer Esseiva
 • Kilkenny, Ierland: aan de oevers van de rivier Nore in de provincie Leinster ligt Kilkenny. Hoewel het vaak als ‘stad’ aangegeven wordt, is het eerder een groot dorp. Hun cultureel erfgoed bestaat enkel uit het Kilkenny Castle, St Canice’s Cathedral en de middeleeuwse stadomwalling. © gennadylanda
  Kilkenny, Ierland: aan de oevers van de rivier Nore in de provincie Leinster ligt Kilkenny. Hoewel het vaak als ‘stad’ aangegeven wordt, is het eerder een groot dorp. Hun cultureel erfgoed bestaat enkel uit het Kilkenny Castle, St Canice’s Cathedral en de middeleeuwse stadomwalling. © gennadylanda
 • Koprivshtitsa, Bulgarije: hier werd het startschot gegeven van de opstand tegen de Ottomaanse overheersing in 1876. Een gebeurtenis die van dit stadje een belangrijke plek maken voor de Bulgaren. Dit pittoreske stadje vol vakwerkhuizen aan de meanderende rivier Topolnitsa organiseert tegenwoordig vooraanstaande muziek- en folklorefestivals. © Alex Segre
  Koprivshtitsa, Bulgarije: hier werd het startschot gegeven van de opstand tegen de Ottomaanse overheersing in 1876. Een gebeurtenis die van dit stadje een belangrijke plek maken voor de Bulgaren. Dit pittoreske stadje vol vakwerkhuizen aan de meanderende rivier Topolnitsa organiseert tegenwoordig vooraanstaande muziek- en folklorefestivals. © Alex Segre
 • Kotor, Montenegro: nog zo’n lievelingsplek van UNESCO is Kotor, een plek vol architectuur geïnspireerd op het Venetiaanse tijdperk met kleine kronkelende straatje en alledaagse naamplaatsjes zoals ‘Melkstraat’ of ‘Broodplein’. © Onur Kahya
  Kotor, Montenegro: nog zo’n lievelingsplek van UNESCO is Kotor, een plek vol architectuur geïnspireerd op het Venetiaanse tijdperk met kleine kronkelende straatje en alledaagse naamplaatsjes zoals ‘Melkstraat’ of ‘Broodplein’. © Onur Kahya
 • Lech, Oostenrijk: een modern skiparadijs dat pas echt charmant wordt als er een dik pak sneeuw bij komt kijken. Lech is een oud landbouwdorpje dat hoog in de vallei ligt op z’n 1.444 meter hoogte. Het grootste deel van de wintertijd ligt het afgesloten van de buitenwereld tot dat de Flexenpas bereikbaarheid biedt. © Axel Flasbarth
  Lech, Oostenrijk: een modern skiparadijs dat pas echt charmant wordt als er een dik pak sneeuw bij komt kijken. Lech is een oud landbouwdorpje dat hoog in de vallei ligt op z’n 1.444 meter hoogte. Het grootste deel van de wintertijd ligt het afgesloten van de buitenwereld tot dat de Flexenpas bereikbaarheid biedt. © Axel Flasbarth
 • Lefkara, Cyprus: bekend om z’n kant is Lefkara een klein dorp in het zuiden van Cyprus. Volgens de legende bracht Leonardo da Vinci er een bezoek in 1481 en kocht er een kanten kleed voor het hoofdaltaar van de Kathedraal van Milaan. © Xenios_
  Lefkara, Cyprus: bekend om z’n kant is Lefkara een klein dorp in het zuiden van Cyprus. Volgens de legende bracht Leonardo da Vinci er een bezoek in 1481 en kocht er een kanten kleed voor het hoofdaltaar van de Kathedraal van Milaan. © Xenios_
 • Marianske-Lazne, Tsjechië: een beroemd Oost-Europese wellnessdorpje waar bekende componisten, uitgeputte intellectuelen en afgematte aristocraten kwamen genieten van de herstellende behandelingen en sociale roes. © Josef Pavlovic
  Marianske-Lazne, Tsjechië: een beroemd Oost-Europese wellnessdorpje waar bekende componisten, uitgeputte intellectuelen en afgematte aristocraten kwamen genieten van de herstellende behandelingen en sociale roes. © Josef Pavlovic
 • Monsanto, Portugal: Monsanto ligt op een bergtop in het oosten van Portugal waar de huizen gebouwd werden in functie van de enorme rotsblokken. Sommige van de rotsen vormen de muren of plafonds van verschillende huizen, en dat al sinds de 16de eeuw. © dvoevnore .
  Monsanto, Portugal: Monsanto ligt op een bergtop in het oosten van Portugal waar de huizen gebouwd werden in functie van de enorme rotsblokken. Sommige van de rotsen vormen de muren of plafonds van verschillende huizen, en dat al sinds de 16de eeuw. © dvoevnore .
 • Ohrid, Macedonië: dit stadje ligt aan de kustlijn van het gelijknamige meer en is een van de 28 sites ter wereld die op twee UNESCO Werelderfgoedlijsten staan voor zowel hun indrukwekkende cultuur als hun prachtige natuur. © Walde Jansky
  Ohrid, Macedonië: dit stadje ligt aan de kustlijn van het gelijknamige meer en is een van de 28 sites ter wereld die op twee UNESCO Werelderfgoedlijsten staan voor zowel hun indrukwekkende cultuur als hun prachtige natuur. © Walde Jansky
 • Piran, Slovenië: gelegen aan de Adriatische kust beschikt het Venetiaanse getinte Piran over een haven waar je heerlijke pizza’s kan eten. Bezoek er kerkjes, verdwaal in de smalle steegjes en geniet van de vele visrestaurants aan de oevers. © Mario Horvat
  Piran, Slovenië: gelegen aan de Adriatische kust beschikt het Venetiaanse getinte Piran over een haven waar je heerlijke pizza’s kan eten. Bezoek er kerkjes, verdwaal in de smalle steegjes en geniet van de vele visrestaurants aan de oevers. © Mario Horvat
 • Porvoo, Finland: het tweede oudste dorpje in Finland, gelegen langs de kust van de Golf van Finland, dateert uit de vroege 14de eeuw. De oude wijk is voornamelijk opgebouwd uit een patroon van dichte, middeleeuwse straatjes en houten huizen. © Richard Beresford Harris
  Porvoo, Finland: het tweede oudste dorpje in Finland, gelegen langs de kust van de Golf van Finland, dateert uit de vroege 14de eeuw. De oude wijk is voornamelijk opgebouwd uit een patroon van dichte, middeleeuwse straatjes en houten huizen. © Richard Beresford Harris
 • Procida, Italië: in de baai van Napels ligt dit betoverende Italiaanse eiland. De kleurrijke architectuur van huisjes met fel- tot pastelgekleurde gevels vloeien mooi in elkaar. Een erg fotogenieke plek die bovendien het dichtstbevolkt is van alle Flegreïsche Eilanden, die aan de noordelijke zijde van de Golf van Napels liggen. © Dmitry Leonidov
  Procida, Italië: in de baai van Napels ligt dit betoverende Italiaanse eiland. De kleurrijke architectuur van huisjes met fel- tot pastelgekleurde gevels vloeien mooi in elkaar. Een erg fotogenieke plek die bovendien het dichtstbevolkt is van alle Flegreïsche Eilanden, die aan de noordelijke zijde van de Golf van Napels liggen. © Dmitry Leonidov
 • Quedlinburg, Duitsland: het bergstadje ten noorden van de Harz heeft met zijn Sint-Servaaskerk, kasteel en historisch centrum al sinds 1994 een plaatsje veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht: het terugkerende stratenpatroon met de talloze vakwerkhuizen met rode daken ziet er erg pittoresk uit. © Sergey Dzyuba
  Quedlinburg, Duitsland: het bergstadje ten noorden van de Harz heeft met zijn Sint-Servaaskerk, kasteel en historisch centrum al sinds 1994 een plaatsje veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht: het terugkerende stratenpatroon met de talloze vakwerkhuizen met rode daken ziet er erg pittoresk uit. © Sergey Dzyuba
 • Reine, Noorwegen: een klein vissersplaatsje aan de oostelijke kant van de Lofoten. Die eilandengroep wordt al wel eens de ziel van het Noordelijke Noorwegen genoemd dankzij de mooie dorpjes, pittoreske baaien, met bloemen bezaaide velden, dramatische kliffen, hoge bergen en natuurlijk het betoverende noorderlicht. © Jacques Paris
  Reine, Noorwegen: een klein vissersplaatsje aan de oostelijke kant van de Lofoten. Die eilandengroep wordt al wel eens de ziel van het Noordelijke Noorwegen genoemd dankzij de mooie dorpjes, pittoreske baaien, met bloemen bezaaide velden, dramatische kliffen, hoge bergen en natuurlijk het betoverende noorderlicht. © Jacques Paris
 • Riquewihr, Frankrijk: dit kleine stadje maakt deel uit van de bekende wijnregio Elzas. Zijn middeleeuwse verdedigingsmuur is voor het grootste deel intact gebleven, net zoals de verschillende vakwerken huizen die dateren uit de 16de eeuw. © amnat
  Riquewihr, Frankrijk: dit kleine stadje maakt deel uit van de bekende wijnregio Elzas. Zijn middeleeuwse verdedigingsmuur is voor het grootste deel intact gebleven, net zoals de verschillende vakwerken huizen die dateren uit de 16de eeuw. © amnat
 • Rovinj, Kroatië: de autovrije oude binnenstad bestaat uit Venetiaanse pastelkleurige huisjes gebouwd rond een knappe vishaven. Op de heuveltop staat de kerk die heel het dorp wel in de gaten lijkt te houden. Het eten is er naar verluidt ook te smaken: lokale gerechten werden beïnvloed door hun affiniteit met Italië. © Toni Poikeljärvi
  Rovinj, Kroatië: de autovrije oude binnenstad bestaat uit Venetiaanse pastelkleurige huisjes gebouwd rond een knappe vishaven. Op de heuveltop staat de kerk die heel het dorp wel in de gaten lijkt te houden. Het eten is er naar verluidt ook te smaken: lokale gerechten werden beïnvloed door hun affiniteit met Italië. © Toni Poikeljärvi
 • Saint-Cirq-Lapopie, Frankrijk: een middeleeuwse stad met 13 beschermde historische gebouwen ligt op een klif op bijna 100 meter boven de rivier Lot. De plek ligt zo goed als volledig ingesloten door versterkte burchtmuren. © Aaron Jenkin
  Saint-Cirq-Lapopie, Frankrijk: een middeleeuwse stad met 13 beschermde historische gebouwen ligt op een klif op bijna 100 meter boven de rivier Lot. De plek ligt zo goed als volledig ingesloten door versterkte burchtmuren. © Aaron Jenkin
 • Setenil de las Bodegas, Spanje: dit stadje, zo’n 160 km ten noordoosten van Cadiz staat bekend om een aantal dingen: de schattige witte huisjes gebouwd in de rotsen, maar ook hun chorizoworsten afkomstig van in de heuvels gekweekte varkens. © Yaroslav Romanenko
  Setenil de las Bodegas, Spanje: dit stadje, zo’n 160 km ten noordoosten van Cadiz staat bekend om een aantal dingen: de schattige witte huisjes gebouwd in de rotsen, maar ook hun chorizoworsten afkomstig van in de heuvels gekweekte varkens. © Yaroslav Romanenko
 • Sint-Martens-Latem, België: dit dorpje in Oost-Vlaanderen vormt het enige aanknopingspunt met België op de Japanse lijst. Hier woonden verschillende schilders zoals Gustave de Smet en Constant Permeke, wellicht omwille van het herderlijke en weidse decor. © Wikimedia Commons
  Sint-Martens-Latem, België: dit dorpje in Oost-Vlaanderen vormt het enige aanknopingspunt met België op de Japanse lijst. Hier woonden verschillende schilders zoals Gustave de Smet en Constant Permeke, wellicht omwille van het herderlijke en weidse decor. © Wikimedia Commons
 • Soglio, Zwitserland: de Oostenrijke schilder Giovanni Segantini beschreef Soglio als ‘de toegangspoort naar het paradijs’. Het dorpje, hoog in de Alpen verstopt en met amper 300 inwoners is ook bekend om zijn bloemen. Als het niet bedekt wordt met sneeuw tenminste. © Urban Uebelhart
  Soglio, Zwitserland: de Oostenrijke schilder Giovanni Segantini beschreef Soglio als ‘de toegangspoort naar het paradijs’. Het dorpje, hoog in de Alpen verstopt en met amper 300 inwoners is ook bekend om zijn bloemen. Als het niet bedekt wordt met sneeuw tenminste. © Urban Uebelhart
 • Sopron, Hongarije: in het westen van Hongarije ligt deze stad bekend om zijn wijnbouw en barokke stadscentrum. Het is ook een belangrijke plek op de langeafstandswandeling Sultans Trails die van Wenen naar Istanboel loopt. Nog een leuk weetje: hier zouden zo’n 300 tandartsen wonen. © Michael Osterrieder
  Sopron, Hongarije: in het westen van Hongarije ligt deze stad bekend om zijn wijnbouw en barokke stadscentrum. Het is ook een belangrijke plek op de langeafstandswandeling Sultans Trails die van Wenen naar Istanboel loopt. Nog een leuk weetje: hier zouden zo’n 300 tandartsen wonen. © Michael Osterrieder
 • Visby, Zweden: op het Zweedse eiland Gotland staat Visby bekend als een populaire zomerbestemming bij de Scandinaviërs. Het zou ook een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes zijn van Scandinavië compleet met UNESCO Werelderfgoedsite. © Christian Jull
  Visby, Zweden: op het Zweedse eiland Gotland staat Visby bekend als een populaire zomerbestemming bij de Scandinaviërs. Het zou ook een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes zijn van Scandinavië compleet met UNESCO Werelderfgoedsite. © Christian Jull
 • Vlkolinec, Slowakije: nog een dorpje dat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vlkolinec bestaat uit 45 nog originele gebouwen in de stijl van een traditioneel Centraal-Europees dorp. Nergens anders vind je nog zo’n complete nederzetting van typische houten loghuisjes. © Marek Kubinek
  Vlkolinec, Slowakije: nog een dorpje dat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vlkolinec bestaat uit 45 nog originele gebouwen in de stijl van een traditioneel Centraal-Europees dorp. Nergens anders vind je nog zo’n complete nederzetting van typische houten loghuisjes. © Marek Kubinek
 • Zalipie, Polen: dit dorpje in het zuiden van Polen is het bekendst omwille van hun cottages die gedecoreerd zijn met ingewikkelde ontwerpen. Die traditie ontstond naar verluidt een eeuw geleden dankzij de vrouwen uit het dorp. © Marian Latocha
  Zalipie, Polen: dit dorpje in het zuiden van Polen is het bekendst omwille van hun cottages die gedecoreerd zijn met ingewikkelde ontwerpen. Die traditie ontstond naar verluidt een eeuw geleden dankzij de vrouwen uit het dorp. © Marian Latocha

Leave a Comment