Nieuw-Zeelandse Waitomo grotten vernieuwen

De wereldbekende Waitomo grotten in Nieuw-Zeeland, al bijna 130 jaar dé trekpleister voor toeristen van over de hele wereld, krijgen er twee nieuwe avontuurlijke tours bij. Vanaf nu kun je de grotten niet alleen op een vernieuwende uitdagende manier leren kennen, maar kunnen de kinderen ook gewoon mee!

Uitgebreid complex
Waitomo, wat gat in het water betekent in het Māori, is een kleine landelijke nederzetting in de wijk King Country in het Te Rohe Potae district. Meer dan 400 grotten uit kalksteen van zo’n 30 miljoen jaar oud liggen onder het weelderige, groene oppervlak van Waitomo, maar slechts een relatief klein aantal zijn toegankelijk voor bezoekers.

Water- en klimplezier
Sinds 126 jaar zijn de grotten een populaire toeristische attractie voor bezoekers uit de hele wereld. Zij wagen zich aan een breed scala van avontuurlijke sightseeing tours om de kalksteenformaties van dichtbij te bewonderen. Maar je kan ook zwemmen en raften op de rivier tussen de grotten of abseilen van de rotsten in de diepte. Hoogtepunt zijn de glimwormgrotten, uniek in Nieuw-Zeeland, waar je per bootje doorvaart terwijl duizenden glimwormen de grot verlichten.

Aangepast voor iedereen
Het grottencomplex van Waitomo mag er twee nieuwe attracties bijrekenen. De gloednieuwe ‘Through the Window’ in het Lost Worldgedeelte opende op 2 mei en geeft bezoekers toegang tot de diepste niveaus van het grottensysteem. De tocht is veel minder fysiek veeleisend dan de originele Lost World tour waar je zo’n 100 meter in het donker moest abseilen. Deze nieuwe tour is veel toegankelijker voor een breder publiek.

Zoeven van de zip line
Na het aantrekken van de verplichte overalls, harnassen en helmen maken de bezoekers een korte wandeling door het inheems bos richting ‘The Window’: een spectaculair verdwijngat dat toegang geeft naar de dieper liggende grotten. Een trap, vastgemaakt aan de steile rotswand, bewandel je eerst tot die uitloopt naar een plateau. Daar neem je dan een van de twee zip lines die je naar de andere grottenniveaus brengt.

Trollenjacht
In september zal de nieuwe Trollengrot openen in het grottencomplex van Waitomo: een fantasiebeleving speciaal gericht op gezinnen met kleine kinderen. Het is de bedoeling dat kinderen zich een weg zoeken in het ondergronds doolhof op zoek naar een trol, maar onderweg kan natuurlijk van alles gebeuren. De ouders vergezellen hun kroost en kunnen ook de moeilijkheidsgraad van de tocht bepalen.

Doolhof uit beton
De aanleg van deze kunstmatige grot is volop aan de gang. Het betonnen gebouw zal volledig ondergronds zijn en omvat alle elementen die een natuurlijk grot ook bezit zoals watervallen en prachtige rotsformaties. Ondanks de ‘gammele brug’, de ‘trollenstenen’, de ‘wiebelige boot’ en andere obstakels is de queeste volledig aanpasbaar voor rolstoelen en kinderwagens.

Foto: © Fabian Ebi

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *