Dit jaar slapen we in een poshtel

Na ‘glamping’ en ‘staycation’ heeft de reissector er een nieuw hip begrip bij: de poshtel, wat niet meer is dan een samentrekking tussen posh en hostel. Overnachten in een poshtel geeft je de luxe van een driesterrenhotel, maar aan de prijs van een hostel. Rondreizen voor de nieuwe generatie.

Hostels hebben het voordeel dat ze goedkoop zijn en dat je er makkelijk nieuwe mensen leert kennen. Anderzijds moet je er wel vaak inboeten aan privacy en hygiëne. Het Londense hostelbedrijf Generator weigerde een keuze te maken, en combineerde de twee gewoon in één overnachting. Het resultaat? Een schone, ruime kamer met alle nodige voorzieningen voor een zacht prijsje.

Freehand in Miami

Freehand in Miami © Freehand Miami

Freehand in de Verenigde Staten
Generator opende zijn eerste poshtel, Freehand in Miami in 2012, pal aan het strand. De stijlvolle interieurs ontworpen door lokale artiesten versieren het art decogebouw uit de jaren ’30. Er is een jeu de boulesbaan, een tropische tuin, een buitenzwembad en pingpongtafel. De 81 kamers beschikken over een schrijftafel, een salon, organische toiletproducten en gratis wifi. Ontspannen kan in de hippe cocktailbar of het restaurant dat lokale gerechten met verse producten uit de eigen tuin op tafel tovert. Freehand heeft ook een tweede locatie in Chicago en binnenkort opent er ook eentje in Los Angeles.

Generator in Parijs

Generator in Parijs © Nicolas Koenig

Generator in Frankrijk
De poshtel in Parijs van Generator is er ook eentje die er mag zijn: het hostel heeft een dakterras met uitzicht op het Montmartre en de Sacré-Coeur. Daarnaast is er een club in de stijl van een ondergronds metrostation en een interieur volledig gedecoreerd met spullen van lokale vlooienmarkten. Je kan hier slapen in zowel een zaal als in ruime tweepersoonskamers, sommigen met hun eigen terras en aparte badkamer. Het bruisende Café Fabien serveert Franse gerechten, burgers, salades en broodjes gecombineerd met regionale wijnen en op Parijs geïnspireerde cocktails zoals Le Macaron.

Link het Meiniger Hotel in Brussel en rechts Pulcinella in Antwerpen

Links het Meiniger Hotel in Brussel en rechts Pulcinella in Antwerpen © Meiniger Hotel | © Pulcinella

Adressen in België en Nederland
In onze hoofdstad ligt het Meininger Hotel dat met z’n smaakvolle interieur en goede designsmaak zeker het etiket poshtel waard is. Alle kamers hebben een volledig uitgeruste badkamer en flatscreentelevisie. Daarnaast kun je vertoeven in de gastenkeuken en aan de lounge en hotelbar.

In Antwerpen, op het Bogaerdenplein, ligt dan weer de jeugdherberg Pulcinella: hip, modern en in een strak pand. Je kan er kiezen tussen kamers voor twee, vier of zes personen. Draadloos internet en luxueus ontbijt zijn inbegrepen.

The Student Hotel in Amsterdam

The Student Hotel in Amsterdam © The Student Hotel

Iets duurder, maar zeker het vermelden waard is The Student Hotel in Amsterdam, die de balans vindt tussen een hotel en een studentenhuisvesting. Alle kamers hebben flatscreentelevisie en wifi. Ze werden bovendien aangekleed met een eclectische mix van vintage en nieuw design. Dit hotel heeft naast een eigen restaurant met betaalbare en gezonde maaltijden, ook een fitnesszaal en bibliotheek. Meer vestigingen van dezelfde keten liggen in Rotterdam en Luik.

Hoax in Liverpool

Hoax in Liverpool © Hoax

Adressen in het Verenigd Koninkrijk
Pal in het centrum van Liverpool, vind je de poshtel Hoax. Wie weinig budget heeft, kiest best voor een kamer met tien. Maar als je iets meer kan besteden, kun je een kamer voor twee met privébadkamer boeken. Er is overal wifi en het hotel verzorgt in The Hatch optredens. Niet toevallig als je weet dat op een steenworp hiervandaan The Beatles hun eerste concert gaven.

Nog een Brits budgetadresje met lovende beoordelingen is Safestay in Londen (Southwark) waar je kan overnachten in een door jonge designers onder handen genomen 18de eeuws pand.

Clink78 in Londen

Clink78 in Londen © The Blank Map

Het Londense Clink78 vindt dan weer onderdak in een elegant 200 jaar oud gerechtsgebouw in King’s Cross. Het noemt zichzelf geen poshtel, maar een normaal hostel is het allerminst. De kamers variëren van sfeervolle cellen tot 16 bedden tellende slaapzalen met een eigen schrijftafel, leeslampje en locker. De tweepersoonskamers hebben een eigen badkamer met douche en gratis handdoeken. Het ontbijt en de wifi is voor iedereen gratis. Hoewel er geen restaurant is, serveert de ClashBAR, in de kelder, wel lekkere cocktails. Clink78 hoopt tegen 2020 vijf extra hostels te openen in Europa. De eerste, ClinkNOORD, opent in juni in Amsterdam.

Aangepast interieur in Singapore
Shophouse The Social Hostel beschrijft zichzelf het liefst als een warm en persoonlijk indie boutiquehostel. De kamers, die variëren van 6 tot 16 bedden, zijn allemaal uitgerust met airconditioning, persoonlijke lichtjes, oplaadpunten en in de badkamer vind je warm water, toiletspullen en haardrogers. Ontbijt en wifi zijn inbegrepen. Op het dak geniet je dan weer van het uitzicht op de stad met een drankje van het aanwezige vintage café in de hand.

Shophouse The Social Hostel in Singapore

Shophouse The Social Hostel in Singapore © Shophouse The Social Hostel

Leuk detail: elke etage heeft een apart thema. De tweede verdieping straalt een loftgevoel uit met rode bakstenen muren en grote gloeilampen. De derde verdieping, genaamd No Man’s Land, ontvangt enkel vrouwen en is daarom ook gebaad in roze. Eén kamer (Arab Street) is volledig gewijd aan de locatie en heeft verlichte glasramen en een ontspanningsruimte.

Thuiskomen in Zuid-Afrika
Het interieur met vintage koffers, oude platenspelers en een Chevrolet pick-up uit 1955 geparkeerd voor de deur maken van Once in Cape Town een erg aangename hostel met comfortabele, nette kamers met gratis wifi. Het restaurant bij de hostel, Yours Truly zorgt ervoor dat je niet meer de deur uit wil. Zij serveren ’s morgens een uitgebreid internationaal ontbijt, ’s middags allerhande broodjes en bieren, terwijl er ’s avonds de Italiaanse kaart getrokken wordt met pizza’s, Limoncello en Italiaanse sorbets. Cocktails nippen uit jampotten kan op de rooftopbar Up Yours.

Once in Cape Town in Kaapstad

Once in Cape Town in Kaapstad © Wade and Sarah

Adressen in Australië
In het land van de backpackers ontstaan hier en daar ook poshtels, al dan niet onder die naam. In Agnes Water, Queensland vind je combinaties tussen een designhostel en een luxueus boutiquehotel. Het Southern Cross Backpackers resort ligt er in het midden van de natuur en biedt houten hutjes in plaats van kamers aan, inclusief zwembad, een openlucht lounge en gratis ontbijt.

The Ritz for Backpackers vind je in het centrum van Melbourne. Verwacht hier grote, schone kamers met snel internet, gratis ontbijt, kaas- en wijnproeverijen en barbecue-avonden, eveneens in de prijs inbegrepen.

Het Space Hotel in Melbourne

Het Space Hotel in Melbourne © Tripadvisor

Nog in Melbourne ligt het Space Hotel. De moderne, ruime kamers voor acht personen beschikken over aparte leeslampjes en extra stevige matrassen. In de suites met balkon voor twee personen vind je dan weer een oplaadstation voor de iPod, een HD-tv en zelfs een bubbelbad. Verder heeft dit hotel een bioscoop, een fitnesszaal, een gigantische gastenkeuken en een populaire bar en restaurant. Gratis wifi en ontbijt is er niet, maar het uitzicht vanop het dak waar je een barbecue en een jacuzzi tegenkomt, maakt veel goed.

Het Nomads hotel in Auckland

Het Nomads hotel in Auckland © Nomadsworld

Coole keten in Nieuw-Zeeland
Eén van de betere hostelbedrijven van het land is Nomads, opgericht door Richard McLeod in 1994. Sinds de start heeft het bedrijf wereldwijd talloze hostels neergezet. In Queenstown ligt aan een groot meer, omringd door prachtige bergen waar je kunt skiën een Nomads vol luxe. De grote kamers hebben een flatscreentelevisie en een koelkast. Daarnaast vind je er ook een bioscoop, lounge met open haard en een sauna.

Bronnen: De Standaard, Metronieuws.nl, Vluchtvertraagd.nl, Lonely Planet

Coverfoto: © Freehand Miami / Adrian Gaut

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *