De groene parels van Parijs

De supertoeristische Franse hoofdstad heeft, geloof het of niet, enkele groene en rustgevende plekjes te bieden. Trek er op uit met het gezin en herbron op natuurlijke wijze in de Lichtstad, ver weg van de drukte.

Onbekend en onbemind
Het stadspark Parc des Buttes Chaumont ligt in het noordoosten van Parijs en is een van de grootste groenzones van Parijs met bijna 25 hectare aan oppervlakte. Het werd in 1867 aangelegd en kent de grootste niveauverschillen (meer dan 30 meter). Dat komt doordat het gebouwd is op een voormalige steengroeve. Midden in het parkmeer schittert het Île du Belvédère en daarop pronkt een kiosk genaamd ‘de Tempel van de Sibylle’. Een grot en een waterval maken dit oord van rust compleet. Wat verderop brengt het marionettentheater ‘Le guignol de Paris’ de allerkleinsten in vervoering. Het park, heel het jaar geopend op woensdag, zaterdag en zondag, via de metrostations Botzaris en Buttes Chaumont. Toegangsprijs: 4,5 euro.

Parijs in het groen: Parc des Buttes Chaumont

Parijs in het groen: Parc des Buttes Chaumont

Sporen door wilde flora
Zin in een excentrieke wandeling? La Petite Ceinture, de voormalige spoorweglijn met twee sporen, reed vroeger rond de hoofdstad. Omdat ze sinds 1934 niet meer in gebruik is, heeft de natuur het gebied gedomineerd. Op het 32 km lange traject vind je wilde flora met een zeldzame biodiversiteit en de meest uiteenlopende diersoorten. Tijdens deze wandeling kom je terecht in een bevreemdende en tegelijkertijd verbazingwekkende omgeving, ver weg van de stadsdrukte. Momenteel zijn er slechts twee toegangswegen open voor wandelaars: tussen de Porte d’Auteuil en het Gare de la Muette (16de arrondissement) en tussen Balard en het park Georges Brassens (15de arrondissement).

Autoluw wandelen
Over een afstand van 4,7 kilometer wandel je door de Coulée verte René-Dumont, vroeger ook de Promenade Plantée genoemd. Je doorkruist er het 12e arrondissement, van de Bastille tot het bos van Vincennes. Tijdens het hele parcours kom je geen enkele wagen tegen. Een verrassend en niet te evenaren traject, dat omzoomd is met de meest uiteenlopende planten en bomen, zoals lindebomen, notelaars, rozenstruiken en klimplanten. Dit wandelpad is aangelegd op een voormalige spoorweglijn en is ideaal voor een gezinsuitstap. Alle dagen geopend van 8u tot 17u.

Parijs in het groen: la Petite Ceinture

Parijs in het groen: la Petite Ceinture

Muzikaal decor
Zeven weekends lang kunnen gezinnen en toeristen kennismaken met klassieke muziek tijdens het Festival Classique au vert in het bloemenpark van Parijs, dat zich midden in het Bois de Vincennes bevindt. Het park staat bekend om zijn unieke collecties bonsaibomen, irissen en dahlia’s, die de beeldhouwwerken van de Italiaan Volti of de pottenbakkers van het Tamil opvrolijken. Hier vinden een aantal openluchtconcerten plaats waar liefhebbers van klassieke muziek nog lang over zullen napraten. Wie nog niet vertrouwd is met klassieke muziek kan hier kennismaken met de subtiele klanken, zangworkshops bijwonen of de artiesten ontmoeten. Alle weekends geopend vanaf 6 augustus tot 18 september.

Plezier met de allerkleinsten
Eind 19e eeuw werd het vrijetijdspark Jardin d’Acclimatation, gelegen in het Bois de Boulogne, ingehuldigd. Het onderscheidt zich door zijn prachtige groenvoorzieningen, culturele animaties en een pretpark. Je vindt hier ook maneges, speelterreinen, een miniboerderij, een volière, een speelbadje en zelfs een groentetuin. Het valt bijgevolg erg in de smaak bij de allerkleinsten. Naast dit idyllische kader kunnen ouders en kinderen hier ook samen deelnemen aan leuke botanische of culinaire workshops.

Parijs in het groen: Jardin d'Acclimatation

Parijs in het groen: Jardin d’Acclimatation

Overnachtingstip
De camping Huttopia Versailles ligt op 5 minuten van het kasteel van Versailles en 20 minuten van de Eiffeltoren waar je midden in het bos kan overnachten samen met je gezin. Je vind hier geen prefab stacaravans of campers die op suikerdozen lijken, maar leuke houten en milieuvriendelijke hutten. Een leuke, originele keuze voor natuurliefhebbers die de hoofdstad bezoeken.

Restauranttip
Café Pinson is ontstaan vanuit de overtuiging dat het mogelijk is biologische maaltijden te serveren die ook nog eens goed, mooi, gezond en lekker zijn. Seizoensgebonden, lokale en vegetarische producten staan centraal in dit restaurant, dat nu al twee adresjes heeft in de hoofdstad: in Le Marais en in de buitenwijk Poissonnière.

Meer info: www.parisinfo.com

Foto’s: © Thomas Claveirole | Paris Tourist Office – David Lefranc | Winterwise | Andrei Blotor

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *