5 uitdagende wandelroutes in Zuid-Europa

Zin in een echt lange wandelvakantie? Trek dan naar het zuiden van Europa met stevige wandelschoenen en een al even goede conditie. Langs de kust, tussen de bergen of gewoon een heel eiland rond? Het kan allemaal.

De Zilverroute in Spanje
Deze langeafstandsroute van zo’n 800 km lang loopt van het zuiden naar het noorden. Ze begint in de Andalusische stad Sevilla, passeert door eeuwenoude steden als Zafra, Mérida, Cáceres, Salamanca, Zamora, Oviedo en eindigt in Astorga in de Noord-Spaanse regio León. In totaal doorkruist de Zilverroute, ook wel Ruta de la Plata genoemd, 7 provincies die je al wandelend, fietsend of zelfs op de motor kan afleggen.

De GR20 op Corsica, Frankrijk
Tijdens een pittige tocht van 170 km doorkruist de GR20 Corsica diagonaal van noord naar zuid. De wandelroute bestaat uit 21 etappes die je in 15 stapdagen allemaal afwerkt. Het noordelijke deel start in Calenzana en eindigt in Vizzavona en is meteen het moeilijkste deel vanwege de steile en rotsachtige paden. Het zuidelijke deel loopt van Vizzavona naar Conca en wordt beschouwd als makkelijker maar ook iets minder spectaculair. Het hoogtepunt hier is het Coscione plateau met zijn groene uitgestrekte weiden.

De Corfu Trail op Korfoe, Griekenland
Deze wandelroute van ongeveer 220 km laat je Korfoe in al zijn facetten zien. De route loopt over bijzondere wandelpaden, langs talloze bloementuinen en olijfboomgaarden en geeft bijzondere uitzichten op de pittoreske dorpjes. De tocht start in de uiterst zuidelijke tip van het eiland en kronkelt zo verder naar boven richting noorden. Je hebt tussen de 7 en 15 dagen nodig om het hele traject te bewandelen. Plan de wandeltocht best in de lente, dan is het weer er niet te heet.

De Lycian Way in Turkije
Lycië ligt langs de zuidkust van Turkije op het schiereiland Teke, tussen de Golf van Fethiye en die van Antalya. Net langs die kustlijn loopt Turkije’s eerste langeafstandswandeling. De Lycian Way is een tocht van maar liefst 540 km die je in 29 dagen kan afleggen. Het parcours bestaat voornamelijk uit Romeinse wegen en oude voet- en muilezelpaden. Je passeert er veel bossen met dennen en aardbeibomen. Op een hoger niveau kan je dan weer proeven van jeneverbessen en ceder in een afwisselend landschap van steile rotsen en bergen. Het vertrekpunt in Oludeniz ligt 2 uur van de luchthaven van Dalaman en het eindpunt vind je in de buurt van de internationale luchthaven van Antalya. Wandelen in Turkije doe je het best in het voor- of najaar.

De Dolomites Alta Via 1 in Italië
Deze wandelroute gaat dwars door het hart van de Dolomieten tijdens een 150 km lange tocht. Onderweg passeer je alle bekende bergtoppen: de Tofana, Lagazuoi, Pelmo en de machtige Civetta. De Dolomites Alta Via 1 leg je af vanaf het noorden aan het meer Pragser Wildsee. Je daalt vervolgens richting zuiden tot aan Belluno en dat in ongeveer 12 dagen. Deze route is erg populair bij de Italianen, dus plan best een trip voor of na augustus, het hoogseizoen in Italië.

Foto: © Tomas Sereda

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *