Zo reizen we in de toekomst

Een auto delen of een particulier appartement huren in het buitenland zijn dankzij de deeleconomie sterk ingeburgerd. Toch durft de technologie een paar stappen verder gaan en reizen voorgoed te veranderen.

Reisverzekeraar en hulpverlener Allianz Global Assistance somt vijf mobiliteitstrends op die wel eens een gat in de markt kunnen worden in de reiswereld.

1. Extreem toerisme
In een wereld waarin iedereen alles al heeft, is het een uitdaging om een reis te maken die bij blijft. De happy few wilt altijd meer, iets nieuws, een uniek avontuur beleven of zelfs iets extreems en gevaarlijks ervaren dat verboden is. Wat denk je bijvoorbeeld van overnachten in een sloppenwijk met vloerverwarming en wifi? Hotelketen Emoya in Zuid-Afrika maakt het mogelijk voor haar gasten.

Mobiliteit: overnachten in 'luxueuze sloppenwijken' kan in Emoya Spa & Resort in Zuid-Afrika

Mobiliteit: overnachten in ‘luxueuze sloppenwijken’ kan in Emoya Spa & Resort in Zuid-Afrika © Francois van Zyl

2. Experimenteren in de lucht
Toeristen beschouwen vliegen vaak als verloren tijd. Om daar komaf mee te maken, zoeken luchtvaartmaatschappijen steeds afleidende vormen van mobiliteit. Onder meer Frankrijk werkt samen met Airbus aan een mogelijkheid om dankzij virtual reality de passagiers te doen vergeten dat ze in een vliegtuig zitten. Resultaat? Twee vliegen in één klap. Het systeem zou zowel verveling als stress tijdens de vlucht verminderen.

3. Slaapkamer in een koffer
In principe heb je niet veel nodig als je voor het werk een snelle businesstrip moet doen. Niet alleen kantoren en huizen zijn uitgerust op het idee van sneller werken en reizen, ook hotels doen moeite. Zwitserland lanceert namelijk Hotello, een hotelkamer van 4m² groot met alles in wat je nodig hebt om te werken of slapen: een bed, bureau, kast en een lamp. Klein detail: de hele kamer past in één koffer. Gevolg? Je kan waar en wanneer je kamer kunt opzetten. Een structuur van metalen buizen met een gordijn aan scheidt jou van de rest van de wereld.

Mobiliteit in de toekomst: dankzij Hotello reis je voortaan met je kamer in een koffer

Mobiliteit in de toekomst: dankzij Hotello reis je voortaan met je kamer in een koffer © Hotello

4. Rijden voor een goed doel
Geen roadtrip blijft nog hetzelfde als de nieuwe maatregelen in Amsterdam overal worden toegepast. Daar zijn namelijk speciale verkeersborden geïnstalleerd in woonwijken. Als een bestuurder er minder dan 30 kilometer per uur rijdt, doneert de gemeente een aantal centen aan een lokaal goed doel. Het idee erachter? Bestuurders bewust maken van het gebruik van openbare ruimten en hen die vooral doen respecteren.

5. Reis mee vanuit de zetel
Geen tijd of geld hebben, maar toch op reis willen gaan? Blijf dan vooral rustig zitten want dankzij het internet kun je op sommige plekken in de wereld gewoon meereizen met toeristen. De toeristische dienst van Melbourne laat internetgebruikers de stad ontdekken dankzij virtuele mobiliteit. Twee reizigers dragen een camera en filmen alles wat op hun pad komt live uit. Kijkers kunnen hun bezoeken, activiteiten en routes beïnvloeden waardoor reizen een heel andere beleving krijgt.

Bron: Allianz Global Assistance

Coverfoto: © Juanjo Tugores

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *