Spanning verzekerd in ondergronds Bordeaux

Het Franse Bordeaux is een stad met veel gezichten. Niet alleen boven de grond, maar ook eronder valt veel te ontdekken. We garanderen koude rillingen!

Dat Bordeaux veel bezoekers trekt omwille van zijn wijngebieden, is geen grote verrassing. Unesco nam de stad sinds 2007 op als Werelderfgoed voor maar liefst 350 opmerkelijke sites. Wie een heel andere kant van de stad wilt leren kennen, daalt beter een paar meter af tot diep onder de grond. Ongewone sites met een geheimzinnige geschiedenis liggen er namelijk begraven. Dit zijn er 3 die een bezoek verdienen.

1. De archeologische crypte van Saint-Seurin
Onder de basiliek van Saint-Seurin bevindt zich de voormalige Gallo-Romeinse en Merovingische begraafplaats die verwijst naar de eerste tekenen van het christendom in de stad. In 1910 startten de archeologische opgravingen die onder meer stenen structuren, een funeraire site, mausolea, fresco’s, amfora’s waar kinderen in begraven werden, graven onder een pannendak en sarcofagen in kalksteen en marmer aan het licht brachten.

2. De kelder van het ‘Monument aux Girondins’
Dit monument brengt hulde aan de girondijnen die tijdens de Franse Revolutie vermoord werden. De zuil van 43 meter hoog draagt een bronzen beeld dat symbool staat voor vrijheid. Aan de voet van het bouwwerk zie je aan weerszijden twee gigantische fonteinen. Veel bezoekers en zelfs inwoners van de stad weten het niet, maar je kan de ondergrond van het monument betreden. Voornamelijk de technische installaties van de fonteinen kun je er bezichtigen.

3. De crypte van de Saint-Michel basiliek
De Saint-Michel basiliek van Bordeaux werd in de 15de eeuw gebouwd op een knekelhuis, waar beenderen van overledenen bewaard worden, en valt op door zijn alleenstaande klokkentoren. Op het einde van de 18de eeuw bood de crypte onderdak voor de zowat 70 mummies die waren opgegraven in de omliggende begraafplaats. Ze trokken de aandacht van duizenden bezoekers waaronder enkele bekende schrijvers zoals Victor Hugo, Gustave Flaubert en Théophile Gautier. In 1990 kwam er een einde aan die macabere voorstelling. Vandaag kan je in de kelder van de klokkentoren van Saint-Michel nog wel een kortfilm bekijken die dit stuk stadsgeschiedenis illustreert.

Foto: © Abariltur

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *