Op avontuurlijke fotosafari in Noord-Tanzania

Het noorden van Tanzania is een aaneenrijging van prachtige nationale parken, bulkend van groot wild waar menig natuur- en wildfotograaf aan zijn trekken komt. Ingrid Vekemans reist al meer dan 20 jaar naar Afrika en maakt er de mooiste fotosafari’s. Een fotoreportage van dag tot dag.

Dag 1: de reis start in Lake Manyara National Park. We vermaken ons bij een grote groep bavianen. De volwassen dieren laten ons na een tijdje links liggen, maar de nieuwsgierige kleintjes blijven nog lang rond de auto heen en weer slingeren.

Dag 1: de reis start in Lake Manyara National Park. We vermaken ons bij een grote groep bavianen. De volwassen dieren laten ons na een tijdje links liggen, maar de nieuwsgierige kleintjes blijven nog lang rond de auto heen en weer slingeren.

Dag 2: we komen aan in Serengeti. Letterlijk betekent dat ‘eindeloze vlakte’ in de plaatselijke Masai-taal. En met reden. Je kunt er blijven rijden. Het gebied is zo groot als België en herbergt massaal veel dieren die door de uitgestrektheid van de vlakte ook goed te zien en te fotograferen vallen. We spotten verschillende vogels zoals deze grijskopijsvogel.

Dag 2: we komen aan in Serengeti. Letterlijk betekent dat ‘eindeloze vlakte’ in de plaatselijke Masai-taal. En met reden. Je kunt er blijven rijden. Het gebied is zo groot als België en herbergt massaal veel dieren die door de uitgestrektheid van de vlakte ook goed te zien en te fotograferen zijn. We spotten verschillende vogels zoals deze grijskopijsvogel.

Een serval durft ook zijn kop uit te steken. Deze middelgrote katachtige vindt zijn naam terug in de Portugese woordenboeken waar het wolvenhert betekent.

Een serval durft ook zijn kop uit te steken. Deze middelgrote katachtige vindt zijn naam terug in de Portugese woordenboeken waar het wolvenhert betekent.

Na zonsondergang vergezelt een cheeta ons van dichtbij. Hij is duidelijk op zoek naar een prooi.

Na zonsondergang vergezelt een cheetah ons van dichtbij. Hij is duidelijk op zoek naar een prooi.

Dag 3: de derde dag blijven in we in Serengeti waar we verwend worden met een mooie zonsopgang. Met ons ontbijt onder de arm zoeken we een geschikte plek om te fotograferen en we hebben geluk: twee prachtige leeuwen liggen te luieren in het gras.

Dag 3: de derde dag blijven in we in Serengeti waar we verwend worden met een mooie zonsopgang. Met ons ontbijt onder de arm zoeken we een geschikte plek om te fotograferen en we hebben geluk: twee prachtige leeuwen liggen te luieren in het gras.

Dag 4: tijdens de picknick in Serengeti, die we uit de auto willen opeten, worden we omsingeld door hyperactieve dwergmangoesten. Ideaal om al liggend op beeld vast te leggen. Van dat eten komt er dus niet veel in huis.

Dag 4: tijdens de picknick in Serengeti, die we uit de auto willen opeten, worden we omsingeld door hyperactieve dwergmangoesten. Ideaal om al liggend op beeld vast te leggen. Van dat eten komt er dus niet veel in huis.

Onderweg naar het kamp kruisen we het pad met een leeuwin, topi’s, zebra’s, olifanten en deze piepende knobbelzwijnen. Het is natuurlijk al donker wanneer we onze slaapplaats bereiken.

Onderweg naar het kamp kruisen we het pad met een leeuwin, topi’s, zebra’s, olifanten en deze nieuwsgierige knobbelzwijnen. Het is natuurlijk al donker wanneer we onze slaapplaats bereiken.

De vijfde fotodag ronden we af met een fotosessie in de savanne waar het gouden licht van de ondergaande zon onder meer deze gevlekte hyena een prachtig fotografisch kader geeft.

De vijfde fotodag ronden we af met een fotosessie in de savanne waar het gouden licht van de ondergaande zon onder meer deze gevlekte hyena een prachtig fotografisch kader geeft.

Dag 6: onze laatste dag in Serengeti begint met een leuke verrassing. De zelden geziene grootoorvos laat zich uitgebreid en van dichtbij fotograferen. Het diertje oogt schattig, maar duikt geregeld schuw weg in zijn hol. Gelukkig neemt zijn nieuwsgierigheid vanochtend de bovenhand.

Dag 6: onze laatste dag in Serengeti begint met een leuke verrassing. De zelden geziene grootoorvos laat zich uitgebreid en van dichtbij fotograferen. Het diertje oogt schattig, maar duikt geregeld schuw weg in zijn hol. Gelukkig neemt zijn nieuwsgierigheid vanochtend de bovenhand.

Dag 7: we ontwaken erg vroeg op de Ngorongoro Crater zodat we als eerste aan de ingang van dit unieke reservaat staan. Onze discipline wordt beloond: wij krijgen een schitterend beeld voorgeschoteld van uitwaaierende zonnestralen die het dicht wolkendek doorbreken.

Dag 7: we ontwaken erg vroeg op de Ngorongoro Crater zodat we als eerste aan de ingang van dit unieke reservaat staan. Onze discipline wordt beloond: wij krijgen een schitterend beeld voorgeschoteld van uitwaaierende zonnestralen die het dicht wolkendek doorbreken.

In de late namiddag verlaten we de krater om naar Tarangire National Park te reizen. Vanuit de tent in het kamp kijken we uit over de Tarangirerivier. Dorstige dieren weten deze plek ook snel te vinden. Kijk maar naar deze kudde zebra’s.

In de late namiddag verlaten we de krater om naar Tarangire National Park te reizen. Vanuit de tent in het kamp kijken we uit over de Tarangirerivier. Dorstige dieren weten deze plek snel te vinden. Kijk maar naar deze kudde zebra’s.

Dag 8: we rijden zelf ook naar de rivier waar we een hongerige cheetah een pas gevangen waterbok zien verslepen. Het lijf van de prooi is nog helemaal slap, de ogen nog niet dof en de cheetah hijgt zwaar. Dit gaat om een recente, maar succesvolle jachtpoging.

Dag 8: we rijden zelf ook naar de rivier waar we een hongerige cheetah een pas gevangen waterbok zien verslepen. Het lijf van de prooi is nog helemaal slap, de ogen nog niet dof en de cheetah hijgt zwaar. Dit gaat om een recente, maar succesvolle jachtpoging.

Wanneer we terugkeren naar het kamp komen we bij de rivier een kudde drinkende olifanten tegen. Iets onverwacht gebeurt plots: een olifant die zich aan de overkant van de rivier bevindt, begint luid te trompetteren en stormt de rivier over in onze richting. Gelukkig verandert hij nog van koers voor hij ons bereikt en sluit hij zich terug aan bij de kudde.

Wanneer we terugkeren naar het kamp komen we bij de rivier een kudde drinkende olifanten tegen. Iets onverwacht gebeurt plots: een olifant die zich aan de overkant van de rivier bevindt, begint luid te trompetteren en stormt de rivier over in onze richting. Gelukkig verandert hij nog van koers voor hij ons bereikt en sluit hij zich terug aan bij de kudde.

Nog een schattig exemplaar om af te sluiten. Dit babyolifantje spotten we bij de intussen tot rust gekomen kudde in Tarangire.

Dag 9: met een schattig exemplaar sluiten we de reis af. Dit babyolifantje spotten we bij een kudde in Tarangire.

Meer info over de fotosafari’s en Ingrid Vekemans: www.ingridvekemans.com

Foto’s: © Ingrid Vekemans

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *