De 20 spectaculairste routes ter wereld

Het is altijd uitkijken naar de eindbestemming, maar de weg ernaartoe is vaak nog overweldigender. Op deze 20 wegen zouden wij daarom alvast onze vakantie willen doorbrengen.

1. Seven Mile Bridge, Florida Deze 10 km lange brug in de Florida Keys verbindt de Golf van Mexico met de Straat Florida. De spectaculaire uitzichten hebben onder andere de filmmakers van Fast and Furious en Licence to Kill geïnspireerd. © Andy Newman

1. Seven Mile Bridge, Florida Deze 10 km lange brug in de Florida Keys verbindt de Golf van Mexico met de Straat Florida. De spectaculaire uitzichten hebben onder andere de filmmakers van Fast and Furious en Licence to Kill geïnspireerd. © Andy Newman

2. Dadès Gorges bergroute, Marokko In het Dadès Gorges gebergte van Marokko ligt deze duizelingwekkende route van 160 km. De weg kronkelt langs de mooiste valleien, kloven en oases. Een 4x4 is aangeraden. © Mint Images / Art Wolfe

2. Dadès Gorges bergroute, Marokko In het Dadès Gorges gebergte van Marokko ligt deze duizelingwekkende route van 160 km. De weg kronkelt langs de mooiste valleien, kloven en oases. Een 4x4 is aangeraden. © Mint Images / Art Wolfe

3. Atlantische route, Noorwegen Deze 8 km lange kustroute in het westen van Noorwegen verbindt verschillende kleine eilanden, van AverØy tot Vevang. Onderweg kom je langs 8 bruggen. De aanleg duurde 6 jaar en in die tijd passeerden er in het gebied maar liefst 12 orkanen. © PK

3. Atlantische route, Noorwegen Deze 8 km lange kustroute in het westen van Noorwegen verbindt verschillende kleine eilanden, van AverØy tot Vevang. Onderweg kom je langs 8 bruggen. De aanleg duurde 6 jaar en in die tijd passeerden er in het gebied maar liefst 12 orkanen. © PK

4. Passo Dello Stelvio, Italië Deze bergpas in de Italiaanse Alpen ken je wellicht als één van de zwaarste beklimmingen in de wielersport. 20 km en 48 haarspeldbochten verder bereik je een hoogteverschil van 2.000 meter, wat spectaculaire uitzichten oplevert. © Kohei Nakamura

4. Passo Dello Stelvio, Italië Deze bergpas in de Italiaanse Alpen ken je wellicht als één van de zwaarste beklimmingen in de wielersport. 20 km en 48 haarspeldbochten verder bereik je een hoogteverschil van 2.000 meter, wat spectaculaire uitzichten oplevert. © Kohei Nakamura

5. Transfagarasan, Roemenië Dwars doorheen het Fagarasgebergte in Roemenië loopt deze 90 km lange weg. Vroeger was het een militair strategische route, aangelegd door het leger. Jeremy Clarkson noemde deze route ooit ‘best driving experience in the world’. © Lupu Radu

5. Transfagarasan, Roemenië Dwars doorheen het Fagarasgebergte in Roemenië loopt deze 90 km lange weg. Vroeger was het een militair strategische route, aangelegd door het leger. Jeremy Clarkson noemde deze route ooit ‘best driving experience in the world’. © Lupu Radu

6. Guoliang tunnel, China Deze 1200 meter lange tunnel bevindt zich in het Chinese Taihanggebergte en vormt vanaf het dorpje Guoliang een toegang naar de buitenwereld. Met een breedte van vier meter en een hoogte van 5 meter is de tunnel net ruim genoeg om twee auto’s te laten kruisen. © frank3ders

6. Guoliang tunnel, China Deze 1200 meter lange tunnel bevindt zich in het Chinese Taihanggebergte en vormt vanaf het dorpje Guoliang een toegang naar de buitenwereld. Met een breedte van vier meter en een hoogte van 5 meter is de tunnel net ruim genoeg om twee auto’s te laten kruisen. © frank3ders

7. Tibbitt to Contwoyto winterweg, Canada Deze route gaat van Tibbitt Lake naar Nunavut en wordt slechts twee tot drie maanden gebruikt in de winter vanaf januari. De route telt zo’n 600 km en wordt beschouwd als de langste en gevaarlijkste winterweg ter wereld. © Rouven Sacha

7. Tibbitt to Contwoyto winterweg, Canada Deze route gaat van Tibbitt Lake naar Nunavut en wordt slechts twee tot drie maanden gebruikt in de winter vanaf januari. De route telt zo’n 600 km en wordt beschouwd als de langste en gevaarlijkste winterweg ter wereld. © Rouven Sacha

8. Chapman’s Peak route, Zuid-Afrika Bijgenaamd Chappies’ door de Zuid-Afrikaanse locals en een streling voor het oog. De weg van 9 km start in Hout Bay en brengt je 114 bochten later naar Noordhoek. © Cord von Limburg

8. Chapman’s Peak route, Zuid-Afrika Bijgenaamd Chappies’ door de Zuid-Afrikaanse locals en een streling voor het oog. De weg van 9 km start in Hout Bay en brengt je 114 bochten later naar Noordhoek. © Cord von Limburg

9. Kustweg Hana Highway, Hawaii Deze ruim 109 km lange route voert je langs de noordkust van het eiland Maui van het oostelijke Hana naar het centraal gelegen Kahului. Mooie natuurlandschappen en schilderachtige plaatjes kom je naar verluidt pas tegen als je het dropje Pa’ai gepasseerd bent. © Rajesh Gathwala

9. Kustweg Hana Highway, Hawaii Deze ruim 109 km lange route voert je langs de noordkust van het eiland Maui van het oostelijke Hana naar het centraal gelegen Kahului. Mooie natuurlandschappen en schilderachtige plaatjes kom je naar verluidt pas tegen als je het dropje Pa’ai gepasseerd bent. © Rajesh Gathwala

10. Valley of Fire weg, Nevada Een bezoek aan het Valley of Fire State Park in Nevada, Verenigde Staten doe je best met de auto. Op die manier kun je genieten van de gelijknamige route die zich een weg baant door de roodgekleurde rotsen die wel in brand lijken te staan als eenmaal de zon er op schijnt. © Andi Hofstetter

10. Valley of Fire weg, Nevada Een bezoek aan het Valley of Fire State Park in Nevada, Verenigde Staten doe je best met de auto. Op die manier kun je genieten van de gelijknamige route die zich een weg baant door de roodgekleurde rotsen die wel in brand lijken te staan als eenmaal de zon er op schijnt. © Andi Hofstetter

11. Jebel Hafeet bergweg, Abu Dhabi Onbekend, maar door veel autoliefhebbers geprezen. Deze rit begint vlakbij de warmwaterbronnen van Green Mubazarrah in Abu Dhabi. Een 11,7 km lange weg met 21 bochten verwend je met knappe vergezichten. © oddviser

11. Jebel Hafeet bergweg, Abu Dhabi Onbekend, maar door veel autoliefhebbers geprezen. Deze rit begint vlakbij de warmwaterbronnen van Green Mubazarrah in Abu Dhabi. Een 11,7 km lange weg met 21 bochten verwend je met knappe vergezichten. © oddviser

12. Trollstigen, Noorwegen Vrij vertaald uit het Noors heet deze weg trollenpad. Die wezentjes ga je hier niet vinden, maar wel een spectaculair uitzicht op de 320 meter hoge Stigfossenwaterval. De weg heeft een stijgingspercentage van 8 procent en is op sommige plekken angstaanjagend smal. © Vincenzo Consales

12. Trollstigen, Noorwegen Vrij vertaald uit het Noors heet deze weg trollenpad. Die wezentjes ga je hier niet vinden, maar wel een spectaculair uitzicht op de 320 meter hoge Stigfossenwaterval. De weg heeft een stijgingspercentage van 8 procent en is op sommige plekken angstaanjagend smal. © Vincenzo Consales

13. Tianmen bergweg, China Deze bergroute ligt in het Tianmen Mountain National Park en brengt je aan naar de top van de gelijknamige berg. Prachtige panorama’s zijn verzekerd, al moet je er wel 99 haarspeldbochten in 11 km voor trotseren. © Vladimir Popov

13. Tianmen bergweg, China Deze bergroute ligt in het Tianmen Mountain National Park en brengt je aan naar de top van de gelijknamige berg. Prachtige panorama’s zijn verzekerd, al moet je er wel 99 haarspeldbochten in 11 km voor trotseren. © Vladimir Popov

14. Sanipas, Zuid-Afrika De enige manier om het oosten van Lesotho in Zuid-Afrika te bereiken is door de bergpas Sanipas te nemen. De tocht duurt zo’n 7 uur en trotseer je het best met een 4x4. © Alexander J.E. Bradley

14. Sanipas, Zuid-Afrika De enige manier om het oosten van Lesotho in Zuid-Afrika te bereiken is door de bergpas Sanipas te nemen. De tocht duurt zo’n 7 uur en trotseer je het best met een 4x4. © Alexander J.E. Bradley

15. Furkapas, Zwitserland De Furkapas, op 2.431 meter hoogte, verbindt de kantons Wallis en Uri en vormt ook de waterscheiding tussen de Middellandse Zee en de Noordzee. Besneeuwde bergtoppen en groene landschappen wisselen elkaar af, een uitzicht dat de regisseur van de James Bond film Goldfinger ook graag op beeld wil vastleggen. © Walti Scherrer

15. Furkapas, Zwitserland De Furkapas, op 2.431 meter hoogte, verbindt de kantons Wallis en Uri en vormt ook de waterscheiding tussen de Middellandse Zee en de Noordzee. Besneeuwde bergtoppen en groene landschappen wisselen elkaar af, een uitzicht dat de regisseur van de James Bond film Goldfinger ook graag op beeld wil vastleggen. © Walti Scherrer

16. Million Dollar Highway, Colorado De Million Dollar Highway (40 km) maakt deel uit van de Route 550 tussen New Mexico en de VS en is het stuk in Colorado, waar je van Silverton naar Ouray rijdt. De oorsprong van de naam Million Dollar wordt betwist. Naar verluidt zou de opbouw van de weg een miljoen dollar gekost hebben, ofwel zat er in tussen het vuil en het grind om de weg te maken een miljoen dollar aan gouderts. © John Daniel

16. Million Dollar Highway, Colorado De Million Dollar Highway (40 km) maakt deel uit van de Route 550 tussen New Mexico en de VS en is het stuk in Colorado, waar je van Silverton naar Ouray rijdt. De oorsprong van de naam Million Dollar wordt betwist. Naar verluidt zou de opbouw van de weg een miljoen dollar gekost hebben, ofwel zat er in tussen het vuil en het grind om de weg te maken een miljoen dollar aan gouderts. © John Daniel

17. Three Level Zigzag road, India De Three Level Zigzag road is een van de meest duizelingwekkende routes ooit. In 30 km neem je meer dan 100 haarspeldbochten op een hoogte van 3.413 meter. De weg ligt in de buurt van Zuluk, in het Himalayagebergte, op de beroemde Zijderoute. © Swarnabi Pal

17. Three Level Zigzag road, India De Three Level Zigzag road is een van de meest duizelingwekkende routes ooit. In 30 km neem je meer dan 100 haarspeldbochten op een hoogte van 3.413 meter. De weg ligt in de buurt van Zuluk, in het Himalayagebergte, op de beroemde Zijderoute. © Swarnabi Pal

18. Denali Highway, Alaska Nog zo’n panoramische klepper: de Denali Highway, een gravelweg van 216 km tussen Paxson en Cantwell. De weg is alleen toegankelijk vanaf half mei tot oktober, waardoor je nog beter kan genieten van de toendra en de besneeuwde bergtoppen. © Chris Boylston

18. Denali Highway, Alaska Nog zo’n panoramische klepper: de Denali Highway, een gravelweg van 216 km tussen Paxson en Cantwell. De weg is alleen toegankelijk vanaf half mei tot oktober, waardoor je nog beter kan genieten van de toendra en de besneeuwde bergtoppen. © Chris Boylston

19. Karakoram Highway, Pakistan en China Dit is de belangrijkste connectie tussen Pakistan en China. De rit verbindt in maar liefst 1.300 kilometer de Chinese regio Sinkiang met Havelian in Pakistan via het Karakoramgebergte. Vooral bergbeklimmers vinden makkelijk de weg hiernaartoe om te klimmen. © Lauren Nicole McCaw

19. Karakoram Highway, Pakistan en China Dit is de belangrijkste connectie tussen Pakistan en China. De rit verbindt in maar liefst 1.300 kilometer de Chinese regio Sinkiang met Havelian in Pakistan via het Karakoramgebergte. Vooral bergbeklimmers vinden makkelijk de weg hiernaartoe om te klimmen. © Lauren Nicole McCaw

20. Pacific Coast Highway, California Ook wel California State Route 1 of Highway 1 genoemd, maar alle eer gaat naar bovengemelde naam want deze rit is een van de mooiste kustroutes ter wereld. Bijna de volledige oostkust van de Amerikaanse staat wordt aangedaan en dat levert fraaie beelden op. © Tim Hoosier

20. Pacific Coast Highway, California Ook wel California State Route 1 of Highway 1 genoemd, maar alle eer gaat naar bovengemelde naam want deze rit is een van de mooiste kustroutes ter wereld. Bijna de volledige oostkust van de Amerikaanse staat wordt aangedaan en dat levert fraaie beelden op. © Tim Hoosier

1. Seven Mile Bridge, Florida Deze 10 km lange brug in de Florida Keys verbindt de Golf van Mexico met de Straat Florida. De spectaculaire uitzichten hebben onder andere de filmmakers van Fast and Furious en Licence to Kill geïnspireerd. © Andy Newman 2. Dadès Gorges bergroute, Marokko In het Dadès Gorges gebergte van Marokko ligt deze duizelingwekkende route van 160 km. De weg kronkelt langs de mooiste valleien, kloven en oases. Een 4x4 is aangeraden. © Mint Images / Art Wolfe 3. Atlantische route, Noorwegen Deze 8 km lange kustroute in het westen van Noorwegen verbindt verschillende kleine eilanden, van AverØy tot Vevang. Onderweg kom je langs 8 bruggen. De aanleg duurde 6 jaar en in die tijd passeerden er in het gebied maar liefst 12 orkanen. © PK 4. Passo Dello Stelvio, Italië Deze bergpas in de Italiaanse Alpen ken je wellicht als één van de zwaarste beklimmingen in de wielersport. 20 km en 48 haarspeldbochten verder bereik je een hoogteverschil van 2.000 meter, wat spectaculaire uitzichten oplevert. © Kohei Nakamura 5. Transfagarasan, Roemenië Dwars doorheen het Fagarasgebergte in Roemenië loopt deze 90 km lange weg. Vroeger was het een militair strategische route, aangelegd door het leger. Jeremy Clarkson noemde deze route ooit ‘best driving experience in the world’. © Lupu Radu 6. Guoliang tunnel, China Deze 1200 meter lange tunnel bevindt zich in het Chinese Taihanggebergte en vormt vanaf het dorpje Guoliang een toegang naar de buitenwereld. Met een breedte van vier meter en een hoogte van 5 meter is de tunnel net ruim genoeg om twee auto’s te laten kruisen. © frank3ders 7. Tibbitt to Contwoyto winterweg, Canada Deze route gaat van Tibbitt Lake naar Nunavut en wordt slechts twee tot drie maanden gebruikt in de winter vanaf januari. De route telt zo’n 600 km en wordt beschouwd als de langste en gevaarlijkste winterweg ter wereld. © Rouven Sacha 8. Chapman’s Peak route, Zuid-Afrika Bijgenaamd Chappies’ door de Zuid-Afrikaanse locals en een streling voor het oog. De weg van 9 km start in Hout Bay en brengt je 114 bochten later naar Noordhoek. © Cord von Limburg 9. Kustweg Hana Highway, Hawaii Deze ruim 109 km lange route voert je langs de noordkust van het eiland Maui van het oostelijke Hana naar het centraal gelegen Kahului. Mooie natuurlandschappen en schilderachtige plaatjes kom je naar verluidt pas tegen als je het dropje Pa’ai gepasseerd bent. © Rajesh Gathwala 10. Valley of Fire weg, Nevada Een bezoek aan het Valley of Fire State Park in Nevada, Verenigde Staten doe je best met de auto. Op die manier kun je genieten van de gelijknamige route die zich een weg baant door de roodgekleurde rotsen die wel in brand lijken te staan als eenmaal de zon er op schijnt. © Andi Hofstetter 11. Jebel Hafeet bergweg, Abu Dhabi Onbekend, maar door veel autoliefhebbers geprezen. Deze rit begint vlakbij de warmwaterbronnen van Green Mubazarrah in Abu Dhabi. Een 11,7 km lange weg met 21 bochten verwend je met knappe vergezichten. © oddviser 12. Trollstigen, Noorwegen Vrij vertaald uit het Noors heet deze weg trollenpad. Die wezentjes ga je hier niet vinden, maar wel een spectaculair uitzicht op de 320 meter hoge Stigfossenwaterval. De weg heeft een stijgingspercentage van 8 procent en is op sommige plekken angstaanjagend smal. © Vincenzo Consales 13. Tianmen bergweg, China Deze bergroute ligt in het Tianmen Mountain National Park en brengt je aan naar de top van de gelijknamige berg. Prachtige panorama’s zijn verzekerd, al moet je er wel 99 haarspeldbochten in 11 km voor trotseren. © Vladimir Popov 14. Sanipas, Zuid-Afrika De enige manier om het oosten van Lesotho in Zuid-Afrika te bereiken is door de bergpas Sanipas te nemen. De tocht duurt zo’n 7 uur en trotseer je het best met een 4x4. © Alexander J.E. Bradley 15. Furkapas, Zwitserland De Furkapas, op 2.431 meter hoogte, verbindt de kantons Wallis en Uri en vormt ook de waterscheiding tussen de Middellandse Zee en de Noordzee. Besneeuwde bergtoppen en groene landschappen wisselen elkaar af, een uitzicht dat de regisseur van de James Bond film Goldfinger ook graag op beeld wil vastleggen. © Walti Scherrer 16. Million Dollar Highway, Colorado De Million Dollar Highway (40 km) maakt deel uit van de Route 550 tussen New Mexico en de VS en is het stuk in Colorado, waar je van Silverton naar Ouray rijdt. De oorsprong van de naam Million Dollar wordt betwist. Naar verluidt zou de opbouw van de weg een miljoen dollar gekost hebben, ofwel zat er in tussen het vuil en het grind om de weg te maken een miljoen dollar aan gouderts. © John Daniel 17. Three Level Zigzag road, India De Three Level Zigzag road is een van de meest duizelingwekkende routes ooit. In 30 km neem je meer dan 100 haarspeldbochten op een hoogte van 3.413 meter. De weg ligt in de buurt van Zuluk, in het Himalayagebergte, op de beroemde Zijderoute. © Swarnabi Pal 18. Denali Highway, Alaska Nog zo’n panoramische klepper: de Denali Highway, een gravelweg van 216 km tussen Paxson en Cantwell. De weg is alleen toegankelijk vanaf half mei tot oktober, waardoor je nog beter kan genieten van de toendra en de besneeuwde bergtoppen. © Chris Boylston 19. Karakoram Highway, Pakistan en China Dit is de belangrijkste connectie tussen Pakistan en China. De rit verbindt in maar liefst 1.300 kilometer de Chinese regio Sinkiang met Havelian in Pakistan via het Karakoramgebergte. Vooral bergbeklimmers vinden makkelijk de weg hiernaartoe om te klimmen. © Lauren Nicole McCaw 20. Pacific Coast Highway, California Ook wel California State Route 1 of Highway 1 genoemd, maar alle eer gaat naar bovengemelde naam want deze rit is een van de mooiste kustroutes ter wereld. Bijna de volledige oostkust van de Amerikaanse staat wordt aangedaan en dat levert fraaie beelden op. © Tim Hoosier

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *