23 vuurtorens in mooi weer en wind

Aan de kade of zelfs op hun eigen eiland kom je ze tegen. Ze sterven staand, maar in al hun glorie: vechtend tegen de bulkende golven of blakend in de avondzon en dat levert prachtige beelden op.

 • Whitford, Verenigd Koninkrijk: de enige Britse vuurtoren gemaakt van gietijzer met deze omvang staat in Whitford en werd gebouwd in 1865 door ontwerper John Bowen. © Matthew Jones
  Whitford, Verenigd Koninkrijk: de enige Britse vuurtoren gemaakt van gietijzer met deze omvang staat in Whitford en werd gebouwd in 1865 door ontwerper John Bowen. © Matthew Jones
 • Fastnet Rock in Ierland, Verenigd Koninkrijk: de vuurtoren van Fastnet is al aan zijn tweede leven bezig. De eerste beschouwde men als te zwak toen het stormende weer zelfs het tafelservies van de tafel schudde. De huidige toren bestaat uit steen en gietijzer, een ontwerp van William Douglass. © Fergal O’Callaghan
  Fastnet Rock in Ierland, Verenigd Koninkrijk: de vuurtoren van Fastnet is al aan zijn tweede leven bezig. De eerste beschouwde men als te zwak toen het stormende weer zelfs het tafelservies van de tafel schudde. De huidige toren bestaat uit steen en gietijzer, een ontwerp van William Douglass. © Fergal O’Callaghan
 • Oude vuurtoren in Garður Reykjanes, IJsland: deze vuurtoren werd gebouwd in 1897 en wordt tegenwoordig gebruikt als een centrum waar men duizenden trekvogels uit Groenland en Noord-Amerika bestudeert die er elk jaar hun nest komen uitbroeden. © OZZO Photography
  Oude vuurtoren in Garður Reykjanes, IJsland: deze vuurtoren werd gebouwd in 1897 en wordt tegenwoordig gebruikt als een centrum waar men duizenden trekvogels uit Groenland en Noord-Amerika bestudeert die er elk jaar hun nest komen uitbroeden. © OZZO Photography
 • Vuurtoren van Kermorvan in Bretagne, Frankrijk: een vierkante toren van meer dan 20 meter hoog die zich niet laat bezoeken en enkel aan het vasteland hangt via een granieten brug. Hij werd in 1849 op een rots op het schiereiland Kermorvan geplant en wordt op afstand bediend vanuit Ouessant. © Nicolas Rottiers
  Vuurtoren van Kermorvan in Bretagne, Frankrijk: een vierkante toren van meer dan 20 meter hoog die zich niet laat bezoeken en enkel aan het vasteland hangt via een granieten brug. Hij werd in 1849 op een rots op het schiereiland Kermorvan geplant en wordt op afstand bediend vanuit Ouessant. © Nicolas Rottiers
 • De Lange Nelle in Oostende, België: ons land telt nog slechts vier werkende vuurtorens waarvan de Lange Nelle deel uitmaakt, de anderen staan in Nieuwpoort, Blankenberge en Heist. Deze toren steekt 65 meter boven de zee uit en telt 324 treden. © Piet Flour
  De Lange Nelle in Oostende, België: ons land telt nog slechts vier werkende vuurtorens waarvan de Lange Nelle deel uitmaakt, de anderen staan in Nieuwpoort, Blankenberge en Heist. Deze toren steekt 65 meter boven de zee uit en telt 324 treden. © Piet Flour
 • Newhaven Breakwater vuurtoren in East Sussex, Verenigd Koninkrijk: deze gietijzeren en nog actieve vuurtoren staat aan het einde van een lange golfbreker aan de westkant van de haven van Newhaven. Hoewel de site er rond bereikbaar is en zelfs populair is om te vissen en aan sightseeing te doen, blijft de toren uit 1891 gesloten. © Peter Max T
  Newhaven Breakwater vuurtoren in East Sussex, Verenigd Koninkrijk: deze gietijzeren en nog actieve vuurtoren staat aan het einde van een lange golfbreker aan de westkant van de haven van Newhaven. Hoewel de site er rond bereikbaar is en zelfs populair is om te vissen en aan sightseeing te doen, blijft de toren uit 1891 gesloten. © Peter Max T
 • Old Scituate Light (gemaakt in 1810) in Massachusetts, Verenigde Staten: deze toren wordt ook wel kortweg Scituate Light genoemd en ligt sinds 1810 op Cedar Point. Bezoekers kunnen af en toe genieten van een rondleiding die helaas niet halt houdt in de privéwoning van vuurtorenwachter Bob Gallegher, een docent geschiedenis. © Francisco Marty
  Old Scituate Light (gemaakt in 1810) in Massachusetts, Verenigde Staten: deze toren wordt ook wel kortweg Scituate Light genoemd en ligt sinds 1810 op Cedar Point. Bezoekers kunnen af en toe genieten van een rondleiding die helaas niet halt houdt in de privéwoning van vuurtorenwachter Bob Gallegher, een docent geschiedenis. © Francisco Marty
 • Phare du Petit Minou in Brest, Frankrijk: hij staat te blinken aan de voorzijde van het Fort du Petit Minou, in de gemeente Plouzané. Een rood signaal kondigt er gevaar aan rond het plateau van Les Fillettes, wat ‘de meisjes’ betekent. Wanneer dit gebeurt, durven zeilers al eens zeggen dat ‘de Minou bloost als hij les Fillettes dekt’. © Stefan Cruysberghs
  Phare du Petit Minou in Brest, Frankrijk: hij staat te blinken aan de voorzijde van het Fort du Petit Minou, in de gemeente Plouzané. Een rood signaal kondigt er gevaar aan rond het plateau van Les Fillettes, wat ‘de meisjes’ betekent. Wanneer dit gebeurt, durven zeilers al eens zeggen dat ‘de Minou bloost als hij les Fillettes dekt’. © Stefan Cruysberghs
 • Portland Headlight in Maine, Verenigde Staten: voltooid in 1791 en dat maakt van deze vuurtoren de oudste in de staat Maine. Hij staat in Cape Elizabeth aan de haven van Portland. De toren is nog actief en herbergt een maritiem museum in het voormalig vuurtorenwachterhuisje. © Yegor Malinovskii
  Portland Headlight in Maine, Verenigde Staten: voltooid in 1791 en dat maakt van deze vuurtoren de oudste in de staat Maine. Hij staat in Cape Elizabeth aan de haven van Portland. De toren is nog actief en herbergt een maritiem museum in het voormalig vuurtorenwachterhuisje. © Yegor Malinovskii
 • Lady of Light in Porto, Portugal: ‘Farol da Senhora da Luz’ was de eerste vuurtoren aan de kust van Portugal, gebouwd in 1758. De zeshoekige toren telt twee verdiepingen en staat op het terrein van de Lady of Light kapel. © Veselin Malinov
  Lady of Light in Porto, Portugal: ‘Farol da Senhora da Luz’ was de eerste vuurtoren aan de kust van Portugal, gebouwd in 1758. De zeshoekige toren telt twee verdiepingen en staat op het terrein van de Lady of Light kapel. © Veselin Malinov
 • San Esteban De Pravia, Spanje: de kleine vuurtoren van San Esteban de Pravia staat aan het einde van een dijk, ten westen bij de ingang van de gelijknamige haven, waar ook de monding van de rivier Nalon ligt in de Golf van Biskaje. De cilindervormige toren is 20 meter hoog en staat 6 meter boven de grond. © Saghani
  San Esteban De Pravia, Spanje: de kleine vuurtoren van San Esteban de Pravia staat aan het einde van een dijk, ten westen bij de ingang van de gelijknamige haven, waar ook de monding van de rivier Nalon ligt in de Golf van Biskaje. De cilindervormige toren is 20 meter hoog en staat 6 meter boven de grond. © Saghani
 • Faro de Mauro in Santander, Spanje: deze vuurtoren staat hoog op een klein rotsachtig eiland aan de ingang van de baai van Santander. Je kan hem zien vanaf de Sandinero stranden. Op een stormachtige dag geeft dat spectaculaire beelden. © Andreas Hagemann
  Faro de Mauro in Santander, Spanje: deze vuurtoren staat hoog op een klein rotsachtig eiland aan de ingang van de baai van Santander. Je kan hem zien vanaf de Sandinero stranden. Op een stormachtige dag geeft dat spectaculaire beelden. © Andreas Hagemann
 • South Stack vuurtoren in Holyhead, Anglesey, Wales, Verenigd Koninkrijk: al sinds 1809 waarschuwt deze vuurtoren passerende schepen van de verraderlijke rots beneden. Daniel Alexander ontwierp de toren die al op 44 km zichtbaar is voor verkeer op zee. © Colin Thompson
  South Stack vuurtoren in Holyhead, Anglesey, Wales, Verenigd Koninkrijk: al sinds 1809 waarschuwt deze vuurtoren passerende schepen van de verraderlijke rots beneden. Daniel Alexander ontwierp de toren die al op 44 km zichtbaar is voor verkeer op zee. © Colin Thompson
 • Stångholmen in Lysekil, Zweden: op een klein eiland vlakbij de haven van Lysekil staat deze nog actieve vuurtoren. Hij werd gemonteerd op een betonnen basis en is alleen bereikbaar per boot. © Henrik Aleborg
  Stångholmen in Lysekil, Zweden: op een klein eiland vlakbij de haven van Lysekil staat deze nog actieve vuurtoren. Hij werd gemonteerd op een betonnen basis en is alleen bereikbaar per boot. © Henrik Aleborg
 • Bevroren vuurtoren aan de St. Joseph North Pier in Michigan, Verenigde Staten: een indrukwekkend winters beeld van St. Joseph’s vuurtoren, die het levenslicht zag in 1832. © Kendrick Tran
  Bevroren vuurtoren aan de St. Joseph North Pier in Michigan, Verenigde Staten: een indrukwekkend winters beeld van St. Joseph’s vuurtoren, die het levenslicht zag in 1832. © Kendrick Tran
 • St Mary’s Lighthouse op Bait Island, Verenigd Koninkrijk: je kan deze inactieve vuurtoren bezoeken, maar alleen bij laagtij. Het kleine rotsachtige eiland waarop de St. Mary staat, is verbonden met het vasteland via een korte betonnen dijk die overstroomd geraakt bij hoogtij. © Allan England
  St Mary’s Lighthouse op Bait Island, Verenigd Koninkrijk: je kan deze inactieve vuurtoren bezoeken, maar alleen bij laagtij. Het kleine rotsachtige eiland waarop de St. Mary staat, is verbonden met het vasteland via een korte betonnen dijk die overstroomd geraakt bij hoogtij. © Allan England
 • Sturgeon Bay Canal North Pierhead Light in Wisconsin, Verenigde Staten: een lange naam voor een atypische vuurtoren die als eerste langs de Sturgeon Bay Ship Canal werd opgesteld in 1881. De toren begeleidt schepen naar de oostelijke ingang van het kanaal. © Ratul Maiti
  Sturgeon Bay Canal North Pierhead Light in Wisconsin, Verenigde Staten: een lange naam voor een atypische vuurtoren die als eerste langs de Sturgeon Bay Ship Canal werd opgesteld in 1881. De toren begeleidt schepen naar de oostelijke ingang van het kanaal. © Ratul Maiti
 • List West vuurtoren op het eiland Sylt in Schleswig-Holstein, Duitsland: List West heeft nog een tweelingbroer List Ost. Met z’n tweeën zijn ze de meest noordelijk gelegen vuurtorens van Duitsland. © Peter Ensrud
  List West vuurtoren op het eiland Sylt in Schleswig-Holstein, Duitsland: List West heeft nog een tweelingbroer List Ost. Met z’n tweeën zijn ze de meest noordelijk gelegen vuurtorens van Duitsland. © Peter Ensrud
 • Vuurtoren van Talacre in Wales, Verenigd Koninkrijk: een graag geziene bezienswaardigheid in het dorpje Talacre, wel met een luguber kantje. Zo zou men de geest van de oude vuurtorenwachter hebben gezien voor de glazen koepel op de toren. © Antony Zacharias
  Vuurtoren van Talacre in Wales, Verenigd Koninkrijk: een graag geziene bezienswaardigheid in het dorpje Talacre, wel met een luguber kantje. Zo zou men de geest van de oude vuurtorenwachter hebben gezien voor de glazen koepel op de toren. © Antony Zacharias
 • Tourlitis vuurtoren op Andros Island, Griekenland: deze traditionele vuurtoren werd gebouwd in 1887 als enige op een rots in de Egeïsche zee van Chora. Het gebouw staat ook afgebeeld op Griekse postzegels. © Stratos Haftas
  Tourlitis vuurtoren op Andros Island, Griekenland: deze traditionele vuurtoren werd gebouwd in 1887 als enige op een rots in de Egeïsche zee van Chora. Het gebouw staat ook afgebeeld op Griekse postzegels. © Stratos Haftas
 • Vuurtoren van Viavélez in Asturië, Spanje: er is weinig bekend over deze vuurtoren. Wel weten we dat in de haven van Viavélez, in de gemeente El Franco, Asturië, de golven vaak lelijk huis houden bij de golfbreker. Matrozen van de Asturische stad proberen, wanneer de zee terug bedaart, gezonken schepen te bergen. © Manu Diaz
  Vuurtoren van Viavélez in Asturië, Spanje: er is weinig bekend over deze vuurtoren. Wel weten we dat in de haven van Viavélez, in de gemeente El Franco, Asturië, de golven vaak lelijk huis houden bij de golfbreker. Matrozen van de Asturische stad proberen, wanneer de zee terug bedaart, gezonken schepen te bergen. © Manu Diaz
 • Victoria Tower aan Victoria Beach in Californië, Verenigde Staten: als je de rotsen aan Victoria Beach afwandelt, zul je stuiten op de Victoria Tower: een traptoren met de allure van een vuurtoren, gebouwd in 1926. © Dave Gaylord
  Victoria Tower aan Victoria Beach in Californië, Verenigde Staten: als je de rotsen aan Victoria Beach afwandelt, zul je stuiten op de Victoria Tower: een traptoren met de allure van een vuurtoren, gebouwd in 1926. © Dave Gaylord

Leave a Comment