6 actieve vakanties aan de mooiste Scandinavische meren

In de soms nog pure wildernis van het hoge Noorden blijft het genieten aan het water. Aan deze zes meren in Scandinavië komt het avontuur je tegemoet.

1. Zweten aan het Vättermeer
Natuur en ontspanning combineren kan aan het Vättermeer in Zuid-Zweden door een drijvende stuga (huisje) met sauna te huren. Je kunt er koken, buiten zitten op de patio en relaxen in die sauna, ook wel bastu genoemd. Het Vättermeer ligt vlakbij de stad Jönköping en is het tweede grootste meer van Zweden.

Scandinavië: het Vätternmeer in Zuid-Zweden

Scandinavië: het Vätternmeer in Zuid-Zweden © Ville Ahokas

2. Wandelen naar Gjendemeer naar Bessvatnetmeer
Het Nationaal Park Jotunheimen in Noorwegen ontdek je het best met een stel waterdichte wandelschoenen aan je voeten. In Jothunheimen liggen de bekende meren Tyin, Gjende, Bygdin en Vinstri. Tijdens de uitdagende Beseggenroute verken je het groengekleurde Gjendemeer en het diepblauwe Bessvatnetmeer. Slapen gaat bij een Nederlands koppel dat het Herangtunet Boutique hotel met inspirerende themakamers runt.

Scandinavië: het Gjendemeer en Bessvatnetmeer in Jotunheimen

Scandinavië: het Gjendemeer en Bessvatnetmeer in Jotunheimen © Sven Maes

3. Hardlopen aan het Maridalsvannetmeer
De natuur in Oslo vormt het perfecte decor om te hardlopen. Vanaf het Maridalsvannetmeer volg je de Akerselva rivier die door het centrum van de stad stroomt. Tussen Grønland en het Maridalsvannetmeer kun je je over zo’n 8 kilometer volledig in het zweet lopen.

Scandinavië: het Maridalsvannetmeer in Oslo

Scandinavië: het Maridalsvannetmeer in Oslo © Bjørn Breimo

4. Fietsen langs de oevers van het Mälarenmeer
Stockholm kent een unieke schoonheid dankzij z’n ligging op veertien eilanden. Onder meer de wateren van het Mälarenmeer, het op twee na grootste meer van Zweden, en de Baltische zee komen hier samen. De stad zelf verken je het best met de fiets. In Södermalm, getipt door tijdschrift Vogue als coolste wijk in Europa, ontdek je de knappe architectuur, mooie musea en het typische Zweedse design. Een oase van rust kom je dan weer tegen als je naar het stadsdistrict Djurgården fietst. Daar ligt het nationale stadspark en het betoverende Mälarenmeer.

Scandinavië: het Mälarenmeer in Stockholm

Scandinavië: het Mälarenmeer in Stockholm © Sound of C

5. Beren spotten vanop de boot op het Siljanmeer
In het hart van Zweden ligt de provincie Dalarna, ook wel ‘berenland’ genoemd. Vanuit Leksand, Rättvik of Mora kun je er van mei tot september cruisen over het Siljanmeer met het oude stoomschip M/S Gustaf Wasa. Plan zeker een halte in Orsa Grönklitt Björnpark, het grootste berenpark van Europa. Vanaf platformen en via overdekte paden komt je er de wilde, vrije beren tegen.

Scandinavië: het Siljanmeer in Zweden

Scandinavië: het Siljanmeer in Zweden © Sound of C

6. Vissen in het Tystrup-Bavelsmeer
Wie Scandinavië zegt, zegt vissen. Niet voor niets staat de vis er bijna dagelijks op het menu. In Denemarken kun je de hengel uitgooien in meer dan 500 meren. Vooral het westelijke deel van Sjælland (Seeland), waar het Tystrup-Bavelsmeer ligt, is populair. Hier haal je onder meer snoek, baar en karper uit het water. Om te mogen vissen in Denemarken, moet je wel een Deense visakte aanschaffen, ter plaatse te koop bij onder meer de VVV’s.

Scandinavië: het Tystrup-Bavelsmeer in Denemarken

Scandinavië: het Tystrup-Bavelsmeer in Denemarken © Dorte Hedengran

Bereikbaarheid:
Scandinavian Airlines vliegt meerdere keren per dag naar Kopenhagen, Oslo en Stockholm. Vandaar kun je makkelijk overstappen op een vlucht richting Alesund of Göteborg. Boeken kan via www.flysas.be

Coverfoto: © Sven Broeckx

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *