19 x wonen op de rotsen

De natuur schenkt ons pareltjes van plaatsen die wij maar al te graag nog mooier maken door er huizen, kastelen of kerken op te bouwen. Wat denk je van wonen op kliffen of tegen rotswanden? Op deze 19 plekken kan het!

Al Hajjara, Jemen: gebouwd op een steile rotswand in de Bergen van Haraz, is Al Hajjara een voormalig handelsdorp. De stad heeft een typisch uitzicht met z’n torenhoge, dicht bij elkaar gezette huizen en tegenwoordig een populaire plek voor backpacktoeristen. © Wikimedia Commens

Al Hajjara, Jemen: gebouwd op een steile rotswand in de Bergen van Haraz, is Al Hajjara een voormalig handelsdorp. De stad heeft een typisch uitzicht met z’n torenhoge, dicht bij elkaar gezette huizen en tegenwoordig een populaire plek voor backpacktoeristen. © Wikimedia Commens

Wadi Dawan, Jemen: in het centrum van Jemen ligt het dorp en woestijnvallei Wadi Dawan. Het staat bekend om z’n lemen gebouwen met houten vloeren die nog erg goed bewaard zijn gebleven. © Agnese Ferioli Vigna

Wadi Dawan, Jemen: in het centrum van Jemen ligt het dorp en woestijnvallei Wadi Dawan. Het staat bekend om z’n lemen gebouwen met houten vloeren die nog erg goed bewaard zijn gebleven. © Agnese Ferioli Vigna

Veliko Tarnovo, Bulgarije: Veliko Tarnovo wordt dikwijls de ‘Stad van de Tsjaren’ genoemd en staat bekend om zijn befaamde architectuur. Het oude stadsgedeelte bevindt zich op drie heuvels en wordt vergezeld van de Jantra rivier. © Monika Georgieva

Veliko Tarnovo, Bulgarije: Veliko Tarnovo wordt dikwijls de ‘Stad van de Tsjaren’ genoemd en staat bekend om zijn befaamde architectuur. Het oude stadsgedeelte bevindt zich op drie heuvels en wordt vergezeld van de Jantra rivier. © Monika Georgieva

Santorini, Griekenland: dit vulkanisch eiland herbergt onder meer de plekken Oia en Fira, de hoofdstad en belichaamt het typische Griekse uitzicht dankzij witte gevels en blauwe daken. De vulkaan op het eiland is er nog altijd actief. © Slava Mylnikov

Santorini, Griekenland: dit vulkanisch eiland herbergt onder meer de plekken Oia en Fira, de hoofdstad en belichaamt het typische Griekse uitzicht dankzij witte gevels en blauwe daken. De vulkaan op het eiland is er nog altijd actief. © Slava Mylnikov

Ronda, Spanje: Ronda ligt in de Spaanse provincie Málaga en in de regio Andalusië. Het stadje ligt op verschillende rotsen en wordt in twee gedeeld door de rivier Guadalevin. De Bekende bruggen Puente Romano, Puente Viejo en Puente Nuevo dichten de diepe kloof, die ook wel Tajo de Ronda genoemd wordt. © Jean-Marie Jardinier

Ronda, Spanje: Ronda ligt in de Spaanse provincie Málaga en in de regio Andalusië. Het stadje ligt op verschillende rotsen en wordt in twee gedeeld door de rivier Guadalevin. De Bekende bruggen Puente Romano, Puente Viejo en Puente Nuevo dichten de diepe kloof, die ook wel Tajo de Ronda genoemd wordt. © Jean-Marie Jardinier

Rocamadour, Frankrijk: via een slingerend pad van trappen bereik je dit stadje, waar de huizen net op elkaar gestapeld lijken. Rocamadour staat op een kalksteenplateau en telt een reeks kapellen met fresco’s, een kerk en een burcht. Dit is, na Lourdes, de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. © Olivier Gousseau

Rocamadour, Frankrijk: via een slingerend pad van trappen bereik je dit stadje, waar de huizen net op elkaar gestapeld lijken. Rocamadour staat op een kalksteenplateau en telt een reeks kapellen met fresco’s, een kerk en een burcht. Dit is, na Lourdes, de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. © Olivier Gousseau

Positano, Italië: ongetwijfeld een van de mooiste plekjes aan de Italiaanse Amalfikust. Schrijver John Steinbeck maakte van het aanvankelijk arme en ingeslapen vissersdorpje een aantrekkelijke trekpleister voor bezoekers. © Frédéric Rigaudeau

Positano, Italië: ongetwijfeld een van de mooiste plekjes aan de Italiaanse Amalfikust. Schrijver John Steinbeck maakte van het aanvankelijk arme en ingeslapen vissersdorpje een aantrekkelijke trekpleister voor bezoekers. © Frédéric Rigaudeau

Piodao, dorp in Portugal: Piodao is een pittoresk dorpje waar vrijwel alle huizen bestaan uit leisteen, wat uniek is in deze regio in Portugal. De plek zit nog vol met verschillende culturen die eeuwen geleden van dit bergachtig gebied hun thuis maakten. De oorspronkelijke agrarische economie is er nog steeds voelbaar: er wordt zowel aan veeteelt gedaan als kaas en olijfolie geproduceerd. © Mario Alexandre

Piodao, dorp in Portugal: Piodao is een pittoresk dorpje waar vrijwel alle huizen bestaan uit leisteen, wat uniek is in deze regio in Portugal. De plek zit nog vol met verschillende culturen die eeuwen geleden van dit bergachtig gebied hun thuis maakten. De oorspronkelijke agrarische economie is er nog steeds voelbaar: er wordt zowel aan veeteelt gedaan als kaas en olijfolie geproduceerd. © Mario Alexandre

Meteora, Griekenland: geen volledig dorp is dit, maar wel een verzameling kloosters. De zandstenen rotspilaren trokken vanaf de 9de eeuw kluizenaars aan en in de 11de eeuw monniken waarna de kloosters in de 14de eeuw gebouwd werden. Door eeuwenlange wind- en watererosie hebben de rotsformaties hun specifieke uiterlijk gekregen. © Peter Hammer

Meteora, Griekenland: geen volledig dorp is dit, maar wel een verzameling kloosters. De zandstenen rotspilaren trokken vanaf de 9de eeuw kluizenaars aan en in de 11de eeuw monniken waarna de kloosters in de 14de eeuw gebouwd werden. Door eeuwenlange wind- en watererosie hebben de rotsformaties hun specifieke uiterlijk gekregen. © Peter Hammer

Mesa Verde, Colorado, Verenigde Staten: Mesa Verde wordt bestempeld als een van de meest imponerende en belangrijkste archeologische ruïnes in de Verenigde Staten. Van de 11de tot de 13de eeuw woonden in de klifwoningen de Anasazi-indianen. Hun reden van vertrek is tot op vandaag nog onbekend: het zou kunnen dat andere stammen hen verjaagden, of dat ze het zelf opstapten omwille van mislukte oogsten. © Julien Boé

Mesa Verde, Colorado, Verenigde Staten: Mesa Verde wordt bestempeld als een van de meest imponerende en belangrijkste archeologische ruïnes in de Verenigde Staten. Van de 11de tot de 13de eeuw woonden in de klifwoningen de Anasazi-indianen. Hun reden van vertrek is tot op vandaag nog onbekend: het zou kunnen dat andere stammen hen verjaagden, of dat ze het zelf opstapten omwille van mislukte oogsten. © Julien Boé

Manarola, Cinque Terre, Italië

Manarola, Cinque Terre, Italië: Manarola maakt deel uit van de vijf dorpen van de Cinque Terre, gelegen in de provincie La Spezia. Manarola zou het oudste dorp zijn van de vijf en haalt vooral zijn inkomsten uit de traditionele visserij en wijnproductie. Cinque Terre ontdek je het best via een wandelpad dat alle dorpjes met elkaar verbindt. © Ilhan Eroglu

Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, Frankrijk: met gevels die in de rotswand gemetseld zijn, lijkt dit stadje precies onbereikbaar en onbezocht. Maar niets is minder waar. Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil kreeg de bijnaam van prehistorische hoofdstad omdat er zoveel grotten en abri’s uit die tijd ontdekt zijn. © Wikimedia Commons

Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, Frankrijk: met gevels die in de rotswand gemetseld zijn, lijkt dit stadje precies onbereikbaar en onbezocht. Maar niets is minder waar. Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil kreeg de bijnaam van prehistorische hoofdstad omdat er zoveel grotten en abri’s uit die tijd ontdekt zijn. © Wikimedia Commons

Gordes, Provence, Frankrijk: het Franse dorp Gordes ligt op een vooruitspringende rots van het Luberongebergte. Bovenin het dorp staat een kasteel dat omringd wordt door stenen hutten uit de 18de eeuw. Vooral in de zomer trekt het gebied nieuwsgierige toeristen. © Chickster

Gordes, Provence, Frankrijk: het Franse dorp Gordes ligt op een vooruitspringende rots van het Luberongebergte. Bovenin het dorp staat een kasteel dat omringd wordt door stenen hutten uit de 18de eeuw. Vooral in de zomer trekt het gebied nieuwsgierige toeristen. © Chickster

Civita Di Bagnoregio, Italië: dit stadje valt op door haar positie boven op een vulkanisch plateau met uitzicht op de rivier de Tiber. Er dreigt steeds gevaar omdat de plateauranden door erosie kunnen afbrokkelen en in het slechtste geval instorten. In 2004 zijn er plannen gemaakt om de stad te verstevigen met stalen staven. © Jay Hwang

Civita Di Bagnoregio, Italië: dit stadje valt op door haar positie boven op een vulkanisch plateau met uitzicht op de rivier de Tiber. Er dreigt steeds gevaar omdat de plateauranden door erosie kunnen afbrokkelen en in het slechtste geval instorten. In 2004 zijn er plannen gemaakt om de stad te verstevigen met stalen staven. © Jay Hwang

Castelmola, Sicilië, Italië: zo’n 529 meter boven de zeespiegel op het eiland Sicilië ligt Castelmola. Het dorpje dankte zijn naam aan het kasteel dat er door de Noormannen werd gebouwd en aan de vorm van de rots waarop het gelegen is. De plek trekt vooral wandeltoeristen aan. © Angelo T. La Spina

Castelmola, Sicilië, Italië: zo’n 529 meter boven de zeespiegel op het eiland Sicilië ligt Castelmola. Het dorpje dankte zijn naam aan het kasteel dat er door de Noormannen werd gebouwd en aan de vorm van de rots waarop het gelegen is. De plek trekt vooral wandeltoeristen aan. © Angelo T. La Spina

Castellfollit de la Roca, Spanje: dit dorpje ligt in de Spaanse regio Catalonië, is maar 1 km² groot en telt amper 1000 inwoners. Het werd gebouwd op een klif tussen twee rivieren en gemaakt uit vulkaansteen. Sommige huisjes stammen nog uit de Middeleeuwen. De meeste woningen liggen net aan de rand van de rots waardoor het lijkt alsof ze er elk moment af kunnen vallen. © Orlando Henriques

Castellfollit de la Roca, Spanje: dit dorpje ligt in de Spaanse regio Catalonië, is maar 1 km² groot en telt amper 1000 inwoners. Het werd gebouwd op een klif tussen twee rivieren en gemaakt uit vulkaansteen. Sommige huisjes stammen nog uit de Middeleeuwen. De meeste woningen liggen net aan de rand van de rots waardoor het lijkt alsof ze er elk moment af kunnen vallen. © Orlando Henriques

Bonifacio, Corsica, Frankrijk: Bonifacio ligt op het eiland Corsica waar het 80 meter boven de zeespiegel een massieve rots versiert, die bovendien loodrechte wanden heeft. Dat komt doordat de zee talloze keren tegen het zachte krijtgesteente heeft geslagen, en er zo uithollingen heeft gemaakt. © Adri Photo

Bonifacio, Corsica, Frankrijk: Bonifacio ligt op het eiland Corsica waar het 80 meter boven de zeespiegel een massieve rots versiert, die bovendien loodrechte wanden heeft. Dat komt doordat de zee talloze keren tegen het zachte krijtgesteente heeft geslagen, en er zo uithollingen heeft gemaakt. © Adri Photo

Pays Dogon, Mali: in de kliffen van Bandiagara in Mali zitten de oude woningen van Tellem verstopt. De Tellem, een etnische groep die er later uitgezet werd door de Dogons, gebruikten de hellingen van de kliffen om in te leven. Ze creëerden er grotten door de rotsen uit te houwen en hun doden daar hoog en droog te begraven, ver weg van de frequente overstromingen. © Bombaert Patrick

Pays Dogon, Mali: in de kliffen van Bandiagara in Mali zitten de oude woningen van Tellem verstopt. De Tellem, een etnische groep die er later uitgezet werd door de Dogons, gebruikten de hellingen van de kliffen om in te leven. Ze creëerden er grotten door de rotsen uit te houwen en hun doden daar hoog en droog te begraven, ver weg van de frequente overstromingen. © Bombaert Patrick

Azenhas Do Mar, Portugal: 31 km van Lissabon op de rotsen aan de Atlantische Oceaan vind je het vissersdorp Azenhas Do Mar. Van 1930 tot 1955 stopte hier de elektrische tram van de gemeente Sintra. De naam van het stadje ontstond toen er voor het eerst watermolens werden gebouwd. © Fede Ranghino

Azenhas Do Mar, Portugal: 31 km van Lissabon op de rotsen aan de Atlantische Oceaan vind je het vissersdorp Azenhas Do Mar. Van 1930 tot 1955 stopte hier de elektrische tram van de gemeente Sintra. De naam van het stadje ontstond toen er voor het eerst watermolens werden gebouwd. © Fede Ranghino

Al Hajjara, Jemen: gebouwd op een steile rotswand in de Bergen van Haraz, is Al Hajjara een voormalig handelsdorp. De stad heeft een typisch uitzicht met z’n torenhoge, dicht bij elkaar gezette huizen en tegenwoordig een populaire plek voor backpacktoeristen. © Wikimedia Commens Wadi Dawan, Jemen: in het centrum van Jemen ligt het dorp en woestijnvallei Wadi Dawan. Het staat bekend om z’n lemen gebouwen met houten vloeren die nog erg goed bewaard zijn gebleven. © Agnese Ferioli Vigna Veliko Tarnovo, Bulgarije: Veliko Tarnovo wordt dikwijls de ‘Stad van de Tsjaren’ genoemd en staat bekend om zijn befaamde architectuur. Het oude stadsgedeelte bevindt zich op drie heuvels en wordt vergezeld van de Jantra rivier. © Monika Georgieva Santorini, Griekenland: dit vulkanisch eiland herbergt onder meer de plekken Oia en Fira, de hoofdstad en belichaamt het typische Griekse uitzicht dankzij witte gevels en blauwe daken. De vulkaan op het eiland is er nog altijd actief. © Slava Mylnikov Ronda, Spanje: Ronda ligt in de Spaanse provincie Málaga en in de regio Andalusië. Het stadje ligt op verschillende rotsen en wordt in twee gedeeld door de rivier Guadalevin. De Bekende bruggen Puente Romano, Puente Viejo en Puente Nuevo dichten de diepe kloof, die ook wel Tajo de Ronda genoemd wordt. © Jean-Marie Jardinier Rocamadour, Frankrijk: via een slingerend pad van trappen bereik je dit stadje, waar de huizen net op elkaar gestapeld lijken. Rocamadour staat op een kalksteenplateau en telt een reeks kapellen met fresco’s, een kerk en een burcht. Dit is, na Lourdes, de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. © Olivier Gousseau Positano, Italië: ongetwijfeld een van de mooiste plekjes aan de Italiaanse Amalfikust. Schrijver John Steinbeck maakte van het aanvankelijk arme en ingeslapen vissersdorpje een aantrekkelijke trekpleister voor bezoekers. © Frédéric Rigaudeau Piodao, dorp in Portugal: Piodao is een pittoresk dorpje waar vrijwel alle huizen bestaan uit leisteen, wat uniek is in deze regio in Portugal. De plek zit nog vol met verschillende culturen die eeuwen geleden van dit bergachtig gebied hun thuis maakten. De oorspronkelijke agrarische economie is er nog steeds voelbaar: er wordt zowel aan veeteelt gedaan als kaas en olijfolie geproduceerd. © Mario Alexandre Meteora, Griekenland: geen volledig dorp is dit, maar wel een verzameling kloosters. De zandstenen rotspilaren trokken vanaf de 9de eeuw kluizenaars aan en in de 11de eeuw monniken waarna de kloosters in de 14de eeuw gebouwd werden. Door eeuwenlange wind- en watererosie hebben de rotsformaties hun specifieke uiterlijk gekregen. © Peter Hammer Mesa Verde, Colorado, Verenigde Staten: Mesa Verde wordt bestempeld als een van de meest imponerende en belangrijkste archeologische ruïnes in de Verenigde Staten. Van de 11de tot de 13de eeuw woonden in de klifwoningen de Anasazi-indianen. Hun reden van vertrek is tot op vandaag nog onbekend: het zou kunnen dat andere stammen hen verjaagden, of dat ze het zelf opstapten omwille van mislukte oogsten. © Julien Boé Manarola, Cinque Terre, Italië Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, Frankrijk: met gevels die in de rotswand gemetseld zijn, lijkt dit stadje precies onbereikbaar en onbezocht. Maar niets is minder waar. Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil kreeg de bijnaam van prehistorische hoofdstad omdat er zoveel grotten en abri’s uit die tijd ontdekt zijn. © Wikimedia Commons Gordes, Provence, Frankrijk: het Franse dorp Gordes ligt op een vooruitspringende rots van het Luberongebergte. Bovenin het dorp staat een kasteel dat omringd wordt door stenen hutten uit de 18de eeuw. Vooral in de zomer trekt het gebied nieuwsgierige toeristen. © Chickster Civita Di Bagnoregio, Italië: dit stadje valt op door haar positie boven op een vulkanisch plateau met uitzicht op de rivier de Tiber. Er dreigt steeds gevaar omdat de plateauranden door erosie kunnen afbrokkelen en in het slechtste geval instorten. In 2004 zijn er plannen gemaakt om de stad te verstevigen met stalen staven. © Jay Hwang Castelmola, Sicilië, Italië: zo’n 529 meter boven de zeespiegel op het eiland Sicilië ligt Castelmola. Het dorpje dankte zijn naam aan het kasteel dat er door de Noormannen werd gebouwd en aan de vorm van de rots waarop het gelegen is. De plek trekt vooral wandeltoeristen aan. © Angelo T. La Spina Castellfollit de la Roca, Spanje: dit dorpje ligt in de Spaanse regio Catalonië, is maar 1 km² groot en telt amper 1000 inwoners. Het werd gebouwd op een klif tussen twee rivieren en gemaakt uit vulkaansteen. Sommige huisjes stammen nog uit de Middeleeuwen. De meeste woningen liggen net aan de rand van de rots waardoor het lijkt alsof ze er elk moment af kunnen vallen. © Orlando Henriques Bonifacio, Corsica, Frankrijk: Bonifacio ligt op het eiland Corsica waar het 80 meter boven de zeespiegel een massieve rots versiert, die bovendien loodrechte wanden heeft. Dat komt doordat de zee talloze keren tegen het zachte krijtgesteente heeft geslagen, en er zo uithollingen heeft gemaakt. © Adri Photo Pays Dogon, Mali: in de kliffen van Bandiagara in Mali zitten de oude woningen van Tellem verstopt. De Tellem, een etnische groep die er later uitgezet werd door de Dogons, gebruikten de hellingen van de kliffen om in te leven. Ze creëerden er grotten door de rotsen uit te houwen en hun doden daar hoog en droog te begraven, ver weg van de frequente overstromingen. © Bombaert Patrick Azenhas Do Mar, Portugal: 31 km van Lissabon op de rotsen aan de Atlantische Oceaan vind je het vissersdorp Azenhas Do Mar. Van 1930 tot 1955 stopte hier de elektrische tram van de gemeente Sintra. De naam van het stadje ontstond toen er voor het eerst watermolens werden gebouwd. © Fede Ranghino

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *