Sri-Lanka-bentota-beach

Opnieuw naar paradijselijk Sri Lanka

Sri Lanka, het paradijselijke eiland dat door verschillende conflicten op negatief reisadvies moest rekenen, is weer volledig bereisbaar. Reisreporter Fons gaat op verkenning van  tropische stranden naar imposante Boeddhabeelden. In zijn reisverslag geeft hij je alvast 7 ‘zeker zien’ en praktische reistips mee.

Mirissa-Beach-Sri-Lanka.

Mirissa-Beach

Sri Lanka herrijst als een feniks uit zijn as
Het gebied waar Tamiltijgers en regeringstroepen lelijk huis hielden, krabbelt overeind.  Na ruim twintig jaar stilte en een vreselijke tsunami in december 2004 spreekt het eiland opnieuw toeristen aan. Het noordoosten, vooral bekend om zijn prachtige tropische stranden, telt al een aantal hotels die volledig voldoen aan onze westerse normen. Ook guesthouses schieten als paddenstoelen uit de grond. Een hele klus als je weet dat de vorige eeuw nog een burgeroorlog 70.000 slachtoffers eiste en bijgevolg de hele economie op zijn gat lag.

1. rivaliserende straatraces
Reizen door Sri Lanka is een belevenis op zich. Of je nu zelf de bestuurder bent die de chaos aandurft en zich waagt op het linkerbaanvak, in een huurauto zit met een chauffeur of het openbaar vervoer gebruikt. Die laatste optie levert gegarandeerd sensatie op. In Sri Lanka onderscheiden de roodgekleurde staatsbussen zich van de divers gekleurde privétransportondernemingen. Beiden rivaliseren in soms heuse straatraces waarbij de haren van de buitenlandse passagiers van verschrikking recht komen te staan.

srilanka-sigiriya

Sri Lanka – Sigiriya rots

2. Sigiriya of leeuwenrots
We trekken naar een trekpleister die zowel locals als  buitenlandse toeristen aantrekt: de Sigiriyarots. ‘Voor de tsunami beklommen iedere dag meer dan 2000 buitenlanders de 1200 treden naar de top van de Sigiriyarots’ vertelt gids Neranjana. ‘Nu komen er iedere dag maximaal 400.’ Vroeger ging Neranjana vier keer per dag de berg op en af. ‘Ik heb geluk als ik nu nog drie keer per week mee naar boven kan!’ In ruil voor een fooi, naar persoonlijke appreciatie, begeleidt Neranjana bezoekers naar boven.

3. Boeddha imponeert
In de buurt van Sigiriya liggen de beroemde grotten van Dambulla die gedurende 2000 jaar beschilderd en versierd zijn met Boeddhabeelden. Ze dateren uit de Sri Lankaanse middeleeuwen en vertellen de afschuwelijke geschiedenis van koning Kassapa. Die sloot zijn vader, koning Dhatsuena op en liet hem verhongeren. Ook voor Kassapa liep het slecht af. Net voor men hem kon terechtstellen, pleegde hij zelfmoord. Indrukwekkend in de grottempels is het 14 meter lange beeld van de liggende Boeddha.

Dambulla grotten

Sri Lanka – Grotten in Dambulla

sri-lanka-dambulla-liggende boeddha

Sri Lanke – Dambulla grotten – liggend Boeddha beeld

4. Koningsstad Polonnaruwa
Een bezoek aan de stad Pollonnaruwa, meer naar het oosten, mag niet ontbreken op je reislijst. De Gal Vihira wordt er gezien als het hoogtepunt van de Sri Lankaanse beeldhouwkunst. Het zijn 4 beelden van Boeddha allemaal gehouwen uit één blok steen. De 7 meter hoge staande Boeddha wordt gezien als mooiste. Daarnaast is er nog een 14 meter lange liggende, en 2 zittenden. Pollonnaruwa kan je het best te voet of per goedkoop gehuurde fiets verkennen.

5. Schoenenfooi
Wie door Sri Lanka reist, doet er goed aan om voldoende kleingeld op zak te hebben. Altijd beweren kelners en obers, maar ook anderen die in hun financieel bestaan van fooien afhankelijk zijn, onvoldoende wisselgeld te hebben. Ze ronden steeds af in hun voordeel.  Gelukkig gaat het vaak over verwaarloosbare bedragen. Bijvoorbeeld om de 25 roepies die je reserveert om de bewaker te bedanken omdat hij verhindert dat de makakaapjes rond de grottempels van Dambulla er met je schoenen vandoor gaan.

Polonnaruwa

Sri Lanka: Koningsstad Polonnaruwa

6. Koop een Origineel batikkleed
Naast het toerisme, de thee-, kokos- en rubberproductie is batikwerk ook een belangrijke bron van inkomsten voor de Sri Lankanen. Bezoek daarom zeker eens een batikfabriek. Batikwerk is een typische kunstnijverheid, net als houtsnijwerk. In 120 batikateliers, waarvan een twaalftal in Belgische handen, zijn 600.000 overwegend vrouwelijke medewerkers aan de slag om lappen textiel met verf van een decoratie te voorzien. Daarna kunnen deze ‘lappen’ als kleding dienen. Batik bestaat echter ook als een kunstvorm voor wandkleden!

7. Bezoek een theeplantage of juwelenatelier
Ook specerijen, geneeskrachtige kruiden en edelstenen zijn souvenirs. Verlaat Sri Lanka niet voor je een theeplantage en of een juwelenatelier van dichtbij zag. Neem bovendien de tijd om langs een kruidentuin te lopen. De geuren en indrukken laten je beslist niet onberoerd. Sri Lanka kan trots zijn op waar ze nu opnieuw staan. Het land blijft, ondanks de vele tegenslagen hartverwarmend voor hun bezoekers. Geloof me, wie de verkeersdrukte een plaats weet te geven, wordt onvermijdelijk verliefd op dit aangenaam en mooi eilandstaatje.

Sri Lanka: theeplantages

Sri Lanka: theeplantages

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Sri Lanka
| Internet: ww.srilanka.travel
Bezienswaardigheden
Sigiriya rots | Internet: www.sigiriyatourism.com | Inkom: 25 euro
Grottempels Dambulla | Dambulla 21100, Sri Lanka
Overnachten
Hotels & Resorts | Internet: www.tourism-srilanka.com/sri-lanka-hotels/index.html
Reisadvies
| Belgisch Ministerie Buitenlanse zaken

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *