Ontdek Java per trein

Java is het economische hart van Indonesië en met ruim 140 miljoen inwoners het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Het wordt gedomineerd door een lange rij vulkanen, groene landschappen, wijde grasvlakten en kleine, authentieke dorpjes. Op zoek naar een leuke manier om Java te verkennen? Pak de trein en ontdek zo de grootste steden van het eiland.

Java: de skyline van Jakarta

Java: de skyline van Jakarta

Historisch erfgoed van Jakarta
Jakarta wordt vaak overgeslagen, en dat is zonde. De grootste metropool van Zuidoost-Azië is niet alleen een drukke stad, het heeft ook een veelzijdig verleden en historisch erfgoed. Tijdens een bezoek aan Jakarta mogen het Onafhankelijkheidsplein Medan Merdeka met het National Monument en het Tamam Fatahillah plein in Old-Batavia niet ontbreken.

Winkelwalhalla
Zin om te shoppen? Dat kan uitstekend in één van de vele winkelcentra, zoals Pasaraya Mall. Je kunt ook doorlopen naar Glodok, één van de grootste Chinatown’s ter wereld. Op de markt bij Jalan Surabaja kijk je gegarandeerd je ogen uit. In Jakarta nemen we de trein en reizen we in zo’n drie uur naar de volgende bestemming: Bandung.

Java: de rijstterrassen van Bandung

Java: de rijstterrassen van Bandung

Met de tweewieler door Bandung
Bandung was rond 1920 het centrum van de koloniale Nederlandse regering en groeide uit tot een belangrijk centrum voor het onderwijs. Vanwege diverse scholen en universiteiten is Bandung nog steeds een gezellige studentenstad. Maak een fietstocht door de statige lanen van de koloniale wijken of ontdek de prachtige omgeving met rijstvelden, vulkanen, theeplantages en hotsprings.

Koffietjes nippen
Ben je een koffielover? Breng dat een bezoekje aan de koffiefabriek Kopi Aroma. In deze fabriek, die zich in het midden in het centrum van Bandung bevindt, wordt nog op traditionele wijze de koffie verwerkt. We vervolgen onze reis naar Yogyakarta, dicht langs de bergen, door eindeloze rijstvelden, prachtige landschappen en met een inkijkje in de vele dorpjes die zich langs het spoor bevinden.

Java: links: Prambanan en rechts: Borobudur

Java: links: Prambanan en rechts: Borobudur

Beroemde tempels en gezelligheid in Yogyakarta
Na ongeveer acht uur komen we aan in Yogyakarta. Vanuit hier staan twee hoogtepunten van Indonesië op het programma: het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex van Indonesië, het Prambanan en ’s werelds grootste Boeddhistische monument, de Borobudur. Maar breng ook zeker wat tijd door in Yogyakarta zelf en sla Malioboro straat niet over. In de sfeervolle winkeltjes vind je mooie lokale producten. ’s Avonds veranderen de winkels in eettentjes en eet je er de heerlijkste specialiteiten.

Java: Surabaya

Java: Surabaya

Beklim de Bromo vulkaan bij Surabaya
Op zo’n vijf uur afstand van Yogyakarta ligt Surabaya. Surabaya heeft de belangrijkste haven van het land. In het straatbeeld zie je enorm veel Nederlandse invloeden terug. Eén van de belangrijkste highlights is het House of Sampoerna, één van de bekendste kretekmerken van Indonesië. In dit statige koloniale complex vervaardigen 3500 vrouwen kreteksigaretten op authentieke wijze. Verder staat Oost Java bekend om het Bromo Tengger National Park. Op vier uur rijden van Surabaya kun je de klim wagen – met een adembenemend uitzicht over de Bromo vulkaan als resultaat.

Praktisch
Via www.tiket.com, een private organisatie, kun je gemakkelijk met een buitenlandse kredietkaart treintickets voor de Indonesische spoorwegen kopen. Tiket.com rekent wel een kleine kost aan van ongeveer 13.000 roepia (zo’n 1,5 dollar). Boeken gaat vanaf 90 dagen tot 2 dagen voor vertrek.

Je kan normaal ook tickets kopen in het station van Jakarta, maar let op met drukke periodes. Rond het Chinees Nieuwjaar bijvoorbeeld kunnen de treinen al lang op voorhand volgeboekt zijn. Op voorhand tickets reserveren is dan aangeraden. Andere periodes in het jaar is het geen probleem om lange-afstandstickets te kopen in het station.

Bron: Indonesia Travel

Foto’s: ©Jose Hamra | Felgra Ega | Ander Alegria | Sabine Kaufmann | Retha Ida Tahir | Panom Bounak

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *