wijnstreken

5 mooie wijnstreken die een reisje waard zijn

Dit artikel is speciaal voor alle wijnliefhebbers. Als je van wijn houdt, weet je dat er niets beter is dan een goede fles gecombineerd met een prachtig uitzicht en lokale cultuur. Maar waar moet je zijn om deze perfecte combinatie te vinden? Wel, deze vijf wijnstreken zijn absoluut een reisje waard.

1. Toscane, Italië

wijnregio toscanie
Wanneer je aan wijn denkt, komt Toscane waarschijnlijk meteen in je op. En dat is niet zonder reden. Deze regio in Italië staat bekend om zijn schilderachtige landschappen en heerlijke wijnen. De glooiende heuvels, bezaaid met hoge bomen en oude boerderijen, zijn echt een lust voor het oog. Toscane is de thuisbasis van de wereldberoemde Chianti wijnen, die je dus zeker moet proberen tijdens je bezoek. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan alle mooie middeleeuwse stadjes zoals Siena en San Gimignano, waar je kunt genieten van lokale gerechten en uiteraard een glas wijn. Als je van mousserende wijn houdt, kun je in Toscane bovendien ook terecht voor een heerlijke prosecco.

2. Bordeaux, Frankrijk

wijnregio Bordeaux
Frankrijk en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en Bordeaux is dé plek bij uitstek om de lekkerste wijnen te proeven. Deze regio produceert namelijk enkele van de beste wijnen ter wereld en is dus een echt paradijsje voor elke wijnliefhebber. Bordeaux staat vooral bekend om zijn rode wijnen, zoals de rijke en volle Merlot wijn, die je hier veel zal vinden. Maak een tour langs de vele châteauxs, waar je niet alleen kunt proeven maar ook alles leert over het wijnmaakproces. Vergeet tenslotte niet om de stad Bordeaux zelf te verkennen. Die is met zijn prachtige architectuur en levendige culinaire scene ook absoluut de moeite waard.

3. Napa Valley, Verenigde Staten

Wijnstreken napa valley
Napa Valley in Californië is dé plek om lekkere wijnen te proeven in de Verenigde Staten. Deze regio staat bekend om zijn zonnig klimaat en vruchtbare grond, wat resulteert in een paar van de beste wijnen die Amerika te bieden heeft. Cabernet Sauvignon is de ster van de show hier, maar je vindt er ook heerlijke Chardonnay en Zinfandel. De wijngaarden van Napa Valley zijn niet alleen bekend om hun lekkere wijn, maar ook om hun prachtige uitzichten. Een rit met de Napa Valley Wine Train is een must, daar kan je genieten van een gastronomische maaltijd terwijl je langs de wijngaarden rijdt.

4. Douro Vallei, Portugal

wijnregio Douro Vallei
Portugal mag dan niet zo bekend zijn als Frankrijk of Italië, maar het heeft zeker ook zijn eigen unieke charme als het op wijn aankomt. De Douro Valley is een van de oudste regio’s ter wereld waar wijn geproduceerd wordt, en staat vooral bekend om zijn portwijnen. Het landschap van de Douro Vallei is waanzinnig mooi, met steile terrassen langs de rivier (de Douro), waar de druiven groeien. Een boottocht over de rivier biedt een mooi uitzicht op de wijngaarden en is een fijne manier om de regio te verkennen. Bezoek ten slotte zeker ook de quintas (wijnhuizen), om te proeven van de verschillende portwijnen.

5. Marlborough, Nieuw-Zeeland

wijnstreek Nieuw Zeeland Marlborough
Als je fan bent van Sauvignon Blanc, is Marlborough de ideale plek voor jou. Deze regio, gelegen op het zuidelijk eiland van Nieuw-Zeeland, heeft internationale faam verworven met zijn frisse, aromatische witte wijnen. De wijngaarden van Marlborough zijn gezegend met een perfect klimaat voor wijnbouw, met veel zonneschijn en koele nachten. De landschappen zijn spectaculair, met vele heuvels en uitgestrekte velden. Bezoek de lokale wijnhuizen voor een proeverij en ontdek de unieke smaken van Nieuw-Zeelandse wijnen. Naast wijn vind je in Marlborough ook prachtige wandelroutes en een adembenemende kustlijn. Een heerlijke plek dus, als je ook natuurliefhebber bent.

Fotoselectie via Pixabay

Uitgelichte afbeelding van Alohamalakhov
Foto 1: Toscane van Ben Kerckx
Foto 2: Bordeaux van Peter H
Foto 3: Napa Valley van Peter Bowers
Foto 4: Douro Vallei van Mario Zogheb
Foto 5: Marlborough van Bernd Hildebrandt

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *