pastel

Op de bucketlist: onze favoriete plekjes in pastel

Reisreporter Stephanie is gefascineerd door pastel. Pastel markeerstiften, pastel notitieboekjes, maar ook pastel gevels en monumenten. Eind 2019 wist ze kleurrijk Tallinn nog te bezoeken, maar daar bleef het voor een tijdje bij door, je raadt het wel, het coronavirus. Daarom maakt ze een pastel bucketlist, met alle bestemmingen op die in de zachte kleuren zwemmen. Meteen te bezoeken wanneer het terug mag.

Pastel Panorama vanuit de oudste houten Engelse Railway
De absolute nummer één in het lijstje, moet wel Margate in de UK zijn. De bestemming schreeuwt al jaren om Stephanie en vice versa. Typ je ‘Margate’ in op Pinterest, dan krijg je de ene na de andere pastel hit. En dan zijn het niet enkel gewone gebouwen die je te zien krijgt. Bembon Brothers Dreamland moet zowat het hoogtepunt van pastel fantasieën zijn. De geschiedenis van dit nostalgisch pretpark, inclusief zachtroze glijbanen, idem ‘cotton candy’ en retro attracties, gaat terug tot de negentiende eeuw. Bovendien zijn vele huisjes aan de kustlijn geschilderd in hetzelfde kleurenpalet.

Pretpark Dreamland in Margate.

Prachtig pastel in de Drakenstad
Next stop; Ljubljana in Slovenië. Zo’n stad dat standaard op een uitsnede van een postkaart lijkt wanneer de lucht zelfs maar een beetje blauw is. De huisjes aan de waterkant schreeuwen pastel en de kerk op de Presernov Markt wordt in de volksmond zelfs ‘De Roze Kerk’ genoemd. En dan bedoelen we net die tint roze die Stephanie zo overweldigend mooi vindt. Bovendien is de stad ook op vlak van ecologie enorm goed bezig. Reden te meer waarom ze een plaats op de bucketlist verdient.

pastel

Het centrale plein in Brașov, Roemenië.

Het typisch Grieks pastel Instagramplaatje
Voor een totaal ander pastel sfeertje, wil Stephanie afreizen naar Santorini, Griekenland. Je weet wel, de bestemming waar alle reisbloggers voor een prachtige wirwar van wit en vuilroze gebouwen poseren op van die typisch Griekse rotsheuvels met oudblauwe trappen in kleine, sfeervolle, lichte steegjes. En dan hebben we het niet eens over de prachtblauwe koepels die de kleurrijke sfeer vervolledigen gehad.

Pastel pleintjes en idem steegjes
Wanneer je pastel hoort, denk je waarschijnlijk niet meteen aan Roemenië. Hoor je Roemenië, denk je misschien net als Stephanie aan een meer middeleeuws kleurenpalet en donker sfeertje. Tot ze online Brașov ontdekte. Een volledig Roemeense stad ondergedompeld in de zweverig zachte kleuren. Van gebouwen op moeilijk te bereiken heuvels, kleine gebouwen in steegjes en monumenten op grote pleinen. Enkele seconden op Pinterest scrollen, was genoeg om Stephanie van een nieuwe must-see reisbestemming te overtuigen.

pastel

Santorini in Griekenland.

Pastel & tequila
Nog beter dan enkel een plezier voor het oog, is plezier tout court. En waar kan je beter plezier beleven dan in de stad van taco’s, tequila, hangmatten, cactussen en piñata’s? Verdrinken in pastel doe je in Cuadra San Cristóbal; een prijswinnende, modernistische, roze villa van architect Luis Barragan. Bovendien zo groot dat je er meer dan een dag in zou kunnen ronddwalen en toch nog meer voordien ongezien pastel ontdekken.

Natuurlijk zijn er behalve deze vijf bestemmingen zeker nog anderen die je aan ’t lijsje toe kan voegen. Denk maar aan Kaapstad, Curaçao en Alicante. De wereld die nu even haar grenzen dicht deed, zit vol pastelle pracht en praal. Eens Stephanie ze weer daadwerkelijk mag gaan ontdekken, belooft ze haar ervaringen met jullie te delen. Tot het zover is, blijft ze er verder over dromen, net als jullie, gestrande reizigers, in haar kot.

Heb jij nog ideeën of tips waar pastel zegeviert? Laat ze hieronder gerust achter.

? PIN nu en plan later

Tekst: Stephanie Tordoir
Coverfoto: © Shawn Harquail via Flickr

Over deze auteur

Stephanie is een zero-waste & social media enthousiast die zo bewust mogelijk leeft. Daarom probeert ze zoveel mogelijk groen te reizen. Je komt haar niet tegen in een luchthaven als ze voor de trein of bus kan kiezen. Op haar persoonlijk Instagram account vind je een collage van Stephanie’s leven terug: citytrippen, katknuffelen, floaties en poëzie

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *