Dit zijn de 16 mooiste boekenwinkels ter wereld

De 80ste editie van de Antwerpse Boekenbeurs is volop aan de gang, maar ook op vakantie hoef je je liefde voor het boek niet te temperen. In deze bijzondere boekenwinkels vind je de meest vooraanstaande literatuur in een soms wel heel apart decor. Wij zetten er 16 op een rijtje.

Livraria Lello & Irmão in Porto, Portugal: de broertjes Lello wilden geen wijn maken zoals hun familie, maar zaten liever met hun neus in de boeken. In 1906 zag deze boekenwinkel het levenslicht en is hij nog altijd een van de oudste en meest prestigieuze boekenwinkels van Portugal. Het neogotische interieur en de indrukwekkende trap zijn al redenen genoeg om er eens binnen te springen. © PF_Photography

Livraria Lello & Irmão in Porto, Portugal: de broertjes Lello wilden geen wijn maken zoals hun familie, maar zaten liever met hun neus in de boeken. In 1906 zag deze boekenwinkel het levenslicht en is hij nog altijd een van de oudste en meest prestigieuze boekenwinkels van Portugal. Het neogotische interieur en de indrukwekkende trap zijn al redenen genoeg om er eens binnen te springen. © PF_Photography

Selexyz Dominicanen in Maastricht, Nederland: deze boekenwinkel vond in 2005 onderdak in het bijzondere decor van een 13de-eeuwse kathedraal. De winkel is opgedeeld in drie etages met helemaal bovenaan een mezzanine met zwarte boekenkasten. De boekenwinkel biedt het grootste aanbod Engelse titels aan in heel Maastricht. Haast je hier vooral niet. Er staan zetels waar je rustig kan kiezen welk boek je mee naar huis wil nemen. © Ulrike Parnow

Selexyz Dominicanen in Maastricht, Nederland: deze boekenwinkel vond in 2005 onderdak in het bijzondere decor van een 13de-eeuwse kathedraal. De winkel is opgedeeld in drie etages met helemaal bovenaan een mezzanine met zwarte boekenkasten. De boekenwinkel biedt het grootste aanbod Engelse titels aan in heel Maastricht. Haast je hier vooral niet. Er staan zetels waar je rustig kan kiezen welk boek je mee naar huis wil nemen. © Ulrike Parnow

Cook & Book in Sint-Lambrechts-Woluwe in België: je zou denken dat je hier alleen kookboeken kunt kopen, maar niets is minder waar. Cook & Book vult de beleving van boeken kopen net iets anders in. Hier kun je naast rondkuieren in de negen verschillende kamers ook blijven eten en proeven van diverse keukens. Geen boekenfan? Ga toch maar eens kijken. Het plafond alleen al hangt vol met 800 boeken. © Bruxelles5

Cook & Book in Sint-Lambrechts-Woluwe in België: je zou denken dat je hier alleen kookboeken kunt kopen, maar niets is minder waar. Cook & Book vult de beleving van boeken kopen net iets anders in. Hier kun je naast rondkuieren in de negen verschillende kamers ook blijven eten en proeven van diverse keukens. Geen boekenfan? Ga toch maar eens kijken. Het plafond alleen al hangt vol met 800 boeken. © Bruxelles5

Atlantis Books in Santorini, Griekenland: verstopt tussen de pittoreske witgekalkte huisjes ligt deze onafhankelijke boekenwinkel, gesticht door een groep vrienden in 2004. Hier staan boeken, zowel fictie als non-fictie, in verschillende talen en je kan er bovendien verkoeling vinden in de kelder van het gebouw. Bovendien organiseert Atlantis Books regelmatig lezingen, theatervoorstellingen en filmvertoningen. De moeite om eens langs te gaan. © Atlantis Books

Atlantis Books in Santorini, Griekenland: verstopt tussen de pittoreske witgekalkte huisjes ligt deze onafhankelijke boekenwinkel, gesticht door een groep vrienden in 2004. Hier staan boeken, zowel fictie als non-fictie, in verschillende talen en je kan er bovendien verkoeling vinden in de kelder van het gebouw. Bovendien organiseert Atlantis Books regelmatig lezingen, theatervoorstellingen en filmvertoningen. De moeite om eens langs te gaan. © Atlantis Books

Libreria Acqua Alta in Venetië, Italië: een van de meest originele boekenwinkels ter wereld die elke vrije vierkante centimeter benutten om hun aanbod te tonen. Duizenden nieuwe of tweedehandsboeken versieren de antieke planken of staan zelfs opgesteld in typische houten gondola’s. Vergeet zeker geen babbeltje te slaan met eigenaar Luigi Frizzio en zijn vier nieuwsgierige katten. © Aubrey Dunnuck

Libreria Acqua Alta in Venetië, Italië: een van de meest originele boekenwinkels ter wereld die elke vrije vierkante centimeter benutten om hun aanbod te tonen. Duizenden nieuwe of tweedehandsboeken versieren de antieke planken of staan zelfs opgesteld in typische houten gondola’s. Vergeet zeker geen babbeltje te slaan met eigenaar Luigi Frizzio en zijn vier nieuwsgierige katten. © Aubrey Dunnuck

Shakespeare & Company in Parijs, Frankrijk: net achter de hoek van het Quartier Latin en de Boulevard Saint-Germaine ligt een van de bekendste boekenwinkels in Europa. Sylvia Beach richtte de winkel op in 1919, George Whitman opende het op zijn huidige locatie in 1951 en vandaag staat zijn dochter er aan het roer. Hier vind je zowel klassiekers als nieuwe literatuur, voornamelijk in het Engels, in een typische Parijse sfeer. © Angelo Ferraris

Shakespeare & Company in Parijs, Frankrijk: net achter de hoek van het Quartier Latin en de Boulevard Saint-Germaine ligt een van de bekendste boekenwinkels in Europa. Sylvia Beach richtte de winkel op in 1919, George Whitman opende het op zijn huidige locatie in 1951 en vandaag staat zijn dochter er aan het roer. Hier vind je zowel klassiekers als nieuwe literatuur, voornamelijk in het Engels, in een typische Parijse sfeer. © Angelo Ferraris

Daunt Books Marylebone in Londen, Verenigd Koninkrijk: Daunt Books heeft 6 locaties in Londen, maar Marylebone is ongetwijfeld de spectaculairste. Dankzij de visgraatvloeren, een grote glazen etalage en eikenhouten balkons is de Edwardiaanse boekenwinkel een heerlijke plek om een roman te kopen van Jane Austen of Oscar Wilde. © Dirk Seifert

Daunt Books Marylebone in Londen, Verenigd Koninkrijk: Daunt Books heeft 6 locaties in Londen, maar Marylebone is ongetwijfeld de spectaculairste. Dankzij de visgraatvloeren, een grote glazen etalage en eikenhouten balkons is de Edwardiaanse boekenwinkel een heerlijke plek om een roman te kopen van Jane Austen of Oscar Wilde. © Dirk Seifert

El Ateneo Grand Splendid in Buenos Aires, Argentinië: in dit voormalige theatergebouw uit 1919 kijk je je ogen uit. In de jaren ’20 kwamen hier de rijken genieten van tangovoorstellingen of de eerste films met geluid. Sinds 2000 doet het dienst als boekenwinkel. Het bijzondere Beaux-Arts decor werd behouden en zelfs de rode gordijnen voor het podium hangen er nog. Via de vele balkons krijg je een indrukwekkend uitzicht. © Faina Strier

El Ateneo Grand Splendid in Buenos Aires, Argentinië: in dit voormalige theatergebouw uit 1919 kijk je je ogen uit. In de jaren ’20 kwamen hier de rijken genieten van tangovoorstellingen of de eerste films met geluid. Sinds 2000 doet het dienst als boekenwinkel. Het bijzondere Beaux-Arts decor werd behouden en zelfs de rode gordijnen voor het podium hangen er nog. Via de vele balkons krijg je een indrukwekkend uitzicht. © Faina Strier

Bookàbar in Rome, Italië: deze boekenwinkel bevindt zin in Palazzo delle Esposizioni, de grootste expositieruimte in het centrum van Rome. In twee van de drie grote, lichte ruimtes liggen boeken, catalogi, DVD’s en CD’s die voornamelijk te maken hebben met kunst en design. De derde ruimte is een stijlvolle museumshop. Langs de boekenwinkel ligt een café met een menu gebaseerd op de actuele tentoonstellingen. © Bookàbar

Bookàbar in Rome, Italië: deze boekenwinkel bevindt zin in Palazzo delle Esposizioni, de grootste expositieruimte in het centrum van Rome. In twee van de drie grote, lichte ruimtes liggen boeken, catalogi, DVD’s en CD’s die voornamelijk te maken hebben met kunst en design. De derde ruimte is een stijlvolle museumshop. Langs de boekenwinkel ligt een café met een menu gebaseerd op de actuele tentoonstellingen. © Bookàbar

Livraria da Vila in São Paulo, Brazilië: in deze boekhandel kun je je designhart ophalen. De ruimte staat namelijk bol van verrassende interieurelementen. Het meest bijzondere hier is dat de boekenkasten ook fungeren als draaibare deuren. Bovendien zijn ze bekleed met glas en verlicht vanbinnen, zodat passanten ’s avonds na sluitingstijd nog steeds een kijkje kunnen nemen. © Livraria da Vila

Livraria da Vila in São Paulo, Brazilië: in deze boekhandel kun je je designhart ophalen. De ruimte staat namelijk bol van verrassende interieurelementen. Het meest bijzondere hier is dat de boekenkasten ook fungeren als draaibare deuren. Bovendien zijn ze bekleed met glas en verlicht vanbinnen, zodat passanten ’s avonds na sluitingstijd nog steeds een kijkje kunnen nemen. © Livraria da Vila

Plural Bookshop in Bratislava, Slovakije: deze plek is niet alleen een boekenwinkel, maar ook een koffiebar waar het aangenaam vertoeven is. De brede trappen maken de ruimte ook ideaal voor concerten, lezingen of projecties. Op het eerste zicht lijkt de boekenwinkel klein, maar de ingenieuze inrichting biedt plaats genoeg voor geïnteresseerden. © Plural Bookshop

Plural Bookshop in Bratislava, Slovakije: deze plek is niet alleen een boekenwinkel, maar ook een koffiebar waar het aangenaam vertoeven is. De brede trappen maken de ruimte ook ideaal voor concerten, lezingen of projecties. Op het eerste zicht lijkt de boekenwinkel klein, maar de ingenieuze inrichting biedt plaats genoeg voor geïnteresseerden. © Plural Bookshop

The Last Bookstore in Los Angeles, Verenigde Staten: ondanks de dalende verkoopcijfers in de printsector, opende deze boekenwinkel toch in 2005. Het ligt in het Old Bank District en biedt plaats voor verschillende genres, van zeer lokale literatuur tot misdaad en mysterie. Een hele kamer wordt zelfs gewijd aan science fiction en fantasyboeken. © Brandy Hwang

The Last Bookstore in Los Angeles, Verenigde Staten: ondanks de dalende verkoopcijfers in de printsector, opende deze boekenwinkel toch in 2005. Het ligt in het Old Bank District en biedt plaats voor verschillende genres, van zeer lokale literatuur tot misdaad en mysterie. Een hele kamer wordt zelfs gewijd aan science fiction en fantasyboeken. © Brandy Hwang

Libreria El Pendulo in Mexico Stad, Mexico: behalve snuisteren tussen de boeken, kan je hier ook nippen van een mojito, proeven van de Mexicaanse keuken of genieten van een liveoptreden of stand-up comedy. Bovendien heeft de boekenwinkel ook een bijzondere sfeer door de overhangende collectie planten. © Aquiles Carattino

Libreria El Pendulo in Mexico Stad, Mexico: behalve snuisteren tussen de boeken, kan je hier ook nippen van een mojito, proeven van de Mexicaanse keuken of genieten van een liveoptreden of stand-up comedy. Bovendien heeft de boekenwinkel ook een bijzondere sfeer door de overhangende collectie planten. © Aquiles Carattino

Bart’s Books in Ojai, California, Verenigde Staten: dit is de grootste onafhankelijke boekenwinkel die zich buiten bevindt. Richard Bartinsdale opende de winkel in 1964 toen zijn boekencollectie te groot werd om binnen te bewaren. Hij plaatste boekenkasten langs de weg zodat voorbijgangers zijn verzameling kunnen bewonderen, waar tot op de dag van vandaag zeldzame exemplaren tussen zitten. © Kent Kanouse

Bart’s Books in Ojai, California, Verenigde Staten: dit is de grootste onafhankelijke boekenwinkel die zich buiten bevindt. Richard Bartinsdale opende de winkel in 1964 toen zijn boekencollectie te groot werd om binnen te bewaren. Hij plaatste boekenkasten langs de weg zodat voorbijgangers zijn verzameling kunnen bewonderen, waar tot op de dag van vandaag zeldzame exemplaren tussen zitten. © Kent Kanouse

10 Corso Como in Milaan, Italië: voormalig redactrice bij Vogue Carla Sozzani opende 10 Corso Como in 1991. Ze slaagde erin een esthetisch en minimalistisch paradijs te creëren in een garage vlakbij Brera, Milaans meest stijlvolle buurt. Het complex bestaat uit een boekenwinkel, een galerij, een tuincafé en een conceptstore met mode- en designartikelen. © 10 Corso Como

10 Corso Como in Milaan, Italië: voormalig redactrice bij Vogue Carla Sozzani opende 10 Corso Como in 1991. Ze slaagde erin een esthetisch en minimalistisch paradijs te creëren in een garage vlakbij Brera, Milaans meest stijlvolle buurt. Het complex bestaat uit een boekenwinkel, een galerij, een tuincafé en een conceptstore met mode- en designartikelen. © 10 Corso Como

The American Book Center in Amsterdam, Nederland: The American Book Center, of kortweg het ABC, speelt een belangrijke rol in de promotie van Engelstalige lectuur in de Nederlandse hoofdstad. Een boekenliefhebber betreedt een gigantische winkel vol gesorteerde boeken en magazines en dat allemaal in een aangenaam interieur. Hier gaan ook verschillende evenementen door zoals conferenties, workshops, cursussen en optreden van beginnende artiesten. © Sigids.nl/American Book Center

The American Book Center in Amsterdam, Nederland: The American Book Center, of kortweg het ABC, speelt een belangrijke rol in de promotie van Engelstalige lectuur in de Nederlandse hoofdstad. Een boekenliefhebber betreedt een gigantische winkel vol gesorteerde boeken en magazines en dat allemaal in een aangenaam interieur. Hier gaan ook verschillende evenementen door zoals conferenties, workshops, cursussen en optreden van beginnende artiesten. © Sigids.nl/American Book Center

Livraria Lello & Irmão in Porto, Portugal: de broertjes Lello wilden geen wijn maken zoals hun familie, maar zaten liever met hun neus in de boeken. In 1906 zag deze boekenwinkel het levenslicht en is hij nog altijd een van de oudste en meest prestigieuze boekenwinkels van Portugal. Het neogotische interieur en de indrukwekkende trap zijn al redenen genoeg om er eens binnen te springen. © PF_Photography Selexyz Dominicanen in Maastricht, Nederland: deze boekenwinkel vond in 2005 onderdak in het bijzondere decor van een 13de-eeuwse kathedraal. De winkel is opgedeeld in drie etages met helemaal bovenaan een mezzanine met zwarte boekenkasten. De boekenwinkel biedt het grootste aanbod Engelse titels aan in heel Maastricht. Haast je hier vooral niet. Er staan zetels waar je rustig kan kiezen welk boek je mee naar huis wil nemen. © Ulrike Parnow Cook & Book in Sint-Lambrechts-Woluwe in België: je zou denken dat je hier alleen kookboeken kunt kopen, maar niets is minder waar. Cook & Book vult de beleving van boeken kopen net iets anders in. Hier kun je naast rondkuieren in de negen verschillende kamers ook blijven eten en proeven van diverse keukens. Geen boekenfan? Ga toch maar eens kijken. Het plafond alleen al hangt vol met 800 boeken. © Bruxelles5 Atlantis Books in Santorini, Griekenland: verstopt tussen de pittoreske witgekalkte huisjes ligt deze onafhankelijke boekenwinkel, gesticht door een groep vrienden in 2004. Hier staan boeken, zowel fictie als non-fictie, in verschillende talen en je kan er bovendien verkoeling vinden in de kelder van het gebouw. Bovendien organiseert Atlantis Books regelmatig lezingen, theatervoorstellingen en filmvertoningen. De moeite om eens langs te gaan. © Atlantis Books Libreria Acqua Alta in Venetië, Italië: een van de meest originele boekenwinkels ter wereld die elke vrije vierkante centimeter benutten om hun aanbod te tonen. Duizenden nieuwe of tweedehandsboeken versieren de antieke planken of staan zelfs opgesteld in typische houten gondola’s. Vergeet zeker geen babbeltje te slaan met eigenaar Luigi Frizzio en zijn vier nieuwsgierige katten. © Aubrey Dunnuck Shakespeare & Company in Parijs, Frankrijk: net achter de hoek van het Quartier Latin en de Boulevard Saint-Germaine ligt een van de bekendste boekenwinkels in Europa. Sylvia Beach richtte de winkel op in 1919, George Whitman opende het op zijn huidige locatie in 1951 en vandaag staat zijn dochter er aan het roer. Hier vind je zowel klassiekers als nieuwe literatuur, voornamelijk in het Engels, in een typische Parijse sfeer. © Angelo Ferraris Daunt Books Marylebone in Londen, Verenigd Koninkrijk: Daunt Books heeft 6 locaties in Londen, maar Marylebone is ongetwijfeld de spectaculairste. Dankzij de visgraatvloeren, een grote glazen etalage en eikenhouten balkons is de Edwardiaanse boekenwinkel een heerlijke plek om een roman te kopen van Jane Austen of Oscar Wilde. © Dirk Seifert El Ateneo Grand Splendid in Buenos Aires, Argentinië: in dit voormalige theatergebouw uit 1919 kijk je je ogen uit. In de jaren ’20 kwamen hier de rijken genieten van tangovoorstellingen of de eerste films met geluid. Sinds 2000 doet het dienst als boekenwinkel. Het bijzondere Beaux-Arts decor werd behouden en zelfs de rode gordijnen voor het podium hangen er nog. Via de vele balkons krijg je een indrukwekkend uitzicht. © Faina Strier Bookàbar in Rome, Italië: deze boekenwinkel bevindt zin in Palazzo delle Esposizioni, de grootste expositieruimte in het centrum van Rome. In twee van de drie grote, lichte ruimtes liggen boeken, catalogi, DVD’s en CD’s die voornamelijk te maken hebben met kunst en design. De derde ruimte is een stijlvolle museumshop. Langs de boekenwinkel ligt een café met een menu gebaseerd op de actuele tentoonstellingen. © Bookàbar Livraria da Vila in São Paulo, Brazilië: in deze boekhandel kun je je designhart ophalen. De ruimte staat namelijk bol van verrassende interieurelementen. Het meest bijzondere hier is dat de boekenkasten ook fungeren als draaibare deuren. Bovendien zijn ze bekleed met glas en verlicht vanbinnen, zodat passanten ’s avonds na sluitingstijd nog steeds een kijkje kunnen nemen. © Livraria da Vila Plural Bookshop in Bratislava, Slovakije: deze plek is niet alleen een boekenwinkel, maar ook een koffiebar waar het aangenaam vertoeven is. De brede trappen maken de ruimte ook ideaal voor concerten, lezingen of projecties. Op het eerste zicht lijkt de boekenwinkel klein, maar de ingenieuze inrichting biedt plaats genoeg voor geïnteresseerden. © Plural Bookshop The Last Bookstore in Los Angeles, Verenigde Staten: ondanks de dalende verkoopcijfers in de printsector, opende deze boekenwinkel toch in 2005. Het ligt in het Old Bank District en biedt plaats voor verschillende genres, van zeer lokale literatuur tot misdaad en mysterie. Een hele kamer wordt zelfs gewijd aan science fiction en fantasyboeken. © Brandy Hwang Libreria El Pendulo in Mexico Stad, Mexico: behalve snuisteren tussen de boeken, kan je hier ook nippen van een mojito, proeven van de Mexicaanse keuken of genieten van een liveoptreden of stand-up comedy. Bovendien heeft de boekenwinkel ook een bijzondere sfeer door de overhangende collectie planten. © Aquiles Carattino Bart’s Books in Ojai, California, Verenigde Staten: dit is de grootste onafhankelijke boekenwinkel die zich buiten bevindt. Richard Bartinsdale opende de winkel in 1964 toen zijn boekencollectie te groot werd om binnen te bewaren. Hij plaatste boekenkasten langs de weg zodat voorbijgangers zijn verzameling kunnen bewonderen, waar tot op de dag van vandaag zeldzame exemplaren tussen zitten. © Kent Kanouse 10 Corso Como in Milaan, Italië: voormalig redactrice bij Vogue Carla Sozzani opende 10 Corso Como in 1991. Ze slaagde erin een esthetisch en minimalistisch paradijs te creëren in een garage vlakbij Brera, Milaans meest stijlvolle buurt. Het complex bestaat uit een boekenwinkel, een galerij, een tuincafé en een conceptstore met mode- en designartikelen. © 10 Corso Como The American Book Center in Amsterdam, Nederland: The American Book Center, of kortweg het ABC, speelt een belangrijke rol in de promotie van Engelstalige lectuur in de Nederlandse hoofdstad. Een boekenliefhebber betreedt een gigantische winkel vol gesorteerde boeken en magazines en dat allemaal in een aangenaam interieur. Hier gaan ook verschillende evenementen door zoals conferenties, workshops, cursussen en optreden van beginnende artiesten. © Sigids.nl/American Book Center

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Dit zijn de 16 mooiste boekenwinkels ter wereld”

  1. Ik ben dol op boekenwinkels en kan er gemakkelijk wat tijd verliezen. Het is dan ook super als er een leeshoek voorzien wordt of een koffiegelegenheid. In Westerlo heb je zelfs een boekencafé Libro (boekencafe.be), waar regelmatig thema-avonden en lezingen georganiseerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *