’s Werelds 20 meest aparte toiletten

Wie veel reist, heeft ongetwijfeld al veel kleine kamertjes van dichtbij gezien. Meestal zijn die heel saai, maar af en toe durven ze ook wel eens kunstwerkjes voor te stellen. Met zicht op de bergen of gemaakt uit apart materiaal. Sommigen brengen, en ontvangen, een grote boodschap.

Toilet in Akkarvikodden op de Lofoten, Noorwegen: dit moderne, uit staal opgetrokken toilet vervangt zijn voorganger die door de wind werd weggeblazen. Het is een vaak gebruikt wc want het staat langs een van de mooiste en meest wilde Nationale Toeristenroutes van Noorwegen. Gezien het lot van de vorige wc is dat staal dus best een goed idee wat betreft stevigheid en duurzaamheid. © Manthey Kula

Toilet in Akkarvikodden op de Lofoten, Noorwegen: dit moderne, uit staal opgetrokken toilet vervangt zijn voorganger die door de wind werd weggeblazen. Het is een vaak gebruikt wc want het staat langs een van de mooiste en meest wilde Nationale Toeristenroutes van Noorwegen. Gezien het lot van de vorige wc is dat staal dus best een goed idee wat betreft stevigheid en duurzaamheid. © Manthey Kula

Barafu Camp, Tanzania: neergepoot op de 4.600 meter hoge klifrand van de Kilimanjaro waardoor een toiletbezoek letterlijk een hoger niveau bereikt. ‘Pole Pole’ (langzaam, langzaam) is de standaard leuze bij het beklimmen van de hoogste Afrikaanse berg, maar dat gezegde is hier niet van toepassing. © Jørn Eriksson

Barafu Camp, Tanzania: neergepoot op de 4.600 meter hoge klifrand van de Kilimanjaro waardoor een toiletbezoek letterlijk een hoger niveau bereikt. ‘Pole Pole’ (langzaam, langzaam) is de standaard leuze bij het beklimmen van de hoogste Afrikaanse berg, maar dat gezegde is hier niet van toepassing. © Jørn Eriksson

Toilet in Basham Beach Conservation Park in Australië: vanop dit milieuvriendelijk toilet kun je de zee virtueel bewonderen in het natuurpark dicht bij Port Elliot op het Fleurieu schiereiland, Zuid-Australië. Als de golven echt zichtbaar waren, zou je zelfs ter plaatste één van de migrerende Australische walvissen (zuidkapers) kunnen spotten. © Trevor Holder

Toilet in Basham Beach Conservation Park in Australië: vanop dit milieuvriendelijk toilet kun je de zee virtueel bewonderen in het natuurpark dicht bij Port Elliot op het Fleurieu schiereiland, Zuid-Australië. Als de golven echt zichtbaar waren, zou je zelfs ter plaatste één van de migrerende Australische walvissen (zuidkapers) kunnen spotten. © Trevor Holder

Ecotoilet in British Columbia, Canada: of grizzlyberen hier ook hun behoeftes op doen is nog maar de vraag. De toilet is er alleszins chique genoeg voor. Het groene composterende ding staat in het Taylor Arm Provincial Park, een wildernisgebied aan de noordkant van Sproat Lake in British Columbia. © Susan Breau

Ecotoilet in British Columbia, Canada: of grizzlyberen hier ook hun behoeftes op doen is nog maar de vraag. De toilet is er alleszins chique genoeg voor. Het groene composterende ding staat in het Taylor Arm Provincial Park, een wildernisgebied aan de noordkant van Sproat Lake in British Columbia. © Susan Breau

Toilet bij The Enchantments in het Cascadegebergte in Washington, Verenigde Staten: privacy is niet echt een optie als je dit rustieke wc wil gebruiken. Je ervaart tijdens je bezoek wel knappe uitzichten op het bergachtige landschap. Het toilet staat in het park waar grillige pieken, watervallen en bosvalleien thuis zijn. © Tim Gallivan

Toilet bij The Enchantments in het Cascadegebergte in Washington, Verenigde Staten: privacy is niet echt een optie als je dit rustieke wc wil gebruiken. Je ervaart tijdens je bezoek wel knappe uitzichten op het bergachtige landschap. Het toilet staat in het park waar grillige pieken, watervallen en bosvalleien thuis zijn. © Tim Gallivan

Op Gaudí geïnspireerde toiletten in Bahia, Brazilië: wc-blokken in de stijl van de Catalaanse architect Gaudí zijn op z’n minst gezegd verrassend naast een uitgestrekte Braziliaanse badplaats zoals Bahia Praia do Forte. De hokjes stellen één van de moderne toevoegingen voor die de lederschildpadden, hier genesteld sinds duizenden jaren, te verwarren. Gelukkig komen ze toiletbezoekers niet onverwacht bezoeken. © Sheyne Lucock

Op Gaudí geïnspireerde toiletten in Bahia, Brazilië: wc-blokken in de stijl van de Catalaanse architect Gaudí zijn op z’n minst gezegd verrassend naast een uitgestrekte Braziliaanse badplaats zoals Bahia Praia do Forte. De hokjes stellen één van de moderne toevoegingen voor die de lederschildpadden, hier genesteld sinds duizenden jaren, te verwarren. Gelukkig komen ze toiletbezoekers niet onverwacht bezoeken. © Sheyne Lucock

Openbaar toilet in Gdansk, Polen: oorspronkelijk ontworpen om de Poolse stad in gereedheid te brengen voor het voetbaltoernooi EURO 2012. Deze toiletten zijn zowel praktisch als stijlvol. De architecten kozen voor een cilindervorm die doet denken aan een regendruppel. Handig: wie met de fiets komt, kan zijn tweewieler parkeren tussen de verticale stalen ribben die fungeren als fietsenrek. © WAN

Openbaar toilet in Gdansk, Polen: oorspronkelijk ontworpen om de Poolse stad in gereedheid te brengen voor het voetbaltoernooi EURO 2012. Deze toiletten zijn zowel praktisch als stijlvol. De architecten kozen voor een cilindervorm die doet denken aan een regendruppel. Handig: wie met de fiets komt, kan zijn tweewieler parkeren tussen de verticale stalen ribben die fungeren als fietsenrek. © WAN

Toilet aan de Huldefossen waterval, Noorwegen: wie niet dringend moet, heeft toch niet veel nodig met een toilet als dit, geïnstalleerd voor deze indrukwekkende waterval in de buurt van Førde in Noorwegen. Het geluid van duizenden liters water die over een hoogte van 90 meter naar beneden vallen overstelpen alvast ongewenste geluiden. In Noorwegen vind je trouwens negen van de 20 hoogste watervallen ter wereld. © Roelof Nijholt

Toilet aan de Huldefossen waterval, Noorwegen: wie niet dringend moet, heeft toch niet veel nodig met een toilet als dit, geïnstalleerd voor deze indrukwekkende waterval in de buurt van Førde in Noorwegen. Het geluid van duizenden liters water die over een hoogte van 90 meter naar beneden vallen overstelpen alvast ongewenste geluiden. In Noorwegen vind je trouwens negen van de 20 hoogste watervallen ter wereld. © Roelof Nijholt

Krafla, IJsland: een felgekleurde toiletpot die pal in het midden van het IJslandse binnenland, in de buurt van het Krafla Geothermal Power Station, uit de lucht gevallen lijkt te zijn. Niemand weet wie het daar geïnstalleerd heeft of waarom. Maar dat houdt wandelende bezoekers niet tegen om het ding te bewonderen, fotograferen en misschien wel gebruiken. © Marco Stupan

Krafla, IJsland: een felgekleurde toiletpot die pal in het midden van het IJslandse binnenland, in de buurt van het Krafla Geothermal Power Station, uit de lucht gevallen lijkt te zijn. Niemand weet wie het daar geïnstalleerd heeft of waarom. Maar dat houdt wandelende bezoekers niet tegen om het ding te bewonderen, fotograferen en misschien wel gebruiken. © Marco Stupan

Toilet met een uitzicht in Laos: wie geluk heeft, vindt langs de kant van weg dit goed onderhouden toilet in het bergachtige Laos. Zittend, hurkend of staand, aan het uitzicht op de vallei zal het alvast niet liggen. © Yehonathan Elozory

Toilet met een uitzicht in Laos: wie geluk heeft, vindt langs de kant van weg dit goed onderhouden toilet in het bergachtige Laos. Zittend, hurkend of staand, aan het uitzicht op de vallei zal het alvast niet liggen. © Yehonathan Elozory

Onzichtbaar toilet in Londen, Verenigd Koninkrijk: net buiten de Londense Tate Britain Gallery pootte ontwerpster Monica Bonvicini een glazen kubustoilet neer, gebaseerd op de wc’s in gevangenissen. Het is bespiegeld aan de buitenkant, dus enigszins moeilijk te vinden, maar vanbinnen lijkt het net of iedereen je kan zien zitten. © Ai Binami

Onzichtbaar toilet in Londen, Verenigd Koninkrijk: net buiten de Londense Tate Britain Gallery pootte ontwerpster Monica Bonvicini een glazen kubustoilet neer, gebaseerd op de wc’s in gevangenissen. Het is bespiegeld aan de buitenkant, dus enigszins moeilijk te vinden, maar vanbinnen lijkt het net of iedereen je kan zien zitten. © Ai Binami

Openbare toiletten in Matakana, Nieuw-Zeeland: na zeven jaar en een aardige cent (zo’n 400.000 dollar) minder kreeg de lokale bevolking van Matakana hun openbare toiletten te zien. Die werden op zowel applaus als protest onthaald. Het ontwerp blijkt erg symbolisch: de schipvormige voorgevel is een knipoog naar de lokale bootbouw. © Holger Väth

Openbare toiletten in Matakana, Nieuw-Zeeland: na zeven jaar en een aardige cent (zo’n 400.000 dollar) minder kreeg de lokale bevolking van Matakana hun openbare toiletten te zien. Die werden op zowel applaus als protest onthaald. Het ontwerp blijkt erg symbolisch: de schipvormige voorgevel is een knipoog naar de lokale bootbouw. © Holger Väth

Toilet in het Mojave National Preserve in California, Verenigde Staten: in de droge Mojavewoestijn, in het 6.224 km² grote park, vind je een schilderachtig fel oranje toilethokje onder de Joshuabomen. Het is zeker en vast geen fata morgana, maar geeft wel een eenzame aanblik in het uitzicht op glooiende duinen en uitgestrekte plateaus. © Peter Bohler

Toilet in het Mojave National Preserve in California, Verenigde Staten: in de droge Mojavewoestijn, in het 6.224 km² grote park, vind je een schilderachtig fel oranje toilethokje onder de Joshuabomen. Het is zeker en vast geen fata morgana, maar geeft wel een eenzame aanblik in het uitzicht op glooiende duinen en uitgestrekte plateaus. © Peter Bohler

Toilet in Ojmjakon, Rusland: zelfs in het koudste dorp van de wereld staat een toilet, meer bepaald tussen de toendra net buiten Ojmjakon. Het is erg moedig om hier naar het toilet te gaan omwille van de bijtende kou, maar eenmaal die plicht vervuld is, kan je genieten van spectaculaire uitzichten. Veel toiletten in deze regio zijn erg basic omdat men hier amper leidingen kan leggen door de steeds bevroren grond. © Amos Chapple

Toilet in Ojmjakon, Rusland: zelfs in het koudste dorp van de wereld staat een toilet, meer bepaald tussen de toendra net buiten Ojmjakon. Het is erg moedig om hier naar het toilet te gaan omwille van de bijtende kou, maar eenmaal die plicht vervuld is, kan je genieten van spectaculaire uitzichten. Veel toiletten in deze regio zijn erg basic omdat men hier amper leidingen kan leggen door de steeds bevroren grond. © Amos Chapple

Toilet op de Upper Fox gletsjer in Nieuw-Zeeland: dit toilet staat net voorbij de Pioneer Hut op de Fox Glacier in het Westland National Park. Getrainde alpinisten die de regio willen verkennen en de tweede hoogste berg Mount Tasman willen beklimmen, kunnen hier hun behoeften kwijt. © Grant Dixon

Toilet op de Upper Fox gletsjer in Nieuw-Zeeland: dit toilet staat net voorbij de Pioneer Hut op de Fox Glacier in het Westland National Park. Getrainde alpinisten die de regio willen verkennen en de tweede hoogste berg Mount Tasman willen beklimmen, kunnen hier hun behoeften kwijt. © Grant Dixon

Segantini Hut in Zwitserland: de in Oostenrijk geboren 19de eeuwse schilder Giovanni Segantini leefde zijn laatste jaren in Sankt Moritz waar hij de Zwitserse bergtoppen op doek vastlegde. Deze Segantini Hut, op 2.731 m hoogte, is momenteel en lodge waar bezoekers aan het iconische bijgebouw genieten van prachtige uitzichten op de vallei van Engadin. © Hans Georg Eiben

Segantini Hut in Zwitserland: de in Oostenrijk geboren 19de eeuwse schilder Giovanni Segantini leefde zijn laatste jaren in Sankt Moritz waar hij de Zwitserse bergtoppen op doek vastlegde. Deze Segantini Hut, op 2.731 m hoogte, is momenteel en lodge waar bezoekers aan het iconische bijgebouw genieten van prachtige uitzichten op de vallei van Engadin. © Hans Georg Eiben

Toilet in het Altajgebergte in Siberië: dit gevaarlijk geplaatst toilethokje gebruiken dappere zielen die in het weerstation van Kara-Tyurek in het Altajgebergte werken. Ze hebben best geen hoogtevrees, want dit toilet ligt op een klif van 2.600 meter boven de zeespiegel. © Siberian Times

Toilet in het Altajgebergte in Siberië: dit gevaarlijk geplaatst toilethokje gebruiken dappere zielen die in het weerstation van Kara-Tyurek in het Altajgebergte werken. Ze hebben best geen hoogtevrees, want dit toilet ligt op een klif van 2.600 meter boven de zeespiegel. © Siberian Times

Thiksey klooster in Ladakh, India: Thiksey, een Tibetaans-boeddhistisch klooster van de geluggemeenschap, ligt op een heuveltop zo’n 20 km van Leg in Ladakh. Kloosterlingen leven hier een rustig leven en genieten van het uitzicht op de vallei wanneer ze een toiletbezoek brengen. © Bernhard S.

Thiksey klooster in Ladakh, India: Thiksey, een Tibetaans-boeddhistisch klooster van de geluggemeenschap, ligt op een heuveltop zo’n 20 km van Leg in Ladakh. Kloosterlingen leven hier een rustig leven en genieten van het uitzicht op de vallei wanneer ze een toiletbezoek brengen. © Bernhard S.

Tonto Trail in het Grand Canyon National Park, Verenigde Staten: beperkte privacy ruil je hier om voor een adembenemend uitzicht. Deze ecologische toiletten vind je langs de 112 km lange Tonto Trail door het Grand Canyon National Park in Arizona. © James Capo

Tonto Trail in het Grand Canyon National Park, Verenigde Staten: beperkte privacy ruil je hier om voor een adembenemend uitzicht. Deze ecologische toiletten vind je langs de 112 km lange Tonto Trail door het Grand Canyon National Park in Arizona. © James Capo

De toiletten van Schloss Schönbrunn in Wenen, Oostenrijk: deze tuinurinoirs vind je op de uitgestrekte groene terreinen van het 17de eeuwse kasteel in de Oostenrijkse hoofdstad. Met zijn prachtig onderhouden tuinen door onder meer de koninklijke tuiniers van Habsburg is het er een van de meest bezochte attracties. © Pierre F.

De toiletten van Schloss Schönbrunn in Wenen, Oostenrijk: deze tuinurinoirs vind je op de uitgestrekte groene terreinen van het 17de eeuwse kasteel in de Oostenrijkse hoofdstad. Met zijn prachtig onderhouden tuinen door onder meer de koninklijke tuiniers van Habsburg is het er een van de meest bezochte attracties. © Pierre F.

Toilet in Akkarvikodden op de Lofoten, Noorwegen: dit moderne, uit staal opgetrokken toilet vervangt zijn voorganger die door de wind werd weggeblazen. Het is een vaak gebruikt wc want het staat langs een van de mooiste en meest wilde Nationale Toeristenroutes van Noorwegen. Gezien het lot van de vorige wc is dat staal dus best een goed idee wat betreft stevigheid en duurzaamheid. © Manthey Kula Barafu Camp, Tanzania: neergepoot op de 4.600 meter hoge klifrand van de Kilimanjaro waardoor een toiletbezoek letterlijk een hoger niveau bereikt. ‘Pole Pole’ (langzaam, langzaam) is de standaard leuze bij het beklimmen van de hoogste Afrikaanse berg, maar dat gezegde is hier niet van toepassing. © Jørn Eriksson Toilet in Basham Beach Conservation Park in Australië: vanop dit milieuvriendelijk toilet kun je de zee virtueel bewonderen in het natuurpark dicht bij Port Elliot op het Fleurieu schiereiland, Zuid-Australië. Als de golven echt zichtbaar waren, zou je zelfs ter plaatste één van de migrerende Australische walvissen (zuidkapers) kunnen spotten. © Trevor Holder Ecotoilet in British Columbia, Canada: of grizzlyberen hier ook hun behoeftes op doen is nog maar de vraag. De toilet is er alleszins chique genoeg voor. Het groene composterende ding staat in het Taylor Arm Provincial Park, een wildernisgebied aan de noordkant van Sproat Lake in British Columbia. © Susan Breau Toilet bij The Enchantments in het Cascadegebergte in Washington, Verenigde Staten: privacy is niet echt een optie als je dit rustieke wc wil gebruiken. Je ervaart tijdens je bezoek wel knappe uitzichten op het bergachtige landschap. Het toilet staat in het park waar grillige pieken, watervallen en bosvalleien thuis zijn. © Tim Gallivan Op Gaudí geïnspireerde toiletten in Bahia, Brazilië: wc-blokken in de stijl van de Catalaanse architect Gaudí zijn op z’n minst gezegd verrassend naast een uitgestrekte Braziliaanse badplaats zoals Bahia Praia do Forte. De hokjes stellen één van de moderne toevoegingen voor die de lederschildpadden, hier genesteld sinds duizenden jaren, te verwarren. Gelukkig komen ze toiletbezoekers niet onverwacht bezoeken. © Sheyne Lucock Openbaar toilet in Gdansk, Polen: oorspronkelijk ontworpen om de Poolse stad in gereedheid te brengen voor het voetbaltoernooi EURO 2012. Deze toiletten zijn zowel praktisch als stijlvol. De architecten kozen voor een cilindervorm die doet denken aan een regendruppel. Handig: wie met de fiets komt, kan zijn tweewieler parkeren tussen de verticale stalen ribben die fungeren als fietsenrek. © WAN Toilet aan de Huldefossen waterval, Noorwegen: wie niet dringend moet, heeft toch niet veel nodig met een toilet als dit, geïnstalleerd voor deze indrukwekkende waterval in de buurt van Førde in Noorwegen. Het geluid van duizenden liters water die over een hoogte van 90 meter naar beneden vallen overstelpen alvast ongewenste geluiden. In Noorwegen vind je trouwens negen van de 20 hoogste watervallen ter wereld. © Roelof Nijholt Krafla, IJsland: een felgekleurde toiletpot die pal in het midden van het IJslandse binnenland, in de buurt van het Krafla Geothermal Power Station, uit de lucht gevallen lijkt te zijn. Niemand weet wie het daar geïnstalleerd heeft of waarom. Maar dat houdt wandelende bezoekers niet tegen om het ding te bewonderen, fotograferen en misschien wel gebruiken. © Marco Stupan Toilet met een uitzicht in Laos: wie geluk heeft, vindt langs de kant van weg dit goed onderhouden toilet in het bergachtige Laos. Zittend, hurkend of staand, aan het uitzicht op de vallei zal het alvast niet liggen. © Yehonathan Elozory Onzichtbaar toilet in Londen, Verenigd Koninkrijk: net buiten de Londense Tate Britain Gallery pootte ontwerpster Monica Bonvicini een glazen kubustoilet neer, gebaseerd op de wc’s in gevangenissen. Het is bespiegeld aan de buitenkant, dus enigszins moeilijk te vinden, maar vanbinnen lijkt het net of iedereen je kan zien zitten. © Ai Binami Openbare toiletten in Matakana, Nieuw-Zeeland: na zeven jaar en een aardige cent (zo’n 400.000 dollar) minder kreeg de lokale bevolking van Matakana hun openbare toiletten te zien. Die werden op zowel applaus als protest onthaald. Het ontwerp blijkt erg symbolisch: de schipvormige voorgevel is een knipoog naar de lokale bootbouw. © Holger Väth Toilet in het Mojave National Preserve in California, Verenigde Staten: in de droge Mojavewoestijn, in het 6.224 km² grote park, vind je een schilderachtig fel oranje toilethokje onder de Joshuabomen. Het is zeker en vast geen fata morgana, maar geeft wel een eenzame aanblik in het uitzicht op glooiende duinen en uitgestrekte plateaus. © Peter Bohler Toilet in Ojmjakon, Rusland: zelfs in het koudste dorp van de wereld staat een toilet, meer bepaald tussen de toendra net buiten Ojmjakon. Het is erg moedig om hier naar het toilet te gaan omwille van de bijtende kou, maar eenmaal die plicht vervuld is, kan je genieten van spectaculaire uitzichten. Veel toiletten in deze regio zijn erg basic omdat men hier amper leidingen kan leggen door de steeds bevroren grond. © Amos Chapple Toilet op de Upper Fox gletsjer in Nieuw-Zeeland: dit toilet staat net voorbij de Pioneer Hut op de Fox Glacier in het Westland National Park. Getrainde alpinisten die de regio willen verkennen en de tweede hoogste berg Mount Tasman willen beklimmen, kunnen hier hun behoeften kwijt. © Grant Dixon Segantini Hut in Zwitserland: de in Oostenrijk geboren 19de eeuwse schilder Giovanni Segantini leefde zijn laatste jaren in Sankt Moritz waar hij de Zwitserse bergtoppen op doek vastlegde. Deze Segantini Hut, op 2.731 m hoogte, is momenteel en lodge waar bezoekers aan het iconische bijgebouw genieten van prachtige uitzichten op de vallei van Engadin. © Hans Georg Eiben Toilet in het Altajgebergte in Siberië: dit gevaarlijk geplaatst toilethokje gebruiken dappere zielen die in het weerstation van Kara-Tyurek in het Altajgebergte werken. Ze hebben best geen hoogtevrees, want dit toilet ligt op een klif van 2.600 meter boven de zeespiegel. © Siberian Times Thiksey klooster in Ladakh, India: Thiksey, een Tibetaans-boeddhistisch klooster van de geluggemeenschap, ligt op een heuveltop zo’n 20 km van Leg in Ladakh. Kloosterlingen leven hier een rustig leven en genieten van het uitzicht op de vallei wanneer ze een toiletbezoek brengen. © Bernhard S. Tonto Trail in het Grand Canyon National Park, Verenigde Staten: beperkte privacy ruil je hier om voor een adembenemend uitzicht. Deze ecologische toiletten vind je langs de 112 km lange Tonto Trail door het Grand Canyon National Park in Arizona. © James Capo De toiletten van Schloss Schönbrunn in Wenen, Oostenrijk: deze tuinurinoirs vind je op de uitgestrekte groene terreinen van het 17de eeuwse kasteel in de Oostenrijkse hoofdstad. Met zijn prachtig onderhouden tuinen door onder meer de koninklijke tuiniers van Habsburg is het er een van de meest bezochte attracties. © Pierre F.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *