5 niet te missen fototentoonstellingen in Europa

Ook dit jaar zetten verschillende steden in op hun cultuuraanbod om bezoekers aan te trekken. In onder meer Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland presenteren fotografen er hun beste werk deze zomer en dit najaar. Ideaal om te combineren met een ontspannende citytrip.

1. Unseen City – Martin Parr, nog tot 31 juli in Guildhall Art Gallery, Londen
Martin Parr is een befaamde documentatiefotograaf en kreeg sinds 2013 de kans om mee te lopen in de schaduw van 3 burgemeesters. Hij kreeg toegang tot vooraanstaande gelegenheden waar de koningin en andere hoogwaardigheidsbekleders op de gastenlijst stonden. De fototentoonstelling Unseen City gunt je een speelse en dynamische blik achter de schermen van de Londense happy few.

2. Robin de Puy – If this is true… 10.000 km door Amerika op een motor, nog tot 26 juni in Fotomuseum Den Haag
De eerste solotentoonstelling voor het Fotomuseum Den Haag is weggelegd voor de portretreeks van fotografe Robin de Puy. Zij reisde in 2014 tien weken lang door Amerika op haar Harley om zich los te maken van de verwachtingen van anderen. Ze kreeg terug de kans om zelf te bepalen wie ze fotografeert. Een eigenzinnige fototentoonstelling is het resultaat.

3. 7de editie van ‘Monat der Fotografie’ van 1 tot 31 oktober 2016 in Berlijn
Het grootste festival voor fotografie van Duitsland vindt sinds 2004 elke twee jaar plaats in Berlijn. Dit jaar staat de hele maand oktober in het teken van fotografie en worden bezoekers verwend met verschillende tentoonstellingen met zowel historische als moderne foto’s. Kulturprojekte Berlin organiseert Monat der Fotografie en werkt onder meer samen met musea, cultuurhuizen en fotografiescholen uit Berlijn en Potsdam.

4. London, Paris, New York in 1930s-60s, nog tot 29 augustus in Ben Uri Gallery & Museum, Londen
Voor het eerst brengt Ben Uri Gallery & Museum een tentoonstelling waarbij 3 moderne fotografen samen aan werkten. De Oostenrijker Wolfgang Suschitzky, Dorothy Bohm uit Kaliningrad en de Brit Neil Libbert brachten de drie wereldsteden tijdens drie decennia artistiek in beeld. Londen, Parijs en New York zijn zo vertrouwd de dag van vandaag, maar eens elke fotograaf arriveerde in ‘zijn’ stad voelde die vreemd en nieuw aan. Een ideaal decor om zonder vooroordelen en verwachtingen te fotograferen. De fototentoonstelling laat zien dat de drie steden niet alleen kampen met sociale verdeeldheid en politieke spanningen, maar ook een plaats zijn van magie en schoonheid.

5. Ontheemd: vrouwelijke vluchtelingen en asielzoeksters in de EU, nog tot 1 juni in het Parlamentarium, Brussel
Het Parlement nodigde de bekroonde fotojournaliste Marie Dorigny uit om op beeld vast te leggen hoe vrouwelijke vluchtelingen en asielzoeksters hun reis doorheen Europa meemaken. De foto’s werden gemaakt tussen december 2015 en januari 2016. De tentoonstelling opende op 8 maart in het Parlamentarium naar aanleiding van Internationale Vrouwendag, en blijft nu nog steeds brandend actueel.

Foto: © Pulp Collectors

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *