5 knappe fietsroutes in Europa

Fietsen blijft een van de meest ontspannende dingen die je kan doen tijdens je vakantie. En je hoeft er niet eens ver voor te gaan. Deze fijne fietsroutes, relatief in de buurt, bewijzen dat.

Fietsen in Europa: de Van Gogh Route in Nederland

Fietsen in Europa: de Van Gogh Route in Nederland

1. De Van Gogh fietsroute in Noord-Brabant, Nederland
Onlangs uitgeroepen tot Europese Fietsroute van het Jaar 2016 tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht en terecht. Het 335 kilometer lange fietspad laat je niet alleen genieten van Van Gogh maar ook van het mooie Brabantse landschap. Zo ontdek je plekken waar de schilder gewoond en gewerkt heeft. Op diverse plaatsen ziet het landschap er bovendien nog hetzelfde uit zoals Van Gogh het op doek heeft vastgelegd. Wie 335 kilometer te lang vindt, kan ook 5 kortere ritten fietsen op evenveel dagen. Meer info: www.vangoghbrabant.com/nl/meer-van-gogh/van-gogh-fietsroute

Fietsen in Europa: Picardisch Wallonië in België

Fietsen in Europa: Picardisch Wallonië in België

2. Fietsnetwerk Picardisch Wallonië, België
Picardisch Wallonië strekt zich uit tussen Rijsel, Brussel, Bergen en Kortrijk, telt 23 gemeenten, 2 natuurparken en 3 erfgoed- en winkelsteden (Doornik, Ath en Moeskroen). Met een netwerk van 1.600 kilometer aan bewegwijzerde routes is het het grootste fietsnetwerk van Wallonië én een paradijs voor fietsers. Aan de hand van handige kaarten kan je het volledige oosten en westen al fietsend ontdekken of kiezen voor 24 gestructureerde themaroutes van 5 tot 145 km. Dankzij het ‘Fiets Welkom’-charter kan je langs alle routes genieten van verschillende accommodaties. Fietsnetwerk Picardisch Wallonië staat in verbinding met Waalse fietsroutes, de Vlaamse knooppuntnetwerken en de fietsroutes en groene paden van Frankrijk. Meer info: www.wapinature.be

Fietsen in Europa: de Vélofrancette in Frankrijk

Fietsen in Europa: de Vélofrancette in Frankrijk © Joël Damase

3. La Vélofrancette in Normandië, Frankrijk
Deze gloednieuwe route bestaat sinds juni vorig jaar en verbindt de Normandische stranden met de haven van La Rochelle. Van de in totaal 630 kilometer lange Vélofrancette kronkelen er 140 door Normandië met vertrek aan de haven van Ouistreham. Daarna passeert de rit de stad Caen, volgt dan de vallei van de Orne in het hart van Normandisch Zwitserland, om nadien via Flers te arriveren bij het middeleeuwse stadje Domfront. Daar vind je aansluiting op een andere grote fietsroute, de Véloscénie, die Parijs verbindt met de Mont-Saint-Michel, of kan je doorrijden naar La Rochelle. Mooi meegenomen: langs de fietsroute, telkens op minder dan 5 km, vind je talloze diensten zoals logeermogelijkheden of fietsverhuur met het erkende ‘Acceuil Vélo ©’-label. Meer info: www.lavelofrancette.com

Fietsen in Europa: de Herzroute in Zwitserland

Fietsen in Europa: de Herzroute in Zwitserland

4. Herzroute, Zwitserland
De complete Hartroute telt 700 kilometer en brengt je van Lausanne naar Rorschach. De bekendste etappe gaat van Laupen naar Willisau via Thun, Langau en Brugdorf. De hoogteverschillen voeren je naar droompanorama’s waarna het bergaf gaat door de bossen om daarna het heuvellandschap van Emmental te ontdekken. Onderweg naar Willisau passeer je Walkringen, waar talrijke karakteristieke boerenhoeves uit de 18de en 19de staan. Je rijdt van daaruit verder naar Mänziwilegg en vervolgens naar Burgdorf, waar een bezoek aan de historische stadskern op zijn plaats is. Wie na Willisau geen genoeg heeft, kan de volledige Herzroute volgen tot aan Rorschauch aan het Bodenmeer. Meer info: www.herzroute.ch/startseite/

Fietsen in Eurpa: de Alpe Adria Radweg in Oostenrijk

Fietsen in Europa: de Alpe Adria Radweg in Oostenrijk © RigasW

5. De Alpe Adria Radweg, Oostenrijk
Een route van 410 kilometer die loopt van de stad Salzburg in Salzburgerland via de Oostenrijkse regio Karinthië naar de Italiaanse stad Grado aan de Adriatische Zee. De Radweg bestaat voornamelijk uit vrijliggende fietspaden en in het nieuwe Italiaanse deel loopt ze zelfs over een oude spoorweg. Een hele rit die, ondanks ze over de Alpen gaat, niet heel erg zwaar is. Dat komt door een aantal tunnels, waaronder de 8 kilometer lange Tauerntunnel, waar de fietser onder de bergen door zoeft. De samenwerking tussen de verschillende regio’s en landen maakt deze trip, die het levenslicht in 2012 zag, erg uniek. Meer info: www.alpe-adria-radweg.com/

Coverfoto: © Michel Van Rossum

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *