citytrip Görlitz

Citytrip Görlitz: dit zijn dé niet te missen bezienswaardigheden!

Reisreporter Bruno trekt naar het fotogenieke Görlitz, waar in deze fascinerende ‘gedeelde stad’ aan de Poolse grens, architectuur, religie en film samenkomen. Hij ontdekt goed bewaarde historische gebouwen, religieus erfgoed en verrassende filmlocaties. Met zijn wandelroute voert hij je langs de verborgen parels en de mooiste bezienswaardigheden die een citytrip Görlitz tot een echte aanrader maken!

Mini citytrip Görlitz garandeert een onvergetelijke daguitstap!
Vanuit mijn prachtige ‘vakantiebasis’, torenstad Bautzen, spoor ik naar filmstad Görlitz. Een schitterende stad aan de Poolse grens, in de voor mij nog onbekende regio Oberlausitz in de deelstaat Saksen. De stad staat bekend om haar goed bewaarde historische architectuur en wordt vaak geprezen als een van de mooiste steden in Duitsland wat betreft oude gebouwen.

Ik kom aan in het statige station van Görlitz. Een gebouw uit de late 19de eeuw, met een imponerend interieur in neorenaissancestijl: hoge plafonds, grote bogen, en sierlijke details. Het straalt een nostalgische sfeer uit en later zal blijken dat dit naadloos past bij het historisch beeld van de stad.

Mini citytrip Görlitz: alles wat je moet weten

De Nederlandse gids, Petrus Snoeijer, hier blijven hangen voor de liefde, neemt me op sleeptouw voor een stadswandeling door zijn Görlitz. 3 Woorden omschrijven de stad volgens hem: architectuur, religie en film. Dat vraagt om een korte toelichting.

gorlitz 03

1. Architectuur en historisch erfgoed
Görlitz wordt soms ‘klein Berlijn’ genoemd vanwege de diverse en goed bewaarde architectuur, die een breed scala aan stijlen vertegenwoordigt, vergelijkbaar met de mix van bouwstijlen die je in Berlijn vindt: van gotisch en renaissance tot barok en art nouveau. Dit alles draagt bij aan het unieke karakter van de stad die meer dan 4.000 goed bewaarde unieke panden en monumenten telt. Vaak met behulp van donaties van particulieren en stichtingen gerestaureerd. Daarnaast heeft Görlitz een levendige cultuur en geschiedenis die eveneens, weliswaar op een kleinere schaal, aan Berlijn doet denken.

gorlitz 05
gorlitz 06

2. Gorliwood
Görlitz verdient ook de bijnaam “Gorliwood” vanwege de vele films die daar zijn opgenomen. Allemaal te danken aan een goed bewaard patrimonium dat zich uitstekend leent als filmlocatie die zich in verschillende tijdsperiodes afspelen. Bekende films die men hier opnam zijn onder andere “The Grand Budapest Hotel“, “Inglourious Basterds” en “The Book Thief.” Dit bracht de stad internationale faam als filmstad. Die vele filmlocaties vind je terug op een handige kaart.

3. Religieus erfgoed
Wat religieus erfgoed betreft, heeft Görlitz een aantal belangrijke kerken en religieuze gebouwen zoals de St. Petrus en Paulus-kerk. Die is bekend is om zijn indrukwekkende architectuur en een karakteristiek orgel. Ook is er de Heiliges Grab, een kopie van het Heilig Graf in Jeruzalem. En je kan er de ‘Via Dolorosa of Lijdensweg’ bewandelen, een replica van de lijdensweg van Jezus Christus in Jeruzalem. Deze permanente, symbolische route voert je langs verschillende plaatsen van de kruisweg die het lijden van Christus uitbeelden. Dat maakt Görlitz een interessante bestemming voor diegenen die geïnteresseerd zijn in religieuze geschiedenis én uitzonderlijk erfgoed.

gorlitz 04

Mini citytrip Görlitz: tips voor een perfecte daguitstap

Zo ervaar je alle historische charme in één dag
Petrus – toch wel een opvallende naam in deze religieuze stad – leidt me door de charmante straten van Görlitz, waar we eerst de Strassburg Passage ‘passeren’, een historische winkelgalerij begin 20ste eeuw gebouwd door de lokale ondernemer Otto Strassburg. Geïnspireerd door de grandeur van Parijse passages, werd deze gaanderij gebouwd in een elegante art nouveau-stijl. De passage is een smalle, overdekte doorgang met mooie glazen dakconstructies, smeedijzeren details, en vloermozaïeken, die een gevoel van verfijnde charme en nostalgie uitstraalt. Tegenwoordig biedt de Strassburg Passage een unieke winkelervaring met een mix van kleine boetieks, cafés, en ambachtelijke winkels, en behoudt het zijn status als een geliefd architectonisch juweel in Görlitz.

citytrip gorlitz

Via de Muschelminna-fontein, het pittoresk middelpunt van de Obermarkt is een geliefde ontmoetingsplek voor locals. Deze beeldige fontein toont een jonge vrouw met een schelp op het hoofd. Ze vertegenwoordigt de Romeinse natuurgodin Flora. Vier figuren, onder aan de zuil, belichamen romantiek (zeemeermin), bruikbaarheid (visser), veranderlijkheid (nimf) en kracht (jager). Enkele straten verder komen we langs de Synagoge van Görlitz. Eén van de weinige Joodse gebedshuizen die de Kristallnacht overleefde. Het gebouw, recentelijk gerestaureerd, is een stil eerbetoon aan de rijke joodse geschiedenis van de stad.

We keren terug naar de ‘altstadt’ om enkele andere ‘oude optrekjes’ te bekijken of te bezoeken zoals het oudste renaissancehuis – Schönhof – ten noorden van de Alpen. Dit gebouw dateert uit 1526 en is een prachtig voorbeeld van renaissancearchitectuur met zijn rijke decoratieve gevels, sierlijke ramen en gedetailleerde ornamenten.

citytirp gorlitz

Langs Timessquare van welleer
Het Schönhof ligt in de Brüderstraße die verbinding maakt met de ‘Untermarkt’ en de ‘Obermarkt’ en de Bretherenstraat. Door alle drie liep de middeleeuwse handelsroute Via Regia, die Wroclaw, Görlitz en Leipzig vanuit Kiev verbond en naar Santiago de Compostela leidde. Omdat Schönhof naast vele koopmanshuizen en direct tegenover de hofvleugel van het stadhuis ligt, noemt gids Petrus de Brüderstraße ‘Timessquare van weleer’! Hier werden alle binnenkomende goederen opgeslagen en belast volgens de stadsnormen, het zogenaamde ‘Stapelrecht’.


Van barokke pracht tot historische boeken
Thans heeft hier het Silezisch Museum, gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Silezië, een historische regio die zich uitstrekt over delen van het huidige Polen, Tsjechië, en Duitsland, onderdak. We stoppen nog even bij het Barockhaus Görlitz, een magnifiek herenhuis met weelderige barokke decoraties. Het interieur met zijn protserige stucwerk en beschilderde plafonds is een indrukwekkende herinnering aan de weelde van het 18e-eeuwse stadsleven. Maar het is vooral in die bijzondere bibliotheek dat ik even de geur van de oude boeken willen snuiven!

citytrip gorlitz

Twee steden en een grensoverschrijdend verhaal
Verderop bereiken we Neisse, de rivier die de natuurlijke grens vormt met Polen. Aan de overkant ligt Zgorzelec, dat tot na de Tweede Wereldoorlog, één stad met Görlitz vormde. Een brug verbindt beide voormalige stadsdelen. Vanop de ‘oversteek’ heb je een fraai zicht op de majestueuze St. Petrus en Paulus-kerk. De twee witte torens en het hoge met koper bedekte dak bepalen het beeld van de historische binnenstad. Met een lengte van 72 meter en een breedte van 39 meter is de Petrus en Pauluskerk van Görlitz de grootste laatgotische hallenkerk van Saksen!

Sonnenorgel gorlitz

Uniek in de wereld: het Sonnenorgel van Görlitz
De St. Petrus en Paulus-kerk is een absolute must-see vanwege haar indrukwekkende laatgotische architectuur en rijke geschiedenis. Binnen bewonder je de prachtige glas-in-loodramen en het beroemde Sonnenorgel, gebouwd in de 18e eeuw door Eugenio Casparini. Dit unieke orgel, genoemd naar de 16 zonnen in de orgelkas, staat bekend om zijn bijzondere klankkwaliteit en is een van de grootste barokorgels van Europa. Bijzonder zijn de zonnestralen die fungeren als orgelpijpen. Die zonnen zijn apart bespeelbaar met een voetenorgel. Vier van deze zonnen zijn ‘stom’ en twaalf ervan ‘klinken’. Die “Zonnenmixtuur” betreft een neven- respectievelijk effectenregister van het orgel. Nog regelmatig bespelen oranisten het orgel tijdens concerten en kerkdiensten, waarbij de rijke klanken dankzij de bijzondere akoestiek een onvergetelijke ervaring creëren voor bezoekers. Dit is enig in wereld!

Een stukje Jeruzalem in Görlitz
Onze stadswandeling door Görlitz zit er bijna op. Petrus wil onze tocht symbolisch ‘religieus’ afsluiten met een bezoek aan de Heilige Grafkapel en het oude stadskerkhof. Deze kapel, een indrukwekkende replica van het Heilig Graf in Jeruzalem, werd in de 15de eeuw gebouwd en is een belangrijk pelgrimsoord. Het serene terrein straalt een bijzondere sfeer uit, die ons even stil laat staan bij de geschiedenis en de diepgewortelde spiritualiteit van deze plek.

Hier liggen de verhalen van Görlitz
Naast de kapel ligt het oude stadskerkhof, een vredige plek omringd door eeuwenoude bomen en verweerde grafstenen. Hier liggen de verhalen van Görlitz’ verleden letterlijk begraven. Terwijl we tussen de graven wandelen, zien we de namen van prominente stadsfiguren en eenvoudige burgers, een tastbare herinnering aan het rijke culturele erfgoed van deze stad. De rustige sfeer nodigt uit tot reflectie, een perfecte afsluiting van onze ontdekkingstocht door Görlitz.

Eten en drinken in Görlitz

Görlitzer Kartoffelhaus
Görlitzer Kartoffelhaus
Petrus neemt me mee voor een lunch naar het Görlitzer Kartoffelhaus, dat bekend staat om zijn gezellige sfeer en heerlijke, traditionele Duitse gerechten. Houten tafels, warme verlichting en een vriendelijke bediening creëren er een ontspannen sfeer. Zoals de naam doet vermoeden spelen aardappelen hier dé hoofdrol in veel gerechten. Als starter kies ik voor de klassieker: aardappelsoep met Wienerworstjes. Deze eenvoudige, maar heerlijke soep was die frisse dag de perfecte opwarmer. Als hoofdgerecht waagde ik me aan het Silezisch biervlees. Het vlees, gestoofd in bier, was ongelooflijk zacht en vol van smaak. De zoete en hartige smaken van het in bier gestoofde vlees, de zurige zuurkool en de neutrale aardappelknoedels vormen samen een heerlijke combinatie.

Gambrinus Bierstuben
We sluiten onze mini citytrip Görlitz af in een andere populaire eetgelegenheid: Gambrinus Bierstuben. Ondanks de vele zonuren was het een frisse dag. Het royale aantal stappen vergoelijken dat ik voor de dagmenu kies: een romige broccolisoep met croutons gevolgd door een bierstoofschotel met rosti, warme zuurkool en een frivool slaatje. Hoewel redelijk voldaan wil ik zeker proeven van het dessert: een kommetje warme zoete rode vruchtenpudding, vol met sappige bosvruchten. Afgetopt met een bol vanille-ijs en overgoten met een heerlijke vanillesaus. Heerlijk!

Overnachten in Görlitz

Zelf logeerde ik niet in deze prachtige stad omdat mijn uitvalsbasis Bautzen was. Via deze overzichtspagina vind je de beste plekken om te overnachten.


Besluit van mijn mini citytrip Görlitz
Görlitz overtrof ruimschoots mijn verwachtingen. Slechts één dag proefde ik van de stad die zich ontpopte als een openluchtmuseum vol prachtige architectuur, een groots filmdecor én diepgewortelde religie. Wie het allemaal wat rustiger wil doen, meer wil zien en beleven vult hier zonder vervelen al gauw drie dagen!

PRAKTISCHE INFO CITYTRIP GÖRLITZ
Algemeen
Toerisme Görlitz | Internet: visit-goerlitz.com
Toerisme Oberlausitz  | Internet: oberlausitz.com
Toerisme Saksen  | Internet: saksen.info
Toerisme Duitsland  | Internet: germany.travel/en/campaign/dichtbij/home.html
Nederlandstalige gids Petrus Snoeijer |  Internet: goerlitz-guide.org/nl | E-mail: [email protected]
Zien en doen in Görlitz
Strassburg passage | Internet: strassburg-passage.de
Silezisch Museum | Internet:
Das Barockhaus  / Görlitzer Sammlungen | Bibliotheek der Wetenschappen van Opper-Lausitz | Internet: goerlitzer-sammlungen.de/de
Stadwandeling Walk of Görliwood | Internet: goerlitz.de/Walk-of-Goerliwood.html
Eten en drinken
Görlitzer Kartoffelhaus | Internet: goerlitzer-kartoffelhaus.de
Gambrinus Bierstuben | Internet: gambrinus-goerlitz.de
Overnachten in Görlitz
Zelf logeerde ik niet in deze prachtige stad omdat mijn uitvalsbasis Bautzen was. Via een handige overzichtspagina plan je in een knip logement voor je citytrip Görlitz.
Bereikbaarheid
Met de wagen | Brussel – Görlitz: 900km | Reken op een minimum reistijd van 9u30.
Met de trein | Vanuit Brussel spoor je met de ICE sneltrein via Frankfurt naar Leipzig. Vervolgens neem je de InterCity trein via Dresden naar Görlitz. Reken op een reistijd van circa 10u30.
Met het vliegtuig | De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Dresden (100km) en Leipzig (225km). Geen van beide luchthavens bieden rechtstreekse vluchten vanuit België. Je hebt de optie te vertrekken vanuit Brussel met overstap in via Frankfurt of Munchen. Of je vertrekt vanuit Düsseldorf met een rechtstreekse, binnenlandse vlucht naar Dresden of Leipzig.

📌 PIN nu en plan later

citytrip Görlitz pinterest

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *