Reisreporter Bruno verdwaalt graag in fotogenieke steden en plaatsen waar geschiedenis en cultuur samenkomen. In Bautzen ontdekt hij indrukwekkend erfgoed en vergaapt er zich op de skyline met talrijke historische torens. Zijn wandelroute voert je langs prachtige plekken, verborgen pareltjes en de mooiste bezienswaardigheden in Bautzen!
Gratis tips voor mijn stedentrip Bautzen
Bij de check-in ontvang ik van de vriendelijke receptionist Martyn een stadsplan met 2 aangename wandelroutes langs de bezienswaardigheden in Bautzen. Persoonlijk vind ik het altijd leuk om een sfeervolle stad als Bautzen te verkennen op eigen tempo. Wandelen door de hobbelige kasseisteegjes met zijn schilderachtige huizen voelt als een wandeling doorheen de geschiedenis. Dat zal later ook zo blijken wanneer gids Wolfgang me op sleeptouw neemt.
Stadswandeling met uniek zicht op de historische skyline van Bautzen
Mijn tocht langs die ‘Top 10 bezienswaardigheden in Bautzen’ start vanaf de brug over de Spree, de rivier die langs de stadswallen stroomt. Meteen vallen de vele torens op die in de lucht priemen. Ik onderscheid verschillende torens zoals kerktorens, watertorens, verdedigingstorens en het belfort aan stadhuis. Vandaar de bijnaam ‘Saksische Neurenberg’, een Beierse stad die niet minder dan tachtig torens telt! Eenmaal terug in de oude binnenstad valt me een bijzonder ‘wegdeksel’ op waarop de straatnamen in 2 talen zijn vermeld: Duits en Sorbisch zo blijkt.
Wie zijn de Sorben?
Eerlijk, nooit eerder hoorde ik van de Sorben. Jij? De Sorben vormen een West-Slavische minderheidsgroep die zo’n 1.500 jaar geleden uit het gebied ten noordoosten van de Karpaten kwamen en zich ‘settelden’ tussen de Oostzee en het Ertsgebergte. Volgens culturele definities tellen de deelstaten Saksen en Brandenburg momenteel nog 40.000 Sorben.
Hoe verwierf Bautzen die rijkdom en dat prachtig erfgoed?
Stadsgids Wolgang steekt, bij aanvang van zijn rondleiding doorheen de stad, meteen af met enkele weetjes. Bautzen ligt op een oude handelsroute die bekendstaat als de Via Regia. De Via Regia was een van de belangrijkste middeleeuwse handelsroutes in Europa en liep van Oost- naar West-Europa. Deze route verbond steden zoals Kiev en Moskou in het oosten met steden zoals Frankfurt en Parijs in het westen. Bautzen was een strategische locatie langs deze route, wat, middels taksen, bijdroeg aan de economische groei en het belang van de stad in de middeleeuwen.
Later ontdekte men hier een nieuwe bron van inkomsten: mosterd! Bautzen staat bekend als de Duitse mosterdhoofdstad en verwierf aanzienlijke rijkdom en reputatie door de productie van mosterd. De stad is vooral beroemd om de Bautz’ner Senf, een van de populairste mosterdmerken in Duitsland. De productie begon in de 19de eeuw en groeide uit tot de belangrijkste industrie voor de stad. De unieke receptuur en smaak van Bautz’ner mosterd, die vaak iets milder en zoeter is dan andere Duitse mosterdsoorten, dragen bij aan de faam van Bautzen als marktleider in mosterd.
Wandelroute langs de mooiste plekjes van Bautzen
Gids Wolfgang neemt me mee langs de bijzonderste bezienswaardigheden in Bautzen om wat meer uitleg te geven. Onderweg merk ik op dat vele oude charmante huizen niet breder zijn dan 3 ramen. Een bouwstijl gerelateerd aan vroegere woningtaksen. Minder vensters was nauwelijks goedkoper, meer vensters daarentegen veel duurder!
De goed bewaarde stadswallen en torens van Bautzen, zoals de Mühltor, Lauenturm, Burgwasserturm en Schülerturm, bieden een fascinerend kijkje in de middeleeuwse verdedigingswerken van de stad. Ze vormen de perfecte setting voor onze rondgang en laten je de rijke geschiedenis en architectuur van Bautzen ervaren. Gedurende de stadswandeling passeren we vele fotogenieke plekken en enkele bezienswaardigheden in Bautzen die ik graag kort toelicht.
- Het Stadhuis van Bautzen is een historisch gebouw gelegen op het marktplein van de stad. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 15de eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende verbouwingen ondergaan. Het mooie barokke belfort, werd in de 17de eeuw toegevoegd.
- Sint-Pieterskathedraal of Dom St. Petri: een unieke kerk die zowel katholieke als protestantse diensten houdt. De dom, gebouwd in gotische stijl, is een van de oudste simultaankerken van Duitsland en dateert uit de 13de eeuw. Bijzonder: in de kerktoren is nog steeds een appartement voor de torenwachter. Pittig: de toegang ernaartoe telt 215 trappen en er is geen lift. Straf weetje: voor de kerk staat het standbeeld van Hertog Johann-Georg. Hij zou wel tot 20 liter bier per dag gedronken hebben!
- Nicolaiturm (toren), opgetrokken in de stadsmuur en vernoemd naar de nabijgelegen Sint-Nicolaaskerk (Nikolaikirche). Het is een van de historische verdedigingstorens van Bautzen.
- Nicolaikirche-ruïnes: begraafplaats ingewijd in 1455 en ruïnes van de laatgotische kerk die tijdens de Dertigjarige Oorlog werd verwoest.
- Matthiasturm: opgericht in 1483-86, met de St. George-kapel en het M. Corvinus-monument. Biedt een spectaculair uitzicht over de stad!
- Ortenburg: een middeleeuws kasteel dat boven de stad uittorent. Het herbergt nu het Sorbische Museum dat gewijd is aan de cultuur en geschiedenis van de Sorben van de 6e eeuw tot heden.
- Mühltor: gebouwd rond 1500 ter bescherming van de Spreevallei, herbouwd in 1606.
- Alter Wasserkunst: (1558) Een 16de -eeuwse historisch wateropvoersysteem dat dienst deed om de stad van water te voorzien. Het gebouw met technisch museum biedt een panoramisch uitzicht vanop 47 meter over Bautzen en de rivier de Spree
- Reichenturm: de “scheve toren van Bautzen” (1490-92), een van de scheefste torens van Duitsland, staat 1,44 meter uit zijn loodlijn!
- Bautzen II: voormalige gevangenis van het ministerie van Staatsveiligheid (Stasi). sinds 1994 een memorial met tijdelijke en permanente tentoonstellingen.
Eten en drinken in Bautzen
Wie me kent of al enige tijd volgt, weet dat ik haast ‘verslaafd’ ben aan zoete zondes. Dus behoort een koffiehuis, tea-room of ‘konditorei’ bezoeken tot de standaard geplogenheden van deze toerist. Ter info, een konditorei is een banketbakkerij die doorgaans ook dienst doet als café. De cultuur en functie van de konditorei kunnen echter per locatie verschillen. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het een populaire gewoonte om halverwege de middag naar een konditorei te gaan om te genieten van een gebak met koffie.
Toen ik bij aankomst in Bautzen naar het hotel stapte, viel mijn oog op Der brotsalon. Het blijkt een bijhuis te zijn van meesterbakker Volker Knobloch. Hij is de derde generatie die de bakkerij runt die bestaat sinds 1904. Dat belooft! Bij het binnenkomen doet de geur van vers brood en koffie mijn neusvleugels trillen. Taarten met fruitgarnituur of chocoladeglazuur liggen verleidelijk in de toonbank. Maar het is het taartje met eiwit en spelt dat ik wil proeven. Het is een eenvoudig luchtig gebak bepoedert met bloemsuiker. Topper én aanrader!
Tijdens mijn ‘citytrip Bautzen’ hoorde ik veel over de Sorben. Dus wil ik mijn verblijf afsluiten met een diner in het Sorbische restaurant Wjelbik. Dat ligt letterlijk om de hoek, op amper 200 meter van Hotel Goldener Adler. De naam Wjelbik betekent ‘klein gewelf’ of ‘voorraadkast’. Het ongeveer 600 jaar monumentale werd gerestaureerd als onderdeel van de naoorlogse wederopbouw. Sinds 1991 roert hier de familie Mahling in de potten.
Ik start mijn diner met een Sorbische bruidssoep, een lekkere heldere runderbouillon met eierstich (een gepocheerd ei), gehaktballetjes en groentereepjes. Eenvoudig maar onwijs lekker. Daarna volgt traag – in wortelgroentebouillon – gegaarde ossenhaas met mierikswortelsaus, verse warme beetgare broccoli en aardappelen met kruidentopping. Het malse vlees smaakt heerlijk en de pittige saus combineert wat mij betreft perfect. Geen lichte schotel maar eveneens een aanrader!
Overnachten in Bautzen
Ik logeerde 4 nachten / 5 dagen in Hotel Goldener Adler. De keuze voor dit traditioneel / karakteristiek hotel ligt voor de hand: pal in het centrum gelegen, in de schaduw van het belfort en het stadhuis. Je bereikt Hotel Goldener Adler te voet op amper 15 minuten vanaf het station. De kamers zijn eenvoudig maar ruim, luchtig en voorzien van alle comfort. Bij de inkom en voor de check-inbalie vind je de stubbe of ‘bierkelder’ en de ontbijt- of restaurantruimte.
Het ontbijt mag best uitgebreid genoemd worden: je hebt keuze tussen verschillende broden, charcuterie en kazen. Wie wenst kan dagelijks voor een stevige start gaan met eitjes (naar keuze of op vraag), bonen in tomatensaus, spek en worstjes. Zelf verkies ik liever de lekkere huisgemaakte studentenhaver (natuur yoghurt met diverse granen en honing). Uiteraard kan je zelf ook kiezen uit een aanbod van yoghurts, granen en honing.
Ontdekte jij nog andere of mist mijn lijstje nog enkele bezienswaardigheden in Bautzen? Laat dit dan hieronder weten in een reactie!
PRAKTISCHE INFO VOOR EEN STEDENTRIP BAUTZEN
Algemeen
Toerisme Bautzen | Internet: bautzen.de/tourismus-kultur-freizeit/tourist-information
Toerisme Oberlausitz | Internet: oberlausitz.com
Toerisme Saksen | Internet: saksen.info
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel/en/campaign/dichtbij/home.html
Bezienswaardigheden in Bautzen
Zie mijn lijstje hierboven met de bijzonderste bezienswaardigheden in Bautzen. Zij vormen de hoogtepunten langs Wandelroute langs de mooiste plekjes van Bautzen
Overnachten in Bautzen
Hotel Goldener Adler | Internet: goldeneradlerbautzen.de
Eten en drinken in Bautzen
Der brotsalon | Innere Lauenstraße 2, 02625 Bautzen
Sorbisch Restaurant Wjelbik | Kornstrasse 7, Bautzen | Internet: wjelbik.de/sorbisches-restaurant-lausitz
Extra reistips voor Duitsland
- Lees ook mijn artikel over een lekkere en duurzame vakantie in Duitsland waarin ik reflecteer naar mijn eigen reisgedrag. Ik deel er vier – zelf ervaren – voorbeelden die je reisbeleving verrijken, je intenser laat genieten in hotels en restaurants en waardoor je nog goedkoper reist ook!
- Meer reisverslagen over vakanties in Duitsland vind je via onze bestemmingspagina Duitsland
Laat een bericht achter