The Loop

Ontdek The Loop: de nieuwe meerdaagse wandelroute in de Poolse Beskiden

Reisreporter Lynse trok naar het zuiden van Polen om er de nieuwe meerdaagse wandelroute The Loop te ontdekken. Met meer dan 225 kilometer aan wandelplezier en zo’n 11 000 hoogtemeters verdient de route een plaatsje naast de West Highland Highway in Schotland en de GR20 in Corsica. Tijd voor een voorsmaakje.

Wat is The Loop?
Zoals de naam al doet vermoeden is The Loop een lusvormige wandelroute die vertrekt en eindigt in het stadje Bielsko-Biala. De ambitieuze route verbindt bestaande wandelpaden van de Żywiec, Silezische en kleine Beskiden. Zo wandel je door de mooiste natuurpracht van Zuid-Polen. Onderweg passeer je verschillende dorpjes en berghutten waar je ten volle kunt genieten van je welverdiende rustpauzes. En geloof me, die zul je kunnen gebruiken.

The Loop

Uit welke etappes bestaat The Loop?
Aangezien de route makkelijk te verdelen is in kleinere of grotere etappes, kies je zelf het traject dat bij je past. Wil je de hele route wandelen, dan trek je best een tweetal weken uit. Al kan het voor zij die écht een uitdaging zoeken natuurlijk ook sneller. Zo legde de Poolse internetpersoonlijkheid Tomek Habdas de hele route af in acht dagen en zou er zelfs een ultraloper zijn die er maar 2 dagen over deed. Slow travel of challenge: aan jou de keuze.

The Loop

Pittige driedaagse route
Onze gids Michal Grabski – zelf ultraloper, bergbeklimmer en Ironman – stelt voor ons een pittige driedaagse route samen met een afstand van 65 kilometer en meer dan 3 300 hoogtemeters. Als kenner van de Poolse Beskiden kiest hij voor de etappes met de mooiste panoramische uitzichten en brengt hij ons naar de meest charmante berghutten. Ons hoor je alvast niet klagen, alleen misschien een klein beetje over de stevige etappe die ons op dag 2 te wachten staat. 😉 No to idziemy!

Op verkenning in uitvalsbasis Bielsko-Biala

Etappe 1: van de Pools-Slovaakse grens naar Rysianka
In de ochtend worden we opgepikt aan ons hotel in Bielsko-Biala. Van daar is het een dik uur rijden naar het startpunt van onze eerste etappe. We beginnen aan de Pools-Slovaakse grens bij Przełęcz Glinne en klimmen gestaag zo’n 1 000 hoogtemeters over een afstand van 5 kilometer tot we de top Pilsko bereiken op 1 557 meter hoogte. Het is al warm, maar gelukkig brengen de bomen aan het begin van de route verkoeling.

Gids Michal Grabski vertelt welke route we gaan wandelen

Vanaf Pilsko zitten we écht op de route van The Loop. Op de top word je getrakteerd op een mooi uitzicht en kun je zelfs het Tatragebergte bewonderen. Na een korte stop waarbij we onze ogen uitkijken, dalen we af naar de berghut waar we lunchen. In de winter is het PTTK-hostel een ideale uitvalsbasis voor wintersporters, in de zomer geniet je er op het terras van een deugddoende lunchpauze met Poolse specialiteiten.

Na de lunch wandelen we door het glooiende landschap verder naar de eindhalte van de dag, de Rysianka shelter. We arriveren gelukkig net op tijd om avondeten te bestellen, want om 18u00 sluit de keuken. Na een verkwikkende douche, genieten we aan de picknickbankjes van de ondergaande zon en het uitzicht. We overnachten in kamers van vier of drie, elk uitgerust met een eigen lavabo en tafel met stoelen.

The Loop

Zonsopgang bij de Rysianka berghut op wandeldag 2

Etappe 2: Rysianka naar Barania Gora
De volgende dag is de zon al vroeg van de partij. Gids Mike is om vier uur uit de veren om het spektakel te bewonderen. Wanneer wij hem rond vijf uur vergezellen, zijn we gelukkig nog net op tijd om de laatste minuten van het schouwspel mee te pikken. Aangezien het ontbijt pas vanaf half acht geserveerd wordt, kruipen we nog even ons bed in voor we gepakt en gezakt aan de ontbijttafel schuiven.

Lunchplek Plazowa 12 in Węgierska Górka, vlakbij de rivier

Met het ontbijt achter de kiezen, beginnen we aan de tocht van de dag. Vandaag hebben we zo’n 34 kilometer voor de boeg, geen tijd te verspillen dus. De eerste zeventien kilometer gaan vlot. We dalen af tot in het dorpje Węgierska Górka en zoeken een plekje uit bij het recent geopende Plazowa 12. Terwijl we wachten op de lunch, zoeken we verkoeling in de rivier. Ideaal om de vermoeide voetjes even op te frissen en ons klaar te stomen voor deel twee.

The Loop

Meteen na de lunch maken we ons klaar voor de volgende 17 kilometer. Die zijn vooral opwaarts, want ook vandaag staan er meer dan 1 000 hoogtemeters op de planning. Pittig. We maken nog een klein ommetje naar de top van Barania Gora voor we, opnieuw net op tijd, de berghut bereiken waar we zullen avondeten en overnachten. Uitgeteld, maar trots op onze prestatie, schuiven we er meteen onze uitgeputte voeten onder tafel.

The Loop

Etappe 2: Rysianka naar Barania Gora – uitzicht op de top

De Barania Góra shelter is een mooi uitgeruste berghut waar je ook privékamers kunt huren. Er zijn zelfs kamers voor twee met een eigen badkamer. Na een smakelijke maaltijd en verkwikkende douche hebben we gelukkig weer net genoeg energie om nog even in te gaan op de uitnodiging van een Poolse familie die in de berghut de nasleep van een huwelijksfeest viert. We sluiten aan voor Poolse livemuziek en, jawel, (zelfgestookte) wodka. Na zdrowie!

Etappe 3: Barania Gora naar Wisla
Na een heerlijk ontbijt op het terras van de hut, maken we ons klaar voor de derde en laatste wandeldag. Vandaag staan er nog zo’n 15 kilometer en 500 hoogtemeters op de planning. Het eerste stukje van de etappe gaat terug naar de bergtop van de dag voordien, daarna glooit de route geleidelijk op en neer. Onderweg worden we opnieuw getrakteerd op mooie uitzichten, waaronder ook het presidentieel paleis en het Czernianski meer. Lunchen doen we bij Ranczo Cieńków, voor we de laatste meters afdalen door het bos. Wij worden hier opgepikt door een taxi, maar mocht je meteen willen ontspannen: onze route eindigt recht tegenover een viersterrenhotel met wellness. Heel aanlokkelijk na drie stevige wandeldagen.

PRAKTISCHE INFO
Hoe kom je er?
Vlieg vanuit Brussel naar Krakau en rijd vervolgens per taxi in zo’n anderhalf uur naar Bielsko-Biala. Hier kun je de laatste inkopen doen voor je trektocht en genieten van een terrasje, lekkere Pierogi of Poolse maaltijd. Wij kozen voor het Browar Miejski restaurant waar ze ook lokale biertjes serveren die in het restaurant zelf gebrouwen worden. Is het vat leeg, dan verandert de kaart en komt er ander biertje in de plaats. Bielsko-Biala is meteen ook het officiële start- en eindpunt van The Loop.
Algemeen
Slaskie Travel | Internet: slaskie.travel
Beskidy Travel | Internet: beskidy.travel/?light
Toerisme Polen | Internet: polska.travel
Activiteiten
Lange afstandswandelroute The Loop | Bielsko – Biala  | Internet: theloop.travel/en/home-en/
Eten en drinken
Browar Miejski restaurant | Bielsko-Biala  | Internet: browarmiejski.pl
Pierogi Nad Bala| Bielsko-Biala | Internet: pieroginadbiala.pl
Ranczo Cienkow | Wisła Cienków  | Internet: ranczo-cienkow.com
Overnachten
Hotel Grępielnia | Bielsko-Biala | Internet: grepielnia.eu
Rysianka shelter | The Loop | Internet: rysianka.com.pl
Barania Góra shelter | The Loop | Internet: przystop.pl
Liburnia hotel | Cieszyn | Internet: liburniahotel.pl
Lees meer over Polen
reisreporter.be/tag/polen
EXTRA INFORMATIE
Voorgestelde routes op The Loop
Etappe 1 | Link: van de Pools-Slovaakse grens naar Rysianka
Etappe 2 | Link: Rysianka naar Barania Gora
Etappe 3 | route ingekort en andere versie gewandeld | Link: Barania Gora naar Wisla
Strava files van reisreporter Lynse
The Loop Pt1: strava.app.link/Ao6wmcilKMb
The Loop Pt2: https://strava.app.link/KTWcmwllKMb
The Loop Pt3: https://strava.app.link/tYWFNMnlKMb

📌 PIN nu en plan later


Foto’s: © Lynse Coomans

Over deze auteur

Reisreporter Lynse houdt ervan om in de natuur te verdwalen, leuke eettentjes en barretjes te ontdekken en de lokale cultuur op te snuiven. Ze dagdroomt dagelijks over (toekomstige) reizen, dichtbij of ver weg, en plant stiekem een wereldreis.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *