Fietstocht langs de Loire

Fietstocht langs de Loire: van Orléans naar Tours

Reisreporter Tom zocht naar een sportieve, korte vakantie met culturele attracties. Het resultaat werd een 5-daagse, 120 km lange, fietstocht langs de Loire van Orléans naar Tours. Op zijn vakantiebordje: een mix van citytrips, kastelen, wijnproeverij en zelfs een bezoek aan een magisch huis.

Op zoek naar de Maagd van Orléans
Orléans bereik je snel via Parijs met de trein en vanaf Tours spoor je weer gemakkelijk terug. Dat ik mijn huurfiets van Orléans, na mijn fietstocht langs de Loire, kan achterlaten in Tours is ook handig. In Orléans voel ik mij meteen thuis. Ongetwijfeld komt dat ook door de vriendelijke receptioniste van Hôtel de L’Abeille. Na het inchecken geeft ze mij een plattegrond en maakt ze mij snel wegwijs. Het stadscentrum aan de Loire is zeer overzichtelijk. Zo sta ik al na 10 minuten wandelen voor het standbeeld van Jeanne d’Arc.

het standbeeld van Jeanne d’Arc en het gebrandschilderd raam van de kathedraal

Eén van de grootste musea van Frankrijk
Het klinkt ongelooflijk, maar Jeanne d’Arc, nationale heldin van Frankrijk, werd op 19-jarige leeftijd veroordeeld door een kerkelijke rechtbank tot de brandstapel. Diezelfde kerk verklaart haar bijna 500 jaar later heilig! In de kathedraal kijk ik, eveneens met ongeloof, naar een gebrandschilderde voorstelling van haar vonnis. Dan vind ik het toch beter vertoeven in Musée des Beaux-Arts. Eén van de grootste musea van Frankrijk dat tevens werk van Vlaamse en Nederlandse schilders exposeert. Het ticket is dezelfde dag nog geldig voor het huis van Jeanne d’Arc.

Rolstoelvriendelijke boottochtjes
Via de winkelstraat Rue de la République en de horecastraat Rue de Bourgogne, wandel ik naar de Loire. Daar ligt het rolstoelvriendelijke schip Cabochér van Regis en Corinne. Met de Cabochér maken zij boottochtjes voor maximaal 12 personen, waaronder 5 personen in een rolstoel. Regis en Corinne hebben hun schip zelf helemaal aangepast. Het is een commercieel aanbod, maar wel eentje waaraan liefde kleeft en waarvoor ook veel belangstelling is. Het idee is voortgekomen uit Regis’ job als taxichauffeur voor hulpbehoevenden.

Fietstocht langs de Loire

Hulpvaardige Fransen
Tijd voor mijn fietstocht langs de Loire. Mijn twee dagrugzakjes, waarin al mijn bagage zit, passen keurig in de waterdichte fietstassen. Eenmaal buiten Orléans kronkelt het fietspad al snel tussen de weilanden. De Loire, niet altijd zichtbaar, is nooit veraf. Ik ben wel blij wanneer ik de rivier af en toe zie, want dan weet ik dat ik goed rij. Daarnaast zijn ze gelukkig niet zuinig geweest met de fietsbordjes. Soms twijfel ik in de dorpen en moet ik de weg vragen. Zo ontmoet ik zeker een tiental dorpelingen. Zonder uitzondering zijn ze allemaal aardig en hulpvaardig.

Kindvriendelijk kasteel met boomtrampolines
Mijn eerste fietsstop is Château de Meung-sur-Loire. Ooit het buitenverblijf van de bisschoppen van Orléans. De huidige eigenaar heeft het grootste gedeelte van zijn ‘woning’ nu opengesteld voor het publiek. Hij heeft ruim 20 kamers zo laten inrichten dat bezoekers een idee krijgen van het kasteelleven van weleer. Dat voldoet duidelijk aan een behoefte. Ik zie heel veel gezinnen met jonge kinderen. Voor die kinderen is er nog een spannende attractie op het landgoed: een serie aaneengesloten trampolines, gespannen op enkele meters hoogte tussen de bomen.

Fietstocht langs de Loire

Ongezien, de Loire zonder boten
34 km verder fietsen staat in Blois mijn volgende kasteel. Onderweg verbaast het mij dat ik vrijwel geen boten op de Loire zie. Een dorpeling vertelt mij dat de rivier weliswaar heel breed is, maar ook ondiep. Ongetwijfeld door het koninklijk verleden beschikt Blois over de nodige woongelegenheden om schitterend te blijven. Een verrassende attractie voor mij is het statige gebouw tegenover het kasteel. Terwijl ik op een terrasje zit, verschijnen plotseling uit dat gebouw een 5-tal drakenkoppen. Zo maak ik kennis met Maison de la Magie.

Maison de la Magie

Welkom in het huis van de goochelaars
Een uur voordat ze moet optreden, leidt illusioniste Soria Leng mij rond in het ‘Huis van de goochelaars’. Dat het huis in Blois staat is niet toevallig. Blois is de geboorteplaats van de Robert Houdin (1805-1871). ‘Wij zien hem als de vader van de moderne magie’, zegt Soria. ‘De beroemde boeienkoning Houdini heet eigenlijk Ehrich Weiss, maar heeft als eerbetoon aan Robert Houdin de naam Houdini als artiestennaam aangenomen. Onze Robert Houdin was de eerste illusionist met een eigen theatershow’.

illusioniste Soria Leng naast haar illustere voorganger Robert Houdin

Zelf goochelen
Maison de Magie is een leuke gezinsuitstap met een toegankelijke theatershow, want Soria en haar medespeler doen al hun trucs zonder te praten. Er is alleen muzikale ondersteuning. Het publiek reageert enthousiast op hun onbegrijpelijke ideeën. De theatershow is overigens maar één onderdeel van de attractie. Er zijn 6 zalen die vertellen over de magie en over het leven van Robert Houdin. Een van de zalen trekt extra veel aandacht, want daar mag je mee goochelen met een illusionist. Jong en oud doen enthousiast mee.

Fietstocht langs de Loire

Fietser met ree
Het is rustig op de fietspaden, maar kom ik iemand tegen dan krijg ik steevast een vriendelijke ‘bonjour’. Dankzij die rust is het wel even schrikken en leuk tegelijkertijd als er plotseling, op nog geen 20 meter afstand, een ree oversteekt. Het zou een mooie foto geweest zijn, denk ik: fietser met ree. Ondertussen trap ik door naar Domaine de Chaumont-sur-Loire. Een kasteel met een verhaal en met een jaarlijks internationaal tuinenfestival van april tot en met oktober.

Op bezoek bij de suikerprinses
Door de suikerinkomsten van haar familie kon Marie Say het zich op 17-jarige leeftijd in 1875 veroorloven om dit 15e-eeuwse landgoed te kopen. Dankzij een goed gekozen huwelijk mocht ze zich ook nog prinses noemen. Later, door mismanagement, ging het goed mis met haar fortuin. In haar glorietijd was het echter wel een tussenstop voor de koninklijke en culturele elite van Europa. Nu is het kasteel in handen van de overheid. Ik kan mij voorstellen dat je hier kunt wonen, want het kasteel heeft iets heel huiselijks.

Aan het graf van Leonardo de Vinci
Het tuinenfestival, met een sterke artistieke invalshoek, is terecht een dagattractie. Prinses Marie Say heeft het festival nooit gekend, maar ik ben er vrij zeker van dat het haar goedkeuring heeft. In Amboise staat het laatste kasteel van mijn trip. Het wordt mij al snel duidelijk dat de hoofdattractie van dit kasteel het graf van Leonardo da Vinci is. Ik heb pech, want de kapel staat in de steigers. Mij wordt verzekerd dat het vanaf juni 2024 weer in volle glorie is te bezoeken.

Fietstocht langs de Loire

Stroomafwaarts fietsen langs de Loire
In Amboise geniet ik ook nog in Caves Ambacia van een wijnproeverij. Mijn grootste herinnering aan Amboise zal de toeterende automobilist zijn die een bagagezakje uit zijn raam steekt dat uit mijn fietstas is gevallen. Mijn dankbaarheid is groot. In Tours lever ik, zonder tegenslag te hebben gehad, mijn fiets in. Het 120 km lange parcours was ook niet zwaar. Soms was er een licht klimmetje, maar uiteindelijk fietste ik stroomafwaarts en dat betekent per saldo dat je aan het dalen bent.

Dankkaarsje voor Sint-Maarten
Ook in Tours bewonder ik de gebrandschilderde ramen in de kathedraal. Tijdens mijn stadswandeling staar ik met verbazing naar de 15 km lange en kaarsrechte trambaan en geniet ik van een cappuccino op Place Plumereau, het historisch hart van Tours. Vlakbij bevindt zich de basiliek Saint-Martin met het graf van de heilige Maarten. Ik moet denken aan mijn Nederlandse kindertijd. Op zijn naamdag, 11 november, ging ik met mijn lampionnetje langs de huizen snoep ophalen. Daar heb ik Sint-Maarten nu, met het aansteken van een kaarsje, voor bedankt.

Ging jij ook al op fietstocht langs de Loire?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er iets bijzonders? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten tijdens je fietsvakantie?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Val de Loire | Internet: valdeloire-tourisme.fr en tourismeloiret.com
Rolstoelvriendelijk varen | Internet: cabocher.fr
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Orleans: 435 km. Meer info over parkeren in Orleans: tourisme-orleansmetropole.com/nl/uw-verblijf-voorbereiden/praktische-informatie/naar-orleans-komen
Met de trein | Heenreis:spoor met de Eurostar naar Gare du Nord Paris. Neem vervolgens metro 5 richting Place d’Italie en stap uit bij Paris Austerlitz. Daarna neem je de trein naar Orléans. Terugreis: Tours-Paris Austerlitz. Metro 4 richting Pont de Clignancourt. Uitstappen doe je bij Gare du Nord | Tip: In de restauratiewagon van Eurostar kun je metrokaartjes kopen. Dat bespaart veel tijd.
Overnachten tijdens je fietstocht langs de Loire
Hôtel Abeille – Orléans | Internet: hotel-abeille.com
Hôtel Tonnellerie – Tavers | Positieve 3-sterren verrassing. Een maison bourgeoise uit 18e eeuw met mooie binnentuin en zwembad. Uitstekend voor een meerdaags verblijf om de omgeving te verkennen | Internet: latonnelleriehotel.com
Hostellerie du Château – Chaumont-sur-Loire | Internet: hostellerie-du-chateau.eu/
Hôtel Chaptal – Amboise | Internet: hotel-chaptal.com/en
Restaurants
Onze beste eetadresje voor je fietstocht langs de Loire.
Chez Dionysos – Orléans | Simpel en eerlijk met een waard die zijn gasten graag tevreden ziet. | Internet: chezdionysos.fr/
Les Arpents – Amboise | Geen menukaart, maar vertrouw de chef. | Internet: restaurant-lesarpents.fr/
La Tatoué Toque – Tours | In Tours huist de winnaar van het wereldkampioenschap Beste Hamburger (Dallas 2023) | Rue Briconnet 31, Tours | Internet: tatouetoque.fr/

📌 PIN nu en plan later

Fietstocht langs de Loire

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Fietstocht langs de Loire: van Orléans naar Tours”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *