I amsterdam City Card

I Amsterdam City Card maakt citytrip Amsterdam nog unieker

Vergeleken met andere hoofdsteden lijkt Amsterdam één groot dorp op maat van fietsers en kuierende voetgangers. Geen grootse monumenten, maar schitterende gevels, rustgevende grachten, pittoreske woonboten en meer dan 70 musea. Reisreporter Miet testte de I amsterdam City Card die een citytrip Amsterdam nu nog aantrekkelijker, goedkoper en unieker maakt!

Amsterdam, een grootstad met de allures van een dorp

Of ik naar Amsterdam wou komen om de I amsterdam City Card uit te testen? Die vraag moeten ze me geen tweemaal stellen, want in Amsterdam is er wel altijd iets nieuws te ontdekken. Ook om mijn to-dolijstje aan musea af te werken, moet ik nog jaren terug gaan. De I amsterdam City Card is een mooie kosteneffectieve optie voor iedereen die een bezoek plant aan Amsterdam en veel wil zien en beleven. Vooraleer ik vertrek zoek ik alvast de voordelen uit.

Amsterdam, een stad in volle expansie

Waarom een I amsterdam City Card aanschaffen?

  1. Gratis toegang tot musea en attracties: met de kaart krijg je gratis toegang tot meer dan 70 musea en attracties in Amsterdam, waaronder het wereldbekende Rijksmuseum en het Moco Museum.
  2. De kaart geldt ook voor een aantal fascinerende plaatsen en attracties in de omliggende regio’s zoals de Zaanse Schans, Enkhuizen, Haarlem, Keukenhof, Volendam en Marken, Muiderslot. Alleen het vervoer buiten Amsterdam is niet in de prijs inbegrepen. Inbegrepen zijn wel, een gratis rondvaart in Haarlem en een overtocht met Rederij Volendam Marken Express.
  3. Onbeperkt openbaar vervoer: met de kaart reis je onbeperkt met trams, bussen en metro’s van het GVB (Nederlands openbaarvervoerbedrijf in Amsterdam) gedurende de geldigheidsduur van de kaart binnen Amsterdam.
  4. Rondvaarten en fietsverhuur: de kaart bevat ook gratis rondvaarten door de grachten en 24 uur gratis fietshuur.
  5. Kortingen: naast gratis toegang tot musea en attracties, krijg je ook kortingen voor theaters en andere uitgaansgelegenheden.
  6. Gemak: de I amsterdam City Card bespaart tijd en geld doordat je niet telkens losse kaartjes hoeft te kopen. Je kunt gemakkelijk van de ene attractie naar de andere reizen zonder je zorgen te maken over toegangskosten.
  7. Extra’s: soms zijn er extra voordelen zoals toegang tot speciale tentoonstellingen, attracties, tijdelijke evenementen en meer.
  8. Je hebt keuze tussen verschillende tijdsduur, van 24 uur tot 120 uur, wat flexibiliteit biedt afhankelijk van hoe lang je in de stad verblijft.

I amsterdam City Card

Keuze tussen een digitale en een fysieke kaart
De I amsterdam City Card is zowel beschikbaar als digitale – of als fysieke kaart. De digitale kaart koop je via internet. Nadien ontvang je een bevestigingsmail met een link naar je digitale kaart, die je kunt opslaan op je smartphone of tablet. Met die digitale kaart scan je eenvoudig voor je toegang bij musea, attracties en in het openbaar vervoer.

Gelukkig bestaat er voor wie niet zo thuis is in die virtuele wereld een fysieke versie van de I amsterdam City Card. Die kan je ook online bestellen en in de I amsterdam Store in het station ophalen of daar rechtstreeks kopen. De I amsterdam Store is een informatiepunt voor bewoners en bezoekers gelegen aan de IJ-zijde (de achterkant) van het Centraal station in Amsterdam. Meteen ook een gelegenheid om andere vragen te stellen, brochures of stadsplannen aan te schaffen.

De City Card app biedt vele voordelen
De City Card app fungeert ook als een digitale gids, met uitgebreide informatie over bezienswaardigheden, openingstijden en geschiedenis. Via kaarten en de navigatiehulp vind je gemakkelijk je weg in de stad. Je kunt van tevoren sommige attracties reserveren en plannen, meestal staat dat er dan uitdrukkelijk bij, waardoor je meer controle hebt over je reiservaring. Maar het is zeker niet voor alle attracties verplicht om vooraf te reserveren.

I amsterdam City Card

Van de Amstel tot 165 grachten
Van de theorie naar de praktijk. De zon komt er even door en meteen zie je de stad opleven. Bewoners installeren zich voor hun huis om de krant te lezen, de terrasjes geraken vol en het aantal fietsers neemt toe. Amsterdam nodigt uit om uren te kuieren en te genieten van het leven in een grootstad met de allures van een dorp.

Amsterdam dankt zijn naam aan de Amstel, de rivier waarlangs de eerste bewonerskern ontstond. De Amstel valt ondertussen nog amper te onderscheiden van de 165 grachten, een iconisch netwerk waarvan de beroemde Grachtengordel (de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht) sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Wij zijn benieuwd hoe die Grachtengordel is ontstaan en trekken naar het Grachtenmuseum dat in een prachtig 17e-eeuws grachtenhuis ligt. Via multimediale tentoonstellingen in de vele klassieke stijlkamers kom ik er alles over te weten en geniet ik er van de grachtentuin en de tijdelijke tentoonstellingen op de bel-etage.

I amsterdam City Card

In Fabriques des Lumières wordt kunst tot leven gewekt
Benieuwd naar één van de nieuwste attracties in Amsterdam trek ik nadien met de tram naar de Westergasfabriek in het westelijke deel van Amsterdam. Het is een populaire locatie voor evenementen, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten. Hier opende het Nederlands bedrijf Culturespaces in de oude Westergasfabriek, na Parijs, Bordeaux en andere grote wereldsteden, haar ‘Lichtfabriek’.

In zo’n Fabrique des Lumières beleef je kunst als een totaalervaring. Als in een grote caleidoscoop glijden 325 schilderijen van 50 verschillende Nederlandse schilders uit de Gouden eeuw op muziek over de ruwe, hoge muren van de oude fabriek en spreken zo al je zintuigen aan. Je ontdekt portretten van Rembrandt, bekende werken van Vermeer, de winterse taferelen van Hendrick Avercamp, de woeste zee van Hendrick Cornelisz. Vroom, de vrolijke kroegscènes van Jan Steen en een korte expositie van Mondriaan. Het is een ronduit sensationele ervaring. ‘De Hollandse Meesters’ is een tijdelijke expositie waarop je met de I amsterdam City Card korting krijgt op de toegangsprijs.

I amsterdam City Card

De Zaanse Schans, waar ooit 600 molens stonden
De Zaanse Schans is één van de meest bezochte toeristische attracties in Nederland. Aangezien die ook op de lijst van de I amsterdam City Card staat, is het een buitenkansje dat ik graag meepik. Let wel, het ligt buiten Amsterdam dus zijn het vervoer met bus of trein ernaartoe niet in de City Card inbegrepen!

De Zaanstreek is een van de oudste industriegebieden van Europa waar ooit 600 molens stonden. In het midden van die Zaanstreek ligt nu De Zaanse Schans, een uitgestrekt openluchtmuseum dat je een beetje kan vergelijken met Bokrijk. Het is er heerlijk kuieren door het typisch 18de– en 19de-eeuws Hollands polderlandschap met molens, schuren, woningen en ambachtslieden. Ook staan er een 10-tal werkende molens die je kunt bezichtigen. Goederen als olie, specerijen en kleurstoffen worden hier volop geproduceerd. Er is ook een museum aan verbonden. Verder is de Verkade Experience ook heel interessant. In de gekende chocolade- en koekjesfabriek draaien de originele machines nog en komt de geschiedenis van Verkade tot leven. Met de I amsterdam City Card heb je niet alleen toegang tot het Zaans Museum, maar ook alle andere musea, ambachten en de molens naar keuze op de Zaanse Schans.

Een cruise op de grachten als afsluiter
Het bezoek aan Amsterdam sluit ik af met een rondvaart op de grachten. Een ontspannende manier om Amsterdam vanuit een ander perspectief te bekijken en tijd te nemen om te genieten van de indrukwekkende 17de-eeuwse gevels, de iconische grachtenpanden en de historische bruggen. Ideaal ook om unieke foto’s te nemen, die je moeilijk kunt vastleggen van op straat. Schipper Vincent wijst me op de bezienswaardigheden die we passeren en vertelt leuke anekdotes over het leven in Amsterdam.

I amsterdam City Card

Met de aankoop van een boot uit 2009, eigendom van rijke lui die er graag mee uitpakten, maakte hij via een carrièreswitch zijn droom waar. Dagelijks vaart schipper Vincent rond met mensen van overal ter wereld en luistert hij naar hun verhalen. Tijdens ons bezoek wordt Bevrijdingsdag gevierd en dat wordt hier met veel animo, optredens en muziek gedaan. Hierdoor krijgt onze rondvaart een extra feestelijk tintje.

Nuttige weetjes over de I amsterdam City Card

  • Kies bij het bestellen van je I amsterdam City Card de gewenste geldigheidsduur van de kaart: 24, 48, 72, 96 of 120 uur.
  • Je kiest zelf wanneer je de City Card wilt activeren. Dat betekent dat je de kaart van tevoren kunt kopen en hem kunt activeren als je in Amsterdam bent.
  • Zorg voor een opgeladen smartphone, want je kunt de kaart niet gebruiken als de batterij van je telefoon leeg is. Dit probleem heb je natuurlijk niet met een fysieke kaart.
  • Via de app kun je kaarten – let wel, slechts één keer – overdragen aan je familieleden of vrienden.
  • Voor sommige musea moet je vooraf een tijdslot boeken. Bekijk de lijst van de City Card locaties om te zien waar een tijdslot verplicht is.
  • Ben je van plan om weinig musea, maar wel veel buiten Amsterdam te bezoeken dan ben je misschien voordeliger af met de 1-2 of 3 Amsterdam & region travel ticket. Die kaart is geldig op alle tram-, bus- en metrolijnen van GVB, Connexxion, EBS (inclusief nachtlijnen) en treinen van NS in de metropoolregio Amsterdam. In en om Almeres kan dit ticket zowel in de allGo als R-net buslijnen gebruikt worden.
  • Vragen of problemen? Neem dan contact op met het City Card ondersteuningsteam via [email protected].

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Amsterdam | Internet: Iamsterdam.com
I amsterdam City Card
| Internet: Iamsterdam.com/citycard
Toerisme Zaanstreek
| Internet: zaans.nl/nl
Bezochte bezienswaardigheden in Amsterdam
Zaanmuseum | Internet: zaansmuseum.nl
Fabrique des Lumières | Internet: fabrique-lumieres.com/nl
Eten en drinken in Amsterdam
Met Hotel | Internet: methotelamsterdam.com/bar-restaurant
Restaurant Kaap Westerpark | Internet: kaap-west.nl
Overnachten in Amsterdam
Met Hotel Amsterdam | Wij logeerden in het Met Hotel Amsterdam. Het hotel focust op duurzaamheid en is goed bereikbaar vanaf Station Amsterdam Centraal en Schiphol Airport. | Internet: methotelamsterdam.com
Bereikbaarheid
Wij spoorden met de Eurostar van Brussel-Zuid tot Amsterdam Centraal

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *