Zomeruitstap Koksijde

Zomeruitstap: op bezoek bij de Duinheren in Koksijde

Wie op zoek is naar een toffe én leerrijke uitstap met de (klein)kinderen moet naar het abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. Je leert er meer over de middeleeuwen en het abdijleven of geniet er van de verschillende zomerexpo’s. Een culturele uitstap met de zilte zeelucht in de longen, dat is een zomeruitstap naar ons hart!

Ready, set, go!
Klaar voor een avontuurlijke zomeruitstap vertrekken we ’s morgens met de auto richting Koksijde. Het vertrek is strik getimed zodat de autorit perfect samenvalt met het dutje van onze jongste. Natuurlijk beslist de baby pas de laatste 10 minuten haar ogen toe te doen. Dank u, Murphy.

Kindvriendelijke keuken bij Siska
Licht gestresseerd en met een razende honger bereiken we de kust. Gelukkig ligt brasserie Siska vlak aan het abdijmuseum Ten Duinen. Nog beter, de zaak heeft een groot terras en verschillende speeltoestellen in de aanbieding. Oef! Dat Siska in de smaak valt is duidelijk: de zaak zit stampvol en de obers laten ons meteen weten dat we een plaatsje mogen uitzoeken, maar een uur zullen moeten wachten op eten.

Dan maar een uitgebreide apéro met hapjes om de wachttijd te overbruggen. Onze oudste dochter waagt zich meteen aan het klimtoestel, terwijl wij genieten van ons glas en de borrelhapjes. Het bord gefrituurde hapjes kon verfijnder, maar de grootste honger is gestild. En wanneer de hoofdgerechten, sneller dan verwacht, toekomen zijn we aangenaam verrast. Heerlijke mosselen in currysaus, een smakelijk vispannetje en de obligatoire chickennuggets, wij kunnen er weer even tegen.

daguitstap Koksijde 01

Volg Abby en Eddy
Vijf minuutjes verderop ligt het doel van onze avontuurlijke zomeruitstap: het abdijmuseum Ten Duinen. In de middeleeuwen werd het landschap in Koksijde gedomineerd door het silhouet van de grote cisterciënzerabdij. Vandaag kan je de ruïnes nog bezoeken in de tuinen rond het museum.

daguitstap Koksijde 05

Een abdij lijkt niet meteen de meest kindvriendelijke uitstap, maar daar heeft het museum iets op gevonden. Wij wagen ons aan het peuter- en kleuterparcours. Samen met ridder Eddy en paard Abby verkennen peuters en kleuters op hun eigen manier het museum. Onze dochter is bij de start verkocht: ze mag haar eigen paard uit de stal nemen en meenemen tijdens het bezoek.

daguitstap Koksijde 02
daguitstap Koksijde 03

Doorheen het hele museum zijn er doe-opdrachten die de kleuters spelenderwijs bezighouden. Ze verkleedt zich als een draak, puzzelt met reuzegrote puzzelstukken, houdt een picknick op het midden van de museumvloer en is onder de indruk van de reuzegrote maquette in Lego.

daguitstap Koksijde 04

Zomeren in de Abdij
Ondertussen leren wij over Koksijde in de middeleeuwen, de groei van abdij Ten Duinen en de zalig verklaarde abt Sint-Idesbald. Het zomert in Koksijde en dat merk je ook tijdens het bezoek. Het museum bevindt zich in een mooi modernistisch gebouw, maar de vele glaspartijen maken dat de temperatuur snel oploopt.

Zomeruitstap Koksijde 06

Tijd om de schaduw van de tuinen op te zoeken waar we ons wagen aan traditionele spelen als kegelen of kaatsen en een wandeling maken door de ruïnes van de abdij. In de zomermaanden is er in de tuin ook een abdijcafé om de dorstigen te laven, een perfecte afsluiter van ons bezoek. Leuke tip: aan het terras staat een klein podium waar op zomeravonden concerten worden gegeven.

Zomeruitstap Koksijde 07

Meer?
Wie nog niet verzadigd is na een bezoek van de abdij Ten Duinen kan zijn hart ophalen aan de zomerse expo’s, zoals de tijdelijke tentoonstelling “De comeback van de Duinheren”. De Beeldenstorm joeg de monniken weg van hun originele locatie. Na de herovering van Veurne konden de monniken in 1596 een nieuwe abdij oprichten op Ten Bogaerde. Het is op deze locatie dat je de expo tot eind september gratis kan bezichtigen. De geschiedenis van de monniken wordt hier uit de doeken gedaan met behulp van Playmobil, leuk voor jong en oud.

daguitstap Koksijde

© Lambert J. Derenette

daguitstap Idesbald

Echte avonturiers kunnen tijdens de zomermaanden ook terecht in het museum voor de “Archeo Survival”. Gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar krijgen allerlei opdrachten die je doen voelen wat het is om een echte archeoloog te zijn. Het survivalparcours test de archeologische talenten van alle gezinsleden.

Zomeruitstap Koksijde 20

Zon zien zakken in de zee
Wij sluiten onze zomeruitstap in Koksijde af met een bezoek aan de zee. Naar de kustregio reizen zonder de zee te zien? Dat krijgen we niet over ons hart. We zien de zon zakken richting zee en profiteren van het ‘golden hour’ voor enkele familiefoto’s. Geen betere manier om een zomeruitstap naar zee af te sluiten.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Koksijde | Internet: visitkoksijde.be
Toerisme de Kust | Internet: dekust.be
Toerisme West-Vlaanderen | Internet: visitwestvlaanderen.be/nl
Zien en doen in Koksijde
Museum Ten Duinen | Internet: Abdijmuseum Ten Duinen | Adres: A. Verbouwelaan 15
8670 Koksijde | In de zomermaanden dagelijks geopend tussen 10u en 18u. In het weekend geopend van 14u tot 18u.
Eten en drinken in Koksijde
Siska | Internet: siska-koksijde.be
Bereikbaarheid
Museum Ten Duinen ligt op 140 km van Brussel, parkeren kan in de straten rond het museum. Je kan het museum ook bereiken met het openbaar vervoer. Neem de trein naar Koksijde en dan buslijn 61 of 50. Of neem de trein naar De Panne en vandaar de kusttram tot aan halte ‘Ster der Zee’.

📌 PIN nu en plan laterZomeruitstap Koksijde

Beeldmateriaal © Ward Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *