weekendje Noord-Frankrijk

Waarom departement Aisne ideaal is voor een weekendje Noord-Frankrijk

Tijdens een weekendje Noord-Frankrijk dompelen we ons onder, in het prestigieuze Château de Villers-Cotterêts, in de geheimen en geneugten van een wereldtaal. Vervolgens lopen we in de voetsporen van de beroemde Franse schrijvers Dumas en La Fontaine, wandelen we door de eindeloze velden en wijngaarden van de Champagnestreek en geraken in de ban van Aisne.

weekendje Noord-Frankrijk

Ideaal voor een weekendje Noord-Frankrijk
Even situeren: Aisne is een departement in het noorden van Frankrijk dat zijn naam ontleent aan de gelijknamige rivier. Het grenst aan België en aan de departementen Nord, Somme, Oise, Seine-et-Marne, Marne en Ardennes. Dichtbij en dus ideaal voor een weekendje weg om nieuwe energie op te doen. Mooi meegenomen zijn de horecaprijzen, die merkelijk goedkoper zijn dan in België.

weekendje Noord-Frankrijk

Van Koninklijke residentie tot fundament van de Franse taal
Ons weekendje Noord-Frankrijk start in Villers-Cotterêts, een dorpje in de Aisne, omringd door bossen en wildgebieden. De inwoners keken er destijds wellicht verwonderd op toen de Franse koning François I er in 1528 een imposante residentie liet bouwen. Het werd een locatie voor jachtactiviteiten, een administratief centrum en een ideale stek voor culturele bijeenkomsten. Het kasteel bleef in koninklijk bezit tot Napoleon het ombouwde tot een bedeldepot, dat zowel als gevangenis en hospice diende. Later werd het een bejaardentehuis tot het in 2014 door de vele schade in onbruik geraakte. President Macron zag meteen de potentiële grandeur van het kasteel en vertrouwde de restauratie toe aan het Centre des Monuments Nationaux om er La Cité internationale de la langue française van te maken.

weekendje Noord-Frankrijk

La Cité internationale de la langue française is een cultureel instituut in Frankrijk gewijd aan het promoten van de Franse taal en de Francofone culturen. Het instituut moet de rijkdom en diversiteit van de Franse taal wereldwijd vieren en biedt daarvoor tentoonstellingen, educatieve programma’s en culturele evenementen aan. Het bevordert bovendien een dieper begrip en waardering voor de Franse taal en haar wereldwijde invloed. Het project weerspiegelt de inzet van Frankrijk om zijn taalkundig erfgoed te behouden en te promoten. Tegelijkertijd besteedt het ook aandacht aan hedendaagse kwesties met betrekking tot taal en cultuur.

Nieuwsgierig naar het nieuwe paradepaardje wandelen we met onze gids Sarah rond het majestueuze paleis. Zij vertelt ons de geschiedenis en wijst ons op de merkwaardigheden in de bouwstijl en verduidelijkt de betekenis van de koninklijke emblemen. Sinds 2022 is het park, dat uitkijkt op het 13 000 hectare grote bos van Retz erkend als nationaal erfgoed. ’s Zomers moet het er een paradijs zijn, maar is nu maar een slijkerige bedoening.

weekendje Noord-Frankrijk

In de voetsporen van schrijver Alexandre Dumas
Alvorens het kasteel te bezoeken nodigt Sarah ons uit om in de voetsporen te lopen van Alexandre Dumas, een van de meest invloedrijkste schrijvers van de 19de eeuw. Hij werd in 1802 in Villers-Cotterêts geboren als zoon van een Afro-franse generaal en een blanke moeder. Zijn getaande huid en zwart krulhaar, die voor het nodige racisme en pesterijen zorgden, beletten hem niet om een van de bekendste schrijvers van de 19de eeuw te worden. Zijn twee bekendste werken ‘De Drie Musketiers’ en ‘De Graaf van Monte Cristo’ zijn klassiekers in de wereldliteratuur.

Sarah toont ons de kerk waar hij werd gedoopt, de school waar hij leerde lezen en schrijven, de huizen waar hij verbleef met als orgelpunt zijn indrukwekkend bronzen standbeeld. Dat staat op het belangrijkste plein van de stad, genoemd naar een ander beroemde inwoner, voormalig arts en burgemeester: Docteur Jean Mouflier. Op oude foto’s zie je dat hier ooit een Belfort, een oorlogsmonument, hallen en een grote fontein stonden.

Verrassend hoe taal boeiend en speels kan zijn
Waar het kasteel vroeger alleen toegankelijk was voor de elite, zijn nu dankzij het activiteitencentrum en het museum La Cité Internationale de la Langue Française grote delen van het kasteel en het omliggende park open voor het publiek. Bezoekers kunnen er terecht in de bibliotheek en het restaurant. Er is ruimte voor plaatselijke evenementen, er worden rondleidingen gegeven, tijdelijke tentoonstellingen, workshops voor kunstenaars, onderzoekers en ondernemers en activiteiten over het leren van de Franse taal. Eenmaal binnen biedt dit Franse walhalla uren plezier met allerlei ludieke, attractieve en interactieve, maar ook leerrijke multimedia, filmfragmenten, spelletjes en opdrachten voor elke leeftijd.

Het leukste vind ik de magische bibliotheek, een kubus omringd door schermwanden met enkele duizenden boeken, objecten en interactieve manipulaties op de vier buitengevels. De vragen die de virtuele bibliothecaris me stelt over mijn stemming en voorkeuren beantwoord ik door de juiste toets te raken. De empathische bibliothecaris raadt me vervolgens een boek aan uit de Franstalige literatuur aangepast aan mijn voorkeuren, emoties en gevoelens.

weekendje Noord-Frankrijk

Middeleeuws stadje omringd door champagne-wijngaarden
Ons weekendje Noord-Frankrijk vervolgen we ‘s anderendaags in Château-Thierry, het hart van de Marne-vallei en aan de voet van champagne-wijngaarden. De naam van het stadje is de Franse vertaling van Theodoriks Burcht, die er in 721 werd gebouwd voor de koning van de Merovingen. Via een kronkelend straatje klimmen we naar het hoogste punt van de stad, van waaruit we een prachtig uitzicht hebben over de daken van Château-Thierry. Het zijn vooral de middeleeuws overblijfselen die mij fascineren: de indrukwekkende Heilige Johannespoort, de goed bewaard gebleven vestingsmuren met torens en ook de voormalige burchttoren. Hoewel het heel idyllisch oogt, werden ook hier bloedige veldslagen uitgevochten zoals die van 1814 en 1918.

Het stokpaardje van onze stadsgids Clémentine is de beroemde fabelschrijver Jean de La Fonteine. Hier in 1621 geboren en nog overal aanwezig in de stad, tot zelfs op de afspanningsdoeken van bouwwerken. Het is een naam die bij iedereen een belletje doet rinkelen, omdat zijn fabels zowel tijdloos als universeel zijn. Elke fabel bevat een morele les samengevat in een pakkende zin aan het einde van het verhaal. Ze zijn niet alleen grappig en leuk, maar ook van een hoge literaire kwaliteit. Qua taal, rijm en ritme spreken ze zowel volwassenen als kinderen aan. Zijn geboortehuis, een mooi herenhuis uit de 16de eeuw wordt momenteel omgebouwd tot een eigentijds museum dat in 2025 klaar zal zijn. Ook het voormalig ziekenhuis Hotel Dieu, waar je kan kennismaken met zeven eeuwen evolutie van de geneeskunde, is momenteel gesloten voor restauratiewerken.

Ook champagne zet Aisne op de wereldkaart
Nog steeds betalen consumenten met plezier meer voor de prestigieuzere champagnes. En dat ondanks de concurrentie van gelijkaardige dranken zoals de Spaanse cava, de Duitse sekt, de Luxemburgse crémants en de Italiaanse prosecco. Ze zijn vaak even lekker en sprankelend, maar mogen de naam ‘champagne’ niet dragen vanwege de beschermde oorsprongsbenaming (AOC).

We kunnen ons weekendje Noord-Frankrijk dus niet afsluiten zonder op zoek te gaan naar de geheimen van dit vloeibare goud. Daarvoor trekken we naar Maison Pannier waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1899 met Louis-Eugène Pannier. Zijn zonen, die al in het bedrijf betrokken waren en het champagnehuis overnamen, zetten de zaak verder tot een Unie van Wijnbouwers: Covama. De naam Pannier behielden ze voor hun eigen champagnes.

Maison Pannier is gehuisvest in de duisternis en koelte van een ondergronds labyrint van middeleeuwse kelders onder een krijtheuvel in de Marne-vallei. Deze kelders werden in de 12e eeuw gegraven en de stenen werden gebruikt om de stad Château-Thierry te bouwen. Een bezoek aan Maison Pannier biedt niet alleen de mogelijkheid om heerlijke champagne te proeven en te kopen, maar ook om meer te leren over de champagneproductie en de verschillende stijlen en smaken. Aan het einde worden we getrakteerd op een glas champagne de Brut Sélection en toasten we op een leerrijk en, ondanks het slechte weer, geslaagd weekendje in Noord-Frankrijk, met name in de Aisne!

Bezocht jij ook al het departement Aisne?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er iets bijzonders? Deel jouw vakantietips voor een weekendje Noord-Frankrijk hieronder in een reactie.

P.S. prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Villers-Cotterets | Internet: tourisme-villers-cotterets.fr
Toerisme Les Portes de la Champagne
| Internet: lesportesdelachampagne.com
Toerisme regio Hauts-de-France | Internet: hautsdefrancetourism.com
Toerisme Frankrijk | Internet: explorefrance.be en france.fr/nl
Overnachten
Best Western de Château Thierry | 60 rue Léon Lhermitte, 02400 Château-Thierry | Internet: hotel-iledefrance.com
Zien en doen
La cité internationale de la langue Française | 1, Place Aristide Briand, 02600 Villers-Cotterêts | Internet:
www.cite-langue-francaise.fr
La Maison Pannier | Internet: champagnepannier.com
Wandeling door de champagnevelden: La Goutte d’Or | Internet: randonner.fr/offres/la-goutte-dor-trelou-sur-marne-fr-2161706 en aisne.media.tourinsoft.eu/upload/Microbalade-La-Goutte-dOr-2.pdf
Eten en drinken
Restaurant Le Kiosque de Bacchus | 12 Rue du Général Mangin, 2600 Villers-Cotterêts | Internet: facebook.com/lekiosquedebacchus
Le Saint Jean à Château Thierry | 5 Place Jean de la Fonteine, 02400 Château-Thierrt | Internet: lesportesdelachampagne.com/offres/brasserie-le-saint-jean-chateau-thierry-fr-3964960/

Check het artikel 6x wat je moet zien als natuurliefhebber in Noord-Frankrijk voor meer reistips voor een weekendje Noord-Frankrijk.

Beeldmateriaal weekendje Noord-Frankrijk: © Frans Oyen.

📌 PIN nu en plan later

weekendje Noord-Frankrijk

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *