Flevoland

Ontdek Flevoland, de jongste provincie van Nederland

Heb je zin in enkele dagen Amsterdam, maar wil je ook wel wat anders dan de drukte van de stad? Ga dan zeker op verkenning in Flevoland, een unieke provincie ten noordoosten van de hoofdstad, die volledig op de zee gewonnen werd.

Grote drooglegging
Nergens in Europa, misschien wel in de wereld, houdt water een volk zo bezig als in Nederland. Niet alleen voert de natie een permanente strijd tegen oprukkend water dat het land bedreigt, het is er zelfs in geslaagd om een groot stuk land bij te winnen, met name de provincie Flevoland, ook wel het cadeau van de zee genoemd. De hoofdstad van dit grootste inpolderingsproject van Nederland is Lelystad, bewoond sedert 1967. De laatste verovering op het water is de stad Almere, voor het eerst bewoond in 1976. Door deze 2 steden en de omliggende natuur voert onze waterrijke uitstap.

Flevoland

Het leven zoals het was op een 17de eeuws schip
In Lelystad bezoeken we de Batavia, genoemd naar een 17de eeuws schip dat op zijn weg naar Batavia (in het toenmalige Nederlands-Indië) strandde in Australië, waarna er zware muiterij uitbrak. Het schip werd gevonden, de muiters gestraft, maar de ravage – bij schip en bemanning – was groot.

Het schip in Batavialand, gebouwd tussen 1985 en 1995, is een zeer nauwkeurige weergave van een 17de eeuws zeilschip, iets wat wij slechts kennen van foto’s en piratenfilms. Het zelf verkennen, door de donkere en lage vertrekken klimmen en afdalen, de sterke houtgeur opsnuiven, is een heel aparte ervaring. Je kan je levendig voorstellen dat er destijds nog wel andere geuren aan te pas kwamen als je ziet hoe primitief het leven op het schip was.

Flevoland

Geschiedenis en vertier in Batavialand
Op de scheepswerf zie je hoe schepen gebouwd werden in de 17de eeuw. Ambachten als smeden, touw slaan en houtsnijden kun je live aanschouwen. En dan is er nog het museum, waar je leert hoe de Zuiderzee tot nieuw land werd gemaakt in de loop der eeuwen. Opmerkelijk is de uitbeelding van deze geschiedenis op de Flevowand, een door lokale vrouwen geborduurd kleed van 60 meter, dat maar liefst 40.000 werkuren vergde.

Van een heel andere orde is de fashion outlet in Batavia Stad, de eerste in Nederland, daterend uit 2001. Het is prettig kuieren in de nette, sfeervolle winkelwijk. Om het geheel van bovenaf te beschouwen, is een rit met het reuzenrad een mooie afronding.

Flevoland

In snelfietsvaart naar de Oostvaardersplassen
Vanuit Batavialand zetten we koers naar de Oostvaardersplassen, met de fatbike nog wel, een supersnel type fiets met dikke banden, dat meer als een brommer oogt. Schijnt een echte hype te zijn in Nederland. In Buitencentrum Oostvaardersplassen, een van de vier bezoekerscentra, wacht ons een lekkere broodjeslunch, met appelsap, maar ook met het typische – niet voor mij, dank u – glas melk.

Tussen Lelystad en Almere ligt het grootste man-made natuurgebied ter wereld: het Nationaal Park Nieuw Land, dat in totaal 29 000 hectare beslaat, en waar de Oostvaardersplassen een belangrijk onderdeel van vormen.

Flevoland

Safari in Holland
Met een jeep en een ranger verkennen we het natuurgebied. We zien wilde konikpaarden, heckrunderen, edelherten en vooral talloze bijzondere vogels, die gewoon voor ons uit vliegen. De lepelaar, zilverreiger, steltloper en roerdomp, allemaal passeren ze de revue, maar het absolute pronkstuk is toch de zeearend, die hier in 2006 zijn intrede deed.

We stappen uit om een kudde paarden te bewonderen. De beesten kijken ons rustig en onbevangen aan. De runderen en de edelherten houden meer afstand. Het is heel apart om hier tussen de graslanden, rietvelden en plassen de pure natuur te ervaren. Je wordt er helemaal stil van.

Almere: jongste stad van Nederland
Onze volgende halte is Almere, vanaf nul ontworpen tussen 1967 en 1976 door beroemde architecten als Rem Koolhaas, die voor het masterplan tekende, René van Zuuk en Herman Herzberger. Er zijn dan ook tal van moderne bouwkundige hoogstandjes te bewonderen, zoals The Wave, waar de woningen naar buiten schuiven als luciferdoosjes. Of de Smaragd, met de looks van een edelsteen. Noem het gerust een openluchtmuseum voor moderne architectuur.

Een parking voor 6.000 auto’s bevindt zich 7 meter onder zeeniveau. In de laag daarboven heb je voornamelijk winkels en horeca en daarboven bevinden zich de wooneenheden. Doorgangen, pleintjes, trappen, roltrappen en liften zorgen ervoor dat alles ingenieus verbonden is.

Veilig en gastvrij
Almere heeft aparte lanen voor auto’s, bussen, fietsers en voetgangers. Niemand mag hier zijn rij-examen afleggen omdat het er te gemakkelijk rijden is. De stad werd ontworpen voor 180.000 inwoners, maar kende een voortdurende groei, zodat er nu voor 350.000 inwoners gebouwd wordt. Alle nationaliteiten (184 in totaal) zijn welkom.

De grote diversiteit merk je ook in het uitgebreide en gevarieerde horeca-aanbod, van Hollandse appeltaart tot wereldkeukens uit alle continenten. Wij proeven in Indo-Kitchen Bar van de pittige Indische keuken, zeer populair in Nederland.

Wonen in Duin
Met de fiets verkennen we de wijk Duin, gelegen aan het IJmeer, met zicht op Amsterdam. Tussen het wuivend duingras liggen ecologisch gebouwde huizen en appartementen, allemaal dicht bij het water, want dat is all around in Almere met zijn 42 km kustlijn.

Goedkoop wonen is het niet, met appartementen vanaf 700.000 euro, maar nogal wat – ook jonge – gezinnen ruilen hun peperdure woning in Amsterdam in voor een appartement bij het water in Almere. De voorzieningen zijn optimaal en overal is waterrecreatie nabij. Ik kan me voorstellen dat je hier een permanent vakantiegevoel hebt.

Spektakeltheater Vis à Vis
Op een grote open plek aan het Almeerderstrand wonen we de openluchtvoorstelling SILO 8 bij. Het theatergezelschap Vis à Vis brengt hier jaarlijks een spraakmakende show van juni tot en met september. Er kunnen 800 mensen op de tribune en het is mogelijk om vooraf een diner in buffetvorm te reserveren in het locatierestaurant De Rode Haring.
Na het Surinaams geïnspireerde diner worden we meegesleurd in een bijna 3 uur durend hoogstaand spektakel met muziek, acrobatie, vuur en technische hoogstandjes, doorspekt met humor. Een must als je in de buurt bent.

Amsterdam stad blijft natuurlijk een bezoek waard, maar als de toeristische drukte je de adem afsnijdt, is het een heel goed idee om even op adem te komen in een (of meerdere) van de 6 regio’s rond Amsterdam, allemaal gelegen binnen 1 uur rijden. Er is Oud-Holland, de kuststreek, regio Zuid (denk aan bloemen en het Keukenhof), Zuid-Oost (kastelen en tuinen), Haarlem en natuurlijk Flevoland, alias Nieuw Land, een unieke regio die we met veel plezier leerden kennen. Ik wil best nog eens die andere regio’s komen verkennen, al dan niet in combinatie met een stadsbezoek Amsterdam.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Flevoland / Amsterdam  | Internet: iamsterdam.com/ontdek/regio/flevoland
Toerisme Lelystad | Internet: visitlelystad.nl
Toerisme Almere | Internet: visitalmere.com/nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme
Bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland
Batavialand: schip, werf en museum l Oostvaardersdijk 01-12, 8242 PA Lelystad | Internet: batavialand.nl
Batavia Stad Fashion outlet I Museumweg, 8242 PN Lelystad | Internet: bataviastad.nl/nl
Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land I gelegen tussen Lelystad en Almere I Een gedeelte is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. In het afgesloten deel kan je een safari met een ecokar boeken | Internet: staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/fotosafari-ecokar-oostvaardersplassen-lelystad
Stadswandeling Almere I Internet: visitalmere.com/nl/plan-je-bezoek/vvv-almere/citywalk
Theatervoorstelling SILO8 van Vis à Vis I Muiderzandplaats 1, 1361 AK Almere | Internet: visavis.nl
Eten en drinken in Flevoland
Indo Kitchen Bar I Belfort 5-7, 1315 Almere | Internet: indokitchenbar.nl
NUL36 I Grote Markt 181-183, 1315 KW Almere | Internet: facebook.com/NUL36
De Rode Haring I locatierestaurant van Vis à Vis | Internet: visavis.nl/restaurant-de-rode-haring
Buitencentrum Oostvaardersplassen I Kitsweg 1, 8218 AA Lelystad | Internet: facebook.com/OVPBuitencentrum
Overnachten
Hotel Leonardo Almere City Center I Koetsierbaan 2, 1315 SE Almere | Internet: leonardo-hotels.nl/almere/leonardo-hotel-almere-city-center
Wens je meer keuze voor overnachtingen in Almere (Flevoland), neem dan een kijkje op onze gedetaileerde logeerpagina van booking.com.
Bereikbaarheid
Met de auto of met de trein. De Eurostar rijdt van Brussel (tussenstop Antwerpen) naar Amsterdam. Er rijden lokale treinen van Amsterdam naar Almere / Flevoland. Almere bevindt zich op 220 km van Brussel.

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *