Weekendje Koksijde

Wat te doen in Koksijde als alternatief voor een dagje zonnebaden?

Het zand heeft zich reeds vermengd met zonnecrème. Je legt jouw hoofd op jouw strandlaken. Je geniet van het zonnetje. Plots verschijnt een grote wolk voor dat zonnetje. Je probeert het te ontkennen maar je hebt het te koud. ‘Wat nu?’ denk je bij jezelf. Al ‘rollend’ door Koksijde zoekt reisreporter Axelle het voor je uit.

Vertrekken vanuit de Kokpit
Als eerste stap ga ik op zoek naar een toeristische dienst om me te informeren over de bezienswaardigheden en activiteiten in Koksijde. Dat leidt me naar het modernistische gemeentehuis. De architectuur is erg indrukwekkend. De Kokpit trekt mijn aandacht meteen. Zo besloot de gemeente hun raadzaal te noemen. Je hebt in een oogwenk door waarom. Alhoewel ik het met een ruimteschip associeer dankzij de fascinerende, futuristische elementen.

Weekendje Koksijde 01

‘Koksijde houdt wel van woordspeling.’ bedenk ik me terwijl ik me informeer aan het Koket van het toerismekantoor. Het is tegelijkertijd ook de naam van het driejaarlijkse bloemenevenement in het gemeentehuis. Dit jaar zetten de creatieve floristen bekende Koksijdenaar Paul Delvaux in de bloemetjes ter ere van de 30ste verjaardag van zijn overlijden.

De kokette dames achter de balie vertellen trots dat Koksijde de tweede plaats als beste fietsgemeente van Vlaanderen behaalde. Daar zijn ze trots op. Terecht! Het hele weekend rijd ik vlot op de vele fietspaden en -straten doorheen Koksijde en Oostduinkerke. Een infrastructuur waarop je evengoed kan rijden in een billenkar of op skeelers, zoals ik later zou ervaren.

Skeeleren doe je misschien toch niet zo
Aan de sporthal Hazebeek in Oostduinkerke begin ik aan de skeelerroute die de sportdienst van Koksijde uitwerkte. Het traject is te vinden op de website van de gemeente en ter plekke volg je de bordjes.

Weekendje Koksijde 02

Ik schuif in de skeelers, voel me onmiddellijk terug kind en rol vlot tot de rivier in Wulpen. Na het skeeleren, knort mijn maag. Ik fiets verder doorheen mooie landschappen naar het golfcentrum Ter Hille. Golven komt deze keer niet aan bod maar ik gluur wel uit het raam naar de golfers. Culinair heeft het restaurant van Golf Ter Hille wat te bieden. Zo is de lekkere zeetong om van te smullen!

Duiken in een historisch bad aan chalet Des Bains
In de namiddag neem ik deel aan een gidstocht per elektrische fiets die de gemeente organiseert. Een ideale manier om zorgeloos de hoogtepunten van Koksijde en Oostduinkerke te ontdekken. Onze enthousiaste gids kent Koksijde op zijn duimpje. Hij neemt ons mee langs verscheidene bezienswaardigheden van deze innemende gemeente.

Weekendje aan de kust

Onze tocht begint met een historisch proevertje. De gids vertelt ons over het begin van het toerisme in Koksijde aan de Chalet Des Bains. Een restaurant dat gebouwd is op de restanten van de eerste chalet. Het was tevens ook het eindpunt van de paardentram die de toeristen van het dorp Coxyde, het huidige Koksijde-Bad, tot aan het strand bracht.

In een wip komen we de volgende trekpleister tegen. Het geluid van piepende remmen voor een grijze constructie met gaten geeft aan dat de gids ons hier meer over wil vertellen. We glijden van ons zadel en turen door de gaten van een…? We hebben geen idee wat het is. Onze gids houdt ons met ondeugende ogen even in spanning. Na een korte pauze neemt hij ons mee in het perspectief van de kunstenaar Macchi die deze grijze constructie genaamd ‘All the words in the world creëerde. Benieuwd wat jij erin ziet.

Beaufort Belgische kust

Het kunstwerk is deel van de 3-jaarlijkse tentoonstelling Beaufort. Beaufort24 heeft als uitgangspunt de ‘vanzelfsprekende verbondenheid’ benoemd als ‘Fabric of life’. Klinkt als ware poëzie! Ik citeer curator Els Wuyts (2024): ‘fungeert als een uitgangspunt, een rode draad, een vlechtwerk van verschillende lijnen en vezels, richtingen en patronen. Tegelijkertijd biedt deze metafoor van een weefsel een kans om een aantal aspecten van de huidige werkelijkheid te doorgronden, de gedeelde publieke ruimte in onze nabije omgeving opnieuw onder ogen te zien en te koppelen aan vele mogelijke werelden, voorspellingen en verlangens.’

Het kunstwerk dat deze reisreporter met eigen ogen mag aanschouwen, stelt een toetsenbord zonder toetsen voor!

De cabinnekes en de potvis
Vind jij ook dat die witte cabinnekes aan het strand wel eens wat kleur kunnen gebruiken? In Koksijde denken ze er ook zo over. In het kader van de jaarlijkse tentoonstelling Cabin art kriebelt het bij verschillende kunstenaars om hun creativiteit los te laten op verschillende witte cabinnekes. Het is eens wat anders dan een canvas! De creatieve lezer die het interesseert: je kan een aanvraag doen via de gemeente van Koksijde om jouw ontwerp op een van de cabinnekes tentoon te stellen!

Weekendje Koksijde 05

Het huidige thema van Cabin art 2024 noemt ‘aangespoeld’. Het verwijst naar de potvis die op 12 februari 1989 aanspoelde. De kolos kreeg de naam Valentijn omdat die feestdag slechts enkele dagen verwijderd was. Dankzij Valentijn kwamen er circa 300 000 toeristen naar het strand van Sint-André. Momenteel ligt hij begraven in museum Ten Bogaerde. Zodra het nieuwe visserijmuseum Navigo afgewerkt is, zullen zijn overblijfselen daar tentoon gesteld worden. Alvast iets om naar uit te kijken!

Hoedje af
De turbo-stand van de elektrische fiets brengt ons vliegensvlug bij het museum van Paul Delvaux, de volgende trekpleister van de rondleiding op wielen. Het museum vind je in het charmante kunstdorpje Sint-Idesbald. Bekende kunstenaars als Delvaux en Grard vonden hier hun woonplaats. Dat zegt genoeg over de aantrekkingskracht ervan. De mooie voortuin en het gezellig terras zijn aanlokkelijk.

Weekendje Koksijde 06

Je kunt in de souvenirwinkel aan de balie gezellig wat schuifelen. De baliemedewerker met die goede West-Vlaamse spontaniteit vertelt wat meer over Delvaux. Ze licht ons het schilderij aan de deur toe. De man lijkt niet op Delvaux maar hij gebruikte het gezicht toch als zijn zelfportret. Het is dat gezicht dat je welkom heet alvorens in zijn repertoire te duiken. Het geeft je ook de kans om speelse foto’s te nemen. Hoedje af voor dit museum.

Crossen in de duinen
De gidstocht per fiets lokt veel belangstelling uit. Bovendien zijn er veel mogelijkheden om foto’s te nemen. Niemand weerstaat de verleiding. Elke bezienswaardigheid nemen we gretig in ons op terwijl de klok verder tikt. Na een tijdje kunnen we zelfs met de turbo-optie op de elektrische fiets onze vertraging niet meer inhalen. Gelukkig kunnen de gidsen in Koksijde rondleidingen aanpassen aan de noden van de groep. We kiezen dus voor een korter maar zeker niet minder prettig ritje.

Weekendje Koksijde 07

Al scherend door de straten van Koksijde stoppen we plots aan de tuin van de abdij Ten Duinen. Glurend door het hek bezichtigen we de ruïnes. Elke eerste zaterdag van de maand zijn museumbezoeken hier gratis. Helaas voor deze reisreporter is het vrijdag. De abdij heeft ook een kindvriendelijk aanbod. Het biedt zelfs de mogelijkheid tot een prikkelarme rondleiding.

Tot slot is de abdij ook interessant voor de dorstige muziekliefhebber. Het museumcafé is open in juli en augustus. Je kunt er geregeld gaan genieten van muziekoptredens in de zomer. Het biertje Sint-Idesbald staat alvast op je te wachten. De naam verwijst naar de abt uit de 12de eeuw die heilig verklaard is. Volgens de legende zou zijn lichaam steeds intact blijven en goed ruiken. Zo ontdekten toch enkele nieuwsgierige monniken dat toen ze hem opgroeven.

Enkele minuten later arriveren we in een mooi stukje natuur in de duinen. We kijken steil omhoog wanneer Pol ons vertelt dat dit een zeer uitdagend stukje parcours is voor mountainbikers en veldrijders. Tijdens de duinencross, dat volgend jaar op 3 januari plaatsvindt, razen honderden van hen hier omhoog. Wil je graag weten hoe hoog exact? Kom het eens uittesten in het stukje natuur tegenover de bar Cyclocross. Je zult wel even moeten wachten op koning winter want op zacht zand zul je eerder schuiven dan fietsen.

Weekendje Koksijde 08

Op schelpjes naar de Hoge Blekker
Ik geniet onderweg van de mooie velden en uitzichten. Een poos later arriveren we in het centrum van Oost-Duinkerke. We passeren het groene kunstwerk van de garnaalvisser. Natuurlijk moeten we even stoppen om foto’s te nemen!

Mijn keel voelt stilaan droog aan, dus tijd voor een terrasje! We grijpen onze kans nu het zonnetje piept door de typische, Belgische wolken. Op het terrasje van Estaminet de Peerdevisscher luisteren we naar extra weetjes. Je kunt er het gelijknamige biertje eens gaan proeven. ‘Ik kom zeker eens terug wanneer het museum open’ beloof ik mezelf.

Opgeladen vertrekken we naar het laatste en letterlijke hoogtepunt van de gidstocht, de Hoge Blekker. Ik luister naar het kraken onder mijn wielen terwijl we op het schelpenpad fietsen in de Doornpanne. Op de top van de Hoge Blekker ronden we af. De laatste zonnestralen zorgen voor een mooie afsluiter van een top gidstocht!

De goesting
Wat doe je als je een hele dag actief bent geweest en calorieën hebt verbrand? Lekker gaan eten uiteraard! Het diner eet ik in het restaurant De Huifkar, niet ver van ons hotel en al 40 jaar een vaste waarde in Koksijde. Ondanks de frisse zeelucht en de lekkere vissoep met zeer verslavende rouille als voorgerecht, kiest mijn goesting toch voor eend. Dat smaakt ook goed hier aan ‘t zeetje!

Na het diner kruip ik met een rond buikje in bed. Uitgerust begin ik de volgende dag aan het lekkere, gevarieerde ontbijt in Hotel Casino. Ik weersta de mini-koffiekoekjes niet en ga voor alle smaken. Wees gerust, je kunt er ook wat lichter ontbijten, zoals met fruit en yoghurt.

Mysteries in Koksijde
‘Rollen door Koksijde’ is plezant maar ik zoek ook wat breinplezier hier aan de zee. Daarvoor voorziet gemeente Koksijde een actieve escape game die je uitdaagt het mysterie van ‘Het wapen van Amsterdam’ op te lossen. Het gaat over de Ijslandvaarders.

Escape game aan zee

Je moet de verschillende aanwijzingen zoeken die verspreid te vinden zijn in Koksijde. Dit spel kun je enkel uitvoeren met de fiets. Tijdens deze escape game herken ik de verschillende bezienswaardigheden van de gidstocht maar kom ook nieuwe plekken tegen.

Het is natuurlijk niet evident deze te bezichtigen wanneer je competitief bent. Mijn ogen hebben het te druk met zoeken om echt van het uitzicht te genieten. De escape game is familievriendelijk, de raadsels uitdagend. Het spel neemt een hele voormiddag in beslag. Na het trainen van mijn brein lunch ik in restaurant The Tables. Ik geniet van het lekkere eten en het zicht op zee. Helaas niet vanop het terras want het weer gedraagt zich opnieuw wat Belgischer.

De billenkar
Hoe rond je best een weekendje aan zee af? Ik kies voor de klassieker en kruip met de groep in een go-cart. Calimero, de dienst die onze go-cart verhuurt, heeft van die nostalgische kaartjes. Je ziet mensen uit de 20ste eeuw op een billenkar (de ooit erg sappige naam voor go-cart) zitten. Ze zien er gelukkig uit. Op de achterkant van die kaartjes, die tevens ook gratis zijn, zijn er routes die je met de billenkar kunt volgen.

Onze volle magen vragen ons echter het wat rustiger aan te doen. Dus blijven we op de dijk. Tijdens het achteruit parkeren van de billenkar merk ik dat de wijntjes evenzeer effect op me hebben. Het vraagt 2 pogingen en wat geschuif vooraleer onze go-car eindelijk mooi recht tussen de andere staat.

Geslaagd weekendje aan zee
Ondanks de elektrische fiets besef ik dat ik ongetwijfeld nog niet alles gezien en gedaan heb in Koksijde en Oostduinkerke. En ik weet nu wat te doen wanneer grijze wolken een dagje strand verstoren. Bovendien ondervond ik waarom Koksijde de tweede plaats heeft als fietsgemeente in Vlaanderen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Koksijde-Bad | Zeelaan 303, 8670 Koksijde | Tel. +32 (0)58 51 29 10 | E-mail: [email protected] | Internet: visitkoksijde.be/nl
Sportdienst gemeente Koksijde | Hazebeekstraat 11, 8670 Oostduinkerke | Tel. +32 (0)58 53 20 01 |E-mail: [email protected] | Internet: koksijde.be/nl/menu/gemeente-bestuur/bestuur/overzicht-diensten/sportdienst
Activiteiten en bezienswaardigheden
Aanbod gidstochten gemeentehuis |  Zeelaan 303, 8670 Koksijde | Tel. +32 (0)58 51 29 10 | E-mail: [email protected] | Internet: koksijde.paddlecms.net/nl/zoeken-op-visit-koksijde
Rodeo huurdienst skeelers | G.Grardplein 19, 8670 Koksijde | Tel. +32 (0)58 51 63 53 | reservaties enkel per e-mail: [email protected] | Internet: rodeo.be/wat-kan-je-huren
Skeelerroute Koksijde | Internet: koksijde.be/skeelerroute
Escape game ‘Het wapen van Amsterdam door gemeente Koksijde’ | Aanvraag via internet: visitkoksijde.be/nl/escape-game-0
Calimero billenkarren (go-cart)  in Koksijde |  Zeedijk 224, 8670 Koksijde | Mobiel: +32 (0)496 40 09 40 | E-mail: [email protected] | Internet: verhuringcalimero.be/nl/te-huur/go-carts | In de GPS moet je Charleroistraat 16 ingeven | Mogelijkheid tot het huren van een rolstoel en strandrolstoel.
Bloemenevenement Koket 2024 in gemeentehuis Koksijde | Zeelaan 303, 8670 Koksijde | Tel. +32 (0)58 51 29 10 | Internet: visitkoksijde.be/nl/koket
Expositie Beaufort Fabric of life kunst aan zee | Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels (Brugge) | Tel. +32 (0)50 30 55 00 | E-mail: [email protected] | Internet: triennalebeaufort.be/nl/over-ons/beaufort24  | Je kan de werken terugvinden op volgende kaart: triennalebeaufort.be/nl/praktisch/beaufort24-kunstwerken | In 2024 kan je openluchttentoonstelling nog bezoeken tot 3 -11- 2024.
Aangespoeld Cabin art 24 | Zeelaan 303, 8670 Koksijde | Tel. +32 (0)58 53 34 40 | [email protected] | Internet: https://neemmemeemagazine.be/aangespoeld-cabin-art-zoekt-kustenaars/ via deze link kan je jouw aanvraag doen om jouw ontwerp tentoon te stellen op de cabinnekes |  De cabinnekes kan je terugvinden op de zeedijk te Sint-Idesbald.
Paul Delvaux museum | Av. Paul Delvauxlaan 43, 8670 Sint – Idesbald Koksijde |  Tel. +32 (0)58 52 12 29 | E-mail: [email protected] | Internet: delvauxmuseum.be/v2/index.php | Je kan t.e.m. 16u45 een bezoek starten en het museum is rolstoeltoegankelijk | Meer praktische informatie via: delvauxmuseum.be
Abdij Ten Duinen | A. Verbouwelaan 15, 8670 Koksijde |  Tel. +32 (0)58 53 39 50 |  E-mail: [email protected] | Internet: tenduinen.be/nl
Visserijmuseum NAVIGO | Vrijheidstraat 6, 8670 Koksijde-Oostduinkerke |  Tel. +32 (0)58 51 24 68 | E-mail: [email protected] | Internet: navigomuseum.be/nl | Het museum opent zijn deuren opnieuw op 7-09-2024 | Je kan er het skelet van Valentijn, de aangespoelde potvis, komen bezichtigen.
Natuureducatief centrum Duinenhuis informatie over natuurreservaat Hoge Blekker | Bettystraat 7, 8670 Koksijde | +32 (0)58 52 48 17 | E-mail: [email protected] | Internet : duinenhuiskoksijde.be/nl/doornpanne-en-hoge-blekker
Eten en drinken in Koksijde
Restaurant Hof ter Hille | Hof ter Hillestraat 2, 8670 Oostduinkerke | +32 (0)58 59 39 59 | [email protected] | Internet: restohofterhille.be
Restaurant De Huifkar | Koninklijke Baan 142, 8670 Koksijde | +32 (0)58 51 16 68 |  E-mail: [email protected] | Internet: dehuifkar.be
Restaurant The Tables | Zeedijk 272, 8670 Koksijde | +32 (0)58 59 41 28 | Internet: thetableskoksijde.be
Estaminet De Peerdevisscher | Pastoor Schmitzstraat 4, 8670 Oostduinkerke | Tel. +32 (0)58 51 32 57 | Mobiel:  +32 (0)475 61 94 64 | Internet: navigomuseum.be/nl/estaminet-de-peerdevisscher | reserveren niet mogelijk
Museumcafé abdij Ten Duinen | A. Verbouwelaan 15, 8670 Koksijde | Internet: tenduinen.be/nl/museumcafe-open-juli-augustus | Enkel open in juli en augustus tussen 14u en 17u30 | Niet mogelijk met cash te betalen.
Overnachten
Casinohotel ****| M. Blieckstraat 2 – 6 8670 Koksijde | Tel. +32 (0)58 51 41 51 |  E-mail: [email protected] | Internet: casinohotel.be

📌 PIN nu en plan later

Weekendje Koksijde pin

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Wat te doen in Koksijde als alternatief voor een dagje zonnebaden?”

  1. Heel nuttige info! Handig voor diegenen die geen hele dagen willen stil liggen op het strand.
    En de billen-kar hebben we allemaal wel eens vervloekt, maar ook plezier mee gehad.
    Mooie foto van de cabinnekes en van de stilstaande fietsers in open veld. Grappige foto bij ‘hoedje af’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *