Haal het beste uit je vakantie op Texel

Vakantie op texel vuurtoren
Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland, is als “parel van de Waddenzee” zeker een bezoek waard. Dit eiland combineert een adembenemend landschap met een rijke biodiversiteit en een scala aan ontspannende activiteiten. Tijdens een vakantie op Texel geniet je van uitgestrekte stranden en duinen, pittoreske dorpjes en levendige markten: voor ieder wat wils! Het waddeneiland staat bekend om zijn unieke flora en fauna, waaronder de beroemde Texelse schapen en is een favoriete bestemming voor zowel natuurliefhebbers als avonturiers. Het Nederlandse deel van de Waddenzee behoort sinds 2009 zelfs tot Unesco Werelderfgoed vanwege de unieke natuurwaarde.

Historisch Texel

Texel heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Het eiland was al bewoond in de steentijd, men vond er sporen van nederzettingen uit de Romeinse tijd. In de middeleeuwen werd het eiland belangrijker door zijn strategische ligging aan de monding van de Zuiderzee. Tijdens de Gouden Eeuw speelde Texel een belangrijke rol in de maritieme handel. Deze rijke geschiedenis zorgde voor veel historische bezienswaardigheden, zoals de oude haven van Oudeschild en de vuurtoren Eierland.

Texel

De Sommeltjes: aardmannen die ’s nachts dansen tot de zonsopgang.

Het eiland heeft ook een sterke folklore, met verhalen over de “Sommeltjes“, mythische wezens die ’s nachts tot leven komen. Sommeltjes zijn aardmannetjes die volgens de overlevering wonen in de Sommeltjesberg, een oude grafheuvel op Texel. Overdag veranderen ze in stenen, maar ’s nachts dansen ze in het maanlicht en voeren ze allerlei capriolen uit.

Tips voor een vakantie op Texel

  1. Neem de fiets! Texel is een fietseiland: vlak als een biljartlaken met prachtige vergezichten én verschillende strandpaviljoenen om uit te rusten. Doe zoals reisreporter Bruno en verken het eiland per fiets. Starten kan je bijvoorbeeld in het kleinste dorp van Texel, De Waal. Zet je tocht verder langs natuurreservaat Korverskooi naar het meest noordelijke punt van het eiland waar je de vuurtoren van Texel kan beklimmen. Reisreporter Bruno bezocht ook het zuiden van het eiland met de fiets.
Texel

Bij de Krassekeet tuur ik over de haast eindeloze einder. Pure natuurlijke schoonheid ligt hier aan mijn voeten!

  1. Spot zeehonden op een zeehondentocht en bewonder de dieren in hun natuurlijke habitat. Of bezoek zeehondenopvangcentrum Ecomare, waar ze zich ontfermen over verloren zeehondjes die hun moeder kwijt geraakt zijn. Daarnaast leert het natuurmuseum je alles over het maritieme leven in en rond Texel.
  2. Tijdens een vakantie op Texel kan je niet om de natuurparken Bezoek bijvoorbeeld het prachtige Slufter, waar de zee vrij spel heeft of ga rollen in het zand van de enorme zandvlakte in De Hors. Dit laatste natuurpark is volgens insiders het meest onderschatte natuurdomein van de regio. Je waant je er alleen op de wereld tussen de uitgestrekte zandvlaktes, een aanrader!
texel natuurgebied de hors

Op een enkele wagen na ben ik alleen in het natuurgebied De Hors.

4. Een weekendje Texel is niet compleet zonder een bezoek aan Oudeschild. Dit historische vissersdorpje heeft een charmante haven en het Maritiem en Jutters Museum, waar je meer te weten komt over de maritieme geschiedenis van Texel.

5. Sportievelingen halen hun hart op in Texel. Vooral watersporten zijn populair: surfen, kitesurfen, zeilen en kajakken behoren allemaal tot de mogelijkheden. Je vindt verschillende verhuurbedrijven en surfscholen op het eiland.

6. In het hoogseizoen kan je vanuit Texel rechtstreeks de veerboot nemen naar nabijgelegen eiland Vlieland, een ander juweeltje van de Waddenzee. In tegenstelling tot Texel, dat levendig en divers is, biedt Vlieland een gevoel van rust en exclusiviteit. Het autoluwe eiland verken je voornamelijk te voet of per fiets. Dit draagt bij aan de rustige ambiance en de ongehaaste levensstijl van de lokale bevolking. Bezoek het charmante dorpscentrum van Oost-Vlieland, de Vuurtoren Vuurboetsduin of de uitgestrekte zandvlakte aan de westkant: De Vliehors.

7. Trek ’s nachts eens naar het strand om te genieten van de “Dark Sky”! In het Waddengebied wordt gewerkt aan het versterken van de duisternis mét steun van Unesco! Texel is hierin een grote voortrekker met de slogan: “licht waar het moet, donker waar het kan.” Dit geeft als resultaat dat je er fantastisch naar de sterren kan kijken. Met een picknickdeken, fles schuimwijn en snacks is het genieten van de sterrenhemel.

8. Strandjutten, het zoeken en bewaren van aangespoelde spullen op het strand, is officieel verboden in Texel. Toch zijn veel inwoners van Texel er nog steeds dol op. Wat vroeger gebeurde als een economische noodzaak is vandaag voor de strandjutters een stiekeme hobby. Bezoek zeker het Maritiem- en Juttersmuseum Flora om de gevonden schatten met eigen ogen te bekijken en de spannende verhalen van de jutters te horen.

9. Maak lange strandwandelingen en hou hierbij halt bij de verschillende strandpaviljoens. Of je nu wil zonnen, zwemmen, vliegeren of een hapje eten, er is voor ieder wat wils in de vele gezellige strandhutten.

texel schapen

Onderweg stop ik bij een boer die zijn ‘volgzame’ schapen uitlaat op een graasweide.

10. Texel telt ongeveer even veel schapen als inwoners! In de lente is het dan ook heerlijk om de kleine lammetjes te zien ronddartelen op de velden. Er zijn veel schapenboerderijen die je kan bezoeken om lammetjes te knuffelen, artisanale producten zoals schapenkaas te proeven of je uit te leven op de boerderij. Er is zelfs een Schapenmuseum op Texel.

Overnachten op Texel

vakantie op Texel

Van luxe resorts tot gezellige bed & breakfasts en budgetvriendelijke campings, Texel heeft voor elke reiziger de perfecte accommodatie. Reisreporter Bruno logeerde in hotel De Waal, een kleinschalig familiehotel met karakter, uitgebaat door een echte strandjutter.

Wie graag een centrale ligging opzoekt tijdens een weekendje Texel kan terecht in Den Burg, het grootste dorp van het eiland met een verscheidenheid aan winkels, restaurants en accommodaties.

Strandliefhebbers kunnen terecht in De Koog, de meest populaire badplaats met een breed scala aan hotels en vakantieparken. Of kies voor een campingplaats op camping Noorderwaard Texel. Op deze boerderij zet je je tent op vlak bij de Waddenzee!

Op zoek naar wat meer luxe? Bij Jef, het enige restaurant in Texel met een Michelinster, waar je heerlijk overnacht in één van de 12 luxe design suites.

Tips van locals

Reisreporter Bruno sprak met drie straffe Texelse eilandbinken op zoek naar dé tips van de locals. Hun advies?

  • Ronddwalen in natuurgebied De Hors;
  • oesters sprokkelen in de Waddenzee;
  • de mooiste foto’s nemen met wilde paarden in de Bollekamer.

Lekker eten en drinken in Texel

Texel kent een aantal gastronomische specialiteiten.

  • Dagverse en dus heerlijke vis;
  • oesters, mosselen en garnalen;
  • asperges (verrassend!);
  • en uiteraard mag lamsvlees niet ontbreken.

We tippen enkele favoriete adresjes:

Hotel De Waal is niet enkel een karakteristieke plek om te overnachten, ook voor een stevige lunch ben je hier aan het juiste adres. De dagverse soep, toast of gebak van de dag smaken allemaal even goed. En ook Bij Jef kan je naast luxueus overnachten ook gastronomisch genieten van een culinair hoogstandje.

Bezoek tijdens je vakantie op Texel het landgoed De Bonte Belevenis. Hier worden verschillende producten gemaakt met pure Texelse grondstoffen. Proef er het zelf gebrouwen bier of bezoek de distilleerderij en kijk toe (of proef) hoe hun weergaloze whisky gemaakt wordt. Wie wil kan zelfs actief deelnemen aan één van de ambachten.

Texel bonte belevenis

Na al dat proeven laat ik me graag verleiden om wat lekkers mee te nemen!

Hou halt bij één van de vele strandpaviljoenen, waar het altijdviswinkel. aangenaam vertoeven is. Beleef bijvoorbeeld het eilandgevoel op Paal 9 of geniet van een lekker stuk appeltaart bij Strandpaal 21.

Avonturiers kunnen hun eigen garnalen vangen door mee te varen met een garnalenboot. Vooraf reserveren is geen slecht idee. Wie graag kibbeling of een broodje haring eet kan terecht in De Oude Vismarkt van Texel, een heerlijk nostalgische viswinkel.

Texel de Cocksdorp

Bij laag water komen scheepjes al eens vast te liggen.

Bierliefhebbers zijn in Texel aan het juiste adres, je vindt er maar liefst drie brouwerijen waar ze hun eigen bieren maken, maar Texels is de bekendste. Ze brouwen er elke maand een nieuw speciaal bier: het “Texels Geheim” dat je kan proeven in het proeflokaal.

Texel bereiken

Ook zin gekregen in een vakantie op Texel? Het eiland, op zo’n 300km van Brussel, is makkelijk te bereiken. Via een veerboottocht van ongeveer 20 minuten vanaf het vastenland in Den Helder arriveer je op het waddeneiland. Er zijn regelmatige veerdiensten die het hele jaar door varen. Het eiland laat zich het best bezoeken met de fiets of te voet, laat je auto dus aan de kant staan!

Hieronder vind je alle artikels met reistips voor een vakantie op Texel

reisreporter