Koblenz biedt het beste op het gebied van wijn en keuken, paleizen, kastelen en eindeloze landschappen die je te voet of per fiets kunt ontdekken. En in slechts drie uur rijd je vanuit Brussel naar deze perfecte stedentripbestemming. De comfortabele ICE-trein doet er maar een kwartiertje langer over. Herzlich willkommen!
Op verkenning in het stadscentrum van Koblenz
Na de check-in bij het compleet gerenoveerde driesterren S Four Points Flex Hotel by Sheraton neemt Johannes Bruchof van de dienst Toerisme Koblenz me op sleeptouw. We nemen de Südallee, die momenteel wordt omgevormd tot een fietsstraat. Let op, de paden zijn zowel voor voetgangers als fietsers. Dat kan wel eens tot conflicten leiden. Via de Friedrich-Ebertring passeren we het voormalige Pruisische postgebouw om op de hoek van de Casino- en Schlossstrasse te genieten van een prachtig uitzicht op het Kurfürstliches Schloss. Schlossstrasse te genieten van een prachtig uitzicht op het Kurfürstliches Schloss.

Confluentes: het kloppende hart van Koblenz
Daarna gaat het langs het Forum Mittelrhein naar het Forum Confluentes. Een puur architectonisch cultuurgebouw waarin het Mittelrhein Museum en de Stadsbibliotheek onderdak hebben. Aan de grote toeristische informatiebalie vertellen de medewerkers je graag alles over de stad. Hier vertrekken ook de meeste van de stadsgidsen, zo blijkt. Wie wil kan er tickets boeken voor het stadstheater, of streekproducten zoals mosterd en tal van wijnen kopen in de streekwinkel (ook die van het Electronic Wine Festival en Koblenz Weinstadt / zie verder in mijn verslag). Via een groot informatiescherm verdiep ik me in de stadsgeschiedenis van de Romeinen en de Franken tot vandaag.

Een tijdreis in de kunstcollectie
De gemeentelijke kunstcollectie is te zien in een permanente tentoonstelling op de eerste verdieping. De werken variëren van middeleeuwse schilderkunst tot barok en van kunst uit de 19de eeuw tot klassiek modernisme, abstracte kunst uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw tot de zogenaamde betonschilderkunst. Mijn interesse gaat echter uit naar de wisseltentoonstelling ‘Too Beautiful’ die nog tot september loopt. De titel verwijst naar een quote in het dagboek van Queen Victoria die in 1845 een romantische reis ondernam langs de Rijn.
Ook Engelse schilders en schrijvers wisten het publiek destijds te inspireren en aan te moedigen naar de Rijn in Duitsland af te reizen. Denk aan Lord Byron en George Clarkson Stanfield, om zeker William Turner niet te vergeten. De tentoonstelling toont olieverfwerk, aquarellen, foto’s, maar ook dagboeken, karikaturen en reisliteratuur. Wie in de voetsporen wil treden van Turner raad ik de Turner-route aan. Die loopt van Koblenz tot in Bingen. Meer dan de moeite waard!

Schängel: van scheldnaam naar symbool van trots
We laten het museum achter ons en lopen langs de Gymnasiastrasse naar het Willi-Hörter-Platz. Daar staat de beroemde Schängelbron. De Koblenzer worden ook wel eens Schängel genoemd. De term stamt uit de Franse bezettingstijd rond 1800. Franse soldaten kregen vaak buitenechtelijke kinderen met Duitse vrouwen. Deze kinderen kregen de naam ‘Jean’, de meest voorkomende Franse naam in die tijd. In de regio uitgesproken als ‘Schang’ of ‘Schängel’. Wat ooit een negatieve term was, is vandaag een symbool van trots voor de bevolking van Koblenz geworden.
Vesting Ehrenbreitstein: Van militair naar cultureel centrum
Dat positieve ombuigen van iets negatiefs zien we ook bij de vesting Ehrenbreitstein. Hier veranderde een militair bouwwerk in een cultureel centrum met meer dan 600 evenementen per jaar. In de kazematten wachten je diverse tentoonstellingen. Naast de vaste, historische expo’s, lopen er ook tijdelijke, zoals deze rond design. Een tip: geniet van het uitzicht op het uitkijkplatform.

Electronic Wine: feesten tijdens het Koblenz Wijnfestival
Op de Jesuitenplatz wordt duidelijk hoe belangrijk gastronomie is in Koblenz. Als regiopool heeft de stad een verzorgingsgebied van meer dan 300.000 mensen. Velen pendelen naar de stad om er te werken, te winkelen of om uit te gaan. Dankzij de universiteit en de hogeschool is de stad zeer levendig. Hier treft zich dan ook jong en oud voor een natje en een droogje. Maar je vindt ze ook aan de boorden van de Rijn waar kleine foodcorners en pop-upbars voor verstrooiing zorgen.
Tijdens mijn bezoek vond ‘Electronic Wine’ plaats ‘am Deutsches Eck’. Tegen het adembenemend decor van het Kaiser gedenkteken werd dit item geïntegreerd in het Koblenz Wijnfestival. Een groot aanbod aan elektronische muziek met vele genres en subgenres nodigde bezoekers uit om te feesten. Een mix van bekende deejays en gerenommeerde wijnhuizen zorgde voor een ontspannen sfeer.
- Persoonlijke noot van de auteur: Of hoe je Gen Z van wiet naar wijn verandert.
De oorspronkelijke benaming Deutsches Eck verwijst naar de Duitse Orde, die hier een vestiging had. In de middeleeuwen viel dit gedeelte van de omringende muur onder het beheer van de Duitsers. Vandaar de naam. Het bekende monument van Keizer Wilhelm werd pas in 1871 opgericht. Op deze plek mondt de Moezel uit in de Rijn. Het is er ’s zomers goed toeven.

Le Knack en Riesling: culinair hoogtepunt aan het Deutsches Eck.
Een goede tafeltip? Het terras van Gerhards Genussgesellschaft, aan de overzijde bij het Deutsches Eck, in de aanpalende bloemenhof. Duits-Franse klassieke keuken met een moderne twist. Ik ga voor een carpaccio van St. Jacobsschelpen, gevolgd door gebraden kalfslever met truffelsaus. Als dessert ga ik voor Le Knack, een caloriebommetje van Callebaut chocolade met vanillevulling en warme chocoladesaus. Dat alles wordt geserveerd met een frisse, droge Riesling 1890 van het huis Schwaab. Tal van Moezel- en Rijnrieslingwijnen behoren tot de beste witte wijnen van de wereld.

Romantische genieten bij Weingut Göhlen
Dat bevestigt de derde generatie Winzer van het familiewijnhuis Göhlen. Sinds 1921 maken ze rode, rosé en witte wijnen, sekt, tot likeuren en brandewijnen in het idyllische Mühlental. Op de zonnige steile hellingen van de wijngaard ‘Ehrenbreitsteiner-Kreuzberg’ groeien druivenrassen als Regent, Portugieser, Huxel, of Bacchus om enkele ‘markante’ druiven te noemen. Dat levert een elegante Weissburgunder in het glas, of een edele aromatische Spätlese. Maar ook de droge, harmonisch gemaakte Portugieser Weissherbst mag er zijn. Voor het avondbrood word ik uitgenodigd in een paviljoentje tussen de wijnranken. Ambachtelijk brood van Reinsteig en Gassen, charcuterie van de lokale slager, net als de kaas. Gelardeerd met een frisse alcoholvrije Trauben-Secco. En dat bij zonsondergang. Romantischer wordt het niet.
PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Koblenz | Website: visit-koblenz.de
Bezienswaardigheden
Mittelrheinmuseum Koblenz | Website: mittelrhein-museum.de
Eten en drinken
Haute-Cuisine restaurant Gerhards | Website: gerhards-genussgesellschaft.de
Wijnmakers Göhlen | Website: weingut-goehlen.de
Wijngoed Schwaab | Website: weinkeller-schwaab.de
Overnachten
Four Points Flex by Sheraton | Website: marriott.com/en-us/hotels/hhnkf-four-points-flex-koblenz

Schrijf in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig een reis- of vakantietip!
Laat een bericht achter