De Zwitserse Alpen, dat doet voornamelijk denken aan avontuurlijke skivakanties of heerlijke wandeltochten. Maar de regio is ook gekend voor uitzonderlijke streekproducten. Op de jaarlijkse “Grand Marché des Terroirs Alpins” genieten bezoekers van al dat regionale lekkers, verenigd onder het kwaliteitslabel Grand Entremont.
600 ton kaas
Nu de landbouw steeds meer onder druk staat, leert het publiek de oorspronkelijke smaak van artisanale producten weer waarderen. De Zwitserse Alpen zijn een plek bij uitstek als het aankomt op de terroir van de alpenweides waar eeuwenoude tradities zorgen voor karaktervolle producten en typische smaken. Omringd door het adembenemende decor van de besneeuwde bergtoppen rond Verbier, slaan Les 4 Vallées (Val de Bagnes, d’Entremont en de Ferret) samen met de wijn- en boomgaarden van Bovernier de handen in elkaar om hun uniek vakmanschap te bewaren en te valoriseren. Het unieke kwaliteitslabel Grand Entremont is daar het resultaat van. Maar liefst 248 boerderijen zijn aangesloten en onder het label wordt jaarlijks maar liefst 600 ton kaas gemaakt!
Marché des Terroirs Alpins
Op 15 en 16 juni 2024 had in het pittoreseke dorpje Bruson voor het eerst een “Grand Marché des Terroirs Alpins” plaats, waar producenten uit de hele Alpenregio, van Slovenië tot Frankrijk, via Italië, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland hun beste producten in de kijker kwamen zetten. Er heerste een feestelijke sfeer waar knowhow in alle openheid werd gedeeld in ateliers, masterclasses, degustaties en animaties, opgeluisterd met muziek en lokale folkore. Dit alles met één doel: het gastronomisch patrimonium van de Alpen kenbaar maken. Het nieuwe label van Grand Entremont moet daarbij helpen.
De koningin van de bergen
In juni worden de koeien naar de alpenweiden gebracht, waar ze tot september vrij mogen rondgrazen. Zo lijkt het althans, maar dat is buiten het Hérensras gerekend. Deze lijvige zwarte koeien houden er zo hun eigen hiërarchie op na. In iedere kudde onderscheidt zich een koningin die haar leiderschap heeft afgedwongen door regelmatig een kopgevecht aan te gaan met mogelijke concurrenten om het territorium van haar kudde af te bakenen. Zo ontwikkelde zich de traditie van “Le combat des Reines” waarbij op het einde van de zomer één exemplaar als winnaar wordt bekroond tijdens het oogstfeest. Wij waren getuigen van de “inalpage” waarbij een 150-tal koeien werden losgelaten en de eerste gevechten plaatsvonden… Ik ben wijselijk naar binnen gegaan om te kijken hoe van de 400 liter melk die tweemaal daags wordt gemolken, onmiddellijk de lekkere raclettekaas wordt gemaakt. Na drie à vier maand rijping in de kelder is de kaas klaar voor consumptie. Het Raclette du Valais AOP-label staat garant voor authenticiteit, karakter en origine en draagt aldus bij tot het bewaren van de tradities in harmonie met de omgeving. Net datgene waar Grand Entremont op wil inzetten.
Apicultuur
In Vollèges, Val de Bagnes is recent een Centre de Compétences en Apiculture geopend met het oog op het delen van competenties om zo de bijenteelt te vrijwaren en aan te moedigen.
Naast het informeren en sensibiliseren van het publiek over het belang van de bijen voor de biodiversiteit en de bescherming van ons milieu, is dit een ontmoetingsplaats voor kwekers met een laboratorium en een onderzoekerscentrum voor de ontwikkeling van nieuwe projecten. Er worden ook samenwerkingen met landbouwers, agrotoerisme en apitherapie geïnitieerd om de apicultuur in de Alpen te faciliteren. Want ondanks de vele bloemen in de weides is de private bijenteelt (nog) niet zo ingeburgerd als bij ons.
Wijn van de Alpen
Er zijn 44 verschillende druivensoorten in de Alpen en dat is een pak meer dan vroeger. De meeste zijn ook niet zo bekend en dat komt dan weer omdat de wijn weinig of niet wordt uitgevoerd, maar ter plaatse geconsumeerd. Ook wijnen vallen onder het Gran Entremont label. Tijd voor een masterclass door dr. José Vouillamoz, met degustatie van 15 kwaliteitswijnen. We vallen van de ene verbazing in de andere, want naast de gekende witte Fendant en Petite Arvine, onthouden we bijvoorbeeld de Petit Rouge à Baies Blanches uit de Vallée d’Aoste en de Pinela uit Slovenië. Bij de rode wijnen noteerden we Mondeuse Noire uit de Savoie en Nebbiolo uit Valtelline, Italië. Houd wel rekening met stevige prijzen voor deze kwaliteitswijnen. Gelukkig deden we nog een andere proeverij van 4 meer toegankelijke wijnen met Marie Linder. We durven nu al eens een ander wijntje op de kaart kiezen, met succes.
La Grande Table des Alpes
Een zeventigtal standjes afschuimen om lekkers te ontdekken, te proeven en te kopen blijkt toch een stevige opdracht, zelfs op twee dagen. Tel daarbij nog een bierdegustatie en een raclettestage en het gaat je duizelen… Daarom is het concept van een gastronomisch 5 gangenmenu met enkel ingrediënten van de markt een hit. We nemen plaats aan een mooi gedekte tafel in de schaduw van een witte tent en laten ons verwennen door de culinaire creaties van (de Belgische!) chef Alex Deprez. Deze ambitieuze kok verliet België om in de Beau Rivage in Lausane te gaan werken en richtte op zijn 28ste zijn eigen bedrijfje op als “Chef à domicile”. Na afloop lopen we regelrecht naar enkele leveranciers om onze voorraad koekjes, thee, kaas, saucissons en charcuterie met het Grand Entremont label in te slaan voor we de wandeling terug naar le Châble aanvatten. Onderweg nemen we enthousiast deel aan de Rouli Bouli, een parcours waar je een houten bal doorheen artistieke constructies moet loodsen en ondertussen nog quizvragen beantwoorden. Leuk én leerrijk.
Familiehotel A Lârze
Tijd om moe, maar voldaan terug te keren naar ons comfortabel hotelletje. A Lârze is een klein familiaal gerund hotel, volledig opgetrokken in larikshout (A lârze in het plaatselijk dialect) door lokale ambachtslieden en tot in het kleinste detail piekfijn afgewerkt en ingericht. De bedden zijn een weldaad en het met liefde verzorgde ontbijt een heerlijkheid. Mijn kamer heeft bovendien een balkon met zicht op de Mont Rogneux, op de zeteltjes liggen plaids voor wie van de zonsopgang en/of ondergang van het uitzicht wil genieten. Er is ook een sauna op aanvraag. Werkelijk een aanrader, ook in de winter, want het ligt op wandelafstand van de kabelbaan naar het skigebied van Verbier.
Met ongeveer 5000 bezoekers kunnen de organisatoren het concept van de Grand Marché des Terroirs Alpins en het kwaliteitslabel Grand Entremont wel een succes noemen. De deelnemers konden op veel interesse rekenen en de bezoekers genoten van de animaties en het mooie weer. We zagen ook opvallend veel jonge mensen met kinderen, wat hoopvol is voor een duurzame toekomst. En Verbier – Val de Bagnes – La Tzoumaz heeft er nog maar een evenement bij op hun al rijk gevulde agenda om hun gasten te plezieren. Verbier, altijd een goed idee!
PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Verbier | Internet: verbier.ch
Eten en drinken
Marché des terroirs alpins | vindt in 2025 plaats op 14 en 15 juni | Internet: Le Grand Marché des Terroirs Alpins – PALP Festival
Alex Deprez | chef aan huis | Internet: Chef à domicile en Valais | Alex Deprez
Wijndegustatie José Vouillamoz | 52, rue de Lausanne, Sion | Internet: josevouillamoz.com
Bezienswaardigheden
Combat des reines | vindt in 2025 plaats op 28 september | Internet: Fédération Suisse d’élevage de la Race d’Hérens – Combat de reines de l’Espace Mont-Blanc 2025
Centre de Compétences en Apiculture | 3, Chemin de Plachouet, Vollèges | Internet: cca-abeille.ch/
Overnachten
Hotel A Lârze | 32, Route de Corberaye, Le Châble | Internet: alarze.ch/
PIN nu en plan later
Laat een bericht achter