Freiburg, een pittoreske stad aan de rand van het Zwarte Woud heeft een aangename zuidelijke flair. Voeg daarbij studenten en inwoners die van het leven genieten en dan weet je dat je verblijft bij lekkerbekken. Bourgondiër Bruno bezocht 9 buitengewone plekken om te eten en drinken in Freiburg!
Eten en drinken in Freiburg centrum
Mijn zoektocht naar betaalbare adresjes om te eten en drinken in Freiburg start pal in het centrum: op de gezellige, dagelijkse versmarkt. Die omringt als het ware hét icoon van Freiburg im Bresgau: de Munster. En daar hebben we een goede reden voor!
1. Geproefd en gesmaakt: de trots van Freiburg
Want, ik vroeg lukraak aan enkele mensen wat ik zeker moet eten in Freiburg en het antwoord was steevast: ‘Eine Lange Rote’! Zo ook mijn gids Ulricke, die me meeneemt naar de bruisende levendige Münsterplatz. Daar staan locals ‘graag’ in rij aan te schuiven voor het wat – dubbelzinnig – klinkende streekproduct: de ‘Lange Rote’. Het was bakker Josef Föhrenbach die in 1949 een 35 centimeter lange dunne rode worst zonder darm introduceerde. Deze culinaire trots met zijn rokerige en pittige smaak eet je met grilde ui en mosterd in een broodje. Weetje: wie de worst ‘geknickt’ (dubbelgevouwen) bestelt, zet zichzelf meteen weg als toerist. Echte Freiburgers eten hun ‘Lange Rote’ altijd in het geheel!
2. Zwarte Woud klassiekers in Oberkirch’s Weinstube
Aan de andere kant van de Munster, nog steeds op het Münsterplein, komen al ruim 250 jaar gasten van heinde en verre voor de traditionele keuken van Oberkirch. In de ‘weinstubbe’ met klassiek interieur, houten lambrisering en verwarmd met een tegelkachel, krijg je meteen een gemoedelijk gevoel. Op het menu staan diverse regionale lekkernijen zoals: hartelijke soepen, voortreffelijke vleesgerechten (aanraders: kalfsschnitzel, varkenshaasjes in morieljesroomsaus), gevogelte en wild van het seizoen. De porties mag je gerust groot noemen. Bij mooi, warm weer kan je eten op het terras met een uitzicht op de Freiburger Munster. Wij starten, gelet op de tijd van het jaar, met een heerlijke pompoensoep. Daarna volgt een gerecht met malse, sappige lamsbouten en gestoofde herfstgroenten.
3. Alte Wache – Huis der Badische Wijnen
Even verder, op diezelfde marktplaats, vind je vinotheek Alte Wache, een adresje dat zeker niet mag ontbreken in dit lijstje van eten en drinken in Freiburg! We spraken er af met hoofdsommelier Eva Beenega, een dame die zichzelf naar de top proefde en dronk zegt ze schaterlachend. Wijnhuis Alte Wache is een coöperatief van 36 wijngaarden waar je een selectie van ruim 70 wijnen vindt.
De Badenregio, het warmste wijngebied van Duitsland, telt 16.000 hectare wijngaarden waar voornamelijk witte druivensoorten als riesling en burgunder gedijen. Spätburgunder (Pinot Noir) is hier populair, net als de frisse Gutedel en de toegankelijke Weiss- en Grauburgunder. Door klimaatverandering stijgt ook het aandeel rode wijn.
Eva licht ons de Badische wijnen, afkomstig uit het zuidwesten van Duitsland, toe die minder bekendheid genieten dan hun tegenhangers uit de Rijnland en de Moezel. Jammer, want deze wijnen hebben een uniek karakter dankzij de vulkanische bodem, overvloedige zon en hogere buitentemperaturen. Dit ‘gegist druivensap’ met een fruitig aroma heeft een frisse minerale zurigheid.
Eva vraagt naar onze voorkeuren en laat ons enkele witte én rode wijnen proeven. Haar voorgestelde selectie bevalt ons zeer! Tot slot verrast ze ons met een fruitige bevroren witte wijn: Kalte Sofie. Deze huisspecialiteit smaakt perfect tijdens warme terras- en zomerdagen. Kalte Sofie vervangt volgens Eva het gedoe met ijsblokjes in de wijn dat bovendien de kwaliteit van de drank ‘verwatert’. Ter info: in de winter biedt Alte Wache een verfijnde glühwein of een ‘Winter Marie’!
4. Streetfood in de Markthalle
Op een boogscheut van de Münsterplatz ligt de Markthalle, die niet mag ontbreken in het lijstje van eten en drinken in Freiburg. In deze foodie-hotspot, gelegen in een 19e-eeuws gebouw, ooit de voormalige plaatselijke redactie en drukkerij van de Badische Zeitung, heerst bij het binnenkomen steeds een gezellige drukte terwijl heerlijke geuren van verse kruiden je verwelkomen.
Hier maak je een heuse culinaire wereldreis langs vele eetkraampjes. Er worden Elzasser specialiteiten uit de omgeving geserveerd en authentieke Italiaanse pizza’s gebakken. Maar ook exotische gerechten uit Azië en Perzië, het nationale Afghaanse gerecht Quabili Palau (een rijstgerecht met wortels, rozijnen en lamsvlees) of Feijoada (een Braziliaanse bonenstoofpot) worden aangeboden. Elke kraam biedt een unieke smaakbeleving. Lastig kiezen voor een Bourgondiër als ik!
5. Bio-restaurant Adelhaus
Tijdens één van onze stadswandelingen door Freiburg passeren we dit uniek eethuis. Aangetrokken door vele positieve reviews besluiten we deze veganistische, vegetarische en biologische formule te proberen. Niet licht verbaast vergapen we ons op een uitgebreid buffet dat van 11.00 tot 16.00 uur klaarstaat met ruim 25 salades en meer dan tien warme gerechten.
Op basis van het eerlijke en verkwistvrije idee ‘voor iedereen de juiste portie’ stel je zelf je eigen gerechten samen op basis van je honger en voorkeuren. Zo belandt er niets in de prullenbak. Het uitgebreide koude buffet biedt salades van granen, peulvruchten, groenten en antipasti aan. Aan de warme buffetzijde heb je een keuze uit: gestoomde groenten, gratins, ovenschotels, soepen, curry’s. Wie tenslotte nog een plaatsje over heeft in het buikje kan terecht voor verschillende desserts en taarten al dan niet aangevuld met één van de koffiespecialiteiten.
Wie geen keuze of raad weet met de buffeten kan kiezen voor het dagelijks wisselend lunchmenu. Het creative keukenteam speelt met smaken, specerijen en kruiden en combineert internationale kennis met regionale kwaliteit: van Badense käsespätzle tot oosterse falafel en Zuidoost-Aziatische tempeh.
6. Fijne vleeswaren proeven in Rädle
Ware het niet dat ik mensen zag, zittend aan een ‘bachle’, en genietend van een bord fijne vleeswaren, ik zou dit onopvallend maar bijzonder eetplekje nooit ontdekt hebben. Dit is zo’n typisch adres dat je enkel via insiders of locals te weten komt en dus perfect past op ons lijstje van waar zeker eten en drinken in Freiburg!
Het interieur is gezellig en het personeel vriendelijk en hulpzaam. Wij kozen een schotel met fijne vleeswaren en specialiteiten. Onze bevinding in één woord? Heerlijk met een hoofdletter! Ook de panini’s zouden zeer lekker zijn, ongeacht welke je kiest. Die kom ik later nog wel eens proeven. Zeker een aanrader. Ter info en tip: dit eethuisje is verbonden aan het 1-ster Michelin restaurant Eichhalde!
7. Bierdinner in Feierling Brewery
Deze historische brouwerij, opgericht in 1877 door Julius Feierling, heeft een rijke traditie in het bierbrouwen. We proeven eerst enkele huisgebrouwen gerstenatjes in de biertuin. Zodra het wat frisser wordt, trekken we het gezellige interieur in want we willen ook die huisbereide gerechten met dagverse, regionale ingrediënten wel eens proeven. Feierling’s gaat er prat op dat alles, van sauzen tot pasta en spätzle, huisgemaakt is. Ingrediënten worden zorgvuldig geselecteerd van kleine en middelgrote boeren uit de regio die aan hoge kwaliteitsnormen voldoen. Bij Feierling’s vermijden ze bewust: gemaksproducten, kant-en-klare sauzen en gerechten of extra smaakversterkers.
Hier proef je niet alleen het bier, maar ook de passie en het vakmanschap dat in elk gerecht zit.
Eten en drinken in Freiburg buiten het centrum: de hippe Wiehre wijk
8. Geproefd en gesmaakt in Das Kartoffelhaus: de culinaire charme van de patat
Bij het binnenkomen in Das Kartoffelhaus doet de sfeer ons denken aan gezellige familiediners. Dit charmante restaurant weet zijn gasten te verrassen door een combinatie van de eenvoud van de aardappel met culinaire verfijning.
Op het menu, een scala aan gerechten, allemaal met de aardappel in de hoofdrol. Van klassieke gebakken aardappelen tot creatieve creaties zoals aardappelkroketten met een romige kaasvulling. Een absolute aanrader is de kartoffelsalat: een frisse en smaakvolle salade die perfect de balans weet te vinden tussen zuur, zoet en hartig. Speciale vermelding verdient de gratin dauphinois, een hemelse ovenschotel van dunne aardappelplakjes, room en knoflook, tot in perfectie bereid.
Mijn maaltijd sluit ik af met aardappelpannenkoekjes geserveerd met een heerlijke appelmoes. Het brengt me in gedachten terug naar grootmoeders keuken, waar eenvoud en smaak de boventoon voeren. Wie meent dat in Duitsland enkel zware aardappelgerechten de tafels sieren moet zeker naar dit adresje afzakken.
9. Bij Föster Max smaak je de romantiek tussen versheid en ambacht
Voor onze laatste tip over eten en drinken in Freiburg gaan we verder de prachtige – Jugendstil -Wiehre wijk in voor een bijzonder lekker adresje met onweerstaanbare zoete zondes: Förster Max! We ontmoeten er uitbater en zaakvoerder Johannes, die zijn liefde voor verse producten al vroeg in zijn jeugd ontdekte wanneer hij samen met zijn grootvader door de bossen trok. Als boswachter leerde Max hem de geheimen van de natuur: wat je wel en niet mag eten en waar de beste paddenstoelen en bramen te vinden zijn. Thuis genoten ze van maaltijden bereid met producten uit hun eigen moestuin.
Voor Johannes ontstaat een goed idee door te experimenteren en indrukken te verzamelen. Zoals ooit in het Italiaanse Lucca, waar hij een ijsje van wilde aardbeien at en vervolgens zelf op zoek ging naar deze bessen om zijn eigen versie te maken.
Zijn vreugde voor koken ontdekte hij tijdens eetavonden met vrienden, waar ze samen meergangenmaaltijden bereidden. Deze passie bracht hem uiteindelijk naar Berlijn, waar hij in topgastronomie werkte bij sterrenrestaurants zoals Aigner am Gendarmenmarkt en Rutz Zollhaus Berlin.
In zijn zaak, Förster Max, maakt hij ijs en fijne Franse patisserie. De versheid van zijn producten is onmiskenbaar, met ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur komen en met de grootste zorg worden geselecteerd. Soms komen mensen het fruit uit hun tuin, zoals appelen, kweeperen, pruimen, perziken en vijgen aanbieden omdat ze niet weten wat ermee te doen. Dat seizoensaanbod creeëren tot onweerstaanbare smaakbommen is het succes van Förster Max.
Met ‘the proof of the pudding is in the tasting’ in gedachte proefden wij 3 heerlijke fijne taartjes.
- De Paris Brest (de topper van het huis): een klassiek Frans gebak dat zijn oorsprong vindt in 1910 ter ere van de beroemde wielerwedstrijd tussen Parijs en Brest. Het gebak heeft de vorm van een wiel, passend bij het thema van de race. Gemaakt van chouxdeeg, zoals éclairs, heeft de Paris Brest een knapperige buitenkant met een heerlijke, romige vulling.De originele vulling van de Paris Brest is een praliné-mousselinecrème, een mengsel van karamel, hazelnoten of amandelen en botercrème. Deze zachte, zoete vulling complementeert perfect de lichte, luchtige chouxdeegkorst en zorgt voor een onvergetelijke smaakervaring.In de zomer maakt Johannes de Paris Brest met Siciliaanse pistachenoten. Op moment van ons proeven leverde een heerlijke hazelnootbotercrème gemaakt van Toscaanse hazelnoten ons een intens smaakgenot!
- Een taartje met knapperige bodem gevuld met een pijnboompittenganache, gezouten pijnboompittenpraliné en oranjebloesemroom. Subliem! (Foto: taartje met pijnboompitten bovenop de roompunt.)
- Als afsluiter passeert een krokante eclair of soes gevuld met een zachte fruitcoulis en daar bovenop een zoetzure botercrème. Het knapperige hoedje is afgewerkt met een opgeklopte (luchtige) ganache. Een waar genot!
PRAKTISCHE INFO
Eten en drinken in Freiburg
Dagelijkse versmarkt Freiburg | Münsterplatz, 79098 Freiburg | Internet:
Hotel Oberkirchs Weinstuben | Münsterplatz 22, 79098 Freiburg | Tel. +49 761 202 6868 | Internet: hotel-oberkirch.de/start/das-restaurant-oberkirch
Alte Wache Freiburg – Haus der badischen Weine | Münsterplatz 38, 79098 Freiburg im Breisgau | Internet: alte-wache.com
Markthalle | Grünwälderstraße 4, 79098 Freiburg im Breisgau | Internet: markthalle-freiburg.de
Bio – Restaurant – Café Adelhaus | Adelhauser Strase 29-31a, 79098 Freiburg im Breisgau | Internet: adelhaus.bio
Das Kartoffelhaus | Basler Str. 10, 79100 Freiburg im Breisgau | Internet: daskartoffelhaus.de
Rädle feine kost | Oberlinden 17, 79098 Freiburg | Tel. +49 761 42993848 | Internet: raedle-feine-kost.de
Hausbrauerei Feierling | Gerberau 46, 79098 Freiburg | Internet: feierling.de
Förster Max Eisdiele & Café | Dreikönigstraße 46, 79102 Freiburg | Internet: foerstermax.de
PIN nu en plan later
Laat een bericht achter