‘Ons ben zuunig’ en ‘Geen cent te veel’. Wie herinnert zich niet een meisje in Zeeuwse klederdracht dat symbool stond voor de Zeeuwse volksaard. Met zuinigheid heeft het intussen al lang niets meer te maken, maar des te meer met duurzaamheid. Want wat van het land komt, is gezond. Reisreporter Jempi toont hoe het moet: lokaal genieten in West-Zeeuws-Vlaanderen.
Wie langs de mooie polderwegen via Bakkersdam richting Waterlandkerkje rijdt, vindt onderweg in het uitgestrekte landschap vast het fruitteeltbedrijf Flikweert, beter bekend als ‘Pluktuin Aardenburg’. Het is de ideale locatie om te starten aan deze reis met als thema lokaal genieten in West-Zeeuws-Vlaanderen. Daar, aan de Olieweg 10, telen Jakko en Patricia Flikweert appels en peren, maar ze hebben daarnaast een pluktuin die in de zomer open is voor het brede publiek. Vijf jaar geleden zijn ze gestart met het zaaien van bloemen in de boomgaard. Dat was in eerste instantie voor de bijen, maar al vlug leek het een goed idee om zowel mens en dier hiervan te laten genieten. En vreemd misschien, maar zo’n 85 procent van de bezoekers heeft de weg naar Flikweert gevonden. Terwijl peren en appels richting horeca of groothandel gaan, is de afzet aan klein rood fruit en de bloemen verzekerd op de particuliere markt. Je betaalt wat je plukt. En met de appels die worden uit gesorteerd wegens beschadigd of te groot, dan wel te klein, maakt men sappen. Op die manier gaat niets verloren.
Keurmerk
Via de Molenweg is het amper 12 minuten rijden om in Waterlandkerkje te geraken. Ik krijg er een rondleiding door de wijn- en boomgaard van Edwin Kleijn. Samen met zijn echtgenote runt hij er het landgoed De Catharinahoeve, waar de zorgboerderij Juutsom en het proeflokaal Elmare hun thuis vinden. Op dit Zeeuws landgoed wordt op duurzame wijze omgegaan met mens, dier en de natuur. In de zorgboerderij steken zo’n 20 jongeren met een beperking de handen uit de mouwen. Ze verblijven in de oude gerestaureerde tiende schuur van de voormalige kloosterboerderij van de Cellebroeders. Het landgoed is 20 Ha groot, dus er is best wat werk aan de winkel. Verspreid over de buitenplaats zijn er hoogstamboomgaarden en hagen met diverse soorten fruit, bessen en bottels, mispels en bramen. Van al deze vruchten worden jam en gelei gemaakt. Dit doen ze ook van zomerfruit als aardbeien, frambozen, kruis- en aalbessen. Echt heerlijk lokaal genieten in West-Zeeuws-Vlaanderen. Op het landgoed staan ook veel walnootbomen, goed voor een portachtig drankje, het Catrinaotje, dat het ‘Zeker Zeeuws’ keurmerk mag dragen.
Zeeuwse geneugten
En dan zijn er nog ‘Zeeuwse geneugten’, want Edwin tovert maar liefst zeven ‘Elmare’-wijnen op tafel. Rood, rosé en wit. Mijn voorkeur gaat uit naar de witte ‘Zwaene’, een krachtige cuvééwijn van Johanniter en Souvignier Gris. Mooie neus, lange afdronk. De ‘Sterre’ is dan weer een fris, fruitige zomerwijn. Ook van de Johanniter, met een vleugje citroen en mooie zuren. Het landgoed doet al 25 jaar aan wijnbouw, intussen goed voor 4500 wijnstokken en deze streekwijnen passen perfect bij de zeeklei, de zilte zeelucht en de Zeeuwse zon. Omdat het landgoed zo groot is heeft Kleijn een heuse picknickroute uitgestippeld om het domein zelf. Hapjes, sapjes en wijn, plaid voor op het gras. Alles is voorzien, het maakt lokaal genieten in West-Zeeuws-Vlaanderen een fluitje van een cent.
Verfrissende tussenstop
Gelukkig is Kristien, die me begeleidt, mijn Bob-chauffeur, want ‘Veilig Verkeer Nederland’ zegt immers ‘100 procent Bob, O procent op’. Ze brengt me veilig naar de Heerenhoeve Zuivelboerderij in Oostburg, dat om de hoek ligt. Mariëlle Vasseur staat me al op te wachten. De Heerenhoeve is een familiebedrijf. Goed voor 40 hectare weilanden en 120 Holsteiner koeien. Men werkt er met het zgn. ‘HyCare’-systeem: rust, reinheid en regelmaat. Water uit de bron, want een koe drinkt 100 liter per dag. Jawel! En gebalanceerd voeder van gras met een kruidenmix zorgen voor 35 liter melk per koe. Die kun je via een automaat zelf tappen. Maar ik kom voor het ambachtelijke boerenijs, want sinds vier jaar is er ook een ijssalon. Zoonlief blijkt een heuse ijsbereider, geleerd bij een ijsmeester in Vlaardingen. Buiten in de zetel geniet ik van een bolletje Zeeuwse babbelaar, witte chocolade met framboos, maar een bolletje vanille mag niet ontbreken, toch? Er blijkt ook sorbet te zijn, voor wie melkvrij wil. Leuk is dat er in de Heerenhoeve heel wat te beleven valt. Niet alleen kun je de koeien van dichtbij bekijken, er zijn ook schapen of kalfjes om te aaien. Maar je kunt er ook jaarlijks naar ‘Restaurant Weiland’, een avondvullende culinaire activiteit met al erop en eraan. Ik moet dus terugkomen. Zoveel is duidelijk.
Polderhuys
Tijd om in te checken bij Polderhuys de Goede Hope in Hoofdplaat. Een vakantiewoning, bij een minicamping, die ruimte biedt aan een gezin, familie of vriendengroep. Uitgerust met 4 slaapkamers en 2 badkamers. Tuin, overdekt terras en ‘big egg’-bbq. Alle comfort is er. De ideale uitvalsbasis om te lokaal te genieten in West-Zeeuws-Vlaanderen. Omdat op loopafstand de zeedijk ligt, blijft de flatscreen uit. Ik wil zeehondjes spotten!
Maakte jij ook al een reis naar West-Zeeuws-Vlaanderen?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Of ontdekte je een bijzondere of lekkere plek? Deel het met ons hieronder in een reactie.
P.S. prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.
PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zeeland | Internet: Zeeland.com Stichting
Gastvrij Zeeuws-Vlaanderen | Internet: gastvrijzeeuwsvlaanderen.nl
Lokaal genieten in West-Zeeuws-Vlaanderen
Bierproeverij onder leiding van zytholoog Frank Schout van bierbrouwerij Rodanum | Internet: biertainment.com
Fruitteeltbedrijf & Pluktuin Flikweert | Olieweg 10, Aardenburg | Internet: sap-kikkerstad.nl
De Heerenhoeve | Korte Heerenstraat 8, Oostburg | Internet: heerenhoevezuivelenijs.nl/ijs
Landgoed De Catharinahoeve | Oranjedijk 1, Oostburg | Internet: elmare.eu
Overnachten
Vakantiewoning ‘Polderhuys De Goede Hope’ | Westlangeweg 16, Hoofdplaat | Internet: polderhuysen.nl/de-goede-hope
Coverfoto via www.polderhuysen.nl
Laat een bericht achter