West-Zeeuws-Vlaanderen. Je bent er zo vanuit Knokke, Brugge, zelfs Antwerpen of Gent. En het voelt echt Vlaams, want de taal is dezelfde. Zo ook de mensen. Vooral in het stadje Sluis valt het op. Boodschappen doen, genieten van een terrasje, of een wandeling over de vesting. Toerisme en platteland, gaan hier hand in hand.
Jantje de held?
Een bezoek aan West-Zeeuws-Vlaanderen is niet compleet zonder een uitstap aan het mooie Sluis. Een klein gekleurd houten beeldje in de Belforttoren luidt op gezette tijden de klokken in Sluis. Het is Jantje, genoemd naar de klokkensteller, die in de 17e eeuw een Spaanse aanval op Sluis wist te verhinderen. Een heldendaad! Of toch niet helemaal. Jantje was naar de kermis geweest en had een biertje teveel op. Hij vroeg zijn zoon en neefje de klok op te winden. Maar ze deden dat te stevig, waardoor het mechanisme bleef haperen. Hoe dan ook, Jantje werd het symbool voor het burgerlijk bestuur van de Graaf van Vlaanderen. Toeval of niet, in de nabij gelegen brasserie ‘Hart van Sluis’ kun je nu een blond degustatiebiertje van ‘Jantje’ proeven. Beetje troebel, met nagisting op de fles, gebrouwen door Van Steenbergen in Ertvelde. Ik hou het bij eentje, want het biertje telt 8 graden alcohol. Werp zeker een blik naar binnen, want de zaak heeft ook tapa’s en cocktails in de aanbieding. Voor de grote honger tip ik hun fraai restaurant.
De ‘dikke’ van Dale
Een ander bekende inwoner van West-Zeeuws-Vlaanderen was Johan Hendrik van Dale, bekend van het gelijknamige woordenboek. Zijn borstbeeld staat aan de Kaai, bij het Walplein. En in het Belfortmuseum is er een hele etage aan de man gewijd. Het is mijn vertrekpunt voor een korte wandeling over de vesting van Sluis. Even weg van het drukke winkelcentrum met zijn gezellige horeca. Sluis heeft een rijke historie. Dat merk je onderweg als je langs de Damse vaart of het Napoleonkanaal loopt. Over de wallen, deel van de Spaanse linies, bereik je de restanten van de Westpoort. Een stille getuige van een woelige strijd. De uitgestrekte weilanden van het natuurgebied Zeeuws landschap laat ik links liggen. In de verte wenkt de molen, nu een brasserie, waar iets zoet of hartigs wacht.
Met de fiets naar Knokke is slechts 9 kilometer trappen. Er is recent een route rond de Verdwenen Zwinhavens ontwikkeld. Die loopt in lusvorm tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge (31 km of 44 km). Maar die andere te bezoeken stad in West-Zeeuws-Vlaanderen, Aardenburg, wacht op 7 km, een vlot tochtje zonder regen of tegenwind.
Romeins museum Aardenburg
In het cultuurforum, het Romeins museum van Aardenburg, word ik opgewacht door Willy en Wim. Ze gidsen me zeer enthousiast door een gloednieuw pand waarbij vooral de beleving door kinderen wordt gesmaakt. Al vinden ook de ouders het vast inspirerend. Ik snuffel even in de souvenirshop, waar diverse streekproducten uit West-Zeeuws-Vlaanderen staan, zoals de biertjes van Brouwerij Rodanum, een vooruitblik naar de bierproeverij van straks. Op vraag kan je er lunchen met een keuze van gerechtjes uit een Romeins kookboek. Denk dan aan linzensoep, een ovenschotel met pompoen en kaas. Volgens Willy was het bij de Romeinen elke dag visdag, al kwam er ook varkensvlees op tafel. Hier in de regio vonden ze uiteraard schelpdieren, oesters, kokkels en mosselen in de kreken en geulen. Daar ging de populaire vissaus Garum overheen. Eigenlijk kun je het vocht van gefermenteerde vis een beetje vergelijken met Ta’Im, die je nog steeds in de handel vindt. Dat werd gelardeerd met bier voor de gewone sterveling en wijn al-dan-niet verdund met water, suiker en kruiden voor de betere Romein.
Brouwerij Rodanum
Rodanum verwijst naar de Romeinse naam van Aardenburg. Zytholoog Frank Schout is als hobbybrouwer bijna tien jaar geleden overgegaan naar een commerciële huurbrouwerij in Turnhout. Met passie voor pure smaken en traditie brouwt hij vijf bieren, waarvan de ‘Tripel Jules’ goud haalde op de Dutch Beer Challenge. Een stevige soldaat van 8 graden alcohol, op fles of vat. Volmondig met een lichte bitter toets gaat hij goed samen met mosselen, gerookte en gegrilde vis. Maar ook bij paté. Die komt dan weer via De Veurn’ Ambachtse van Alveringem. Ik ben aangenaam verrast door de authentieke smaak. Ook wat betreft de koperkleurige Quadrupel Centurio. Bier van hoge gisting, aangenaam zoet met lichte bitterheid, vanille en gedroogde vruchten, luidt het. Qua foodpairing lekker bij steak, stoofpotjes, maar ook bij pittige kazen en zelfs chocolade desserts.
Ik besluit om me een Romeins kookboek van Manon Henzen aan te schaffen. Zo kan ik straks als startend culinarius enkele gerechten uit de historische keuken proberen op een manier die bij mij past. West-Zeeuws-Vlaanderen, Sluis en Aardenburg, ik keer tevreden terug.
Maakte jij ook al een reis naar West-Zeeuws-Vlaanderen?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Of ontdekte je een bijzondere of lekkere plek? Deel het met ons hieronder in een reactie.
P.S. prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.
PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zeeland | Internet: Zeeland.com
Stichting Gastvrij Zeeuws-Vlaanderen | Internet: gastvrijzeeuwsvlaanderen.nl
Activiteiten en bezienswaardigheden in West-Zeeuws-Vlaanderen
Wandeling in Sluis ‘De geheimen van vestingstad Sluis’ | Internet: routeyou.com/nl-nl/route/view/12832445 (eenvoudig en gratis te downloaden, is opgesteld door Stichting Gastvrij Zeeuws-Vlaanderen)
Belfort Sluis met het museum over de geschiedenis van Sluis en Johan Hendrik Van Dale | Groote Markt 1 Sluis | Internet: belfortsluis.nl
Cultuurforum Aardenburg | Sint Bavostraat 3 Aardenburg | Internet: cultuurforumaardenburg.nl
Bierproeverij onder leiding van zytholoog Frank Schout van bierbrouwerij Rodanum | Internet: biertainment.com
Eten en drinken
Brasserie Hart van Sluis | Groote Markt 9 Sluis | Internet: hartvansluis.nl
Bierbrouwerij Rodanum | Weststraat 33 Aardenburg | Internet: biertainment.com
Coverfoto via www.gastvrijzeeuwsvlaanderen.nl
Laat een bericht achter