Jempi ZV2 COVER

Culinaire reis langs de Zeeuwse kust

De beste garnaalkroketten, wildtuinen met medicinale en culinaire kruiden, hip dineren in mondaine badstad Cadzand. Zeeuws Vlaanderen heeft veel te bieden voor de culinaire meerwaardezoeker. Volg reisreporter Jempi op deze culinaire reis langs de Zeeuwse kust.

In de Middeleeuwse Zwinstreek zorgde de Zwingeul voor bloeiende wereldhavens. Door de verbinding met de zee beleefden Brugge en andere Vlaamse steden gouden tijden. Sint Anna ter Muiden in West-Zeeuws-Vlaanderen was destijds een voorhaven van Brugge en kreeg in 1242 stadsrechten als Hanzestad. Vandaag wonen er nog amper 40 mensen en is er van de verdwenen Zwinhaven niets meer te zien. Toch is een kort bezoek aan dit stukje Zeeuws erfgoed zeker de moeite waard. Henk is mijn gastheer, hij neemt me mee naar boven op de toren van wat ooit een imposante Gothische kruiskerk moet zijn geweest. Ik trap op mijn adem want 36 meter hoog, goed voor 140 trappen. Je krijgt er een wijds zicht over de Zwin- en Belgische kuststreek. Ik aanschouw de achtergrond waarin ik mijn culinaire reis langs de Zeeuwse kust zal maken.

Kulderzipke

Naar Retranchement is het 10 minuten rijden met de wagen. In de voormalige manege heeft Ingrid van Brabant een wildpluktuin: Kulderzipke. “Wildplukken wil zeggen dat je wilde planten, wat mensen eigenlijk eerder onkruid noemen, plukt om ze daarna culinair of medicinaal te gebruiken”, zegt de vrouw die van oorsprong uit Leuven komt. De liefde bracht haar hier. Het lief is verdwenen, Ingrid is gebleven. Tijdens een wandeling leert ze me alle stadia van de planten kennen.  Ik leer ruiken, voelen, proeven. Wat is eetbaar, wat is giftig. Een goede tip: eet het blad voor het kruid in bloei staat, ga nadien voor de bloem. En vergelijk de smaak.  Boerenwormkruid houdt niet alleen motten weg, leer ik, maar is ook lekker in Diestse pannenkoek. Heemst is dan weer goed voor de luchtwegen, maar de wortel is uitstekend voor marshmellows.  En van rimpelroos kun je mooie pesto maken. Interesse? Hilde geeft als herboriste een jaaropleiding. Je kan ook terecht voor kookworkshops en wanneer je een vakantiehuisje boekt, kun je hier vrij rondwandelen. Anders is het onder begeleiding.

Beaufort Cadzand

Een hongertje roept. Op naar het mondaine Cadzand. Bistro Beaufort ligt op de Boulevard, biedt zicht op zee en is al de vierde generatie familiebedrijf. Bas en Anouschka Dierick hosten me naar een tafeltje op het terras, met windscherm en tafelvuur.  Het zit er aangenaam vol. Ik adviseer dan ook om vooraf te reserveren. Het concept van Bistro Beaufort is duidelijk ‘Wine & Dine’. Er wacht me een maritieme Zeeuwse keuken, authentiek met een moderne twist, zoals past in een hippe zaak.

Hang- of tafelcultuur

Ik start met een garnalenkroketje (De Ambachterie) dat knapperig qua korst is, smeuïg aan de binnenkant en goed gevuld. Top! Daarna volgt een proeverij van Zeeuwse oesters. Het klinkt een beetje labo-achtig bij de presentatie: links ligt de HK 46.03, in het midden de Formi’table (what’s in a name) en rechts de Oesterij Spéciale 03. Maar niets is wat het lijkt. De HK 46 komt van het hangsysteem in de Oosterschelde en smaakt romig met zilte nasmaak, de Formi’table is dan weer tafelcultuur, ziltig met zeewier genot en rechts blijkt tafelcultuur uit het nationaal park te komen, rijk en vol romig aroma. Het geheel wordt gelardeerd met wijnen van De Kleine Schorre. Qua culinaire reis langs de Zeeuwse kust kan dit tellen!

Gezellig cool

Een moment voor de sanitaire stop biedt me ook de kans even het interieur van Bistro Beaufort te monsteren. Cool: grote bar, open keuken, modern eigentijds interieur, gezellig kortom. Terug aan tafel buiten word ik vergast op een krachtige Noordzeebouillabaisse. Lek vinger, lek duim. Om af te ronden is er het zilt-zoete dessert van Duindoorn en ‘Hierbas de las Dunas’. Dat is een likeur van 18 kruiden van planten en bloemen uit de duinen. Een creatie van sterrenchef Syrco Bakker en blijkbaar ook goed voor de spijsvertering.

Beaufort bis

Van Cadzand naar Breskens loopt een recreatieve fietsroute, maar ik neem de wagen. Immers, in Breskens staat er al een heuse receptenfietsroute op het programma. En kijk, toeval of niet, maar ik word op sleeptouw genomen door Marcin …. Beaufort. Marcin was jarenlang kok in gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland. Zijn laatste project zou de bistro worden, waar ik lekker mocht tafelen. Alleen besliste de gezondheid er anders over. Intussen is de Zeeuw terug de oude en geeft hij nu culinair advies.

E-bike

Afspraak bij Rent & Joy aan de Veerhaven waar net de Westerschelde Ferry aanlegt. Van hieruit ben je in no-time in Vlissingen. Ik krijg een e-bike en een helm ter beschikking en we vertrekken over de dijk. Ook al is het buiten ’50 tinten grijs’, toch is het uitzicht adembenemend. Omdat we een ‘uiensoep’ gaan maken, fietsen we langs diverse plaatsen om de ingrediënten op te halen. Een échte culinaire reis langs de Zeeuwse kust.

Grondstof

Eerste stop is bij kaaswinkel  ’t Vosje aan het gezellige Spuiplein. Kaas van eigen koeien is goed voor zo’n 1000 kg per week. Ik krijg een stukje mee dat 2 jaar op de plank is gerijpt. Via allerlei binnendoor weggetjes passeer ik de Groene Polderwinkel, waar Natasja voor de uien zorgt. Ze heeft het hart op de tong als het over de boerenstiel gaat. Tot slot passeer ik langs El Molino, een 19e eeuwse molen waar Jan Leen nog op authentieke wijze graan maalt. Leen is er niet en er wordt een trouwfeest voorbereid. Gelukkig staat het zakje met bloem klaar. En nu maar soep bereiden, dacht ik. Niks van, ik krijg een recept mee, om de soep thuis te maken. Dat zal ik dan maar doen, zeker?

Maakte jij ook al een culinaire reis langs de Zeeuwse kust?

Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Of ontdekte je een bijzondere of lekkere plek? Deel het met ons hieronder in een reactie.

P.S. prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zeeland | Internet: Zeeland.com
Stichting Gastvrij Zeeuws-Vlaanderen | Internet: gastvrijzeeuwsvlaanderen.nl
Culinaire uitstappen
Bistro Beaufort |Boulevard de Wielingen 2J, Bovenop De Duinen, Cadzand | Internet: bistrobeaufort.nl
Receptenfietsroutes van Marcin Beaufort | Internet: gastvrijzeeuwsvlaanderen.nl/foodregio-wzvl  (uienroute via routeyou te vinden: routeyou.com/nl-nl/route/view/10302131)
Wildplukwandeling en lunch bij Kulderzipke | Platteweg 4a, Oostburg | Internet: kulderzipke.nl
E-bikes aangeboden door: Rent & Joy aan het Veerplein in Breskens | Internet: rentenjoy.nl
Overnachten
Vakantiewoning ‘Polderhuys De Goede Hope’ | Westlangeweg 16, Hoofdplaat | Internet: polderhuysen.nl/de-goede-hope

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *