Portugal staat voor de meeste toeristen gelijk met de Algarve en steden zoals Lissabon en Porto als populaire citytrip-bestemmingen. Maar er is zoveel meer. Zoals een citytrip naar Braga, een bestemming die zich steeds nadrukkelijker profileert als begeerlijk alternatief voor deze citytrip-toppers. Met reden.
Het centrum van Braga presenteert zich als een fel kroonjuweel vol rijk gedrapeerde middeleeuwse bouwwerken, pronkerige kerken en knap gerestaureerde palazzi. Weet dat Braga pronkt met een geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Romeinen. Bovendien is Braga een studentenstad. Dat betekent: een bruisend terrasleven, gezellige cafés en lekkere, maar betaalbare restaurants. Toegegeven: op papier oogt alles verleidelijk. Onder het motto ‘the proof of the pudding is in the eating’, boekt reisreporter Igor een retourtje voor een citytrip naar Braga.
Braga bulkt van kerkelijk erfgoed
De reden dat ik een citytrip naar Braga plan, dank ik aan de Vlaamse Ann Kempeneers. Zij maakte er haar levensdoel van om Braga en omstreken al wandelend te verkennen. Ann ontpopt zich al snel tot een enthousiaste, wandelende encyclopedie vol interessante weetjes en feiten. Soms moet ik haar zelfs wat intomen, want het centrum van Braga ‘loopt over’ van prachtige kerken, majestueuze kathedralen en praalgraven. Ondanks dat dit nu net een deelaspect is waarvoor ik minder ‘warm loop’ sta ik met momenten toch met enige verbazing te kijken naar dat religieus erfgoed.
Die hoeveelheid aan kerken, kathedralen en kloosters hebben een reden: Braga is de kerkelijke hoofdstad van Portugal! En heeft de oudste kathedraal van Portugal: Sé! Deze ‘hoofdkerk’ moet je zeker zien én bezoeken. Want binnen is vooral het monumentale orgel dé blikvanger.

Foto rechts © João Pedro
Wat zeker zien tijdens je stedentrip Barga
Ann houdt van wandelen, daar heb ik niks op tegen, en dus volg ik haar de volgende ochtend als een trouwe soldaat naar Bom Jesus do Monte. Een opzienbarend heiligdom, gebouwd tegen een steile heuveltop, met zicht op Braga en wijde omgeving. Deze pelgrimskerk laat zich moeilijk omschrijven. Oorspronkelijk gebouwd als kapel en ‘Heiligdom van goede Jezus van de Berg’ staat er thans een pompeuze neoklassieke kerk vol Italiaanse invloeden die mij wat kitscherig overkomt. Het gebedshuis is omgeven door een kleurrijke parksite en een al even monumentale als steile toegangstrap vol prieeltjes, fonteinen, een kruiswegroute en bloemenperken. Even ter verduidelijking, dit is dé topattractie die je moet zien tijdens een citytrip naar Braga!
Volkomen terecht meen ik en bovenop krijg je er nog een ronduit bedwelmende zicht over Braga en de omringende valleien bij. Daarvoor moet je wel klimmen. In mijn geval: een wandeling vanuit het centrum, gevolgd door een lichtjes moordende klim waaraan maar geen einde lijkt te komen. Achteraf vlei ik me neer op een bankje in de schaduw om even te rusten en te genieten van het uitzicht. Afdalen doen we per kabelwagen. Die kabelbaan, geïnstalleerd in de 19de eeuw, is de eerste van Portugal. Verbluffend: de kabelwagen wordt voortgestuwd via een ingenieus watersysteem, waarbij de twee kruisende houten treinstellen elkaar in evenwicht houden.
Mijn favoriet: een van de mooiste boekhandels van Europa
Ik stipte het hierboven al aan: de binnenstad van Braga is een ruw pareltje vol knap gerenoveerde middeleeuwse gebouwen met elk hun eigen geschiedenis. Mijn favoriet: Casa do Rolão, een 18de-eeuws barok herenhuis, waar je binnen één van de mooiste boekhandels van Europa vindt. De boekencollectie, ondergebracht op de benedenverdieping is verdeeld over diverse kamers en doorgangen. Achteraan, in de schilderachtige tuin, heb je een koffiehuis. Een reden voor mij om een halfuurtje in ‘chillmodus’ in de schaduw te genieten van de stilte van de binnenstad.
Wie zoekt naar meer rustplekken, moet zeker naar Jardim de Santa Bárbara, een idyllische tuin naast het middeleeuwse bisschoppelijk paleis. Daar spat de romantiek er gewoon van af. Ik ontdek nog zo’n rustoase: het klooster van São Martinho de Tibães. Een absoluut pareltje voor iedereen die houdt van een mix van gewijde stilte, indrukwekkende kloostergangen en een compacte park- en boszone. Deze middeleeuwse site, op amper 5 km van het stadscentrum, contrasteert totaal met de hectiek van de ‘grote stad’.
Meer zin om maximaal te genieten van de broeierige sfeer in de binnenstad? Ga dan naar de Praça da República, het bruisend stadshart temidden van een wirwar van gezellige straten, steegjes en pleintjes. Daar vleiden wij ons neer met een koffie om de ‘va-et-vient’ van de locals, toeristen en studenten gade te slaan. Lunchtip: Doçaria São Vicente, de oudste gebakjeszaak van Braga. De gebakjes smaken lichtjes goddelijk.
De lokroep van de zee
Als kind van de zee laat ik geen kans onbenut om de kust op te zoeken. Vanuit Braga is het ongeveer 30 km richting de kustlijn van de Atlantische Oceaan. Wij rijden met de auto richting Viana do Castelo, volgens alle toeristische gidsen dé parel van de Costa Verde! En dat klopt, want in het middeleeuwse centrum met smalle straatjes sieren prachtige landhuizen en pronkerige rococopaleizen het straatbeeld.
Na wat lukraak dwalen door de binnenstad, troont Ann me mee om naar de vissershaven om te lunchen in één van haar favoriete visrestaurants: Maraberto. Ik kies voor een gegrilde en perfect afgekruide zeebaars vergezeld van een potje geroosterde groenten.
In de late namiddag waaien we uit in Esposende, een gezellig havenstadje met een weidse strand- en duinzone. Bij het vallen van de avond aanschouw ik, met een heerlijke frisse witte wijn, de ondergaande zon vanaf een strandbar. Meteen de perfecte afsluiter van mijn citytrip naar Braga en omstreken.
P.S. Omdat de stad de titel ‘Culturele Hoofdstad van Portugal 2025’ draagt, is een citytrip naar Braga nu meer dan ooit het juiste moment. Je beleeft er extra bijzondere evenementen, voorstellingen en tentoonstellingen in historische panden!
PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Braga | Internet: cm-braga.pt
Toerisme Esposende | Internet: visitesposende.com/en
Toerisme Regio Noord-Portugal | Internet: portoenorte.pt/en
Toerisme Portugal | Internet: visitportugal.com/nl
Met bijzondere dank aan Ann Kempeneers die me op sleeptouw nam voor deze citytrip naar Braga. Check haar website voor wandelvakanties in Braga en Noord-Portugal: wandeleninbraga.be.
Logeren in Braga
Overnachten deed ik in het Porta Nova Collection House, een charmant – en kleinschalig – 4*-hotel, gesitueerd in het historisch stadshart van Braga. Het hotel, ondergebracht in een historisch gebouw, verrast met zijn verleidelijke combinatie van traditie en moderniteit. Oude architectuur gaat er perfect samen met het comfort van een 21ste eeuws stadshotel. Het hotel beschikt met het Praça Velha Restaurant over een eigen restaurant. Internet: portanovach.pt
Eten en drinken in Braga en omgeving
Doçaria São Vicente | Rua Conselheiro Januário 151 | Internet: facebook.com/docariasaovicente
Restaurant Churrasqueira Martins | R. do Mosteiro 27, 4700-565 Mire de Tibães / Braga | facebook.com/pages/Churrasqueira-Martins-Restaurante
Pecado da Sé | R. do Forno 22, Braga | Internet: instagram.com/pecadodase
Restaurant O Gato do Rio | Internet: ogatodorio.com | Typisch Portugese keuken
Visrestaurant Maraberto | Internet: instagram.com/maraberto.pt
Bereikbaarheid
- Vanaf Brussels Airport vlieg je met Brussels Airlines en Ryanair rechtstreeks naar Porto. Ook vanuit Charleroi is er een rechtstreekse verbinding naar Porto met Ryanair.
- Om het uur voert een rechtstreekse shuttlebus je in 45 minuten vanaf de luchthaven in Porto tot Braga centrum. Prijs: 9 euro | Je bent dus vanaf de luchthaven quasi even snel in Braga dan in Porto stad!
- Er is wel een rechtstreekse treinverbinding tussen Braga en Porto stad. Wetende dat logeren in Braga goedkoper is en veel minder (toeristisch) druk dan Porto, maakt Braga bijgevolg een perfecte uitvalsbasis én combinatie voor een citytrip Porto!
- Met de huurwagen kan natuurlijk ook.
Deze stedentrip is perfect combineerbaar met een meerdaagse vakantie in Noord-Portugal of een bezoek aan de Douro regio!
Omslagfoto: © Ann Kempeneers van wandeleninbraga.be.
Laat een bericht achter