musea in Freiburg

De mooiste musea in Freiburg – Reisverslag van een culturele citytrip

Freiburg prikkelt met zijn rijke geschiedenis en cultuuraanbod. Tijdens onze cityrip bezochten we twee unieke musea in Freiburg: het Augustinermuseum en het Museum voor Hedendaagse Kunst. Elk museum vertelt zijn verhaal, van middeleeuwse pracht tot hedendaagse reflectie. Zo ontdekten we niet alleen kunst, maar ook hoe geschiedenis en actualiteit in dialoog blijven.

Tijdens onze stadswandeling passeerden we twee musea in Freiburg die onze aandacht trokken: het Augustiner museum en het Museum voor Moderne Kunst. En dat kwam niet op zijn minst door de gebouwen waar deze expositieruimten hun onderdak vinden, wel door hun bijzondere exposities.  Je ontdekt hieronder waarom we zo enthousiast zijn over deze musea in Freiburg!

Augustinermuseum

musea in Freiburg

In het Augustinermuseum wacht conservator Mirja Straub ons op. Ze steekt meteen van wal en noemt de collectie van het Augustinermuseum een culturele schatkamer van religieuze kunst en erfgoed die meer dan een bezoek waard is. Namelijk transformeerde architect Christoph Mäckler dit voormalig Augustijnerklooster om tot een ruimte met verrassende perspectieven. Dankzij balkons, galerijen en doorkijkjes presenteren de kunstwerken zich op een unieke manier. Zo wandel je langs een indrukwekkende verzameling glas-in-loodramen. Het andere moment sta je oog in oog met waterspuwers en religieuze sculpturen in de kloosterkerk.
Deze kunstwerken zijn de originelen afkomstig van de Freiburg Munster. Bang voor wat komen zou tijdens de Tweede Wereldoorlog, liet de alerte pastoor die destijds verwijderen. Gelukkig bleef Freiburg gespaard van hevige en lucratieve bombardementen. De originelen bleven bewaard en kopieën werden geplaatst in de kerkramen en nissen. Dat maakt net deze collectie zo bijzonder.

Bellissimo: de pracht van devote kunst
Tijdens ons bezoek was er onder de voormalige kerk van het klooster een tijdelijke expositie met Italiaanse schilderkunst. Terwijl het Lindenau Museum Altenburg een grondige renovatie ondergaat, toont men hier een uitzonderlijke collectie Italiaanse schilderijen uit de 13de tot begin 16de eeuw. De tentoonstelling toont de beeldtaal van kerken en de private devotie van adellijke hoven tijdens de periode van gotiek tot de renaissance.

musea in Freiburg

Waarom je het Augustinermuseum zeker moet bezoeken!
Prachtige gouden achtergronden en felle kleuren, elegante lijnen en verfijnde artistieke technieken sieren de kostbare Italiaanse schilderijen van gerenommeerde kunstschilders als Fra Angelico, Guido da Siena en Sandro Botticelli. De werken werden gemaakt in bekende kunstcentra zoals Florence en Siena. Of je van religieuze kunst houdt of niet, het Augstinermuseum op zich is al een bezoek waard om zijn fotogenieke karakter, de imposante beelden en de kleurrijke glas-in-loodramen die je nog nooit van zo dichtbij kon bewonderen!

Museum für Neue Kunst

We stappen naar de tweede tip uit onze lijst “niet te missen musea in Freibug”: het Museum für Neue Kunst waar directrice en conservator Christine Litz ons verwelkomt in de grote inkomhal van het voormalige Dominikanerinnenklooster Adelhausen. Ze informeert ons dat na de opheffing van het klooster in de 19de eeuw, het convent herbestemd werd tot een meisjesburgerschool. Later, in 1928, vond het Museum für Natur- und Völkerkunde, dat tot 2008 functioneerde, onderdak in dit gebouw. Sinds 2010 herbergt het voormalige klooster het Museum für Neue Kunst.

De conservator licht ons de permanente collectie van het museum toe. Bij het samenstellen van de museumcollectie ondervond ze enkele uitdagingen zoals het gebrek aan aandacht voor vrouwelijke kunstenaars en geroofde kunstwerken voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

De hedendaagse kunstcollectie van het Museum für Neue Kunst omvat ruim 12.000 werken vanaf het begin van de 20e eeuw tot heden. Het betreft onder meer ruim 3.000 schilderijen, sculpturen en installaties en circa 9.000 tekeningen en prenten. De collectie richt zich op moderne kunst via werken van kunstenaars met een connectie met Zuidwest-Duitsland. Ze zijn hier geboren, studeerden in de regio of pakken lokale thema’s of tradities op.

musea in Freiburg

De permanente collectie bestaat uit 4 tentoonstellingen

1. Vrouwelijke kunstenaars
De tentoonstelling of presentatie toont zelfportretten en biografieën van Eva Eisenlohr (1891-1977), Fridel Dethleffs-Edelmann (1899-1982), Gretel Haas-Gerber (1903-1998), Melitta Schnarrenberger (1909-1996), Maria Lassnig (1919-2014) en Susanne Kühn (*1969). Er wordt gekeken naar de kansen en de problemen waarmee vrouwen in de kunstwereld te maken kregen én nog steeds worden geconfronteerd.Bijzonder vond ik het verhaal van Fridel Dethleffs-Edelmann die haar man Arist Dethleffs veel vergezelde op zijn zakenlijke reizen. Omdat beiden graag reisden, bouwden ze voor zichzelf en hun dochter de ‘Dethleffs-Wohnauto’, een mobiele studio met bedden – en daarmee het prototype van de eerste caravans gemaakt door de firma Dethleffs. Terwijl hij met de caravan door het Midden-Oosten, Israël, Rusland en de Kaukasus trok, raakte Fridel Dethleffs-Edelmann geïnspireerd door de landschappen en motieven.

Bruno Freiburg2024 6

2. Retroperspectief verdwenen kunstwerken
Alle schilderijen in deze kamer zijn tussen 1923 – het jaar waarin het Augustijner Museum werd opgericht – en 1935 in de collectie opgenomen. De gemarkeerde lege ruimtes ertussen verwijzen naar een donker hoofdstuk in het Duitse cultuurbeleid: ze vertegenwoordigen de werken die in de collectie waren opgenomen, maar in 1937 door de Nationaal-Socialistische Rijkscultuurkamer in beslag werden genomen als ‘ontaarde kunst’.

Bruno Freiburg2024 7

3. Sculpturen
Hét werk dat meteen ‘in het oog springt’ is ‘De Kus van Auguste Rodin. Het beeldhouwwerk, dat net als “De Denker” of “Adam en Eva” afkomstig is uit Dante’s literaire werk “Divina Commedia“, toont de liefde tussen Francesca da Rimini en haar zwager Paolo Malatesta. Hun lippen ontmoeten elkaar maar raken mekaar niet. De weergave van intimiteit en sensualiteit door de Franse beeldhouwer was vanaf het begin schandalig en in strijd met het goede fatsoen. Maar bijna twintig jaar na de creatie prees iedereen zijn werk! Daarom werden, tijdens Rodins leven, verschillende andere versies – vooral in brons – gegoten. Eén ervan staat dus hier in de permanente tentoonstelling!Net als in een tentoonstellingsdepot tonen beeldenplanken een inventaris van kleinere sculpturen. Deze presentatievorm wijkt bewust af van de gebruikelijke, waarbij elk object afzonderlijk op een sokkel wordt gepresenteerd en stimuleert zo de reflectie op presentatievormen en museumwerk.

4. Hedendaagse standpunten
Eén kamer is gewijd aan grootschalige werken van hedendaagse vrouwelijke kunstenaars die de afgelopen jaren aan de collectie zijn toegevoegd. De presentatie verandert af en toe en biedt nieuwe inzichten in de huidige ontwikkelingen in de kunst. De huidige tentoonstelling bevat ‘You Never Look At Me From The Place From Which I See You’ van Anike Joyce Sadiq.

Tijdelijke tentoonstelling tijdens onze “culturele citytrip in Freiburg”.
De tentoonstelling Modern Times belicht de turbulente jaren twintig, een tijdperk van grote tegenstrijdigheden en sociaal-politieke verandering. Kunstenaars zoals Otto Dix, Käthe Kollwitz en George Grosz tonen het harde leven van mensen aan de rand van de samenleving. Thema’s als oorlog, armoede, rijkdom en vrijheid staan centraal. Hoewel het werk uit het interbellum komt, blijft de boodschap verrassend actueel: dezelfde sociale en politieke kwesties spelen nog steeds een rol.

In de expositie Lines van Yevgenia Belorusets wordt de ambivalentie rond de oorlog tussen Oekraïne en Rusland onderzocht. Door graffiti-teksten te bewerken, stelt ze kritische vragen over verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij conflicten. Op de achterkant symboliseren abstracte lijnen zowel orde als chaos. Het werk daagt bezoekers uit om na te denken over oorlog, standpunten in te nemen en ongemakkelijke vragen te stellen over onze tijd.

Café La Terrazza ad Arte
Bij het afsluiten van ons bezoek volgen we de heerlijke koffiegeur die ons verleidt en naar het inpandige Café La Terrazza ad Arte leidt.  Met gebak, panini, pinsa en antipasti sluit je hier jouw bezoek aan het museum heerliijk af. In de zomer nodigt de verzorgde tuin ook uit tot verpozen. De unieke sfeer van het café en de tuin biedt de ideale setting om indrukken van de kunsttentoonstellingen uit te wisselen en je bezoeken aan de musea in Freiburg op een ontspannen manier af te sluiten.

Meer musea in Freiburg die het ontdekken waard zijn

  1. Archeologisch Museum Colombischlössle;
  2. Museum voor Natuur en Mens;
  3. Museum voor Stadsgeschiedenis.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Freiburg | Internet: visit.freiburg.de
Toerisme Baden-Württemberg | Internet: tourismus-bw.de
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel/en/campaign/dichtbij/home.html
Aanbevolen musea in Freiburg
Augustinermuseum | Internet: museen.freiburg.de/museen2024/museen/am  | Augustinerplatz, Freiburg | Tel. ++49 (0)761 201-2531
Museum für Neue Kunst | Internet: museen.freiburg.de/museen/mnk | Marienstraße 10a, Freiburg | Tel. +49 (0)761 201- 2583
Bereikbaarheid
Met de auto | Vanuit Brussel
Met de trein | Vanuit Brussel Noord of Zuid heb je een comfortabale verbinding via Keulen. Reken op een reistijd van circa 6 uur tussen Brussel en Freiburg.

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *